To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Martva - 14 Listopada 2007, 20:54

Agi, szybka jesteś, nie zdążyłam sobie pójść ;) Zadajesz :)
Fidel, obstawałam Ciebie albo ihan ;)

A fryzy są fajne, ale ja chcę haflingera.

Fidel-F2 - 14 Listopada 2007, 21:03

Martva, strzelałem
ras koni jest taka mnogość, że zapamiętanie wszystkich jest nieco trudne
poza tym jesli chodzi o konie to raczej jestem praktyk niż fan teoretyk, chociaż, coś tam oczywiście wiem

Agi - 14 Listopada 2007, 21:04

Martva, a co będziesz na nim wozić?

Kim była legendarna Lukrecja?

Fidel-F2 - 14 Listopada 2007, 21:05

Borgia? córka Aleksandra VI

edit: googlalem, chyba nie o to chodziło, ale z drugiej strony częściowo mam rację

lavojtek - 14 Listopada 2007, 21:06

Krotka czy dluga wersje podac? :)

Kobieta, ktorej ofiara spowodowala upadek krolestwa i powstanie Rzymu jako republiki.

EDIT: OK! Lukrecja zostala zgwalcona przez syna ostatniego krola Rzymu. Zebrala wiec mezczyz z rodziny aby im to przekazac i popelnila samobojstwo. Jej cialo zostalo uzyte jako swiadectwo i doprowadzilo do powstania w wyniku ktorego krol zwial a Rzym stal sie republika. Ufff... :)

Agi - 14 Listopada 2007, 21:08

lavojtek, możesz podać dłuższą, przecież to quiz edukacyjny.
Martva - 14 Listopada 2007, 21:21

Fidel-F2 napisał/a
ras koni jest taka mnogość, że zapamiętanie wszystkich jest nieco trudne

Ale fryzy są charakterystyczne, takie czarne czarne czarne :)

Agi55 napisał/a
Martva, a co będziesz na nim wozić?

Siebie, ja kurdupel jestem, to w sam raz. Przynajmniej nie będę spadać z wysoka ;)

Agi - 14 Listopada 2007, 21:24

No tak, haflinger jest co prawda największym, ale kucem. Śliczny konik i bradzo łagodny.
Martva - 14 Listopada 2007, 21:29

Nie to co hucuły, co są brzydkie i złośliwe (z góry przepraszam wszystkich miłośników hucułów, ale nie lubię jak ktoś próbuje sobie mnie zetrzeć z grzbietu o płot ;P: )
A śliczne są obłędnie, chociaż ja blondynów nie lubię. ;P: Ale mogłabym mu wplatać turkusowe kokardki w grzywę :)

Kruk Siwy - 15 Listopada 2007, 09:37

Ech widziałem i nawet karmiłem cukrem pięknego fryza. Mimo że nie dziewczynka i tylko koń ale do zakochania. Te oczy, ta grzywa... boh kare jest piękne.
ihan - 15 Listopada 2007, 11:41

Taaak, fryzy są mniamuśne. Choć zdarzają się nie tylko kare, ale kare są we wzorcu rasy i jest nawet określone jakie odmiany są dopuszczalne. A tak naprawdę są to konie pociągowe bardziej niż pod siodło i mają więcej wad niż zalet jeśli chodzi o zdrowie maja często problemy z kręgosłupem i nogami. Ale zgadzam sie, że ich szczotki pęcinowe są piękne. Coś dla fryzomaniaków http://www.voltahorse.pl/...opic.php?t=7340

Ja tam osobiście wolę lipicany albo konie hiszpańskie. A z maści zdecydowanie knabstruby. Zdecydowanie brzydkie dla mnie sa achałtekince, choc maja swoich wielbicieli. A i tak mam sp (mieszankę wielkopolaka i małopolki). Hucuły, koniki polskie i większość kucy prymitywnych tylko dla twardzieli są. W Austrii można kupić halfingery w zasadzie w cenie rzeźnej, bo mają nadprodukcję, gdyby ktoś był zainteresowany.

Kruk Siwy - 15 Listopada 2007, 11:58

Chyba offtopujemy.
Myślałem o kupnie hucuła ze względu na niskie wymagania... ale rzecz się rozwiała niestety.

Agi - 15 Listopada 2007, 12:46

Fidel-F2, nie o Lukrecję Borgię pytam.

