To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Tomcich - 4 Listopada 2007, 19:05

A'propos konkurencji:

Cytat
niedziela, 04 listopada 2007 roku.

MEDALE GLORIA ARTIS I ODZNACZENIA ZASŁUŻONY DLA KULTURY POLSKIEJ DLA TWÓRCÓW ZWIĄZANYCH Z PISMEM FANTASTYKA [30.10.07]

Z okazji 25-lecia pisma Fantastyka (Nowa Fantastyka), minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski wręczył dziś medale Zasłużony Kulturze Gloria Artis i odznaczenia Zasłużony dla Kultury Polskiej wybitnym twórcom związanym z miesięcznikiem.
Srebrne medale Gloria Artis otrzymali: miesięcznik Fantastyka i Nowa Fantastyka w 25. rocznicę powstania pisma, Maciej Parowski - szef działu literatury polskiej od początku istnienia pisma, w latach 1992-2003 redaktor naczelny, pisarz i krytyk literacki oraz Lech Jęczmyk - szef działu literatury zagranicznej, w latach 1990-2002 redaktor naczelny, krytyk literacki, tłumacz i felietonista.

Brązowe medale Glorie Artis otrzymali: Dorota Malinowska - w miesięczniku od 1984 roku, kierownik działu filmowego i zagranicznego, tłumaczka, publicystka i wydawca, Arkadiusz Nakoniecznik - związany z pismem od 1990 roku, kierował działem zagranicznym, w latach 2003-2005 był redaktorem naczelnym, tłumacz i krytyk literacki; Marek Oramus - związany z pismem od 1984 roku, szef działu publicystyki, pisarz, felietonista, Jacek Rodek - związany z miesięcznikiem od początku jego istnienia, szef działu zagranicznego, zastępca redaktora naczelnego w latach 1983-1991, redaktor naczelny Komiksu-Fantastyki (1987-1991), wydawca; Krzysztof Szolginia - związany z miesięcznikiem od początku jego istnienia, długoletni sekretarz redakcji; Andrzej Brzezicki - w piśmie od początku, długoletni kierownik działu graficznego; Andrzej Niewiadowski - związany z miesięcznikiem od początku jego istnienia, kierował działami krytyki i publicystyki, był zastępcą redaktora naczelnego oraz redaktorem naczelnym Małej Fantastyki (1987-1991), Rafał A. Ziemkiewicz - publicysta i pisarz, związany z Fantastyką w latach 80, Maciej Makowski - związany z miesięcznikiem od początku jego istnienia, był dyrektorem Fantastyka S-ka z o.o.

Odznaczenia Zasłużony dla Kultury Polskiej otrzymali: Paweł Ziemkiewicz - publicysta i tłumacz, kierował działami filmowym i zagranicznym, od 2005 roku redaktor naczelny pisma Fantastyka Wydanie Specjalne, Darosław Toruń - w piśmie od 1982 roku, kierował działem zagranicznym, pisarz i krytyk literacki, Andrzej Wójcik - zastępca redaktora naczelnego w pierwszym składzie redakcji, Tadeusz Markowski - zastępca redaktora naczelnego w pierwszym składzie redakcji, Małgorzata Berlińska - długoletnia szefowa sekretariatu redakcji, Sławomir Kędzierski - związany z pismem w latach 80., zastępca sekretarza redakcji, Marek Zalejski - związany z pismem w latach 80., pracował w dziale graficznym.

Fantastyka to miesięcznik poświęcony literaturze, plastyce, kinu, nauce i społecznym zjawiskom z kręgu szeroko rozumianej fantastyki (SF, fantasy, horror), wydawany od 1982 r. (od 1990 r., po usamodzielnieniu się zespołu redakcyjnego i zmianie wydawcy, jako Nowa Fantastyka).

W polskiej fantastyce zawsze był obecny problem wolności i mechanizmów władzy totalitarnej - powiedział minister Ujazdowski. - O każdej literaturze możemy powiedzieć, że jest fantastyczna, ale polska fantastyka stanowi rzeczywiście obszar niezwykły.

Lech Jęczmyk podkreślił, że redakcja Fantastyki była miejscem szczególnym. Przypominała - mówił on - XIX-wieczne redakcje, w których autorzy spotykali się, żeby porozmawiać, wymienić się opiniami, a te dyskusje były później często źródłem inspiracji i pomysłów. Takich redakcji dzisiaj już nie ma.

Cytat ze strony Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

:bravo :bravo :bravo Pogratulować odznaczeń i tego, że fantastyka jako gatunek została zauważona.

Fidel-F2 - 4 Listopada 2007, 19:36

urosłem najmniej 6 cm i łezki w oczach mi się zakręciły
mimo, ze od kilku lat drogi moje i Fantastyki się rozeszły to pozostał ogromny sentyment i szacunek
z mojej strony szczere gratulacje

mBiko - 4 Listopada 2007, 20:41

Nie spodziewałem się, że kiedyś doczekam takiej chwili.
Gwynhwar - 4 Listopada 2007, 20:47

Fantastyczna sprawa :)
Się wzruszyłam...

Agi - 4 Listopada 2007, 20:51

Graulacje dla nagrodzonych! :bravo
Gustaw G.Garuga - 4 Listopada 2007, 21:00

Ja już gratulowałem na forum nagrodzonych, ale przy takiej okazji nigdy dość :bravo
Martva - 4 Listopada 2007, 21:29

Fidel-F2 napisał/a
i łezki w oczach mi się zakręciły

Mi też. :bravo

elam - 4 Listopada 2007, 21:45

jeej, niesamowite, tam na gorze ktos jednak wie, ze fantastyka istnieje...

no, fajnie.

