To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

illianna - 29 Listopada 2010, 12:51

savikol, no myślę, że dla Szwedów to taka sama informacja jak dla nas że bohater pił Żywca, potem lane Tyskie, a na koniec poprawił krakowską ;P: :wink:
Matrim - 1 Grudnia 2010, 12:22

Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ - Południe.

W końcu miałem trochę czasu, żeby dokończyć. I dobrze, bo wiadomo, że to dobra rzecz, to i rozwodzić się nie ma nad czym. Teraz W-Z zaczynam.

dzejes - 5 Grudnia 2010, 13:13

savikol napisał/a
Ale poza skłonnością do drobiazgów i miejscowo przegadaniem trylogia jest świetnie napisana.

Co?

xan4 - 5 Grudnia 2010, 20:03

Dzika energia Diaczenkowie
Słabo, naprawdę słabo, z kilku przeczytanych książek Diaczenków, ta jest, jak do tej pory najsłabsza.
Pomysł nawet fajny, ale wykonanie do d..., dłużyzny, kalki, schematy.
Wspólny pomysł z Rusłaną, tą od Eurowizji, wygląda na napisaną na kolanie, na szybko, na zamówienie, pod Rusłanę i nie wyszło.

Godzilla - 6 Grudnia 2010, 16:02

"Leksykon rzeczy minionych i przemijających". Fantastyczna książka. Co jakiś czas do niej wracam i czytam po kolei albo na chybił trafił, do przodu i do tyłu. Już mi jej zazdrościli.
Kruk Siwy - 6 Grudnia 2010, 16:26

(Kruk z miną wioskowego głupka) A o czym to?
xan4 - 6 Grudnia 2010, 17:23

(xan4 z miną wioskowego głupka) noooo, o czym?
Godzilla - 6 Grudnia 2010, 17:31

Leksykon. Czyli taka encyklopedia, tylko z długimi objaśnieniami, cytatami z literatury itd. Super sprawa.

Weźmy sobie taką literę B:
Bakelit
Balia
Bańki mydlane puszczane przez słomkę
Barchany
Barszcz z rurą
Baszłyk
Battledress
Becik
Beczkowóz
Bekiesza
Bibuła
Bielizna płócienna
Bikiniarski krawat
Binda
Binokle
Bistor
Blednica
...

Przy każdym haśle - długie objaśnienia, historie i historyjki, wyjątki ze starych pamiętników, sporo rysunków. A co, Kruku, Xan4, Dalambercie, zdaje się Wam, że wszystko to znacie? :mrgreen:

Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 17:37

dobra rzecz do wątku quizowego :P
Godzilla - 6 Grudnia 2010, 17:41

Fidel-F2, chyba mi podrzucasz pomysły ;P: :twisted:
Kruk Siwy - 6 Grudnia 2010, 18:01

Godzilla, tak to ja się bawię z Kopalińskim, który jest the best. Ale i temu przyjrzeć się można.
Agi - 6 Grudnia 2010, 18:47

Kruk Siwy napisał/a
Godzilla, tak to ja się bawię z Kopalińskim, który jest the best.

Ostatnio sobie i Wam wiedzę na temat zegarów poszerzałam dzięki "Opowieściom o rzeczach powszednich" - XI tom wydania zbiorowego.

Z niedawno czytanych:
- Białe noce - Adam Przechrzta. Przyzwoita przygodówka z dobrze przedstawionym tłem historycznym.

mBiko - 6 Grudnia 2010, 20:59

"Wilkozacy" R.Dębskiego. Głos dam w stosownym wątku, jak tylko będę w stanie wydobyć z siebie cokolwiek rozsądnego.
Magnis - 8 Grudnia 2010, 12:34

Książkę Wakacje cyborga całkiem fantastyczne opowiadania francuskie SF.Polecam antologie jak ktoś nie czytał :wink: .
Prawie przeczytałem książkę Dean R. Koontza Jedyna Ocalona, która jest dobrze napisana i czyta się przyjemnie :) .

