Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)
Homer - 11 Kwietnia 2012, 09:07
3 sezon zamówiony. Niestety, też tylko z 10 odcinkami... , więc jednak rozbiją Nawałnicę Mieczy na 2 sezony.
HBOGO jedynie tydzień temu dało odcinek do przodu, więc teraz trzeba czekać do poniedziałku, chlip. Poza tym usługa przechodzi jakąś reorganizację... w każdym razie beż pół megowego łącza niezbyt się chce odpalić nawet do przeglądania zawartości.
marekz - 12 Kwietnia 2012, 14:00
Homer napisał/a | BTW xan4 niecnie wkręcił mnie w konkurs na szortalu. Jeśli ktoś ma ochotę spróbować dorwać nowe wydanie Starcia Królów (aczkolwiek to konkurs raczej dla obytych -> jednak sama znajomość tylko Gry o Tron i jej adaptacji oraz mała wiedza ogólnotematowa gwarantują odpowiedź na 7 pytań z 10) to niech kliknie tutaj http://szortal.com/node/1410 . Osobiście ciekaw jestem, czy te pytania faktycznie są tak dziwne i skomplikowane :wink: . |
Ooo, homerowy konkurs o GoT. No to ja sobie nie odmówię próby zmierzenia się, jako tylko oglądający (i posiadający pliki z odcinkami) oraz po przeczytaniu jakiś czas temu tomu 1 oraz Stali i Śniegu (byłem ciekawy w którą stronę to zmierza). Zobaczymy jak to wyjdzie, termin do piątku do północy jak rozumiem, trochę krótko, ale trzeba będzie dać radę.
Kuźwa, do południa a nie do północy. E, to jednak nie dam rady zdążyć, bo jutro zamierzałem nad tym przysiąść, no trudno.
Słowik - 12 Kwietnia 2012, 14:39
Ożeszfak, źle spojrzałem na termin i wysłałem odpowiedzi we wtorek, a tu jeszcze tyle czasu było... Trudno.
marekz - 13 Kwietnia 2012, 00:07
A podjąłeś próbę odpowiedzi na wszystkie 10 pytań? Może to dziwne, ale pytanie nr 2 wprawia mnie w lekką konsternację.
Słowik - 13 Kwietnia 2012, 00:09
Pewnie, szperałem w sieci, przeglądałem teksty i nawet krokowałem odcinki Skończyło się na paru strzałach i bodaj 3 pytaniach bez odpowiedzi w ogóle...
Homer - 13 Kwietnia 2012, 00:26
marekz zawsze możesz powalczyć i podesłać po konkursie odpowiedzi mnie na priva . Słowik dobrze widziałeś termin, xan4 go przedłużył dopiero we wtorek... I kto wie czy by tego nie zrobił ponownie o te parę godzin markuzie, bądź marekzecie - trudno tę ksywkę odmienić .
Słowik - 13 Kwietnia 2012, 01:12
Zmiana zasad gry w trakcie gry...no ale to wszak gra o tron
Ciekawym odpowiedzi.
marekz - 13 Kwietnia 2012, 01:13
Powalczyć powalczę, bo dość wciągające są te pytania. Nie będę natomiast ksanowi demolował konkursu. Istnieje zagrożenie, że jutro rano będę bez sieci, zrobię więc tak, że teraz wyślę moje propozycje odpowiedzi w takim stanie w jakim one są, a gdybym miał rano sieć, to przed 12 ewentualnie doślę poprawki. A jak nie to c'est la vie. Trzy punkty to chyba uzbieram.
W sumie to niczego nie zmieniam w stosunku do tego co wysłałem w nocy. Pytania dobre. Szczególne uznanie dla pytań: 3, 5, 8 oraz 10. Najlepsze pytanie: pytanie nr 10. Mniejsza o to czy udało mi się na nie prawidłowo odpowiedzieć. Z pytaniem 9 mam takie wrażenie, że może coś mnie ominęło i zrozumiałem je za bardzo wprost, a ono być może jest jakieś takie "bardziej z jajem" niż myślę.
No to teraz oczekiwanie na odpowiedzi uznawane za prawidłowe.
No i proszę, trzecie miałem całkiem źle, bo posądziłem o to ser Hugo (z Tullych, brata Ronalda Vance). Na tropie byłem, ale na prawidłową odpowiedź nie miałem szans. W siódmym tytuł dobrze ilość źle, ale poniewczasie widzę, że ilość strzeliłem bez sensu (za wysoko, kto planuje od razu aż 5 tomów, nawet jak pisze tak rozlaźle jak GRRM). Ósme miałem też źle, bo uznałem, że to ser Arlan go pasował, choć poddałem to w lekką wątpliwość. Na oko trzy błędy - nie tak źle.
