Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
hjeniu - 28 Listopada 2007, 10:03
Kruku przydały się, przydały - australijska armia używa ich do dzisiaj na paradach i takich tam Ale faktycznie przerabiano je na maczety i zdawały egzamin.
Ziemniak - 28 Listopada 2007, 10:37
No to teraz z innej beczki:
Z jakiego powodu gwiazda neutronowa zwana potocznie pulsarem emituje impulsy radiowe tylko z okolic biegunowych a nie z całej powierzchni?
Fidel-F2 - 28 Listopada 2007, 10:48
wygooglałem
dalambert - 28 Listopada 2007, 15:36
Pierwszy pomysł : bo na całej powierzchni Sepólki w liczych i dochodowych plantacjach ziemniaki hodują , więc impulsnąć se ino z bieguna można...
a googlać nie bede..
Andrenikus - 30 Listopada 2007, 15:12
Ponieważ na biegunach jest największe zagęszczenie pola magnetycznego? Tam też pewnie punkt na powierzchni pulsara ma najmniejszą prędkość kątową, więc emitując coś robi to w kierunku równoległym do osi pulsara, w przypadku równika kręcące się jak oszalałe "potencjalne źródła energii" siałyby falami dookoła jak popadnie. Zgadłem?
P.S. idę teraz googlać, i jeżeli zgadłem, to niech ktoś coś zada Ja wracam dziś (za 30 minut) do domu i do poniedziałku zero neta.
dzejes - 30 Listopada 2007, 15:15
Z uwagi na różnicę "prędkości" obrotu wokół własnej osi?
Ziemniak - 30 Listopada 2007, 23:05
Andrenikus, byłeś najbliżej. Zadawaj
Ponieważ pulsar obraca sie z dużą prędkością kątową, emitowany przez niego snop promieniowania ugina się i w odległości ok. 500 kilometrów od osi obrotu tworzy walec (Ugięcie jest spowodowane nieprzekraczalną granicą prędkości światła) zwany 'cylindrem światła. Z tego też powodu dla obserwatora zewnętrznego pulsar emituje promieniowanie tylko z okolic biegunowych
Andrenikus - 3 Grudnia 2007, 12:19
To ja zadam z zupełnie innej strony. Co to jest "Nowa Hanza". Proszę też o podanie też choć jednego "członka" (jeżeli mogę się tak wyrazić...)
Tequilla - 3 Grudnia 2007, 12:49
coś mnie się obiło ( albo odbiło) - związek handlowy? Kraków?
dalambert - 3 Grudnia 2007, 12:53
Hanza Nowa to o ile pamietam stowarzyszenie Państw i miast w nich położonych powoląne jasieś trzydzieści parę lat temu . cele wiadomo : promocja, turystyka i odwolywanie się do tadycji Starej Hanzy, należy napewno Szwecja , my czyli Polska ? Gdańsk -oczywuście? Niemcy / pewnie Hamburg/ Dania Ruskie itp generalnie basen bałtycki - tak to mi się po glowie tłucze,,,
Andrenikus - 3 Grudnia 2007, 14:06
Tak, obaj Panowie mieli rację.
zadaje Tequila, jako że był szybszy o 4 minuty
Tequilla - 3 Grudnia 2007, 14:38
oł!
danke
to teraz tak: Jakiej marki był pierwszy samochód który przekroczył prędkość 100km/h? Dodac mogę, iż ten oryginalny wehikuł był jednym z pierwszych samochodów elektrycznych.
hrabek - 3 Grudnia 2007, 14:41
Ford?
Tequilla - 3 Grudnia 2007, 14:42
nie
Adanedhel - 3 Grudnia 2007, 19:03
Wydaje mi się, że to jakiś Amerykanin... Chevy?
