Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy w¶ciekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Fidel-F2 - 15 Wrześ¶nia 2009, 21:38
| Martva napisał/a | | Pieczarki się zdarzaj± sporadycznie | z dzikimi pieczarkami to trza uważać bo sporo jest nieprzyjemnych
Martva - 15 Wrześ¶nia 2009, 21:42
Te u mnie w ogrodzie wygl±daj± na do¶ć oswojone
dalambert - 16 Wrześ¶nia 2009, 07:44
| Fidel-F2 napisał/a | | z dzikimi pieczarkami to trza uważać bo sporo jest nieprzyjemnych |
Amanita phalloides
ihan - 16 Wrześ¶nia 2009, 08:15
Nieodróżnienie pieczarki od muchomora wymaga naprawdę sporego samozaparcia.
Rafał - 16 Wrześ¶nia 2009, 08:28
ihan, człowiek potrafi, nie doceniasz ludzi
dalambert - 16 Wrześ¶nia 2009, 08:32
ihan, jak się kto uprze to jeszcze z jak±¶ odmian± surojadek może pomylić, a efekt ten sam
ihan - 16 Wrześ¶nia 2009, 08:50
Uważam jednak, że s± prostsze sposoby pozbawienia się życia.
Skoro chwalimy się grzybami ogrodowymi, to też się pochwalę: w ogrodzie miewam: ma¶laki, kozaki, kanie (mniam, mniam), pieczarki i prawdziwki - w tamtym roku było 17. W tym roku tylko trzy, ale po raz pierwszy kapelusze niemal kompletnie zeżarte przez ¶limaki. A najpiękniejsze s± czerwone, kropkowane muchomory w ilo¶ciach hurtowych.
Martva - 16 Wrześ¶nia 2009, 08:53
Masz muchomory w ogrodzie...? ale Ci fajnie! Strasznie mi się podobaj± one.
Lynx - 16 Wrześ¶nia 2009, 09:39
Placek ze ¶liwkami. Stygnie wła¶nie
Martva - 16 Wrześ¶nia 2009, 09:52
Ja chyba dzi¶ muszę powtórzyć, bo został pożarty prawie w cało¶ci
Fidel-F2 - 16 Wrześ¶nia 2009, 22:45
kolejne pięć słoików
Rafał - 17 Wrześ¶nia 2009, 09:07
No nic, trza ruszyć dupsko i się kopn±ć w te górki na grzybki. A może by tak fotkami zdobyczy się zacz±ć chwalić? Zobaczymy kto ma większy korzeń
Kruk Siwy - 17 Wrześ¶nia 2009, 17:48
Zrobili¶my z nureczk± spaghetti z przepisu z ksi±żki, któr± tłumaczy. ¦wieże pomidorki, czosnek, tymianek mozzarelka, pieprzu i soli do woli. A do tego czerwone winko i oczywi¶cie przyzwoity makaron.
Dużo zabawy i smaczliwego jedzenia. Dobry wstęp do wieczoru...
Ozzborn - 18 Wrześ¶nia 2009, 14:51
My wczoraj przy okazji sesji i wspólnego obiadowania zrobilimy co¶ a'la ragu. duuużo mięsa mielonego, pomidory, przyprawy - podane na makaronie muszlastym (takie duuże muszelki - można je napełnić miesnym sosem - super sprawa). Jako przystawka "firmowo" obgotowane krewetki zamarynowane w zalewie z oliwy, soku z cytryny i ziół prowansalskich (może nie pasowały jako¶ super do głównego dania, ale i tak niezłe).
Virgo C. - 19 Wrześ¶nia 2009, 12:14
U mnie wczoraj w ramach pozbywania się zapasów było lasagne. Pół wczoraj, pół dzisiaj
Ozzborn - 22 Wrześ¶nia 2009, 11:13
Trafiłem w sklepie na "profesjonalne" bułeczki oliwkowe. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że gdyby nie spieczona skórka, moje byłyby tak samo dobre a może nawet lepsze, bo bardziej ziołowe i z dwoma rodzajami oliwek. I w ogóle drożyzna straszna 70gr za bułeczki wielko¶ci nieco ponad połowy kajzerki...
Martva - 22 Wrześ¶nia 2009, 11:25
O, bułeczki oliwkowe. Hmmm hmm hmm. A, nie chce mi się dzi¶.
Mama nabyła kawał dyni i powiedziała 'zrób z tym co¶'. Nie wiem czy wolę kremow± zupę, czy curry. Może curry, mam cebulę, ziemniaki i jabłka, może by się dało.