Homer - 14 Kwietnia 2012, 10:25
Gratuluje wygranym (ktoś z Was wygrał? bo Wasze ksywki da się do zwycięzców przyporządkować) i tym, którzy przystąpili . Cieszę się jeśli ktoś miał radochę próbując na te pytania odpowiedzieć (ja bym miał).
marekz - dałeś w końcu radę temu dziesiątemu pytaniu?
Trudno było znaleźć odpowiedzi? Jeśli macie jakieś pytania do pytań, chętnie odpowiem, ale tak by tu zbytnio nie spoilerować, bo trochę wybiegały poza akcję serialu.
marekz - 14 Kwietnia 2012, 11:06
Homer napisał/a | marekz - dałeś w końcu radę temu dziesiątemu pytaniu?
Trudno było znaleźć odpowiedzi? Jeśli macie jakieś pytania do pytań, chętnie odpowiem, ale tak by tu zbytnio nie spoilerować, bo trochę wybiegały poza akcję serialu. |
Pewnie, dziesiątemu dałem radę. Najbardziej mi szkoda pytania nr 3, bo było bardzo dobrze pomyślane. Wysyłając odpowiedź (Hugo z rodu Tullych) wiedziałem, że jest ona raczej zła, alternatywnie brałem pod uwagę Rickona Starka (ze względu na człon KON w imieniu od Worldcon) - też niedobrze.
W pytaniu 2 pomógł mi ten wątek, a konkretnie Twój jeden wyspoilerowany post. W pierwszej chwili byłem gotowy odpowiedzieć, że nie istniała taka postać, ale uznałem, że niemożliwe aby taka była dobra odpowiedź, ze względu na wskazanie konkretnego miejsca - Orlego Gniazda. W ogóle to nie zwróciło mojej uwagi jako istotna różnica.
Ogólnie z tych czterech najlepszych pytań, dwa miałem źle. No a o tych, na które odpowiedzi dało radę znaleźć wprost w necie albo były oczywiste, nie ma się co rozpisywać. W pytaniu 9 jednak nic mnie nie ominęło, ono po prostu było pytaniem wprost. Jak widać po wynikach 10/10 nikt nie zdobył i to dobrze świadczy o pytaniach (tj. że nie były na poziomie porannych zagadek z tvn).
Wzmianki o Duncanie Wysokim występują chyba także w Krwi i Złocie, a nie tylko w Uczcie dla Wron.
xan4 - 14 Kwietnia 2012, 11:37
Fajnie, że się podobało , jako człowiek nieobyty z PLiO (dopiero w święta pooglądałem 12 odcinków), potrafiłbym odpowiedzieć jedynie na pytanie gdzie obecnie przebywa GRRM
Z okazji wydania III części filmowej, też poproszę Homera o pytania i mam nadzieję, że się zgodzi
Homer - 14 Kwietnia 2012, 12:04
Yep. O ser Duncanie była również wzmianka w białej księdze dowódców straży, którą czytał J. Barristan Selmy go pokonał w jakimś turnieju, o tym chyba było. Nie pamiętałem tego przy zadawaniu pytania. Także tego, gdy Stara Niania pytała Brana w pierwszej książce czy chce usłyszeć swoją ulubioną historię o Ser Duncanie Wysokim. Na moją obronę - najwięcej o nim wiadomo z tego fragmentu, który podałem.
Skojarzenie rakiety z nagrodą Hugo to chyba większa część zadania nr 3. Jeszcze myślałem, że może komuś trudność sprawi połączenie angielskiego Lya (bo nigdzie nie znalazłem spolszczonego listingu nagród Hugo) i naszego Lyanna, ale dla osób czytających "Retrospektywe" problemu tu chyba nie było. Hugo to dobry strzał , dobrze że w pytaniu było wskazanie na ród Starków.
marekz hmm... czy ty w zeszłym roku nie byłeś jeszcze obeznany w temacie, czy mnie się tylko tak wydaje? Gratuluję postępu
Słowik - 14 Kwietnia 2012, 18:00
Bardzo fajny konkurs, trochę się naszukałem, szperałem nawet w postach Homera, ale odpowiedź na 2 nie znalazłem, heh.
Ale i tak się udało
W ogóle dobre są te szortalowe konkursy, 23 przepadły, ale od teraz będę śledził.
marekz - 14 Kwietnia 2012, 18:06
Do trzeciej serii filmu dość daleko. Może raczej coś z okazji zakończenia drugiej serii, póki wrażenia będą świeże? Nawet gdyby nie było nagród gejmotronowych (czyli pewnie tym razem pierwszego tomu lub jakichś gadżetów), a jakieś ogólnobranżowe. Podstawa to niezbyt proste pytania: uczestników wprawdzie mniej, ale frajda większa.
