To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)

czterdziescidwa - 8 Maj 2012, 19:38

Homer napisał/a
Spoilery trzymać na wodzy czterdziescidwa. :wink: Ten wątek fabułą poza film nie wybiega.

To nie spojlery, tylko zgadywanka ;)
Może na skutek pojawienia się komety nad Siedmioma Królestwami doszło do rozłamu rzeczywistości? Bo serial zaczyna odbiegać od powieści w sposób, który coraz trudniej odwrócić.

Spoiler:

Farin - 9 Maj 2012, 20:31

Dla tych, którzy chcą poznać parę ciekawych rzeczy odnośnie obsady serialu, jak i dla tych co się obawiali o jego przyszłość.
http://9gag.com/gag/4104370

zoofobia - 10 Maj 2012, 12:48

Ja też właściwie coraz mniej ogarniam w serialu, może wynika to z faktu, ze nie czytałam książek. Ale przestać nie zamierzam, bo serial baaardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że gra GoT Online nie zepsuje dobrej renony ani książki ani serialu.

Agi - 10 Maj 2012, 12:55

zoofobia, zapraszam do lektury Regulaminu forum i zastosowania się do jego zasad.
Homer - 15 Maj 2012, 23:42

Ała jak boli... To teatr telewizji czy ekranizacja książki, w której się dzieje "Za dużo" na serial? Naprawdę nie wiem co do fabuły wniosły trzy wstawki rozmów o penisie Jona. Chyba tylko tyle by w budżecie podkreślić Islandię. To jest porażka, mieć konsekwentny plan na scenariusz i zacząć tworzyć własne nieudolne kreacje. Ajajajajaj. Ależ mnie zęby bolą po odcinku numer siedem, ależ mnie bolą... Ała...
mesiash - 17 Maj 2012, 13:13

no niestety, po zmianie stanowiska mam tyle czasu wolnego że zacząłem czytać, ale patrząc po tym jak bardzo niezrozumiały stał się dla mnie serial, to chyba dobrze ;)
Homer - 22 Maj 2012, 22:46

8 odcinek. Dno. Scenarzyści miast podejście artystycznie klecą byle co bo wiadomym jest, że po sukcesie pierwszej części druga na pewno się sprzeda (a pamiętajmy że jeszcze tylko na jeden sezon są kontrakty). Nikt tu chyba wizją dalej nie wychodzi - smutne to niestety.

O ile 1 sezon to było 80%-90% zgodności fabularnej, a wszelkie zmiany wynikające z tego czy owego, dało się jakoś przełknąć to 2 sezon ma z 30% zgodności... W głównych powiedzmy osiach jest to zgodne, natomiast reszta to pożal się Boże próby nie wiem czego, bo mając gotowe świetne rzeczy podane na tacy, robi się jakies denne zmiany i wtręty nic nie wnoszące. Co to miało być do cholery w tym 8 odcinku. Książka została wykastrowana. I od razu wzięto się już za kastrację trzeciej części.

marekz - 7 Czerwca 2012, 12:00

Coś widzę, że straszna cisza nad tą trumną. Dziś sobie obejrzę trzy ostatnie zaległe odcinki, to zobaczymy co tam zmontowali na koniec.

Obejrzałem. Nie wiem ile w tym jest zasługi tego, że w międzyczasie przeczytałem niektóre z tych książek, co pozwoliło mi się przestać gubić w tych wszystkich postaciach, ale uważam cztery ostatnie odcinki za bardzo dobrze zrobione. To najlepsza część serialu (może poza odcinkiem 1 sezonu 1).

Odcinek 9 bardzo dynamiczny, wybrane sceny z Krasnalem świetne. W odcinku 10 dwusekundowe ujęcie z miną wkur.wionego Theona Greyjoya w 26 minucie, warte obejrzenia całego odcinka, który i bez tego ujęcia jest bardzo dobry.

