To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Fidel-F2 - 20 Stycznia 2008, 20:16

ihan, ja z lasu jestem, mnie wilki niestraszne
mawete - 24 Stycznia 2008, 13:25

Fidel-F2 napisał/a
ihan, ja z lasu jestem

a nie z bagien? :mrgreen:

savikol - 19 Maj 2008, 09:43

Dokonał żywota Magazyn Fantastyczny. Cześć jego pamięci!
blog Roberta Zaręby

Widocznie prawa rynku okazały się bezlitosne.
Podziękowania dla Roberta za kilkanaście numerów i za to, że mu się chciało.

Kruk Siwy - 19 Maj 2008, 09:47

R.I.P!
Witchma - 19 Maj 2008, 10:14

no cóż... life is brutal
ihan - 22 Maj 2008, 12:17

Smutne bardzo. Bo numer 12 właśnie czytam i w zasadzie mogę skomplementować.
Łukasz Śmigiel - 16 Czerwca 2008, 20:54
Temat postu: cliffhanger
Jeszcze nie ma co świec palić. MF się reaktywował, zmienia nieco wkład i format. Do końca roku raczej nie ma co się o niego martwić. Numer 13 zapowiadany jest na koniec lipca, numer 14 trafi do druku we wrześniu. Działalność faktycznie zawiesiło za to Czachopismo, istoty nocy przebąkują jednak coś o tym, że topór nie został zakopany, więc może za jakiś czas wrócą.
ihan - 16 Czerwca 2008, 21:04

Ooo, to dobre wieści. To znaczy jak chodzi o MF.
A niezorientowanych zachęcam do lektury NF, Kelly Link awansuje na interesującą autorkę, jak zakupię i przeczytam opowiadania zdecyduję czy znajdzie się na szczycie obok Chianga. Dla chętnych zobaczyć jak można zakończeniem mistrzowsko zepsuć interesujące opowiadanie Tim Pratta Nieziemskie sny. I bardzo przyzwoity, trzymający się konwencji Zbigniew Wojnarowski z Lalą Świstak. Reszty jeszcze nie doczytałam, ale nawet gdyby była kiepska to i tak w sumie fajny numer.

Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2008, 11:54
Temat postu: dziennikarsko
Dla wszystkich zainteresowanych - nakłady pism. W tym podsumowaniu niestety przyuważyłem tylko NF.

http://www.wirtualnemedia...08_-_raport.htm

gorat - 25 Czerwca 2008, 12:02

*beep*, gdzie Reset czy ŚGK - 90 tysięcy sprzedaży to jest coś :(
Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2008, 12:32

Mnie fascynują np. takie tytuły jak: "Mój Kucyk Pony" - 50tys egz. :) Albo świat butów 8) Aż trudno uwierzyć, że nie można zebrać np. kilku tysięcy fanów grozy do kupy :? Dziwny jest teeeeee...n świaaaa...t :!:
NURS - 25 Czerwca 2008, 12:44

Dziwni są ludzie, którzy uważają, że ten świat i ch zauważy, jak tylko usiądą w tłumie :twisted:
Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2008, 12:50

Kupuje człowiek SFFIH, kupuje MFa i jeszcze czegoś brak, kiedyś chociaż MiM wypełniał niszę albo Fenix, a dziś zamiast tego moje starsze rodzeństwo kupuje Men's Health i Logo:-) Crap - jak mawia Hellboy 8)
savikol - 25 Czerwca 2008, 13:00

Bardzo ciekawe zestawienie.
Zawsze mnie irytowało, że w Ępikach stawiają fantastykę razem z Wróżką. Kto te bzdury kupuje? Toż to policzek w twarz. Fantastyka obok jakiejś numerologii, czy innej astrologii. Niszowa gazetka dla żałosnej grupki wariatów. A tu się okazuje, że jest zgoła odwrotnie. :?

Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2008, 13:08
Temat postu: sick and tired
Wróżce prawie dorównują "Zabawy i Marzenia z Barbie" :) Chociaż tytuł tego ostatniego niebezpiecznie ociera się o tytuły rozbieranej prasy dla panów :)
Ziuta - 25 Czerwca 2008, 13:14

Dziwna sprawa. Nigdy nie widziałem, by ktoś czytał Wróżkę. SF czy NF – owszem. Na uczelni, na przystanku tramwajowym – ludzie to kupuja i się nie wstydzą. A Wróżkę czyta się w nocy pod kołdrą przy latarce.
Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2008, 13:17

No to jeszcze jedno mordercze zestawienie :) Ni ma złudzeń 8)

http://www.wirtualnemedia...taja_Polacy.htm

Navajero - 25 Czerwca 2008, 13:53

savikol napisał/a
Fantastyka obok jakiejś numerologii, czy innej astrologii. Niszowa gazetka dla żałosnej grupki wariatów. A tu się okazuje, że jest zgoła odwrotnie. :?

