Spodenki - Szorty - Heroina - głosowanie do 7 września 2009
Ziemniak - 27 Sierpnia 2009, 18:36
| Chal-Chenet napisał/a | | To dla porządku zwróć też uwagę Pilipiukowi. |
Pilipiuk robi to na swoim blogu, a tam mu wolno
Agi - 27 Sierpnia 2009, 18:38
Nie spamować, tylko głosować!
dalambert - 27 Sierpnia 2009, 22:11
Agi, Święte Słowa
Radek - 28 Sierpnia 2009, 04:28
Punkt idzie na "Cień wspomnień". Nic nadzwyczajnego, ale żaden inny tekst nie zainteresował mnie nawet trochę. Temat tej edycji jest idealnie rozbieżny z moimi gustami. Pozdrawiam.
baranek - 28 Sierpnia 2009, 06:52
Radek, dziękuję za głos.
Alex - 28 Sierpnia 2009, 12:22
Ja niedługo zagłosuję (mam jednego faworyta), na razie smażę ocenki Dawno nie pisałam dłuższych komentarzy do tekstów.
Martva - 28 Sierpnia 2009, 12:43
O rany, jak gęsto na podium
Mam swoje typy, ale muszę pomyśleć jeszcze troszkę
banshee - 28 Sierpnia 2009, 13:07
Inna bajka, Cień wspomnień i Gazowy gigant.
baranek - 28 Sierpnia 2009, 13:38
banshee, dziękuję za głosy.
Alex - 28 Sierpnia 2009, 14:00
Tym razem postarałam się o nieco dłuższe oceny niż zwykle.
Biała Dama – to dziwne, ale zanim doczytałam do końca, to już wiedziałam, jak się skończy ten szort.
Cień wspomnień – po pierwszym przeczytaniu tekst jakoś do mnie nie dotarł, historia wydawała się chaotyczna. Po drugim przejrzeniu trochę lepiej rozumiem to oblicze heroiny. Podoba mi się, ładnie wykreowany nastrój.
Gazowy gigant – najpierw tekst mnie zniesmaczył, potem na chwilę rozśmieszył i znów stał się obrzydliwy. O ile pamiętam podobny motyw z gazami był u Pratchetta (smoki). Trochę błędów przy zapisie narracyjnym, np.: | Cytat | | - Obleśne cepy. – powiedziała z pogardą | Po cepach nie powinno by kropki.
Heroina i drzewa – znowu Pankrac?... Ciągle wydawało mi się, że już ten tekst czytałam (w poprzedniej edycji). Heroina przewija się tu jakoś obok fabuły. Przed wielokropkami nie powinno być spacji. | Cytat | | kryzys zżera …, albo nie | Jest zasada, że jeżeli wielokropek zbiega się np. z przecinkiem, to znak ten pomijamy.
Heroina kontra Predator – znów ultrakrótki szort. Nie podoba mi się, że Predator to taki mięczak. Mam mieszane uczucia, co do zakończenia.
Inna bajka – nie podeszła mi ta kompilacja bajek. Im dalej, tym dziwniej. I gdzie tu heroina?
Mas’A’Cra – Heroina też miewa kompleksy. Żartobliwe zakończenie, miałam zabawę przy rozszyfrowywaniu imion. Dobry język, może przydałoby się trochę więcej szyku przestawnego, stylizacja byłaby bardziej wiarygodna (tekst miał być pisany przez anonima). | Cytat | | - My, krasnoludy, - dowodził jeden z nich | Niepotrzebny przecinek.
Naprzeciw całemu światu – coś mi tu nie pasuje. Bohaterka ma uchodzić za heroinę tylko dlatego, że jest zbuntowaną królewską córką i chodzi po lesie? No, nie wiem. | Cytat | | smoczę powiedziało że odeszło ze swojej krainy bo nie usłuchało swego ojca | Brakuje przecinków w ważnych miejscach (przed „że” oraz „bo”). W tak króciutkim tekście to widać.
