To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Anix - 20 Czerwca 2010, 12:49

Dalambert, podziwam samoprzeparcie, ja Charakternika nie zdzierżyłam po kilku stronach. Z ostatnio czytanych to po głowie kołaczą mi się Anioły i Demony, które uwielbiam.
Agi - 20 Czerwca 2010, 13:42

Skończyłam wreszcie trzeci tom "Pana Lodowego Ogrodu" i jestem zła, bo jak wreszcie zaczęło się coś dziać, to książka się skończyła i znowu trzeba czekać.
Zakończenie jakby z Martina nieco.

nureczka - 20 Czerwca 2010, 14:20

Agi napisał/a
Zakończenie jakby z Martina nieco.

Nie tylko zakończenie. Kilka innych fragmentów takoż przypomina Martina. Czasami aż za bardzo :twisted:

Easy - 20 Czerwca 2010, 14:23

Agi napisał/a
Skończyłam wreszcie trzeci tom Pana Lodowego Ogrodu i jestem zła, bo jak wreszcie zaczęło się coś dziać, to książka się skończyła i znowu trzeba czekać.

Pisząc ostatni rozdział Grzędowicz pewnie zauważył, że został mu tydzień do deadline'u.

Agi - 20 Czerwca 2010, 16:29

nureczka napisał/a
Nie tylko zakończenie. Kilka innych fragmentów takoż przypomina Martina. Czasami aż za bardzo :twisted:

Zakończenie szczególnie nasunęło skojarzenie:
Spoiler:

Tyle, że Martina czytałam jednym tchem i z wypiekami na twarzy, a przy lekturze III tomu PLO dominowało znużenie.

dalambert - 20 Czerwca 2010, 16:39

Cytat
Tyle, że Martina czytałam jednym tchem i z wypiekami na twarzy, a przy lekturze III tomu PLO dominowało znużenie.

jaki kraj taki Martin :wink:

Agi - 20 Czerwca 2010, 16:43

dalambert, Ty się Kraju nie czepiaj.
Kraj Mu się nie podoba! :evil: ;P:

Kruk Siwy - 20 Czerwca 2010, 16:56

Won go na Madagaskar!
dalambert - 20 Czerwca 2010, 17:29

Kruk Siwy, mogą być Azory ;P:
NURS - 20 Czerwca 2010, 18:17

wybierz Madagaskar, dalambercie, kości wygrzejesz na starość.
Kruk Siwy - 20 Czerwca 2010, 18:20

dalambert, Azory i Burki niech cię podleją! Skoro tego chcesz...
ilcattivo13 - 21 Czerwca 2010, 12:07

"Metro 2033" Dmitrija Głuchowskiego. Wielkie rozczarowanie. Takie wielkie halo było robione wokół tej książki, a tu średniością jedzie po oczach... Nie powiem, były w tej książce fajne momenty i wcale nie chodzi mi o walki czy coś w tym stylu. Po prostu, czasami klimat post-apo w "Metrze..." jest, a czasami znika i w tych momentach książka robi się jakaś taka... mdła.
Zdecydowanie za dużo w niej metafizyki. W książkach Waltera M. Millera to pasowało do całości, ale tutaj... Za bardzo mi to "Bastionem" "jedzie".
Z drugiej strony, świat w książce jest całkiem zgrabnie opisany, wszystko się trzyma kupy i większych logicznych babołów nie zauważyłem.
Dla fana post-apo, książka jest warta przeczytania, choć nie obowiązkowa. Dla reszty... to zależy jak ktoś się zapatruje na filozofię i metafizykę w powieści...
Daję 6/10

xan4 - 21 Czerwca 2010, 21:05

Wypychacz zwierząt Jarosław Grzędowicz

Opowiadania zebrane z innych antologii plus kilka szortów z Faktów.

Najlepsze opowiadania: Buran wieje z tamtej strony, Wilcza zamieć, Weekend w Sperstreku, Pocałunek Loisetty.

Hubert - 21 Czerwca 2010, 21:10

xan4, zgadzam się. Z tym, że po Pocałunku Loisetty miałem koszmary :roll:
Easy - 21 Czerwca 2010, 22:26

xan4 napisał/a
Wypychacz zwierząt Jarosław Grzędowicz

Takie sobie.