Martva - 8 Grudnia 2010, 17:32

Przeczytałam Serca, dłonie, głosy - mniej mnie wcisnęło w fotel niż Chaga i Rzeka bogów ale i tak się podobało.
lucek - 8 Grudnia 2010, 23:18

U mnie ostatnio Bernard Cornwell x2 - "Nieprzyjaciel Boga" i "Ostatnie królestwo". Czyta się Umberto Eco "Sztuka" (La Definizione dall'Arte), Cormaka McCarthiego "Blood Meridian" i wywiady z Alanem Moore wydane świeżo (wkurwiająco debilnie od strony redaktorskiej) przez Miligram. A wieczorami "Orędzie" - Roberta T. Preysa i któryś (erm...) tom Malazańskiej...

Też macie tak, że czytacie pięć rzeczy na raz?

l.

Agi - 8 Grudnia 2010, 23:45

Ostatnio mam cztery napoczęte.
Erikson - Krwawy trop
Mieville - W poszukiwaniu Jake'a
Kossakowska - Upiór południa
Twain - Jankes na dworze króla Artura
Jakoś nie mogę się na niczym skupić

lucek - 8 Grudnia 2010, 23:47

Agi napisał/a
Jakoś nie mogę się na niczym skupić

To przez zimę, ja wiem! Recepta jest taka - 17 godzin snu, 3 godziny drzemki, 3 godziny posiłków, 1 godzina leżenia w wannie. I nie przemęczać się.

Agi napisał/a

Uwielbiam. Jedna z ukochanych książek dzieciństwa.

Agi - 8 Grudnia 2010, 23:51

lucek napisał/a
Agi napisał/a:

Uwielbiam. Jedna z ukochanych książek dzieciństwa.

A ja dopiero teraz na nią trafiłam, pochodzi z ostatniej przesyłki Kolekcji słynnych powieści historycznych. Zapowiada się dobrze, zresztą ja bardzo lubię Twaina.

lucek - 8 Grudnia 2010, 23:53

Oj, jest świetna. Co do Twaina - podzielam Twoje odczucia, też bardzo lubię, choć nie czytałem zbyt wiele - może z pięć-osiem tytułów.

l.

Fidel-F2 - 9 Grudnia 2010, 23:03

Niech żyje Polska. Hura! Ogólnie rzecz biorąc średniawo.

Bunt Szewców -Pilipiuk Fajna koncepcja, irytująca agitka.
Shamballach - Szrejter Nie załapałem koncepcji i celu, zmęczyło mnie ale komu innemu może się spodobać.
Cudowny wynalazek Pana Bella - Bochiński Już o tym pisałem. Perełka, zdecydowanie deklasuje resztę peletonu.
Utulić zło - Urbanowicz Dość sympatyczne, fajnie sie czytało, tylko te piastowskie kartofle mi w gardle stanęły. Ja wiem, że każdy robi błędy, ale te kartofle w średniowiecznej Europie już chyba setki razy zostały obśmiane tu, tam i owam.
Prawa Ręka Marzenia - Schmidtke Zaczyna się interesująco, kończy durnie. Słaby warsztat.
Centuriańskie bomby - Kochański Pomysł interesujący ale realizacja marna, to opowiadanie nadziane jest błędami logicznymi jak dobra kasza skwarkami, parafrazując klasyka. I puenta mizerna. Rozdrażniło.
Goście z pokoju obok - Kułakowska Bezcelowy, męczący bełkot.
Lustro dla niewidzialnego człowieka - Rzymowski Takie trochę w starym stylu, nienajgorsze ale bez ekstazy.
Poganiacz Osłów - Wiśniewski Po prostu dobre opowiadanie. Nic mniej nic więcej.
Jak ja was [...] nienawidzę - Piekara Sympatyczny szorcik, miło się czytało ale szału nie robi.