Iwan - 3 Grudnia 2007, 19:42
a jak na elektryke to mnie sie kojarzy z japończykami
Agi - 3 Grudnia 2007, 19:44
To zdaje się jakiś Belg był
Tequilla - 3 Grudnia 2007, 20:05
Martva nie pisz jednego posta pod drugim!
nie, nic z tych rzeczy. To pytanie jest dośc trudne. To zadna znana marka co więcej już nie istniejąca. Pojazd bardziej przypominał rakietę na kołach, niż solidne auto. No i działo się to pod koniec XIX wieku. ( dokładniej bodajże 1899)
Jeszcze czekam, a nuż ktos wie.
dalambert - 4 Grudnia 2007, 08:21
O marce nie mam pojęcia, ale kojarzy mi się nazwa "jamais to.... /tu brak słowa/ " czy jakoś tak co po naszemu może oznaczać " Malkontent" luu " Nie zadowolony" czy " Nigdy zadowolony" było gdzieś zdjęcie takiego cylindra na kołach,
Z tego co wiem to silniki elektryczne w końcu XIX wieku mialy się wcale dobrze, ale nafciarze wykupili patenty i mamy to co mamy - automobilizacja polazła na pola naftowe gdzie siedzi do dziś..
Tequilla - 4 Grudnia 2007, 08:37
Święta racja. Skoro sto lat temu był silnik elektryczny na tyle dobry, żeby bić tekordy to powinniśmy juz zrobić w tej dziedzinie wielki skok. Ale patenty leżą u nafciarzy w biurku i czekają, az się ropa skończy.
Samochód nazywał się: La Jamais contente, a ja nie jestem upierdliwcem, żeby odpowiedzi dalamberta nie uznać.
A tu link jakby ktoś chciał zobaczyć to cudo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/La_Jamais_Contente
dalambercie zadajesz.
dalambert - 4 Grudnia 2007, 08:52
No to was historią pomęczę, a że minęła wlaśnie 202 rocznica bitwy pod Austerlitz to : Kawalerii tlukło się tam dużo i francuskiej i rosyjskiej, a nawet trochę austriackiej , ale który pułk z tam się bijących był najbardziej okryty / czyli najliczniejszy/ dla utrudnienia podam, że Polacy w nim służyli ?
Kruk Siwy - 4 Grudnia 2007, 16:02
Qurczę nie pamiętam,
ale na pewno nie był to pułk francuski. Rosjanie i Austriacy mieli wtedy bardzo liczne pułki kawalerii.
dzejes - 4 Grudnia 2007, 21:41
| Tequilla napisał/a | Święta racja. Skoro sto lat temu był silnik elektryczny na tyle dobry, żeby bić tekordy to powinniśmy juz zrobić w tej dziedzinie wielki skok. Ale patenty leżą u nafciarzy w biurku i czekają, az się ropa skończy.
|
Żydowskich nafciarzy - dodaj! Nie bój się prawdy!
dalambert - 5 Grudnia 2007, 07:58
| dzejes napisał/a | | Żydowskich nafciarzy - dodaj! Nie bój się prawdy! |
Bana prowokatorowi i to dużego
dzejes, jak masz kompleksy to się lecz , moze zimny prysznic pomoże
dalambert - 5 Grudnia 2007, 08:03
| Kruk Siwy napisał/a | | Rosjanie i Austriacy mieli wtedy bardzo liczne pułki kawalerii. |
Ciepło. dla ulatwienia dodam Wam iż byl to pułk Gwardii, ale może wiecie czyjej i jakiego kawalerii rodzaju?
/ drugi post pod rząd, ale co innego anegdoty historyczne, a co innego zachowania histeryczne, co poniektórych/
dalambert - 7 Grudnia 2007, 08:24
UWAGA - odpuszczam Wam , bo jak z tej parodniowej głuchej ciszy wynika nikt nic nie wie, a pzreszłośc i wiedza o niej tak wam się zmieszala z political i historical ficton , że jeno galimatias macie.
Pułkiem o który pytałem byl 10-cio szwadronowy / z ilości szwadronów to właściwie brygada, ale nazwę Pulku miał/ : Pułk Ułanów Gwardii Rosyjskiej - dowodzony przez Wielkiego Księcia Konstantego, który z tym pulkiem dzielnie pod Austerlitz stawał i ranny / lekko/ został.
Ostatnie pytanie : Co to dziś / czyli 7 XII/ strasznie hukło w 1941 roku ?
gorbash - 7 Grudnia 2007, 08:31
Pearl harbor
Iwan - 7 Grudnia 2007, 08:35
atak na Pearl Harbor
dalambert - 7 Grudnia 2007, 08:47
gorbash,
A no właśnie ZADAJESZ !
Iwan, wyprzedzono Cię o cztery minuty, gratuluję obu głębokiej wiedzy historycznej, hej, hej
Iwan - 7 Grudnia 2007, 08:50
oj nie zauważyłem
|
|
|