To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Adanedhel - 21 Kwietnia 2008, 12:46

Jestem właśnie (i przez najbliższe 1,5 godziny będę) w Empiku na Marszałkowskiej. Tu jest tego pełno, nie sposób nie zauważyć.
Rodion - 21 Kwietnia 2008, 12:48

A na przykład w galmoku :wink: I jednej i drugiej floty po kilkanaście sztuk, na półeczce z imc Weberem :)
Tylko fakt. Schrzanione równo :?

dalambert - 25 Kwietnia 2008, 10:20

No coż ukazalo się cokolwiek dotyczącego Honorciowego Uniwersum / nie bardzo już wierzę , że dożyję jakichś opowieści bo Rebis milośników Honor ma wyraźnie w .../ ale są
DWIE broszurki trochę z innej bajki bo efekt przygotowywanej gry z HH / oby to strzelanka nie była/ niby dotyczące stanu obu przeciwstawnych marynarek na moment wybuchu wojny, ale chlopcy znacznie zmniejszyli wielkości okrętów i pprzy rysowaniu mundurów wyrażnie talentu do ludzkiej postaci malowania im brakuje.
sa oczywiscie jest kupaliterówek / średnica planety Gryfon podana 1650 kilometrów - trochę mało !/ czy ilość zwojó w pistolecie M9 niezgadza się z opisem , zaś skafandry zbroje są poprostu koszmarne,
a pisanie raz ,że odznaczenia nosi się na lewej piersi, raz ,że na prawej poprostu rozczula.
Okręty są nieźle odrobione, ale kolorystyka zupelnie inna - RMN miały byś BIAŁE a są jakieś stalowo szare,
zresztą ciężko różnice między Haven i Mancitore jest cieżko zauważalna
są zato milutkie informacyjki przy typach okrętów o najsłynniejszych z nich z ciekawymi szczegółami.
w sumie oj, nie na to czekalim ale dobre i to ,

Rodion - 25 Kwietnia 2008, 11:56

dalambert napisał/a
w sumie oj, nie na to czekalim

Zgadzam się w całej rozciągłości :evil: Wywalenie ok 50ciu zł. na te broszurki jest stratą forsy :wink:

dalambert - 25 Kwietnia 2008, 13:08

Dodatkowo drogi Rodion, przecież w necie można znaleźć znakomite przedstawienia wszystkich odznaczeń otrzymanych przez HH, az się do tej publikacji prosiły, ze nie wspomnę , że i mapy bywają w necie lepsze i dokladniejsze / fatk niby publikacja jeat z 1950PD więc o Gromadzie Talbot czy systemie Marsch nic jeszcze "nie wiemy" , ale o Silezji sporo i dokladniejsze mapy / choćby takie by móc znaleźć miejsce ostatniej walki Edwarda Saganami byly by na miejscu/
ale widzisz kiepskie to jest, alem 50 dych wydal i nie żaluję , ale pewnie zaćmiewa mnie milość do tego uniwersum i radość, że wogóle coś wydaly te rebisowskie łachy. :twisted:

Adanedhel - 25 Kwietnia 2008, 15:52

dalambert napisał/a
pewnie zaćmiewa mnie milość do tego uniwersum i radość, że wogóle coś wydaly te rebisowskie łachy.

No proszę, podałeś właściwą diagnozę :mrgreen:
Dzisiaj przyjrzałem się temu dokładniej, i na drugi rzut oka wyglądało to jeszcze smutniej. Takie duperele jak szare okręty mnie nie obchodzą (a co! RMN nie chciała to na współpracę z Andermańską flotą poszli ;P: ), ale poza ciekawostkami o najsłynniejszych okrętach danej klasy, z których nie wszystkie są ciekawostkami, nie znalazłem tam nic wartego uwagi.
A już najbardziej ilustracje mnie denerwowały. Jak coś ma obrazki, których nawet ja, antytalencie rysownicze, bym się wstydził, to jest źle ;P:

dalambert - 20 Maj 2008, 10:12

UWAGA :!: czas odnotować, ze te kunktatory z Rebisu w katalogu wydanym na warszawskie Targi książki zapodały co w 2008 wreszcie wydadzą Za wszelką cenę ale poza notką o treści nic nie ujawniki / nawet stron ilości/ o przybliżonym terminie kiedy to może być nie wspominając, jest dobrze ale......
dalambert - 11 Czerwca 2008, 18:12

