To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Zadomowienie - powitania na forum - O forum

Agi - 28 Sierpnia 2012, 10:19

Z rana rozmawiałam telefonicznie z panem Robertem Łakutą, współwłaścicielem Fabryki, zdeklarował zajęcie się sprawą forum i udzielenie odpowiedzi dziś jeszcze. Proponuję poczekać na tę odpowiedź.
Agi - 28 Sierpnia 2012, 17:04

Otrzymałam informację z Fabryki Słów. Zamieszczam ją bezzwłocznie:
Cytat
Witam serdecznie

W nawiązaniu do naszej rozmowy, proszę jeszcze o cierpliwość.
By dać odpowiedź o możliwych drogach musimy poczekać na odpowiedź prawnika dotyczącą sytuacji wszystkich danych wrażliwych, typu maile i loginy i możliwości dysponowania forum nim wypełnionymi.
O decyzji dotyczącej dalszego losu tego popularnego miejsca spotkań, postaram się poinformować bez zbędnej zwłoki po otrzymaniu stosownej analizy.

Pozdrawiam
Robert Łakuta

Agi - 29 Sierpnia 2012, 07:09

Forum wstrzymało oddech w oczekiwaniu na wyrok?
Rafał - 29 Sierpnia 2012, 07:44

No ... :wink:
Fidel-F2 - 29 Sierpnia 2012, 07:55

Bez zbędnej zwłoki to chyba kilka tygodni przynajmniej. To chyba lepiej oddychać.
Romek P. - 29 Sierpnia 2012, 08:34

Ja bym na oddychaniu nie poprzestał. Ja bym czerpany tlen wykorzystał do myślenia.
ilcattivo13 - 29 Sierpnia 2012, 16:24

Agi - prędzej "w oczekiwaniu na powrót prawników z urlopu" :wink: Bo sytuacja jest prosta - FS może odsprzedać Forum, za symboliczną złotówkę, osobie prywatnej, albo firmie/stowarzyszeniu. Wtedy odpowiedzialność za ochronę danych spada na tę osobę/firmę/stowarzyszenie. Jedna mala formułka dodana do umowy i wsio.

Dokładnie na takiej samej zasadzie, jak gdy jedna firma kupuje drugą i przejmuje jej bazę klientów. Jedyne problemy, jakie tu widzę w tym momencie, to chwilowy brak stowarzyszenia z naszej strony i to, za ile faktycznie FS zechce się pozbyć Forum.

Agi - 29 Sierpnia 2012, 16:41

ilcattivo13, założenie stowarzyszenia zwykłego nie jest problemem.
Na forum tworzymy ramy statutu, spotykamy się w jednym miejscu (wystarczy 15 osób), podpisujemy co trzeba i składamy wniosek o zarejestrowanie.
Dla zainteresowanych Prawo o stowarzyszeniach.
Najistotniejsza w tej sprawie jest wola szefostwa Fabryki Słów.

ilcattivo13 - 29 Sierpnia 2012, 16:54

No niby tak, tylko trzeba wziąć pod uwagę, że podpisy muszą być złożone fizycznie :wink:
Agi - 29 Sierpnia 2012, 17:51

Dlatego piszę o spotkaniu się w jednym miejscu.
ilcattivo13 - 29 Sierpnia 2012, 17:53

aha :oops:
gorat - 29 Sierpnia 2012, 17:57

A czy trzeba w jednym miejscu? Kilka spotkań to nie może być?
Agi - 29 Sierpnia 2012, 18:01

Raczej nie, zebranie założycielskie uchwala styatut i wybiera władze, głosowanie i lista obecności są wymagane. Sąd mógłby zakwestionować przy rejestracji gdyby było kilka list obecności, a poza tym jak głosować uchwały?
ihan - 29 Sierpnia 2012, 22:54

No to czekamy. Ale z danymi wrażliwymi rzeczywiście jakiś problem może być, choć z drugiej strony jak NURS zdawał forum to jakoś bezboleśnie przeszło.
gorat - 29 Sierpnia 2012, 23:13

Jakie dane wrażliwe? Na ile wiem, nie mamy wrażliwych danych osobowych (sam mail nie ma znaczenia, inne detale bez pokrycia, ewentualne nazwiska w nickach też nie mają mocy - mogę się na Andrzeja Sapkowskiego przemianować i co z tego?), chyba że w blogach lub offtopach ktoś się naprodukował - ale to już jego wina, cyrograf upublicznienia podpisał :P:
ihan - 29 Sierpnia 2012, 23:16

Chyba nie tak do końca, bo nick i hasło jednak powinny być chronione, Ot, żeby ktoś pod cudzym nickiem radosnej twórczości nie uprawiał. To, co kto uprawia w blogach i gdzie indziej, niezależnie gdzie sobie będzie wisieć nie ma znaczenia.
ilcattivo13 - 30 Sierpnia 2012, 00:49

ihan - wierz mi, że - jak napisałem wcześniej - nie ma z przejęciem takich danych absolutnie żadnego problemu.
nureczka - 30 Sierpnia 2012, 09:44

ilcattivo13 napisał/a
ihan - wierz mi, że - jak napisałem wcześniej - nie ma z przejęciem takich danych absolutnie żadnego problemu.

