Powrót z gwiazd - Znalezione w sieci.
ketyow - 12 Marca 2013, 11:15
Dunadan, no właśnie, w metrze. Ja mieszkałem na stałe dłuższą chwilę w Warszawie, Londynie, Olsztynie i Gdyni. I czytelnictwo wyglądało tak Londyn >>>> Warszawa >> a Gdynia i Olsztyn niemal zero - w Trójmieście to jeszcze trochę ludzi czytających się spotka w SKM na dłuższych trasach, ale generalnie jest tragedia. Między Warszawą a resztą kraju jest ogromna przepaść i to pod każdym względem, sam fakt działania komunikacji miejskiej w Wawie zawsze robił na mnie wrażenie, ale i inni ludzie tam mieszkają - większość to wykształciuchy jednak, w wielu innych miastach te wykształciuchy to straszna mniejszość, więc ciężko sobie po stolicy wyrobić opinię na cokolwiek, bo tam wszystko jest na dużo wyższym poziomie niż w reszcie kraju.
A co do studentów - jestem na kierunku technicznym, zaczynało nas 120 osób, z tych 120 wiem o tym, że (licząc mnie) hobbystycznie czytają cztery osoby. Co prawda teraz nas zostało 30-stu, owszem, mogłem kogoś przegapić, ale wątpię. Nie liczmy więc tych, którzy byli kiepskimi studentami (z powodzeniem radząc sobie na studiach humanistycznych, choć po polsku zdania nie potrafią sklepać) i odpadli. Nawet na tych 30-stu wykształciuchów mamy 13% czytających. Z podręcznikami do studiów jest jeszcze gorzej - nawet ja ich nie czytam, poza tematami które wykuć trzeba. U mnie winą jest to, że dużo bardziej wolę sięgnąć po kolejną powieść, ale także to, że polskie podręczniki są TRAGICZNIE napisane, nasi profesorowie kompletnie nie potrafią przekazywać wiedzy - ostatni rok studiów zaliczyłem w dużym stopniu w oparciu o anglojęzyczne artykuły w necie, a nie zalecane podręczniki.
Dunadan - 12 Marca 2013, 16:04
ketyow napisał/a | ostatni rok studiów zaliczyłem w dużym stopniu w oparciu o anglojęzyczne artykuły w necie, a nie zalecane podręczniki. |
E, polskie też bywaja OK, nic nie przebije "Botaniki" Tomanka - mega książka, polecam każdemu
Różnie bywa. Ale zmiany na gorsze widać. Ja je widze nawet po sobie :-/
ketyow - 12 Marca 2013, 19:04
No nie zaprzeczę, na pewno jest trochę niezłych pozycji, ale giną one w morzu typowego "ułożę parę niezrozumiałych zdań przepisując wiedzę z trzech innych książek (przepisywanych również), dorzucę kilka wzorów, a publikacja będzie z głowy, będę wielkim profesorem".
Witchma - 13 Marca 2013, 13:09
Nieczytelnicy. Ale o cssso chodzi...? Bo ja tego tekstu nie kumam.
ketyow - 13 Marca 2013, 21:42
Nie wiem, też sobie zadawałem to pytanie. Może artykuł nie jest skomentowany, bo autor musiałby napisać "patrzcie jakie bzdurne tłumaczenia"
mesiash - 15 Marca 2013, 15:22
Cytat | Rozmowa z urzędnikiem, oficjalnym przedstawicielem lubelskiego e-sądu.
– Dlaczego wysłaliście powiadomienie na stary adres, nieaktualny od 13 lat?
– Nie obchodzi nas adres i nie sprawdzamy go. Wysyłamy w to miejsce, który wskaże powód.
– Czyli powód może podać nawet nieistniejący adres. Albo adres dziury w ziemi.
– Tak.
– Na podstawie jakich dowodów rozpatrzyliście sprawę?
– E-sąd nie rozpatruje żadnych dowodów.
– Na jakiej więc podstawie rozpatrzyliście sprawę?
– Na podstawie deklaracji powoda, że ma od dowody.
– Nie weryfikujecie, czy powód mówi prawdę? Nie żądacie okazania dowodów?
– Nie.
– Czyli mogę wystawić fałszywą fakturę na dowolną osobę, a wy automatycznie uznacie moje roszczenia?
