Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
elam - 29 Października 2007, 22:07
to powinna teraz Martva zadac, bo ostatnio jej ukradlam...
Martva - 30 Października 2007, 08:45
Ja dziś wybitnie nie mam czasu, odpuszczam
mBiko - 30 Października 2007, 08:53
To może ja.
Podczas wojny secesyjnej, 08.03.1862 miała miejsce bitwa morska. Jakie jednostki brały w niej udział i czemu przeszła ona do historii?
elam - 30 Października 2007, 09:32
nie wiem, ale strzele, ze brala w niej udzial pierwsza lodz podwodna? jesli tak, to bylo pewnie u ujscia jakiejs rzeki, np Sw Wawrzynca.
no i strzelilam
Tequilla - 30 Października 2007, 09:41
Monitor i Merimack czyba tak się to drugie pisało. Przeszła do historii bo była to pierwsza bitwa z użyciem pancerników.
dalambert - 30 Października 2007, 09:44
Aby nie chodzi o pierwsze starcie pancerników / nie rozstrzygnięte zresztą- strzelali się cały dzień , ale secesjonistyczny nie zdołał przerwać unijnej blokady/ unijny to "Monitor" secesyjnego nazwy nie pamiętam , a googlowć nie będę.
Andrenikus - 30 Października 2007, 14:25
A to nie były jakieś łodzie podwodne, albo "półpodwodne"? Coś mi się kojarzy (może źle) że obie strony wymyśliły na tą okazję statki, które większość kadłuba miały pod wodą coby je ciężej w burtę trafić było?
dalambert - 30 Października 2007, 15:19
Pól podwodny niewątpiwie był unijny "Monitor" który pokład miał ponad wodę wysunięty bodajże na 10 cm. co go zresztą kosztowalo zatonięcie bo w parę miesięcy po starciu z "Merimackiem" zaginął w sztornme. Ten ostatni raczej przypominal opancerzony fort niż okręt czy inną działobitnię.
Ostatnia ciekawostka " Monitor " byl pierwszm okrętem wyposażonym w pojedynczą obrotową więżę artyleryjską, " Merimack" mial działa wzdłuż burt.
Andrenikus - 30 Października 2007, 15:22
Wygooglałem taka informację: wg wikipedii "Merrimack" to błędna nazwa - prawidłowa to Virginia, która została zbudowana na resztkach spalonego wcześniej Merrimack'a
Tequilla - 30 Października 2007, 15:24
Był taki film "Morze wojny, morze miłości", czy jakoś tak, gdzie jest wątek tego własnie pojedynku.
dalambert - 30 Października 2007, 16:04
Ja waliłem z pamięci, a film faktycznie był i to niezły. Wprawdzie pierwsza polowa to romans, szpigostwo , piękna i oddana sprawie kobitka dzielni murzyni itd,,,
ale druga to zankomite odtworzenie starcia wspomnianych okrętów.
mBiko - 30 Października 2007, 16:10
I co ja mam z wami zrobić? Macie trochę racji, ale jet też sporo błędów. Umówmy się, że jeżeli do wieczora nikt tego nie usystematyzuje i nie poda prawidłowej wersji zwycięży najcelniejszy strzelec.
Tequilla - 30 Października 2007, 19:45
monitor - unioniści
merimack - konfederaci.
Monitor miał bodaj zablokować porty konfederatów, co chyba zresztą potem mu się udało, bo Merimack został przez konfederatów zatopiony. Ale zwycięzcy starcia nie było.
Z tego co pamiętam z filmu jest tak, jak mówi dalambert - Monitor miał obrotową wieżyczkę. Merimack zaś miał działa nieruchome.
Więcej grzechów nie pamiętam.
mBiko - 30 Października 2007, 23:39
Wszystko ładnie, wszystko pięknie, ale wszyscy piszecie o bitwie, która miała miejsce 9 marca.
8 marca 1962 w zatoce Hampton Roads konfederacka fregata pancerna Virginia, przerobiona z zatopionej Merrimac, starła się z żaglowymi okrętami unii Cumberland i Congress. Pierwszy został zatopiony, drugi załoga osadziła na mieliźnie i poddała. Była to pierwsza w historii bitwa z użyciem pancernika. Dopiero następnego dnia, po naprawieniu uszkodzeń Virginia starła się z Monitorem. Była to pierwsza w historii bitwa pancerników.
Tequilla był najszybszy, przytoczył nazwę jednego z okrętów i wiedział, że chodzi o pierwsze pancerniki dlatego zostaje uznany za zwycięzcę .
Uznanie dla pozostałych zgadujących, którzy też z grubsza wiedzieli to co zwycięzca.
Ed. lit.
Rodion - 30 Października 2007, 23:55
mBiko jeśli pytasz o 8mego? To tego dnia pancernik CSS Virginia, dawny USS Merrimack, próbował przełamać unionistyczną blokadę portu Norfolk. W wyniku tej próby zatonęły "Cumberland" i Congress", a USS " Minesota" osiadała na mieliźnie. Była to pierwsza faza bitwy na zatoce Hampton Roads. Druga faza tej bitwy była pierwszym w dziejach starciem okrętów pancernych, czyli CSS "Virginia" I USS "Monitor".