A to mi się nie podoba. Tzn. nie chodzi mi o konkretniy przypadek tego forum, tylko o zjawisko jako takie.

elam - 30 Sierpnia 2012, 22:01

a tymczasem na forum zmiany zachodzą, subfora przemianowane, / działy przesunięte ...

czy będzie gdzieś dostępne archiwum SF, z tematami o kolejnych numerach ? bo weszłam teraz i nie widzę [nie kopałam zbyt głęboko, ale nie chciałabym musieć kopać głęboko]

Agi - 30 Sierpnia 2012, 22:10

elam napisał/a
czy będzie gdzieś dostępne archiwum SF, z tematami o kolejnych numerach ? bo weszłam teraz i nie widzę [nie kopałam zbyt głęboko, ale nie chciałabym musieć kopać głęboko]

elam, za słabo kopałaś, albo nie w tym miejscu. Jest cały dział archiwalny
Science Fiction Fantasy i Horror poniżej podforum politycznego.

gorat - 30 Sierpnia 2012, 23:08

elam nie jest "polityczna", więc widzi dział między Złomowiskiem a Nautilusem :oops:
Godzilla - 30 Sierpnia 2012, 23:12

Nieprawda, tytuł forum politycznego widać, i to na czerwono, tylko wejść nie można, bo jest komunikat że dla wtajemniczonych. Natomiast w takim sąsiedztwie rzeczywiście inne działy są słabo widoczne :mrgreen: Jakieś mało godne miejsce dla naszego dawnego pisma znaleźliście, kochani... Nie wypadałoby jednak w "Klejnotach koronnych"?
gorat - 30 Sierpnia 2012, 23:23

Problem jest taki, że ten dział jest obecnie martwy, więc nie ma sensu eksponować go na górze... Jak ktoś chce, to może czytać, pisać, pełna swoboda - ale "promocja" archiwaliów raczej nie ma sensu.
Agi - 31 Sierpnia 2012, 09:28

Godzilla napisał/a
Nieprawda, tytuł forum politycznego widać, i to na czerwono, tylko wejść nie można, bo jest komunikat że dla wtajemniczonych.

Wejścia nikt nie zabrania, wystarczy zgłosić akces u Ziemniaka.

Co do "porządków" na forum, gorat zaczął systematyzować i od nowa układać stronę główną forum realizując postulaty użytkowników.

Godzilla - 31 Sierpnia 2012, 10:13

Agi, wiem że można, ale nie chcę. To nie dla mnie. I nie mam żalu.

Mój pomysł byłby taki, żeby dział SFFiH umieścić na samym dole Klejnotów, bo choć się nie ukazuje, to kawał dobrej literatury, może ktoś będzie wracał do opowiadań. Nawet zrobić u góry jeden zbiorczy temat nie różnicując na numery, jakby kto chciał pogadać o czymś co tam wyczytał. W końcu książki też czyta się po latach.

Agi - 31 Sierpnia 2012, 10:26

Godzilla napisał/a
Mój pomysł byłby taki, żeby dział SFFiH umieścić na samym dole Klejnotów, bo choć się nie ukazuje, to kawał dobrej literatury, może ktoś będzie wracał do opowiadań. Nawet zrobić u góry jeden zbiorczy temat nie różnicując na numery, jakby kto chciał pogadać o czymś co tam wyczytał. W końcu książki też czyta się po latach.

Godzilla, sądzę, że jest to do zrobienia. Nie było naszym zamiarem wyrzucanie historii SFFiH na śmietnik.

Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2012, 10:50

popieram Godzille
Godzilla - 31 Sierpnia 2012, 11:02

W końcu tak to jest przy remoncie. Robi się ogólne malowanie, cyklinowanie i co tam jeszcze, a potem kombinuje się z meblami. Nie spodoba się nowy układ? To się coś tam przestawi, póki się człowiek nie przyzwyczaił i nie narosła sterta bibelotów ;)

Edit: styl

Agi - 31 Sierpnia 2012, 11:13

Godzilla napisał/a
To się coś tam przestawi, póki się człowiek nie przyzwyczaił i nie narosła sterta bibelotów ;)

Przemeblowałam.

Godzilla - 31 Sierpnia 2012, 11:16

:D Mam nadzieję, że nikt nie będzie protestował.

Partner forum