Narodziny Ateny (znów) – narodziny bogini przy pomocy heroiny? Trochę słabo wykorzystany temat. Właściwie tekst traktuje o bogini (i jej ojcu), nie o heroinie. | Cytat | | rywalizację ocierającą się o wrogość, | Przecinka na końcu tego zdania być nie powinno. Za to brakuje ich przed imiesłowami. Z końców paru zdań pouciekały kropki.
Poza tym, nie sądzę, by „zwyrodniały” było najlepszym określeniem humoru. Raczej odnosi się to do człowieka.
Smok – hm… tekst miał być oniryczny, ale jest nieskładny i niezrozumiały dla mnie.
| Cytat | Mrok to kot, który kocha ciepło.
Obudziła się w zimnym łożu, cieplejszym od jej skóry. Odszedł, by walczyć. |
Z tego wynika, że mrok odszedł, by walczyć. Przewinęło mi się przez tekst sporo błędów tożsamości (następstwa podmiotów). Próba używania tylko podmiotów domyślnych i zaimków (zamiast nadania bohaterom imion) rzadko kiedy kończy się dobrze. Poza tym:
Skoro tak, to z wysoka i musiała być bardzo ciężka. Chyba lepiej byłoby "opadła".
| Cytat | | Upuściłaś nóż. Nie zauważył tego. | Po tym zdaniu ciągle miałam wrażenie, że dziewczyna chce odzyskać nóż, który zamroziła (tak stwierdził smok).
| Cytat | | Skóra przypominała porcelanę, blask wlewał się w nią i wyciekał mleczną poświatą. Długo nie umiała odszukać tamtych drzwi. | Nie wiedziałam, że skóra ma potrzebę szukania drzwi.
| Cytat | Odnalazła je w końcu, gdy chłodny świt spadł tumanem mgły.
Poszedł zabić smoka, aby przestała siebie nienawidzić. | Następny błąd tożsamości. Dzielny ten świt, smoka potrafi ubić.
Zwrócę jeszcze uwagę na brak spacji po myślnikach na początku dialogów.
System – językowo dobrze, nawet półpauzy zamiast dywizu w dialogach się znalazły. Tylko jakoś mi nie podszedł ten tekst, chyba przez puentę.
Świetlista droga – tytuł trochę nie współgra mi z zakończeniem, brakuje mi konsekwencji, lepiej brzmiałby w tytule „szlak” niż „droga”. Jak rozumiem, „Świetlisty szlak” to aluzja do bursztynowego szlaku? Pomysł nawet niezły, ale jest trochę niezręczności językowych. | Cytat | | AUUUU - jęknęła obstawa złożonych na polanie pakunków, które zaczęły już znikać niesione do świetlnej bramy przez brodatych kurdupli. | Z tego wynika, że pakunki znikały krasnoludom w dłoniach.
Umowa – dobry język, podoba mi się demoniczny elf (choć nie wiem, czy nie wystarczyłby sam demon do przyzwania i zawarcia paktu?). Tylko czy podoba mi się heroina w wydaniu moralizatorskim? Hm, może.
Wykopki – początek tekstu mnie zdezorientował, nie wiedziałam, jakie skanery, jakie wykopki i po co. Później się trochę wyjaśniło, ale końcówka rozczarowująca. Nie mój typ humoru.
To tyle, napisałam, ile mogłam
Punkty otrzymują:
Cień wspomnień
Mas'A'Cra
Umowa
baranek - 28 Sierpnia 2009, 14:18
Alex, bardzo dziękuję za głosy. jeszcze bardziej za komentarz. i chyba znowu NN był. dzięki NN.
Alex - 28 Sierpnia 2009, 14:27
baranek, przyjemność po mojej stronie. Starałam się niczego nie pokręcić w tej małej analizie Ja oddałam 3 punkty i dobrze się zapisały na licznikach.
e: zły wyraz
Witchma - 28 Sierpnia 2009, 17:16
Ech, ciężki orzech do zgryzienia. Temat fajny i dający duże pole do popisu, a większość autorów poleciała stereotypem i na dodatek na wesoło (nie zawsze udanie). Dlatego tylko dwa punkty - Biała Dama za zwięzłość formy i wielopoziomowe nawiązanie do tematu i Heroina i drzewa za to, że nie rozczarowało mnie zakończenie (jak to miało miejsce w przypadku wielu innych tekstów). Rzekłam
baranek - 28 Sierpnia 2009, 18:41
Witchma, dziękuję za głosy.
szczerze mówiąc, jak wymyśliłem ten temat, to liczyłem na jeszcze bardziej stereotypowe podejście Autorów. z tym, że ja nazwałbym je nawiązaniem do klasyki raczej.
