To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta

agrafek - 16 Lutego 2009, 13:44

Co oni tam mają z tymi pułkownikami z Rosji? Ałła Pugaczowa śpiewała o pułkowniku (nastajaszcim), Bi 2 ma swój genialny kawałek o pułkowniku, na którego nikt nie czeka... Czy to jakaś ulubiona szarża rosyjskich pieśniarzy? :D

EDIT - właśnie mi się przypomniało, co miałem napisać:) Chleb na zakwasie, na szczęście, coraz częściej pojawia się w piekarniach :P

Navajero - 16 Lutego 2009, 13:51

agrafek napisał/a
Co oni tam mają z tymi pułkownikami z Rosji? Ałła Pugaczowa śpiewała o pułkowniku (nastajaszcim), Bi 2 ma swój genialny kawałek o pułkowniku, na którego nikt nie czeka... Czy to jakaś ulubiona szarża rosyjskich pieśniarzy? :D

Na to wygląda :)
agrafek napisał/a

EDIT - właśnie mi się przypomniało, co miałem napisać:) Chleb na zakwasie, na szczęście, coraz częściej pojawia się w piekarniach :P

A przynajmniej tak reklamują... ;P:

agrafek - 16 Lutego 2009, 13:59

Fakt, o tym nie pomyślałem - że tylko tak się reklamują. Ale w Krakowie akurat była piekarnia, która rzeczywiście się starała. Ostatnio trochę się popsuło, niestety, ale może jeszcze wrócą do formy?
Jakby co, u cioci na wsi stoi piec chlebowy:).

mawete - 16 Lutego 2009, 22:44

Navajero napisał/a
Dawaj! Lubię oglądać noże :mrgreen:

Od której strony? :twisted:

Navajero - 16 Lutego 2009, 23:31

Jak trzymam za rękojeść, z tej drugiej strony - zdecydowanie nie ;P:
Rafał - 17 Lutego 2009, 14:47

Zainteresowany sistiemą znalazłem takie cóś:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Jak sądzisz, to co robi w pewnym ujęciu facet w garniturku jest możliwe, czy to tylko ściema?

mawete - 17 Lutego 2009, 15:38

rejestrować to mi się nie chce... :?
Navajero - 17 Lutego 2009, 15:58

Nie mogę obejrzeć, bo nie jestem zarejestrowany :) Nie możesz dać jakiegoć ludzkiego linka? ;P: Ale podejrzewam, że to ten filmik ze starszym panem - Kadocznikowem. Nie pamiętam czy podawałem link do dobrego artykułu o Sistiemie, więc poniżej
http://www.neijia.net/neijia/sistiema_38.html
Generalnie - nie znam, nie ćwiczyłem. Mój znajomek ćwiczył z Wasiliewem i był pod wrażeniem. Rosyjscy mundurowi bardzo chwalą, uczą tego w GRU i FSB, w jednostkach dalekiego zwiadu i takich różnych dziwnych... Oni to testują w praktyce, więc watpię, aby odwalali jakąś chałturę, ale to tylko moje zdanie. Trafiłem też na wspomnienia rosyjskich "siłowików" z Czeczenii, którzy twierdzą, że Sistiema uratowała im życie. Także w ruskim desancie mają sporo elementów Sistiemy. Czy to się sprawdza? Chyba tak, ale długo by gadać...

Gustaw G.Garuga - 17 Lutego 2009, 16:08

Jako zarejestrowany użytkownik YouTube informuję, że na zlinkowanym filmiku w użyciu są przedmioty takie jak łopata, widły, halabardy i jelenie poroże. Z konkretnych chwytów jest m.in. kopanie po tyłku, a wzmiankowany facet w garniturze powala wszystkich w okamgnieniu ledwo ruszając tułowiem.
Rafał - 17 Lutego 2009, 16:09

No co za lenie patentowane, gnuśne obiboki i chachary nieużyte. To co ja mam, opowiedzieć filmik? No by to jasna anielka, scenka jest taka: korytarzem idzie szczupły, szpakowaty pan w gajerku, naprzeciwko idzie czterech typa, mijając się z nimi pan robi oszczędne, nieznaczne ruchy ręką, a czwórka panów z naprzeciwka wali się na dechy.
Ponadto jest tam sporo ujęć na moje oko z realnych szkoleń specnazu.
Jak się wam lenie nie chce zarejestrować to użyczę swojego dostępu przez PW. ;P: Tak?