Wróżbiarstwo nie jest niszowe, to potężny biznes :) Może trza się wziąć za stawianie tarota jako wróżka Charlotta? :mrgreen:

savikol - 25 Czerwca 2008, 14:12

A rzeczywiście, żarty żartami, ale jak się zastanowić, to znam kilka dziewczyn przyznających się do wizyt u wróżki. Pomijając żonę mojego kumpla (klasyczną dziunię, miłośniczkę Grocholi i piosenek Wilków), to pozostałe znane mi klientki wróżek są dziewczynami ze ścisłym, wyższym wykształceniem. Jedna nawet jest naukowcem!
U mnie w robocie jest z kolei koleżanka zajmująca się hobbistycznie chiromancją. Traktuje to całkowicie poważnie.
Można się zatem pokusić o wniosek, że czytelniczkami Wróżki są głównie kobitki. Jakby spojrzeć na nakład takiego Świata Kobiety, to nie ma co się dziwić, że Wróżka schodzi z nieomal stutysięcznym nakładem.
Może rzeczywiście się przebranżowić? Smarować horoskopy, pisać instrukcje warzenia eliksirów odmładzających ze śmiechu konia i oddechu żaby, procedury rzucania uroków, spędzania płodów i podsuwania świń nie lubianej koleżance z pracy? Duże pole do popisu dla energicznego twórcy fantastyki
:wink:

Kruk Siwy - 25 Czerwca 2008, 14:14

Powodzienia chłopie.
Ja na chiromancję to w młodości wczesnej i póżnej głównie laski rwałem. Żadna mi nie odmiówiła hihihi rączki.

Hubert - 25 Czerwca 2008, 18:54

Navajero napisał/a
savikol napisał/a
Fantastyka obok jakiejś numerologii, czy innej astrologii. Niszowa gazetka dla żałosnej grupki wariatów. A tu się okazuje, że jest zgoła odwrotnie. :?

Wróżbiarstwo nie jest niszowe, to potężny biznes :) Może trza się wziąć za stawianie tarota jako wróżka Charlotta? :mrgreen:

Madame Navajero radzi... :mrgreen:

Navajero - 25 Czerwca 2008, 19:00

Ty się chłopie nie nabijaj, bo ja w ramach studiowania systemów wróżebnych zapoznałem się z tarotem i umiem wróżyć lepiej niż niejedna gazetowa czy telewizyjna madame ;P:
dzejes - 26 Czerwca 2008, 17:46

To podrzuć numery Lotto. Bo jak rozumiem sam już wielokorotnie wygrałeś i zabezpieczyłeś przyszłość sobie i swoim potomkom na pięć pokoleń do przodu.
Navajero - 26 Czerwca 2008, 17:55

Nie, tylko raz miałem piątkę, ale bez tarota :) Ale na brunetkę wieczorową porą mogę Ci kiedyś powróżyć :mrgreen:
dzejes - 26 Czerwca 2008, 18:12

Ok, tylko kto założy perukę?
Navajero - 26 Czerwca 2008, 18:15

Przecież nie ja ;P:
Agi - 26 Czerwca 2008, 19:06

Offtop, aż trzeszczy!!!
Hubert - 26 Czerwca 2008, 21:39
Temat postu: Re: cliffhanger
Łukasz Śmigiel napisał/a
Jeszcze nie ma co świec palić. MF się reaktywował, zmienia nieco wkład i format. Do końca roku raczej nie ma co się o niego martwić. Numer 13 zapowiadany jest na koniec lipca, numer 14 trafi do druku we wrześniu. Działalność faktycznie zawiesiło za to Czachopismo, istoty nocy przebąkują jednak coś o tym, że topór nie został zakopany, więc może za jakiś czas wrócą.

Oooo, dobra wiadomość. Aż dziw (albo i nie...), że przeoczyłem. Zawsze to jeszcze jedno miejsce, gdzie można z czymś uderzać. :)

Swoją drogą, można by założyć temat o wróżbiarstwie.

Agi - 27 Czerwca 2008, 10:19

Sosnechristo napisał/a
Swoją drogą, można by założyć temat o wróżbiarstwie.

Temat zakłada pomysłodawca.

Łukasz Śmigiel - 30 Czerwca 2008, 09:28
Temat postu: 13
Jest już okładka 13 MFa:
http://robertzareba.blogspot.com/

Partner forum