To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Rodion - 6 Października 2010, 20:09

Jak nie dam rady to wychylcie moje zdrowie na skofie, bo mam zamiar wreszcie skompletować i przeczytać całość. :twisted:
Pamiętam jak dorwałem "Prawo sępów " pierwszy tom "Legendy ..." zdziabkę się różni, to jak czytanie wszystkich wydań Strugackich, miła wyprawa w przeszłość :D

Arya - 7 Października 2010, 20:26

Komisarz Maciejewski: Kino Venus
Fajne i dzieje się w Lublinie. Poszukam pozostałych części :D

Rafał - 11 Października 2010, 08:25

Odświeżyłem sobie "Wszystkich, których kochałem" Marcina Grajewskiego vel Martina Graya. Poryczałem się znów, chociaż czuję, że dużo w tej autobiografii koloryzacji i ściemy. Taka trochę jakby wersja Foresta Gumpa, chociaż może i faktycznie facet przeżył to wszystko o czym pisze?
shenra - 14 Października 2010, 12:03

Wegner Północ-Południe.
Rodion - 14 Października 2010, 18:27

Nie żebym chciał wszczynać starą dyskusję, ale z czego żyją Góry Ciężkie u Kresa?
IMO najsłabszy element "Księgi...", która pozatym drobnym szczegółem wymiata.
Dla niewtajemniczonych, pierwsza cześć "Legendy" zamna, kolejna w trakcie :wink:

ilcattivo13 - 14 Października 2010, 18:40

Rodion napisał/a
Nie żebym chciał wszczynać starą dyskusję, ale z czego żyją Góry Ciężkie u Kresa?

a masz na myśli wyższe partie gór, czy te na poziomie twierdz i niższym?

Martva - 14 Października 2010, 18:45

A czytałam kiedyś felieton na ten temat. Gdzieś, kiedyś (kojarzy mi sie mgliście że NF).
Rodion - 14 Października 2010, 20:06

Zasadniczo całość, bo ekonomia w tej prowincji jest dość... fantastyczna? :roll:
I Martva, faktycznie w F czy już w NF była taka dyskusja :wink:

ilcattivo13 - 14 Października 2010, 20:51

Rodion napisał/a
Zasadniczo całość, bo ekonomia w tej prowincji jest dość... fantastyczna? :roll:

tylko popatrz na rynek w takiej np. Somalii :wink: Działa? Działa! Fantastycznie, nie? :wink:

ilcattivo13 - 15 Października 2010, 21:28

pierwszy tom "Pierścienia mroku" Pierumowa za mną... Jak zobaczyłem, że drugi jest dwa razy grubszy, to zwątpiłem :roll: A jeszcze potem jest trzeci... Na szczęście akcja ździebko się rozkręciła i już tak nie wali nudą po nerach, ale w dalszym ciągu bohaterowie Pierumowa zachowują się tak samo dziecinnie jak ci u Tolkiena...

Na razie nie mógłbym dać więcej niż 4,5/10. Zobaczymy, co będzie dalej.

Taselchof - 15 Października 2010, 21:33

czym dalej tym gorzej :twisted:
Ozzborn - 15 Października 2010, 21:36

a ja przez te wszystkie lata myślałem, że mój brat to przez przypadek strącił tę książkę do kubła z wodą do mycia podłogi ;P: ;P:
ilcattivo13 - 15 Października 2010, 21:41

czy już wspominałem, że traktowałem zakup tej trylogii jako inwestycję? Teraz zastanawiam się nad przekwalifikowaniem z działu "Inwestycje" do działu "Opał do kozy"
ketyow - 17 Października 2010, 00:01

Planeta Małp Pierre'a Boulle'a. Klasyk, dość znacznie różniący się od filmu. Zakończenie choć inne niż w filmie, dało się przewidzieć
Spoiler:
Nie zmienia to jednak faktu, że książka choć krótka genialna, tak jak zawsze byłem wielkim fanem filmu, tak i książka świetna. 6/6

mBiko - 17 Października 2010, 10:33

Erikson - Wspomnienie lodu.
Witchma - 17 Października 2010, 10:39

mBiko, weź mnie nie denerwuj :D
mBiko - 17 Października 2010, 10:43

Dlaczego?
Witchma - 17 Października 2010, 10:43

Bo ja nie mam czasu :(
mBiko - 17 Października 2010, 10:47

No to nie powinnaś mieć czasu denerwować się. ;P:
Anonymous - 17 Października 2010, 17:34

Co czytam teraz? Lowboy Johna Wraya. Na blogu pisał o tej książce kolega Palinsky, redaktorka, która redagowała polskie wydanie książki też bardzo je zachwalała, więc sobie czytam. Okładka ohydna, ale mam nadzieję, że zawartość będzie lepsza i skończę zadowolony. O ile wcześniej nie zwariuję, bo w tej chwili siedzę w książkach pokroju "Odpowiedzialność konstytucyjna w prawie polskim w okresie przemian ustrojowych". Innymi słowy - Żerań zabrał się za magisterkę i ma jakieś 200 pozycji do ogarnięcia. ;P:
Chal-Chenet - 17 Października 2010, 17:46