Navajero - 17 Lutego 2009, 16:27

No to dawaj, ale tak jak pisałem, na 90% to Kadocznikow.
Edyta:
Powyżej filmik z Wasiliwem, pod koniec facet "uderza", obserwującego pokaz, amerykańskiego żołnierza piechoty marskiej. Oczywiście można założyć, że ów Afroamerykanin, był na żołdzie rosyjskich propagandzistów ;)
Edit2, nie ten film dałem :)

mawete - 17 Lutego 2009, 16:32

prawdopodobnie to widziałem i nie byłem przekonany - znam bardzo skrajne opinie o sistema, sam nie ćwiczyłem.
agrafek - 17 Lutego 2009, 17:25

Hm, kilka scen rzeczywiście przemawia do wyobraźni, zwłaszcza tych, w których siwy pan prawie się nie rusza, a atakujący go kolesie jeden po drugim lądują na podłodze.
Mnie, w kontekście powieści Navajero zainteresowały końcowe sceny z nożem, w których nieuzbrojony koleś bez trudu rozbraja nożownika.

Navajero - 17 Lutego 2009, 19:06

agrafek napisał/a
Mnie, w kontekście powieści Navajero zainteresowały końcowe sceny z nożem, w których nieuzbrojony koleś bez trudu rozbraja nożownika.

Generalnie, w 999 promilach na 1000, coś takiego jest niemożliwe, co zresztą też napisałem. Wyjątki są rzadkie i mogą dotyczyć starcia dyletant vs zawodowiec. Np. gdyby ktoś chciał "postraszyć" nożem przykładając go napadniętemu do piersi, szyi, trzymając w ręku itp. Wtedy możliwości są spore, jeśliby go używał - minimalne. No, chyba, żeby trafił na tego promila... :mrgreen:

Edit: Oglądnąłem. Tak jak myślałem, ten siwy, starszy pan to Kadocznikow. Legenda Sistiemy. On sam naucza tylko elitę rosyjskich sił i służb specjalnych, ale już jego uczniowi tzn. Wasiliewowi można dać wpier.ol. To znaczy spróbować ;) On prowadzi treningi i seminaria na Zachodzie. Riabko z kolei ( taki grubas) jest znany ze stosowania "energii wewnętrznej" ( sam Kadocznikow tłumaczy wszystko biomechaniką), co niektórych skłania, aby się z niego śmiać, ale facet obecnie szkoli jednostki szybkiego reagowania Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Jakoś mi się nie widzi, że daliby takie stanowsko wariatowi... Tak samo wątpię, aby weterani wojenni, ludzie którzy walczyli wręcz na śmierć i życie, słuchali jakiegoś świra. Ja trochę znam takie środowiska, tam instruktor musi być naprawdę najlepszy i to nie w teorii.

Szara opończa - 18 Lutego 2009, 09:08

ja to rozumiem nastepujaco:
o sistieme faktycznie wiadomo niewiele, a to co wiadomo to albo wycieklo celowo, albo w jakiejs formie pewne techniki zdecydowano sie udostepnic gawiedzi...? a prawda jest taka ze nikt nic nie wie poza wyjatkami w sluzbach specjalnych FR?

a co do wydarzen ktore mogly miec miejsce naprawde - chozi mi o to iz dopuszczam konflikty polityczne i gospodarcze polsko rosyjskie a jednczesnie wspolprace na innych polach, niekoniecznie publiczna tak jak opisana walka z terroryzmem

nie wierze iz polityka zagraniczna jest w dzisiejszych czasach jawna, jak to probuja co niektorzy politycy udowodnic..

Navajero - 18 Lutego 2009, 09:26

Szara opończa napisał/a
a co do wydarzen ktore mogly miec miejsce naprawde - chozi mi o to iz dopuszczam konflikty polityczne i gospodarcze polsko rosyjskie a jednczesnie wspolprace na innych polach, niekoniecznie publiczna tak jak opisana walka z terroryzmem

No bo tak jest. O wielu rzeczach nie można pisać publicznie, ale nie jest żadną tajemnicą, że np. rosyjskich komandosów szkolą Polacy, tacy jak Marcin Kossek - odznaczony rosyjskim medalem "Za walkę z terroryzmem" ( otrzymał medal nr 06, nr 05 otrzymał konstuktor o znanym skadinąd nazwisku Kałasznikow :) , pozostałe cztery odznaczenia przyznano niejawnie) czy niejaki "Rapid", jeden z najszybciej strzelających ludzi na świecie.
Szara opończa napisał/a

nie wierze iz polityka zagraniczna jest w dzisiejszych czasach jawna, jak to probuja co niektorzy politycy udowodnic..

