To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)

Azirafal - 22 Marca 2012, 16:13

1 kwietnia, o ile mnie pamięć nie myli, pierwszy odcinek.
Lynx - 22 Marca 2012, 16:13

1. 04.
Podobno :twisted:

Agi - 22 Marca 2012, 16:43

Widziałam reklamę z datą 2 kwietnia
Sandman - 22 Marca 2012, 16:54

Dzięki, może uda się trafić :)
Taselchof - 22 Marca 2012, 20:05

Agi, drugiego w Polskim HBO :)
Agi - 22 Marca 2012, 20:34

Taselchof, właśnie na tym kanale zamierzam oglądać. :)
Azirafal - 23 Marca 2012, 08:32

Ja zamierzam ściągnąć, jak tylko we wtorek będzie dostepne w sieci po ingliszu :)
Homer - 23 Marca 2012, 20:36

Będzie dostępne już w poniedziałek. I to nie tylko po ingliszu, bo na HBOGO powinno być po polsku.
Azirafal - 29 Marca 2012, 10:42

A HBO GO nie jest przypadkiem odpłątną usługą jak się ma abonament HBO?
dalambert - 29 Marca 2012, 11:01

Pewnie jak poprzednio - odkodują pierwszy odcinek 2 sezonu, a na reszte zaproszą na kodowany kanał i tyle :mrgreen:
Homer - 29 Marca 2012, 11:34

Azirafal - jest płatną usługą, ale 1 odcinek ma być za free... Nie wiem tylko jak to rozwiążą, czy trzeba będzie konto zakładać, czy wystarczy tylko kliknąć na odcinek tak jak to jest z testowym filmikiem. Nie wiem też czy da się coś więcej stamtąd wydrzeć niźli zwykłą jakość DVD.
Azirafal - 29 Marca 2012, 11:47

Homer napisał/a
Azirafal jest płatną usługą, [ciach!]

Jestem? Nie zdawałęm sobie sprawy ;)

Hmm, no to może obejrzymy w niedzielę jeszcze na hamerykańskim? Czy to tylko opcja dla Polaków? (bo jeśli tak, to i tak wolę w oryginale)

Homer - 29 Marca 2012, 11:52

Hamerykański? hmm... to byś przez Proxy musiał, bo jest ograniczony do adresów ze Stanów. Poza tym tam to się chyba pojawia po premierze, ale ekspertem nie jestem, trzebaby rozkminić sprawę. A czy tam to będzie za free tego też nie wiem, raczej nie. Pamietam, ze tylko raz w HBOGO pojawił się odcinek z wyprzedzeniem (s1e7 u i od razu trafił w net, więc raczej będą na to uważać).
hrabek - 29 Marca 2012, 12:18

A ktoś w ogóle korzysta z płatnego HBO GO? Ja mam w N-ce HBO wykupione, nie promocyjnie na jakiś czas za darmo, tylko normalnie w cenie całego pakietu na pełny okres trwania uowy, a żadnego loginu do HBO GO nie dostałem. Ktoś wie, jak się to załatwia? Czy ci, co mieli HBO wcześniej, przed uruchomieniem usługi nie mogą teraz mieć dostępu do GO?
Homer - 29 Marca 2012, 12:38

HBO GO kosztuje dodatkowe 10zł miesięcznie jeśli masz HBO. Musisz to załatwić z operatorem, któremu płacisz za HBO.
hrabek - 29 Marca 2012, 13:41

Dzięki za info.
dalambert - 30 Marca 2012, 08:17

Dla porządku ! W Paradoxie trzydniowa impreza HBO promująca 2 sezon serialu, jeszcze dziś i jutro ! Ja byłęm wczoraj bardzo zacne spotkanie z Tłumaczem Martina :D
Ziuta - 1 Kwietnia 2012, 18:53

Dziś (w USA) pierwszy odcinek. U nas jutro. Chyba, jeśli wziąć pod uwagę strefy czasowe, to będzie mniej niż 24 godziny różnicy.
Nie jestem wielkim fanem PLiO, głównie przez wodolejstwo Martina, ale kibicuję serialowi. Oby dzielnie trwał i cieszył.

marekz - 2 Kwietnia 2012, 18:22

Ja sobie w sumie prewencyjnie ściągnąłem już przed południem od razu jak wstałem, ale jakoś nie chce mi się tego oglądać i chyba poczekam do 22:00 na HBO.

Jakoś tak nie oczekuję zbyt wiele po tym filmie.

dalambert - 3 Kwietnia 2012, 16:04

Widział to kto ? - czyli jak tam ?
Dunadan - 3 Kwietnia 2012, 16:09

Były cycki, krew i
Spoiler:
więc git. Odcinek jak odcinek.

Agi - 3 Kwietnia 2012, 17:29

Usnęłam w trakcie, ale to raczej ze zmęczenia.
merula - 3 Kwietnia 2012, 19:15

ja nagrałam i czekam na prasowanie, żeby obejrzeć.
marekz - 3 Kwietnia 2012, 20:14

Z dwóch planowanych do wykonania czynności prasowanie może się okazać tą ciekawszą. Gdybyś chciała przewinąć od razu na cycki, to są głównie pod koniec odcinka. A fajny widoczek jest na samym końcu. Przemówienia blondi tym razem nie ma w ogóle. W czasie tego odcinka doznaje uszczerbku jedno zwierzę (koń). Sorry za spoilery, bo właściwie to opowiedziałem większość treści.

Jeden tekst z odcinka mi się bardzo spodobał, ale tego akurat nie zaspoileruję.

Edit: A odcinek drugi IMO bez porównania lepszy od pierwszego.