Steve Perry: Cienie Imperium
Powieść ze świata Gwiezdnych Wojen, dziejąca się między "Imperium kontratakuje" a "Powrotem Jedi". Co najważniejsze, jest dobra, klimat podobny do filmów Starej Trylogii, mnóstwo humoru, akcji, starych znajomych. Co więcej, także nowe postaci są interesujące i mają swój charakter.
Dobre czytadło, dostarczające godziwej rozrywki.

xan4 - 17 Października 2010, 18:56

Greckie pomidory czyli nowy dom na końcu drogi Backman, Młynarska

Krótka opowieść Szweda fińskiego pochodzenia i Polki o spełnionym marzeniu, trochę podobnym do mojego więc musiałem się zaraz rzucić na to. Autor wymyślił sobie na studiach, że na starość kupi sobie dom w Grecji i dokonał tego :!: :)
Czyli ja też mogę zrealizować swoje marzenie :D
W ksiązce, krótka opowieść, nie jak tego dokonali, ale właściwie przeżycia z przyjęcia ich do społeczności greckiej.

Dziecię Boże - Cormac McCarthy - ciężka książka, jak dla mnie Droga lepsza, bardziej przejmująca, ale bardzo lubię styl pisania autora, krótkie frazy, ale za to treściwe. Teraz przede mną Krwawy południk, ale to dopiero jak skończę Wieki Światła McLeoda.

dzejes - 17 Października 2010, 19:11

Millenium - na jeden raz, bo zaskoczenia i twisty przy następnej okazji nie przesłonią słabości tekstu od strony literackiej. Bardzo wciągające, pierwszy tom najlepszy, drugi też niezły, trzeci czytałem trochę już z rozpędu.

Teraz morduję Biały rój. Morduję to dobre określenie.

merula - 17 Października 2010, 20:17

Ja się właśnie zastanawiam, czy po obejrzeniu filmów będę miała przyjemność z czytania Millenium. Bo czeka w kolejce.
shenra - 18 Października 2010, 10:05

Dziewczyny z Hex Hall
Lekkie, łatwe, trochę żenujące(ale tego da się domyślić). Czyta się szybko i w miarę bezboleśnie, nawet parę razy się uśmiałam. Na szczeście historyjka nie jest przesadzona i przeładowana. Trochę o wampirach, trochę o czarownicach, trochę o elfach i wilkołakach i jeszcze czymś tam :wink: Nawet nie pukam się zbyt mocno po głowie :mrgreen:

illianna - 18 Października 2010, 15:22

merula, Ja miałam, zwłaszcza, ze drugi i trzeci tom są od filmu lepsze.

U mnie Cziż, Boska Trucizna, Miłoszewski, Uwikłanie, Kondor, Budapeszt noir i Wegner, Wschód-Zachód w trakcie drugiej częsci. Z kryminałów polecam Polaka, wyjątkowo przemyślaną książkę spłodził i co nie takie częste wśród autorów widać, że się zna na zagadnieniach, o których pisze, a są one z bardzo rożnych parafii, bo poza funkcjonowaniem wymiaru sprawiedliwości w Polsce, jest też o psychoterapii i dziennikarstwie oraz polityce. Postacie są pogłębione psychologicznie, a intryga trzyma napięcie do końca.

dzejes - 18 Października 2010, 21:57

merula napisał/a
Ja się właśnie zastanawiam, czy po obejrzeniu filmów będę miała przyjemność z czytania Millenium. Bo czeka w kolejce.

Przyjemność pewnie tak, bo to się dobrze czyta, przynajmniej pierwszy raz. Natomiast zapewne odpadnie ci to napięcie, które dodawało książkom sporo uroku i przysłaniało niedoróbki.

shenra - 19 Października 2010, 16:59

Próbowałam czytać Białego Tygrysa Juraszka, ale nie mówi to do mnie, a wstawki Czy chcesz się dowiedzieć co czekało...czytaj dalej. doprowadzają mnie do szału. Niestety.
Godzilla - 19 Października 2010, 18:42

shenra, mi one nie przeszkadzały. Na chińszczyźnie za bardzo się nie znam, ale wyglądały wschodnio ;) może przez skojarzenie z Tysiącem i Jedną Nocą (Alf Layla wa-Layla), a może widziałam to w jakichś dalekowschodnich tekstach, a teraz nie pamiętam. Niektóre opowiadania podobały mi się, ale pod koniec miałam dosyć.
shenra - 19 Października 2010, 19:00

Godzilla wiem, że tak miało być, ale strasznie mnie drażniło. I po którymś razie już przestałam być ciekawa co przytrafiło się Xiao.

Partner forum