A xan4, jakby się w konkursowych nagrodach pojawiło kiedyś Vertical Rafała Kosika to daj jakoś znać. : - )
czterdziescidwa - 15 Kwietnia 2012, 00:23
Obejrzałem 2 odcinek. Czy to, co kapłanka ognia wyszeptała do ucha synowi przemytnika to smaczek serialu, czy w książce też była taka scena?
Homer - 15 Kwietnia 2012, 16:01
Smaczek.
Azirafal - 16 Kwietnia 2012, 15:41
6 dobrych odpowiedzi miałem. No ale cóż, mogłem się mocniej przyłożyć, gdyby nie to że o konkursie się dowiedziałem na 30 minut przed jego zakończeniem
czterdziescidwa - 30 Kwietnia 2012, 21:04
Słuchajcie, czy mi się tylko wydaje, czy oni w tym serialu naprawdę zadbali o zęby aktorów? Tzn. że mają średniowieczne zęby?
Ziuta - 30 Kwietnia 2012, 21:16
Akurat w średniowieczu ludzie mieli całkiem zdrowe zęby. Przynajmniej tak czytałem w artykule o jakimś brytyjskim stanowisku archeologicznym. Dużo warzyw, żadnego cukru czy przetworzonej żywności.
Fidel-F2 - 1 Maj 2012, 08:56
na czym polega przewaga przetworzonej żywności w ramach niszczenia uzębienia?
Rafał - 1 Maj 2012, 09:22
Piasek z żaren w mące.
Sauron - 1 Maj 2012, 10:48
Ale już np. próchnica nękała ludzi (i nie tylko, zwierzęta też) praktycznie od zawsze.
Fidel-F2 - 1 Maj 2012, 12:50
tudzież rozmaite braki witaminowe i odżywcze
Homer - 7 Maj 2012, 11:40
Ilość zmian wprowadzanych w tym sezonie zaczyna mnie trwożyć. Powoli idziemy w stronę tylko adaptacji, a nie wierności fabularnej. Trudno mi się przez to ogląda, bo niektóre... pomysły są wzięte... z kosmosu? Może w kolejnych odcinkach dopiero wyjdzie zamysł twórców, ale póki co... zęby bolą i łzy się cisną.
Co do scen zbiorowych ciśnie mnie się na usta słowo "niezdarne". Miejscami czuję jakby niektóre sceny kastrowano. Może to tak na świeżo po obejrzeniu , ale wydaje mi się, że cały dramatyzm związany z rozgrywkami o władzę przecieka w tym sezonie przez palce, jakby twórcy ciut za mocno zaciągnęli się hypem 1 sezonu. Reżyserowie niestety najbardziej powinni tu dostać po tyłku. To co nie zawodzi to naturalnie dekoracje i charakteryzacja.
Może dopiero po całym sezonie powinno się oceniać? Ciekawe jak serial przyjmują osoby nie znające fabuły. Wszystkich zainteresowanych tym czego w serialu nie uświadczą odsyłam do książki.
Sauron - 7 Maj 2012, 12:06
Zaczęłam oglądać drugi sezon i się załamałam, omijają całe rozdziały, zwłaszcza z Aryą, Davosa też było jakoś więcej... poprzestanę na pierwszym sezonie.
Homer - 7 Maj 2012, 14:29
Akurat Arya i Davos nie mają na co narzekać.
mesiash - 7 Maj 2012, 14:38
nie czytałem książki i mam dylemat niestety, z tego co piszecie w książce wszystkie wątki są lepiej wyjaśnione itd. ja niestety aktualnie trochę się gubię, ale z drugiej strony serial mi się podoba, i szkoda by mi było czekać z jego oglądaniem. Pewnie będzie tak że jak się skończy ten sezon to gdzieś znajdę kniżki i przeczytam, ale na razie chyba jednak nie
Homer - 7 Maj 2012, 14:47
I tak zrób. Skoro nie czytałeś, przeczytaj dopiero po sezonie.
czterdziescidwa - 8 Maj 2012, 01:32
Hm, fajnie jakby powstała alternatywna rzeczywistość... Catelyn Stark powstrzymała wydarzenia, które doprowadzą do krwawych godów... John Snow przyłączył do Wolnych Ludzi... Tyrion przeprowadził zamach stanu..
Homer - 8 Maj 2012, 14:28
Spoilery trzymać na wodzy czterdziescidwa. Ten wątek fabułą poza film nie wybiega.
|
|
|