Witchma - 28 Sierpnia 2009, 18:45
baranek, ja akurat cenię sobie zawsze niekonwencjonalne podejście do tematu, dlatego trochę zawiodła mnie ta edycja...
baranek - 28 Sierpnia 2009, 19:01
Witchma, dlatego coraz trudniej o porządną fantasy w dobrym howardowskim stylu. może to napuszone, może czasami naiwne, ale, kurde, miało swój urok.
no, ale to nie jest miejsce na takie rozmowy.
tu się głosuje!
głosuje!
suje!
je!
[to echo miało być. jak to zwykle w prawie pustych miejscach. kurde.]
Witchma - 30 Sierpnia 2009, 08:05
Haaaaaaaaloooooooooo... wszyscy na Polcon wybyli? Wstręciuchy niegłosujące, wracać
Fearfol - 30 Sierpnia 2009, 18:53
Jak już napisałem wcześniej sam miałem wysłać shorta na ten konkurs, teraz czytając moją niedoszłą konkurencję uznałem że jednak mój short byłby najlepszy
Swój głos oddaje na :
1 Heroina i drzewa
2 Mas'A'Cra
bo są po prostu fajne i nie zgrzyta nic za bardzo.
Dziękuje bardzo za uwagę.
Chal-Chenet - 30 Sierpnia 2009, 19:08
Ale skromniś.
Hubert - 30 Sierpnia 2009, 22:12
| Cytat | Haaaaaaaaloooooooooo... wszyscy na Polcon wybyli? Wstręciuchy niegłosujące, wracać |
A to jakiś, przepraszam, obowiązek regulaminem stanowiony?
Ozzborn - 30 Sierpnia 2009, 22:24
| Sosnechristo napisał/a | | A to jakiś, przepraszam, obowiązek regulaminem stanowiony? |
To teraz popatrz Witchmie w oczy avatara i zastanów się czy chcesz się jej narazić
Chal-Chenet - 30 Sierpnia 2009, 22:29
I sobie wyobraź to "Ju tokin' tu mi?"
dalambert - 30 Sierpnia 2009, 22:36
Sosnechristo, Ty nie kombinuj Ty głosuj / najlepiej przd tem poczytaj, ale to już nie jest obowiązkowe /
Hubert - 30 Sierpnia 2009, 22:51
Ozzborn, ja to mogę zrobić nawet na żywo
| Ozzborn napisał/a |
To teraz popatrz Witchmie w oczy avatara i zastanów się czy chcesz się jej narazić |
Mogę powiedzieć coś podobnego o swoim avatarze.
Poza tym z pewnego względu nie wypada mi głosować.
Iwan - 31 Sierpnia 2009, 01:03
zdecydowanie Mas'A'Cra , imiona mnie rozwalały-pozytywnie
| Cytat | | sięgające prawie bioder warkocze | , mam tylko pytanie co to są prawie biodra
drugi szort to Umowa
z głosowaniem jeszcze się wstrzymam, spróbuje poczytać raz jeszcze i wtedy zagłosuję
baranek - 31 Sierpnia 2009, 06:58
Fearfol, dziękuję za głosy.
Witchma - 31 Sierpnia 2009, 07:51
Sosnechristo, głosuj, a nie słodkim kiziakiem próbujesz nas straszyć...
Hubert - 31 Sierpnia 2009, 08:52
Nie
Kandydat nie bierze udziału w głosowaniu - taką zasadę wyznaję.
Witchma - 31 Sierpnia 2009, 09:10
Sosnechristo, zasady są po to, żeby je łamać.
Hubert - 31 Sierpnia 2009, 09:21
Nie ze mną te numery, Witchma.
|
|
|