Pozwolę sobie przypomnieć Koleżeństwu aktualne pytanie:

Agi55 napisał/a
Kim była legendarna Lukrecja?

Słowik - 15 Listopada 2007, 12:48

A lavojtek też nie o tej pisał?
Agi - 15 Listopada 2007, 12:54

Słowik, dzięki :D lavojtek, editem poleciał i nie zauważyłam :oops:

Oczywiście odpowiedź jest poprawna :bravo

Fidel-F2 - 15 Listopada 2007, 19:14

Martva napisał/a
z góry przepraszam wszystkich miłośników hucułów, ale nie lubię jak ktoś próbuje sobie mnie zetrzeć z grzbietu o płot
nie wolno na takie rzeczy pozwalać, mieliśmy zwyczajne malopolaki, które pod dobrym jeźdźcem chodziły jak zloto a z początkującym potrafiły wrocic do stajni i zaparkować w boksie za nic mając rozpaczliwe próby przeciwdziałania
Urbaniuk - 15 Listopada 2007, 19:22

Czy chodzi o tę Lukrecję która została zgwałcona przez jednego z Tarkwiniuszy? skończyło się upadkiem monarchii i początkiem republiki.
Urbaniuk - 15 Listopada 2007, 19:23

Kurdebele sorry nie zauwazyłem odpowiedzi wyżej :oops: . Bosze jakzesz człowiek chce wygrac :mrgreen:
lavojtek - 15 Listopada 2007, 19:29

Przepraszam za opoznienie ;) Oto pytanie: kto w przedwojennej Polsce byl rekordzista w byciu premierem? Ile razy i ile trwalo najkrotsze premierowanie?
Urbaniuk - 15 Listopada 2007, 19:49

Dobra strzelam - Kazimierz Bartel miał rzad który trwał cos trzy dni (Donald musisz go pobić :mrgreen: ) i był premierem 5 razy, więc chyba on.
lavojtek - 15 Listopada 2007, 20:01

Urbaniuk napisał/a
Bosze jakzesz człowiek chce wygrac

No i sie doczekales ;) Zadawaj!

Urbaniuk - 15 Listopada 2007, 20:11

tylko dlatego że siedzę cały czas na sieci i w końcu padają jakies pytania z historii :bravo

Biorąc pod uwagę że przebywam ostatnio głównie na Haiti (tylko mentalnie niestety :cry: ) - więc pytanie tematyczne - co to jest (czy raczej było) Tonton Macoute i jakie było pierwotne znaczenie tych słów.
Jesli ktos widział "Węża i tęczę" Crawena, to powinien znac odpowiedź przynajmniej na pierwszą część pytania.

mBiko - 15 Listopada 2007, 20:20

Oddziały haitańskiej policji. Pochodzenia nazwy nie znam.
dalambert - 16 Listopada 2007, 08:09

"dzieciojady "ot były nie tle nawet "policja" polityczna ile służby zastraszające ludność brutalnymi mordami i szeroko stosowanym terrorem. ieli jakąś nazwę oficjalną / milicja . bezpieczeństwo itp./ a "tonton macoute" to takie haitańskie coś czym się bachory straszyło , gdy były niegrzeczne - potem bał już się cały naród.
mistique - 19 Listopada 2007, 10:20

Tak wyciągnę na wierzch coby przypomnieć, że tu koledzy odpowiedzieli i wypadałoby się odnieść i pozwolić zadać kolejne pytanie.
dalambert - 19 Listopada 2007, 13:37

Urbaniuk, Zagadkowy Zagadkowiczu od zagadki zagadkowej GDZIE jesteś :?:
Kruk Siwy - 19 Listopada 2007, 13:38

Zagadkowałeś go na śmierć...
Kostucha Drang - 19 Listopada 2007, 14:07

Urbaniuk napisał/a
przebywam ostatnio głównie na Haiti
:mrgreen:
dalambert - 19 Listopada 2007, 14:51

Urbaniuk napisał/a
ostatnio głównie na Haiti (tylko mentalnie niestety )

Wyjdź Serdeńko z mentu - tego zdecyduj coś ciekawego :wink:

Urbaniuk - 19 Listopada 2007, 23:44

Przepraszam za przetrzymanie. Pełnej odpowiedzi udzielił dalambert :bravo
faktycznie słowo milicja jest bardziej na miejscu a Tonton Macoute to dzieciojad - taki odpowiednik naszego bobo czy czarnego luda.

Partner forum