– Tak, ale osoba, na którą pan wystawi fakturę, może wnieść sprzeciw.
– Ale mogę wam podać nieaktualny adres pozwanego albo pozwać trupa, żeby nie mógł się obronić.
– Tak.
– Zatwierdzacie więc wszystkie roszczenia z automatu, nie sprawdzając ich autentyczności?
– Tak.
– Wie pan, że to absurd?
– Pretensje proszę kierować do ustawodawcy. Coś jeszcze? Bo męczą mnie pana pytania. |
Z tablicy znajomego-znajomego
Rafał - 16 Marca 2013, 23:42
Ale to jest bardzo fajny e-sąd, zdarzyło mi się korzystać. Zresztą w postępowaniach upominawczych przy nakazówce sądy często orzekają z automatu: jak ktoś chce - znaczy mu zależy i ma rację, a jak nie ma to strona przeciwna się odwoła i dopiero się zacznie prawdziwy proces z dowodami, świadkami i całą resztą hałastry w togach.
Hałastry napisałem? Miało być "palestry", palec nie na ten klawisz musiał nacisnąć
Kyle Katarn - 21 Marca 2013, 22:15
feralny por. - 21 Marca 2013, 22:18
meteor spadł...
Kyle Katarn - 21 Marca 2013, 22:30
feralny por., spadły resztki meteoru, to skrót myślowy.
feralny por. - 21 Marca 2013, 22:46
Nope.
ilcattivo13 - 23 Marca 2013, 12:52
Wywiad z Tomaszem Witomskim, prezesem Gourmet Foods. Niby o herbacie, ale jest też troszkę o prawdziwym obliczu dyskontów.
Fidel-F2 - 25 Marca 2013, 15:54
Wdeseczkowa reklama
http://www.youtube.com/wa...d&v=e099hgLQRs0
Zgaga - 25 Marca 2013, 16:03
Ta też dobra:
http://www.youtube.com/watch?v=h_MyQhBkRBo
ilcattivo13 - 25 Marca 2013, 16:09
Zgaga - było
Fidel-F2 - 25 Marca 2013, 16:12
było ale mały w końcówce robi zaj.biste wrażenie
Zgaga - 25 Marca 2013, 16:16
Co tam było. Vadera nigdy dość
Fidel-F2 - 25 Marca 2013, 16:30
Pani Basia rzondzi
http://www.youtube.com/wa...sqrJxFopSCsliag
Zgaga - 25 Marca 2013, 16:47
Śmichy chichy, ale Pańcia jest niezła. Nie tylko w tym odcinku.
Fidel-F2 - 25 Marca 2013, 16:49
ma już setki filmików na youtubie, czasem wyrywa z butów
Zgaga - 26 Marca 2013, 10:58
Zostałam fanką podglądania żubrów:
http://www.lasy.gov.pl/zubr
Byłoby fajnie, gdyby taką kamerę zamontował też ktoś na bagnach biebrzańskich, na którejś wieży obserwacyjnej.
Rafał - 26 Marca 2013, 11:25
Jakieś dziwne te żubry na wiosnę. Może przyleciały z ciepłych krajów?
Fidel-F2 - 26 Marca 2013, 11:28
Rafał, wychudły odrobinkę przez zimę, czepiasz się.
Rafał - 26 Marca 2013, 11:37
No to nie wiem, jak tak pochudły to co będzie w tym roku z żubrówką? Prędzej jakiś ajerżubroniak wyjdzie niż wódeczka z traweczką.
Zgaga - 26 Marca 2013, 11:54
Oj tam, oj tam, trochę się wypierzyły.
Edit:
A teraz (godz. 14.36) taki jeden siedzi i mamle
Zwierzęcych tematów cd
http://www.biebrza.org.pl...3&wiecej_news=1
ilcattivo13 - 30 Marca 2013, 17:42
Jazda testowa nowym Clio
Rafał - 1 Kwietnia 2013, 15:18
Www.yr.no - przepwiadacze pogody, mówią, że wairygodni.
Fidel-F2 - 1 Kwietnia 2013, 15:25
no i?
Zgaga - 8 Kwietnia 2013, 00:18
Obcy już przybyli na ziemię
fealoce - 8 Kwietnia 2013, 09:05
|
|
|