Adanedhel, komodorze wpadam eraz z rzadka, bo klopoty z dostępem mam, ale mam dla Honorwerse miejscowego i Ciebie propoztcję może byśmu spubowali skatalogować tutaj wszystkie rodzaje nadprzestrzeni jakie w dzielach różnych miszczuf występują?
Bądź co bądx nie da się napisać/ albo prawie nie da/ spaceopery bez dnania z szybkością większą od szybkości światla po calej galaktyce albo i dalej :mrgreen:
i
PRIMO w honorwerse mamy nadprzestrzeń z wstęgami "fal grawitacyjnych" i żagle na okrętach jako dyski z czegś tam, a cay bal opiera się na nadwlaściwościach grawitacji.
ale
SECUNDO u Davida Dracke w / jak narazie/ trzech tomach o poruczniku Larrym to
okręty mają maszty. żadle i takielarzy w nadprzestrzeni na kadlubach a w osobnych uniwersach ganiają tak, że
ZAPRASZAM do wyajdowania i przypominania kolejnych pomysłow
/niektórzy ograniczają się jeno do "wejścia i wyjścia" z nadprzestrzeni/ ale inni :?:
Oczywiscie niech gada kto chce a Ty Komodorze pilnuj floty hej

gorat - 18 Czerwca 2008, 17:54

A ja już myślałem, że z powodu wyczerpania tematu topik został "zamknięty" do odwołania. Gwoli ścisłości - nie czytałem długo.
Adanedhel - 18 Czerwca 2008, 19:33

gorat napisał/a
z powodu wyczerpania tematu

Chybaś zwariował :shock: Temat nie jest wyczerpany. Problem w tym, że z dalambertem wyczerpujemy pozostałych forumowiczów :mrgreen:

gorat - 18 Czerwca 2008, 22:55

Znak, że wywracacie kota ogonem - zróbcie kampanię propagandową. pomóżcie chętnym w lekturze czy zakupach (podsuwanie pod nos dobrych miejsc ;) ) i może pomoże :)
Ixolite - 26 Czerwca 2008, 20:32

A ja tak trochę jak filipnka z gąszczu konopii - zna to który:

http://en.wikipedia.org/w...Galactic_Heroes

?

dalambert - 2 Lipca 2008, 17:51

nie o Imperium Goldemblumów nie slyszałem ni czytalem więcej danych poproszę, a co do
Honorci to poprostu czekam na zapowiedziane przez Rebis na ten rok "Za wszelką cenę" i szlak mnie trafia, ze nie wychodzi , ale jak tu Rebisowi wierzyć :?: :evil:

Adanedhel - 2 Lipca 2008, 17:56

Może po prostu być sceptycznym? ;)
dalambert - 8 Lipca 2008, 23:00

to trudne wymagać od entuzjasty sceptycyzmu, ale jak tu wierzyć ty groszorobom z Rebisu ? :evil:
Adanedhel - 9 Lipca 2008, 17:26

Dalambercie, proponuję, żebyś się do nich wybrał i wytłumaczył im co i jak ;)
dalambert - 10 Lipca 2008, 18:47

Wchodzę im na stronę wydawnictwa i skoro pytają o opinię to ich "opiniuję" pytaniem KIEDY WYDADZĄ ' Za wszelką cenę", ale łachy odpowiedzieć nie raczą :evil:
Adanedhel - 10 Lipca 2008, 18:49

Bo to Pyry, a wiesz, że oni w innym czasie żyją :twisted:
dalambert - 10 Lipca 2008, 18:52

Adanedhel, br wiem ale cierpliwości do tych groszorobów powoli mi nie starcza :evil:
Adanedhel - 10 Lipca 2008, 18:56

I co poradzisz? Na zachodzie mości Weber też się guzdrze. Muszę sprawdzić, niby jeszcze w tym roku miała być "Królowa niewolników II", ale coś mi się widzi, że nie będzie. Bo "Cień Saganami II" przesunięto jakiś czas temu na 2009, a następcy "Za wszelką cenę" to ni widu.