Ups! Zbyt późno
Adashi - 30 Października 2007, 23:55
| mBiko napisał/a | | Dopiero następnego dnia, po naprawieniu uszkodzeń Virginia starła się z Monitorem. Była to pierwsza w historii bitwa pancerników. |
Pytanie brzmi czy USS Monitor był pancernikiem? Był pierwszym okrętem typu monitor
Rodion - 31 Października 2007, 00:00
Był okrętem pancernym.Tak samo jak Virginia była okrętem kazamatowym.
Adashi - 31 Października 2007, 00:04
Tak, okręt pancerny to szersze pojęcie i lepiej pasuje do w/w jednostek.
mBiko - 31 Października 2007, 00:04
Rodion czapki z głów panowie. Co do Minesoty i Congressu nie jestem do końca pewien, pytanie zadawałem z głowy więc może coś poknociłem.
Adashi, ze względu na ok 120 mm pancerza chyba jednak można uznać, przynajmniej za taki proto-pancernik.
Rodion - 31 Października 2007, 00:18
Tak dokładnie to "Congress" poddał sie opuszczając banderę co był sceną bardzo dramatyczną i symboliczną. Minesota zaś osiadła na mieliźnie i dlatego nie została tego dnia zaatakowana. Miano zamiar uczynić to dnia następnego przy przypływie. I to właśnie z za Minesoty wypłynął, przybyły w nocy i osłaniający ją Monitor.
Teraz jeśli chodzi o klasy/typy biorących udział w tym starciu jednostek, to były to przebudowana z fregaty parowej Uni, Virginia, czyli okręt kazamatowy. O raz całkowite novum konstrukcji Ericsona Monitor, pierwszy okręt tej klasy.
Tequilla - 31 Października 2007, 08:38
Dzieki
ok. Kim jest (jeśli można tak powiedzieć) Darownik Przedziwny i dlaczego tak się nazywa?
dalambert - 31 Października 2007, 08:47
Pisaura mirabilis, śliczna z resztą , córę mam na SGGW to zdjęć różnego przedziwnego ścierwa w domu sporo...a co za ścierwko to wam też nie powiem myślcie,
Andrenikus - 31 Października 2007, 08:56
Ja zgaduję że to jakiś owad. Robal przypuszczalnie łażący, mający kilka par odnóży i pewnie z błyszczącym pancerzykiem mieniącym sie mnóstwem kolorów jeżeli tylko jakieś światło na niego padnie.
Zgadłem?
Godzilla - 31 Października 2007, 09:44
Czy to jest drobne stworzonko, które upatrzonej samiczce składa podarunek w postaci czegoś błyszczącego - kamyczka czy innego cuda? Tak mi się kołacze po głowie.
Tequilla - 31 Października 2007, 09:56
dalambert wie, ale cholera nie chce powiedzieć. Zgadza się pisaura mirabilis, no i nazwe tez dobrze rozszyfrowujecie, ale skoro dalambert nie chce zgadnąć to wy musicie się dalej trudzić, bo odpowiedzi jeno lekko ciepłe są.
dalambert - 31 Października 2007, 11:33
| Tequilla napisał/a | | dalambert wie, ale cholera nie chce powiedzieć. Zgadza się pisaura mirabilis |
jak to nie chce powiedzieć przecież POWIEDZIAŁEM, a że po łacinie, no cóż disce puer latine jak, mocium panie, przodkowie nasi mawiali, a i tak większą zabawę macie ot co!
Andrenikus - 31 Października 2007, 11:44
No to ja zakładam że jest to zwierzę (małe) nazwane przewrotnie - poluje na inne małe zwierzęta a jak złapie coś za dużego to wypuszcza - daruje życie - stąd nazwa darownik przedziwny.
Poluje na owady, obstawiam że maksymalnie rozmiaru muchy, a jak dorwie na przykład konika polnego to odpuszcza sobie obiad
Ewentualnie jak coś upoluje dużego to zamiast wypuszczać daje samiczce (jak chciała Godzilla).
EDIT: i żrą wspólnie
Tequilla - 31 Października 2007, 12:07
Dalambert ale żeś nie powiedział kto to zacz - ptak, ssak, bakteryj jakiś czy inny gad? I dlaczego taką nazwę nosi?
Andrenikus dobrze kombinujesz z tą muchą, ale jeszcze nie do końca pełna odpowiedź.
Andrenikus - 31 Października 2007, 12:22
kurcze
Znaczy że muchę żre. I może daje też płci przeciwnej. Ewentualnie samiczka poluje i samcowi daje. I czy | Cytat | Ja zgaduję że to jakiś owad. Robal przypuszczalnie łażący, mający kilka par odnóży i pewnie z błyszczącym pancerzykiem mieniącym sie mnóstwem kolorów jeżeli tylko jakieś światło na niego padnie.
Zgadłem? | też zawiera jakąś część prawdy?
Bo muchy żreć może też gad właśnie - jaszczura jakaś, albo wąż zaskroniec...
dalambert - 31 Października 2007, 12:40
| Tequilla napisał/a | | ale żeś nie powiedział kto to zacz |
powiedziałem,że ścierwuńcio , ale może być i pająk, he, he,
|
|
|