Memento - 21 Czerwca 2010, 23:33

Opowiadania 'Buran Wieje...' i 'Wilcza Zamieć' są zaje*biste.
Easy - 21 Czerwca 2010, 23:38

Polemizowałbym.
Chal-Chenet - 24 Czerwca 2010, 00:44

Świat Jonesa Philipa K. Dicka. Jeszcze nie trafiłem na słabą książkę tego autora. Wciągające, czyta się szybciutko, Dick kreuje interesujący świat, a akcja przykuwa uwagę już od pierwszych stron. Bohaterowie też dobrze nakreśleni, potrafiłem wczuć się w ich rozterki.
Czegoś jednak zabrakło, trochę bardziej rozbudowanego świata, więcej paranoi?
Tym niemniej solidne 7/10, bo lektura była dobra.

rybieudka - 24 Czerwca 2010, 11:48

Smocze kości duetu Weis/Hickman. Może nie jest to książka wybitna, ale całkiem przyjemnie się czytało. A co najbardziej mnie przeraziło to mnie nawet wciągnęło.
Trochę więcej na ten temat w mojej recenzji, którą można znaleźć TU lub TU.
Zapraszam do lektury i komentowania!

ilcattivo13 - 24 Czerwca 2010, 13:35

rybieudka - dzięki :D pierwszy tom leży u mnie w antku-wariacie i zastanawiałem się czy kupić.
rybieudka - 24 Czerwca 2010, 13:37

Cytat
pierwszy tom

No na razie innych nie ma. Nawet za Wielką Wodą :wink: Hickman twierdzi, ze dopiero "się pisze"

xan4 - 25 Czerwca 2010, 18:17

Wielka księga horroru, tom 2

O dziwo, lepsza niż pierwsza część, zazwyczaj bywa odwrotnie. Jednak dalej nic nadzwyczajnego, przy ostatnim, najdłuższym opowiadaniu popłynąłem, nie umiałem się w nim odnaleźć, a właściwie nie umiałem odnależć w nim sensu i logiki, może dlatego, że późno było.

Memento - 25 Czerwca 2010, 22:31

Easy napisał/a
Polemizowałbym.

To se polemizuj. ;P:

Zostało mi jakieś 100 stron do końca American Psycho. Dziwaczna, obrzydliwa książka... ale podoba mnie się, no.

qbard - 26 Czerwca 2010, 10:42

Rober Harris Pompeja. Świetna książka przenosząca w czasy Imperium Rzymskiego. Harris przedstawił 4 ostatnie dni Pompei. Wplecione w to wątki sensacyjne, problem akweduktów, świetnie zarysowane postaci, przenoszą wręcz w to miejsce. Dla mnie szczególna przyjemność, bo parę lat temu chodziłem po odkopanych Pompejach i byłem na szczycie Wezuwiusza. Potęga.
Agrerodes - 26 Czerwca 2010, 13:20

Ja ostatnio mimo szczerych chęci czytania "Gildii Magów" oczywiście przypadkiem wyciągnęłam z szafki książkę "Gra o Tron" Georga Martina, przypadkiem położyłam ja na stół, i przypadkiem czytam ją za każdym razem gdy przy nim usiądę... I rzecz jasna jestem w niej o kilkadziesiąt stron dalej niż w Gildii. Po przeczytaniu po raz pierwszy "Pieśni Lodu i Ognia" trudno mi zaakceptować inne książki fantasy. Ta saga jak dotąd pozostaje moją najukochańszą :D
ketyow - 26 Czerwca 2010, 13:50

Memento napisał/a

ale podoba mnie się, no.

...ale podoba MI się :twisted:

Ja jestem w połowie Prestiżu. Super.

Ozzborn - 26 Czerwca 2010, 13:53

Cytat
Ja jestem w połowie Prestiżu. Super.

Myślałem że jak film fajny to się go ogląda a nie przerywa żeby o tym na forum pisać :twisted:

ale zgodzę się, mega film. Szczególnie na końcu jak oni... :mrgreen: ;P:

Memento - 26 Czerwca 2010, 14:37

Ozzborn, udajesz inteligentnego inaczej, czy Ty tak na serio? ;P:
Ozzborn - 26 Czerwca 2010, 14:53

znaczy, że co?
Martva - 26 Czerwca 2010, 15:12

Agrerodes napisał/a
Po przeczytaniu po raz pierwszy Pieśni Lodu i Ognia trudno mi zaakceptować inne książki fantasy

Dlatego uważam że nie jest to odpowiednia książka na początek i jak ktoś zaczyna czytać fantastykę i pyta co kto poleca, to nie polecam ;P:

Przeczytałam Królową zimy i jak już się wkręciłam, to mnie zachwyciła. Zwłaszcza że Królowa śniegu jest moją ulubioną baśnią. Cieszę się że nie sięgnęłam po tę książkę wcześniej, znaczy w czasie pisania szortów do ostatniej edycji, bo pewnie bym nie napisała :)

Partner forum