Polityka, jak polityka, ale na pewno nie jest jawna walka z terroryzmem.

Szara opończa - 18 Lutego 2009, 09:36

Polacy szkola Rosyjskich komandosow???? Jak to mozliwe?? Do 1989 czy nawet dluzej to Polacy jezdzili do Moskwy "na szkolenia"

Inaczej - w jaki sposob udalo nam sie zdobyc doswiadczenie i umiejetnosci ktorego nie maja Rosjanie...

I czy Formoza jest faktycznie tak tajna jak sie mowi? Wtedy deklaracja Marka ze robi dla Formozy wydaje sie nie na miejscu:)

Navajero - 18 Lutego 2009, 09:53

Szara opończa napisał/a
Polacy szkola Rosyjskich komandosow????

Ano. 'Rapid" szkoli ludzi w moskiewskim Centrum Zwalczania Terroryzmu, Kossek min. "Alfę" i "Wympieł" - elitarne jednostki antyterrorystyczne. A medal ( posiada kilka innych, niejawnych odznaczeń od Rosjan) "Za walkę z terroryzmem" wręczał mu osobiście pułkownik Lysiuk - legenda rosyjskiego Specnazu.
Szara opończa napisał/a

Inaczej - w jaki sposob udalo nam sie zdobyc doswiadczenie i umiejetnosci ktorego nie maja Rosjanie...

Nie "nam", nielicznym jednostkom. Generalnie poziom AT w Polsce jest - z różnych powodów - słaby. Nie daj Boże, abyśmy musieli go zademonstrować...
Szara opończa napisał/a

I czy Formoza jest faktycznie tak tajna jak sie mowi? Wtedy deklaracja Marka ze robi dla Formozy wydaje sie nie na miejscu:)

Sama Formoza nie jest tajna, ma swoją stronę w Wikipedii, organizuje oficjalnie selekcję itp. Jej akcje są tajne.

Szara opończa - 18 Lutego 2009, 10:08

moze sie wyglupie, ale kiedys w pozyczonej NF czytalem opowiadanie - czy Twoje - o polskim prawniku w Kraju Priwislanskim, mial asystenta rosyjskiego, weterana wojny krymskiej, fajna zonke itd??

cos dalej bedzie w tym temacie?

Navajero - 18 Lutego 2009, 10:13

Być może, na razie kończę "Wilczy Legion". Jeśli chodzi o to, co będę dalej pisał ( mam oczywiście kilka opcji) to jestem niezdecydowany jak blondynka w supermarkecie :)
dalambert - 18 Lutego 2009, 10:21

Navajero, był "Pierwszy krok" zrób DRUGI :D
Navajero - 18 Lutego 2009, 10:34

Pewnie na tym się skończy :)
mawete - 20 Lutego 2009, 20:06

Navajero - 20 Lutego 2009, 20:15

Dzięki mawete, ale znam wszystkie piosenki z bratiszki, znajomi Rosjanie mi zlinkowali :)

Aha, bratiszka, to taki portal ( można sobie ściągnąć te klipy, są dużo lepszej jakości niż na YouTube):

http://www.bratishka.ru/gallery/

Teraz słucham tego:

mawete - 20 Lutego 2009, 20:27

u mnie leci cолдат

Twój link (youtube) mi sie nie odpala

//edit: Otworzyłem. Mocne.

andre - 20 Lutego 2009, 20:32

http://www.youtube.com/watch?v=jMQU1Tjfwr8

a takie cudo znacie? :D

Navajero - 20 Lutego 2009, 20:34

Nie wiem dlaczego nie odpala, może sprzęt masz jakiś dziwny? Mnie odpala :)

Edit:
andre napisał/a
a takie cudo znacie? :D

Generalnie nie kręci mnie pagan metal, ale ta piosenka jest niezła :)

andre - 20 Lutego 2009, 20:45

heh,oszczedny jestes w komplementach,heheh :)
Navajero - 20 Lutego 2009, 20:46

Żona mi to samo mówi, widać jednostki wybitne myślą podobnie ;P:
andre - 20 Lutego 2009, 20:48

:D

Partner forum