Gustaw G.Garuga - 4 Listopada 2007, 21:54

W nowym CzF stoi napisane, że Ujazdowski to "szczery sympatyk komiksu". Teraz pewnie do ministerstwa przyjdzie szczery sympatyk poezji, tańca albo happeningów i znów nic nie dostaniemy :mrgreen:
Navajero - 4 Listopada 2007, 21:56

Gratulacje :)
Rodion - 4 Listopada 2007, 22:41

No! :bravo
A okładka pierwszego numeru była taka.... ;P:

To były czasy! :D

Gratki dla NF :bravo

Adashi - 4 Listopada 2007, 23:07

Moje gratulacje! :D
Anonymous - 5 Listopada 2007, 10:48

:shock: 8) :D Gratulacje!! Nie wierzę. To znaczy wierzę, ale jestem zaskoczony. Mile zaskoczony i wzrusyłem się.
rumeli - 6 Listopada 2007, 15:34

Nie kupuję wszystkich numerów, nie jestem nałogowcem. Kupuję wtedy, gdy mam czas na przeczytanie całego numeru. Naturalnie oprócz SF jeszcze NF i parę razy zdarzyło się nabyć MF.
Agi - 6 Listopada 2007, 18:37

MF już jest, zdążyłam nawet przeczytać pierwsze opowiadanie. Sporo znajomych w spisie treści.
Ixolite - 6 Listopada 2007, 19:36

Wreszcie udało mi się zacząć czytać nowy numer NF i muszę stwierdzić, że wyjątkowo dobra publicystyka jest, bez gdybologii i niewymuszona.
Gustaw G.Garuga - 8 Stycznia 2008, 12:57

http://www.fantastyka.pl/index.php?go=parnas
Cytat
Wszystkich młodych kandydatów na mistrzów fantastyki (SF, horroru i fantasy oraz najdzikszych gatunkowych modyfikacji) zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Nowej Fantastyki na opowiadanie.

Metoda wyłonienia następców jest prostsza, niż myślicie.
Prześlijcie na adres redakcji pocztą klasyczną opowiadania o objętości nie większej niż 50 000 znaków (około 28 stron maszynopisu znormalizowanego).
Do tekstów muszą być dołączone kopie na nośniku cyfrowym (CD ew. dyskietka).

Nie podpisujcie opowiadań swoimi nazwiskami a godłem. Kartkę ze swoimi prawdziwymi danymi (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, numer telefonu) zamknijcie w kopercie podpisanej tym samym godłem co opowiadanie. Nie zapomnijcie dołączyć tej koperty do przesyłki.

Teksty prosimy przysyłać do 31 sierpnia 2008 roku
na adres redakcji (Nowa Fantastyka - Konkurs literacki, ul. Garażowa 7, 02-651 Warszawa). Konkurs zostanie rozstrzygnięty w styczniu 2009.
Będziemy o rok starsi i bogatsi o parę dobrych opowiadań
nieznanych jeszcze Autorek i Autorów.

Redakcja nie definiuje, co rozumie przez "młody", a wymóg stosowania godła oznacza na mój gust, że i rozpoznawalni autorzy mogą wziąć udział. Ograniczeń tematycznych brak, limit znaków nie tłamsi weny, termin dogodny, nic, tylko siadać i pisać :D

Adashi - 8 Stycznia 2008, 12:59

Tak też widziałem to ogłoszenie, hmmm :roll:
Kruk Siwy - 8 Stycznia 2008, 13:41

No to co tu robita? Do piór!
Zwłaszcza TyAdashi, .

Adashi - 8 Stycznia 2008, 13:45

Rozważam alternatywę, czy wyciągnąć jakiegoś asa z szuflady albo notatek, zwłaszcza, że:
Cytat
opowiadania o objętości nie większej niż 50 000 znaków

Z tym może być problem, ale ostatnio myślałem nad czymś takim :wink:

hrabek - 8 Stycznia 2008, 13:45

Mialem to samo pisac, ale mnie by nie posluchal. Ciebie moze poslucha.
Kruk Siwy - 8 Stycznia 2008, 13:47

Pisarza Adashiego, niech posłucha. To poważna szansa, żeby naprawdę zaistnieć.
Adashi - 8 Stycznia 2008, 13:51

Ja Wujka Kruka posłucham, postaram się przynajmniej, chyba ;)

Ale dzięki hrabku za dobre intencje :)

Navajero - 8 Stycznia 2008, 13:58

Piszta, piszta... Aczkolwiek nie zazdroszczę redakcji przedzierania się przez te tony dzieł wszelakich :mrgreen: Już widzę te ciężarówki załadowane twórczością przed budynkiem redakcji ;P:

No poważnie - to chyba najbardziej prestiżowy konkurs tego typu w Polsce. Do piór! :wink:

hrabek - 8 Stycznia 2008, 14:00

A myslisz, ze to rzeczywiscie tony beda? Ciekawe, czy chociaz setka przyjdzie.
Navajero - 8 Stycznia 2008, 14:03

Z reakcji ludzi na kilku forach, gdzie czasem bywam, wnioskuję, że będą :)
NURS - 8 Stycznia 2008, 14:59

Obawiam się, obserwując aktualne trendy rynkowe, w tak odległym terminie moze nie być już nikogo do otwarcia tych kopert :-)
Kruk Siwy - 8 Stycznia 2008, 15:27

Wypluj te słowa...
Bo potem będziesz Ty... znaczy SFFiH

Godzilla - 8 Stycznia 2008, 15:37

NURSie, i ty wstawiasz uśmiechniętą mordkę pisząc takie słowa? :|
hrabek - 8 Stycznia 2008, 15:40

Tez mnie to zdziwilo, ale nie smialem komentowac.

Partner forum