Anonymous - 22 Wrześ¶nia 2009, 13:57
Odno¶nie dyni, to w niedzielę były placki. Starta dynia, cebulka, płatki migdałowe, orzechy włoskie, przyprawy, oczywi¶cie z bułk± tar± i jajkiem, coby się kupy trzymały. Siorka dojadła resztki wczoraj w pracy i wysłała mi w zwi±zku z tym entuzjastyczn± wiadomo¶ć.
Martva - 22 Wrześ¶nia 2009, 14:14
A te placki to bardziej ostro/słone, czy słodkie? Znaczy jakie przyprawy miały?
Zrobiłam curry. Cebula, przyprawy odpowiednie, cztery ziemniaki, dyni dobre 1,5kg, dwa jabłka, gar¶ć rodzynek. Przy okazji znalazłam wysuszon± na wiór połówkę maleńkiej papryczki, wielko¶ci paznokcia, to się zlitowałam, posiekałam, dorzuciłam.
I teraz siedzę z chusteczk± bo kapie mi z nosa
Anonymous - 22 Wrześ¶nia 2009, 14:37
Słodkie, z przypraw to zasadniczo tylko trochę soli i papryki słodkiej. Curry brzmi nieĽle.
Martva - 22 Wrześ¶nia 2009, 14:43
Bo dynia w ogóle jest fajn± spraw±, dodawałam kiedy¶ tartej dyni do marchwiaka, robiłam zupę, i curry, i placki (na słodko z jabłkami i na ostro z innymi rzeczami), jeszcze bym mogła zrobić dynię w occie i dynię pieczon± z innymi warzywami, o.
Kto¶ kiedy¶ pytał jak wygl±da zupa dyniowa na ostro, znalazłam zdjęcia na dysku, wygl±da mniej więcej tak:
Z naciskiem na 'mniej więcej', bo równie dobrze może być zup± ziemniaczano-marchewkowo-pietruszkowo-porowo-pomidorow± na przykład
Iwan - 22 Wrześ¶nia 2009, 15:17
dzi¶ pierwszy raz samodzielnie bigos robiłem , ciekawe co z tego wynikło, muszę dać komu¶ skosztować co by ocenił
Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:14
przesłać adres?
Lynx - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:15
Dostałam pasternak i nie bardzo wiem co z nim zrobić.
| Martva napisał/a | | Bo dynia w ogóle jest fajn± spraw± |
No wła¶nie, Martva, dostanę dynię i nie bardzo mam pomysł co z ni± zrobić. Pomożesz? Tak na przetwór może?
Iwan - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:19
Fidel, tobie to bym dał skosztować jak kto¶ by powiedział że nie mam się czego wstydzić, bo moje uczucia kulinarne nie zniosłyby twojej miażdż±cej krytyki
Martva - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:20
W życiu nie jadłam pasternaku, ale podobno jest super, zwłaszcza pieczony.
Z dyni jeszcze nigdy nie robiłam przetworów. Ona sama w sobie ma bardzo łagodny smak i pełni raczej rolę tła w potrawach. Możesz spróbować j± pokawałkować i upiec/udusić z jakim¶ mięsem, moja mama tak± gdzie¶ kiedy¶ jadła i była zachwycona.
Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:29
Iwan, z bigosem to tak jest zasadniczo, żeby na 2kg kapusty było 1kg różnych mięsiw, reszta to szczegół
Iwan - 22 Wrześ¶nia 2009, 16:43
na razie syn zjadł, stwierdził że dobry
co do proporcji to nie wiem dokładnie, to był taki "na winie", czyli co w lodówce było
Martva - 25 Wrześ¶nia 2009, 10:19
| Virgo C. napisał/a | | Matka z siostr± wsuwaj± z jogurtem bodaj nestle fit czy jako¶ tak, cukru w tym chyba wiele nie ma? |
To że co¶ się nazywa fit, wcale nie oznacza że jest niskocukrowe. Spędziłam kiedy¶ dobry kwadrans czytaj±c skład kilkunastu muesli i nie znalazłam żadnego bez zewnętrznego cukru - jak nie było dosładzane, to zawierało jakie¶ płatki które miały cukier. Chyba sobie zacznę komponować sama
Bo w ogóle postanowiłam zacz±ć je¶ć na ¶niadanie owsiankę, czyli płatki owsiane namoczone przez noc plus jakie¶ owoce i inne orzechy & nasionka. Podobno syci na długo i jest dobre na cerę. Musze spróbować.
Muesli sobie też chyba zacznę komponować sama, to nie jest jaka¶ wielka filozofia
Nutzz - 25 Wrześ¶nia 2009, 10:39
Chcesz muesli bez cukru?
Proste.
Kupuj najtańsze. Same płatki, ziarna, łupiny i wysuszone na wiór owoce.
|
|
|