Ogólnie serial uważam za raczej słaby. Oglądanie go bez znajomości książek uważam za całkowitą stratę czasu. Kompletnie nie rozumiem jak serial się w takim przypadku może podobać. Nie wierzę, że ludzie nie gubią się w tych wszystkich wydarzeniach i postaciach, dla mnie przed zajrzeniem do książek to był słabo skonstruowany teledysk bez ładu i składu. Jak się pozna szerszy kontekst z książek, bardziej można docenić ten serial, choć i tak jest moim skromnym zdaniem nienajlepiej. No chyba, że w moim wieku zaczynają się już takie objawy, że trudno coś bardziej skomplikowanego z pierwszego kopa załapać.

Wątek Deanerys jako całość w serialu uważam za generalnie słabo poprowadzony (chociaż akurat w dziesiątym odcinku wszystkie sceny z nią mi się podobały). Arya świetna. Krasnal bardzo dobry. Baelish nierówny. Sansa jak dla mnie niezmiennie beznadziejna. Joffrey całkiem dobrze zagrany.

Homer - 14 Lipca 2012, 13:36

Nowy sezon startuje 31 marca 2013 roku.

Co do sezonu nr 2: wykastrowano wątki Robba, Theona, Winterfall, Jona, Catelyn. Wątki Daenerys na siłę próbowano uczynić lepszymi, ale i tak poniesiono tutaj sromotną porażkę.

Książka zdecydowanie lepsza od serialu, a serial nie oddał jej ducha, stanowił jedynie zapychacz przed sezonem numer 3. Głównym czynnikiem porażki są złe scenariusze.

Jedyny wątek, który został uratowany, to Arya. Zdecydowanie więcej czasu należało poświęcić rozgrywkom Tyrell/Stannis/Lannister. Najgorsze, że były takie możliwości. Czas antenowy zmarowano na bzdurne konwersacje z dziwkami, albo na przeciągane rozmowy o *beep* marynie jak w odcinkach 7 i 8.

Im dalej w las tym miałem większe wrażenie, że scenarzyści nie ogarnęli wizji ciągłości historii (może mieli mało czasu) i zajęli się tylko tym co tu i teraz, popełniając absurdalne gafy. Wielka trójka sezonu to:

Spoiler:

Ach no i na zakończenie zmian wielki cliffhanger:

Spoiler:

Kto nie przeczyta książki straci wiele...

Jedyne co ratuje sytuację w tym momencie to świadomość, że Sezon 3 ma możliwość nowego otwarcia. Wszystkie wątki mogą zostać logicznie i wiernie pokazane, a jest ich tam sporo skoro jeszcze wprowadzają Riverrun i Dondariona (to ten aktor co grał w 1 sezonie?).
Ale jeśli scenarzyści nie pójdą po rozum do głowy, złapie ich zima. A po co mają to robić skoro nikt ich nie opie--ala tylko ciągle dalej chwali łącznie z GRRMem?

marekz - 25 Lutego 2013, 17:24

No dobra, pora powoli budzić tego trupa. Do 31 marca nie tak daleko. Wszyscyście o blondi zapomnieli...

trailer sezonu 3

Romek P. - 25 Lutego 2013, 18:13

Ciiiiszej nad tą trumną :)
Przecież jak się czytało najpierw książki, to się teraz serialu bez wódki nie da oglądać...

Fidel-F2 - 25 Lutego 2013, 18:55

Ja nie czytałem i nie dałem rady. I od tej pory mam obawy co do potencjalnej lektury .
Romek P. - 25 Lutego 2013, 20:36

Gusta miewasz specyficzne, wymagania duże, ale mimo to namawiam, spróbuj. Też miałem obawy, mBiko mnie przekonał i dobrze chłop zrobił, seria nieco się rozmywa, ale to ciekawa fantasy, jakiej mało :)

Szczerze mówiąc, wdzięczny mu jestem podwójnie: bo jakbym zaczął od serialu, to ała...
Serial w ogóle moim zdaniem niewiele ma wspólnego z książką. Ot, takie resztki ze stołu.