Homer - 3 Kwietnia 2012, 21:05

Odc. 1 i 2 za mną

Nie jest źle... aczkolwiek jest parę zmian w stosunku do książki (a u mnie ilekroć taka sie pojawi następuje długi proces decyzyjny - zali uznać to na + czy -). Zwłaszcza w 1 odcinku upakowano sporo akcji... w zasadzie po 2 odcinkach 1/3 książki mamy już oblecianą. Ostro. Ale to dobrze, bo wydaje mi się, że tam gdzie nie powinno, nie będzie przez to skrótów. est też kilka add-onów w stosunku do książki. Zobaczymy, zobaczymy.

Wychodzi wielowątkowość, jak nam się jakiś bohater co 2, czy 3 odcinki pojawi. Trzeba pamiętać, że on w tym czasie "coś" robi co nie zostało w serialu pokazane i że może wiedzieć więcej rzeczy niż w momencie kiedy go zostawialiśmy.

O ile w 1 sezonie mieliśmy ze 4 główne wątki to tutaj już na dzień dobry dostajemy ich z 10. Ciekaw jestem jak świeżynki nasze to wszystko połapią.

Jeśli chodzi o dekoracje i stroje - wypas pełen.

I jeszcze parę słów co do usługi HBO GO.
Ode mnie spory + za łatwość obsługi, błyskawiczność (szybki bufor) i wybór w trakcie oglądania czy chcemy mieć napisy czy lektora. Do tego na platformie tej udostępniany jest 1 odcinek do przodu (aczkolwiek to już przy płatnym dostępie). Jednak wiadomo, kto ma znajomych :wink: z dostępem do usługi, mógł już obejrzeć odcinek nr 2 z lektorem lub bez. Mam jednak problem z jakością - sam mam łącze słabe, tak że możliwa jest tylko zwykłą jakość DVD 480p i w takiej to ten serial mi się odpala... (wersja z lektorem) widziałem jednak oryginalną z tej platformy w jakości 720p - stąd pytanie do kogoś z łączem szybkim - czy polskie HBO GO ogranicza się do 480p czy może jak się ma szybkie łącze to 720p takoż się odpala - czy to się chwalił jakiś obcokrajowiec? Do pełni szczęścia dla tej usługi brakuje poprawy jakości do minimum 720p ( o ile u nas nie ma bo to tylk omoje założenie z czytanego kiedyś tam regulaminu) i plugina do przeglądary na zapisanie do pliku oglądanego filmu. Wybaczcie HBO, ale to jest Polska i Ci, którzy nie mieszkają w mieście na bank nie posiadają niezawodnego łącza, które nagle może paść, zamulić itp. itd. Nic nie doprowadza do pasji bardziej niż oglądanie premiery na czkającym filmie lub z nagłym padem łącza w połowie. Co innego oglądanie do kotleta całej masy kolekcji seriali, do których jest dostęp. Za to kolejny duży plus. Płacę 10 na miech a mogę sobie całą kolekcje Soprano zobaczyć po kolei przykładowo... wszystkie VODy sie przy tej ofercie mogą schować głęboko pod ziemię.

Dunadan - 4 Kwietnia 2012, 15:05

Homer napisał/a
O ile w 1 sezonie mieliśmy ze 4 główne wątki to tutaj już na dzień dobry dostajemy ich z 10.

No właśnie ostro jadą... o co chodzi z tą całą sektą opanowaną przez tego rudzielca? skąd oni się wzięli? kim w ogóle są? nie było nich o nich wcześniej a tu nagle scena jakby wszyscy mieli od razu kumać co się dzieje...

Matrim - 4 Kwietnia 2012, 16:43

"... kto nie czytał, ten trąba" ;)

A poważniej, aż tak źle nie było. Z tego co pamiętam jakaś tam rozmowa o Stannisie była we wcześniejszej scenie. Chyba.

Homer - 4 Kwietnia 2012, 16:53

Kapłani Czerwonego Ognia - religia z Wolnych Miast i dalej, dalej ze wschodu. Ich bóg nazywa się R'hllor - Pan Światła. Wierzą, że istnieją tylko dwaj bogowie R'hllor i Inny. Jeden jest panem światła, drugi ciemności i właśnie nadchodzi ich kolejna bitwa. Ale może to tylko wierzenia... Właśnie z Wolnych Miast Melisandre przyjechała na Smoczą Skałę, bo tak sobie zrozumiała ichnią starą przepowiednie, że wojownik światła zrodzi się "z soli i dymu" co wg niej oznaczało właśnie Smoczą Skałę, a wojownika upatruje w Lordzie Stannisie. Jak widać zdobyła tam niemałe wpływy.

Niekoniecznie trzeba od razu wszystko kumać. O tej wierze będzie więcej w kolejnym odcinku.
edit up: właśnie o tę rozmowę o Stannisie mi chodzi... chyba też widziałeś drugi odcinek już :) .

Homer - 6 Kwietnia 2012, 14:15

BTW xan4 niecnie wkręcił mnie w konkurs na szortalu. Jeśli ktoś ma ochotę spróbować dorwać nowe wydanie Starcia Królów (aczkolwiek to konkurs raczej dla obytych -> jednak sama znajomość tylko Gry o Tron i jej adaptacji oraz mała wiedza ogólnotematowa gwarantują odpowiedź na 7 pytań z 10) to niech kliknie tutaj http://szortal.com/node/1410 . Osobiście ciekaw jestem, czy te pytania faktycznie są " tak dziwne i skomplikowane" :wink: .
Słowik - 6 Kwietnia 2012, 22:36

Są trudne :P
ale walczę... :)

Partner forum