Magnis - 10 Grudnia 2010, 14:09

Róże cmentarne duetu Czubaj i Krajewski są na pewno niezłą książką, ale niestety nieraz schematyczną i się można domyślić co zrobi główny bohater.
Anonymous - 12 Grudnia 2010, 12:50

1Q84 Murakamiego - powrót do formy z Kafki nad morzem. Morderczyni i redaktor pracujący nad debiutem utalentowanej nastolatki, alternatywne światy i słowaccy kompozytorzy. Murakami, autor o słuchu absolutnym i talencie geniusza, znów wciąga czytelnika w wir fantastycznych zdarzeń z pogranicza jawy, szaleństwa i snu. Historia Aomame i Tengo, dwojga ludzi zagubionych w otaczającej ich rzeczywistości, to przykład, że autor "Norwegian Wood" nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. :bravo Czekam na dalsze tomy trylogii.
Martva - 16 Grudnia 2010, 17:55

Wicked. Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu - sięgnęłam po książkę z pewną taką nieśmiałością, bo to pewnie trochę jak przeczytac 'Ostatniego władcę Pierścienia' bez lektury 'Władcy Pierścieni'. Ale nawet jeśli nie wyłapałam wszystkich nawiązań, to czytało sie nieźle. Absolutnie nie jest to książka dla dzieci, uprzedzam, jest straszliwie epatująca seksem i innymi świństwami. Zabawna i wciągająca. Całkiem całkiem.
qbard - 16 Grudnia 2010, 22:47

Roland Topor Chimeryczny lokator - dobry horrorek, na podstawie tej książki powstał film Polańskiego "Lokator"
Niccolo Ammaniti Jak Bóg przykazał- Świetna książka, wciąga od pierwszej strony. Świetne poczucie humoru mimo całego dramatyzmu akcji.

xan4 - 18 Grudnia 2010, 22:53

Wszystkie tomy Muminków, a dokładnie:

Małe trolle i duża powódź,
Kometa nad Doliną Muminków,
W Dolinie Muminków,
Pamiętniki Tatusia Muminków,
Lato Muminków,
Zima Muminków,
Opowiadania z Doliny Muminków,
Tatuś Muminka i morze,
Dolina Muminków w listopadzie.

Początkowo słabsze, zwłaszcza pierwszy tom, potem powoli się rozkręca, świetne powieści dla dzieci, bardzo dobrze przedstawione postaci, ze straszna Buką włącznie.
Maestrię Tove Jansson osiągnęła w dwóch ostatnich tomach, Tatuś Muminka i morze i Dolina Muminków w listopadzie, to świetne kawałki, także dla dorosłego czytelnika. Pierwsza z nich, przedstawia Tatusia Muminka w kryzysie wielu średniego i jego próbę realizacji swojego życiowego marzenia (objęcia latarni), najlepsza powieść z cyklu, jednak przede wszystkim o samotności. Druga, to nostalgiczna opowieść różnych zwierzątek o Muminkach, podczas ich nieobecności w domu. Widzimy Muminki ich oczami.

Oczywiście, bardzo polecam cały cykl, a zwłaszcza ostatnie dwa tomy :)

Godzilla - 18 Grudnia 2010, 23:16

Popieram. Ostatnio przeczytałam dzieciakom kawałek o Duchu z Pamiętników Tatusia Muminka. Tatuś opiewający własne czyny to jest to.
ilcattivo13 - 20 Grudnia 2010, 15:54

"Ucieczka z Festung Breslau" Ziemiańskiego. Podchodziłem z dużymi obawami, bo ostatnie kilka wydanych powieści Ziemiańskiego było mocno takie-sobie, ale się rozczarowałem - "Ucieczka..." to zdecydowanie najlepsza powieść tego autora. I jedna z najlepszych polskich książek z 2009 jakie czytałem. 8,5/10

Cieszę się, że Ziemiańskiemu wróciła forma, którą miał pisząc "Waniliowe plantacje...", czy inne opowiadania. Oby tak dalej.

Edit. A jednak dam 8,5/10 zamiast 8/10, bo przypomniałem sobie pierwszy rozdział i znowu dostałem śmiechawki :D

Magnis - 20 Grudnia 2010, 18:52

Carlos Ruiz Zafon Marina jest bardzo dobrą powieścią, gdzie autor oprócz wątku obyczajowego dodał również trochę grozy i kryminału.Ocena 8/10.
feralny por. - 20 Grudnia 2010, 19:53

Vertical Rafała Kosika - ma ta książka coś w sobie. Może nie śniło mi się, że trzymam się liny z niebem nad i pod, ale prawie. Bardzo mi się podobało.

Partner forum