Agi - 25 Lutego 2013, 21:31

Serial przestałam oglądać po pierwszym odcinku drugiego sezonu. W wersji książkowej zaczęłam "Taniec ze smokami" i jakoś mi się odechciało. Może jeszcze kiedyś wrócę, bo początkowe tomy czytało się dobrze, a chwilami bardzo dobrze.
dalambert - 25 Lutego 2013, 21:42

Agi, Mam tak samo :!:
Romek P. - 25 Lutego 2013, 21:56

Podobnie :) serial kopnąłem w tyłek po trzecim odcinku drugiej serii, i nie wrócę. "Taniec" przede mną, ale się nie spieszę, poczekam na kolejny tom raczej :)
Co nie zmienia faktu, że przy zauważalnych mieliznach, cykl zdecydowanie warto przeczytać, a na serial szkoda czasu :)

Sauron - 25 Lutego 2013, 22:47

Akcja rozkręca się w epilogu.
mBiko - 25 Lutego 2013, 23:03

No to teraz Romku, będę chodził dumny jak paw. Co prawda, nie przypominam sobie, żebym to namawianie okupił jakimś tytanicznym wysiłkiem, ale może te wspomnienia skleroza już zeżarła. Swoją drogą, powtórzyłem tylko zabieg, którego i na mnie dokonano, gdyż i ja podchodziłem do cyklu jak małpa do jeża, póki jakaś dobra dusza nie namówiła mnie do spróbowania.

Co do serialu zaś, to... obejrzałem na razie po dziesięć minut pierwszych odcinków dwóch pierwszych sezonów i jakoś nie mogę się zmóc, żeby zobaczyć coś więcej.

Fidel-F2 - 25 Lutego 2013, 23:05

Znaczy taki łańcuszek... ludzi dobrej woli. I potem też będę musiał kogoś namówić, tak?
mBiko - 25 Lutego 2013, 23:09

Możesz przerwać łańcuszek, ale wtedy z pewnością dotknie Cię epidemia żółtej febry, podwyżka akcyzy na wszystkie używki i promocja na klej w tubkach po paście do zębów.
nemezis871 - 26 Lutego 2013, 15:56

marekz napisał/a
No dobra, pora powoli budzić tego trupa. Do 31 marca nie tak daleko. Wszyscyście o blondi zapomnieli...

trailer sezonu 3

O, to faktycznie już niedługo, zapomniałam całkowicie :) Trailer nawet mi się podoba, a muzyka jeszcze bardziej, prawdę powiedziawszy :mrgreen:

Luc du Lac - 26 Lutego 2013, 18:31

a mi serial się nawet podoba.
II seria znacznie lepsza od I

nemezis871 - 26 Lutego 2013, 19:02

Luc du Lac napisał/a
a mi serial się nawet podoba.
II seria znacznie lepsza od I

Gdybym nie czytała serii, to pewnie też bym tak pomyślała, ;) ale czytałam, więc sądzę, że jednak nieco gorsza.

Fidel-F2 - 13 Marca 2013, 09:49

http://www.youtube.com/watch?v=DY6dvlMfntw
Homer - 18 Marca 2013, 09:47

Może coś im z tego wyjdzie.

http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Romek P. - 20 Marca 2013, 23:30

Jest źle, a będzie jeszcze gorzej:
http://booklips.pl/newsy/...i-lodu-i-ognia/
Prędzej nakręcą serial do końca niż doczekamy się finału powieściowego = poznamy zakończenie dzięki serialowi, wrrr :(

Witchma - 21 Marca 2013, 08:37

Romek P., nie oglądaj serialu :)
Romek P. - 21 Marca 2013, 10:05

Serial mnie nie interesuje już, ale książka, książka! Gdzie są dwa ostatnie tomy??? Czy będziemy musieli się modlić, aby dożył stówy, żeby od autora, a nie od scenarzystów poznać finał? :)
Wkurza mnie ta jego niechęć do pisania kolejnych tomów :D

mesiash - 21 Marca 2013, 10:45

Romek P., myślisz że już będą tylko dwa tomy? Terminy już się niejednokrotnie zmieniały, czemu nie ilość książek?
Kruk Siwy - 21 Marca 2013, 10:47

Która też wielokrotnie się zmieniała.

Partner forum