EDIT: Zaglądnąłem na stronę Baen Books. W planach wydawniczych na ten rok jest mnóstwo ciekawych rzeczy. Np. Weber z Flintem w "1634", sporo rzeczy od Johna Ringo w świecie Dziedzictwa Aldenaata, ale NIE MA nic o żadnej samodzielnej książce Webera.

dalambert - 15 Lipca 2008, 18:03

Adanedhel, no własnie drogi Komodorze, obawiam się czy Rebis wypuści na rynek "Za wszelką cenę " dopiero wtedy gdy Weber raczy wydać jakowyś ciąg dalszy, a widać co mu niesporo i innych zabawek ma wiele, brrrr :x
Adanedhel - 15 Lipca 2008, 18:34

Weber zapewne pracuje pełną parą, ale co z tego, skoro teraz trzy grube tomy będzie musiał w sensowną całość połączyć - bo jak sam się na pewno domyślasz HH 12, CS 2 i KN 2 będą właściwie jednym ;) Taka cena za rozbudowę uniwersum do granic możliwości jednego człowieka.
dalambert - 15 Lipca 2008, 22:19

Adanedhel, daj Mu boziu siły bo talent ma, a mógłby jakiś kumpli ze spółdzielni Beana Bocksa zagonić do roboty ech, łza się w oku kręci...
Adanedhel - 4 Wrzeœśnia 2008, 11:53

Za wszelką cenę planowane na październik.
Czyli w końcu coś się dzieje. Oczywiście do tej daty pewnie trzeba będzie dodać ze dwa-trzy miesiące, ale jest szansa, że do końca roku się ukaże :roll:
Dalambercie, admirale drogi, toż to informacja sprzed miesiąca, a tyś raczył ją pominąć? No i proszę. Tak oto działa wywiad naszej marynarki!

dalambert - 4 Wrzeœśnia 2008, 16:25

Adanedhel, Dzieki , ale wczoraj zaglądałem na stronę Rebisu i w ZAPOWIEDZi tego nie ma :!: gdzies Ty to znalazł, mają jakąś tajną informację :?:
Kruk Siwy - 4 Wrzeœśnia 2008, 16:30

dalambert, dał plamę! dalambert, dał plamę.
Ja wam mówię - choroba poplemienna mu zaszkodziła.

Adanedhel - 4 Wrzeœśnia 2008, 16:35

dalambercie drogi, poszukiwanie było tyleż proste, co błyskawiczne. Po stwierdzeniu, że w zapowiedziach dosłownie nic nie ma, uruchomiłem magicznego Google'a i wpisałem "rebis za wszelką cenę" ;P:
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2008, 17:32

Kruk Siwy, sie nie przezywaj bo Ci tam zostanie i Valkar ruptury dostanie :P
Adanedhel - 10 Wrzeœśnia 2008, 19:30

Odnośnie planów naszej drogiej admirał, nadchodzi drugi tom "Cienia Saganami" - Storm From The Shadows. Baen wyznaczył termin wydania książki na 3 marca 2009 roku. Przejrzałem po łebkach rozdziały zamieszczone na tej stronie. Wraca Hexapuma, a całością będzie trzęsła niejaka Michelle Henke.
Druga część "Królowej niewolników" jest pisana i planowana także na 2009 rok. Natomiast trochę gorzej z kolejnym tomem głównego cyklu. Ma się ukazać dopiero w 2010 roku (argh!). Za to na pocieszenie potencjalny tytuł - "Misja Honor", cokolwiek miałby on oznaczać ;)

Owca.von.Kozic - 10 Wrzeœśnia 2008, 22:44

tytułem debiutu :wink: ...
to droga przez Basilisk jest chyba dobrym wejściem w świat literatury sf...

Partner forum