Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
Piotrek Rogoża - 22 Kwietnia 2006, 11:24
Hmmm, mam zagwozdkę. W czerwcu w Katowicach zagra Alice in Chains, jeden z moich ulubionych zespołów. I z jednej strony chciałoby się zobaczyć ich na żywo, ale z drugiej - wokalista z oryginalnego składu, Layne Staley, nie żyje od czterech lat. I boję się, że to tylko popłuczyny będą.
Grahf - 22 Kwietnia 2006, 11:47
Cytat | TOOL - 10000 days!
Warto bylo czekac 5 lat, no i najlepiej wydana dycha od dluzszego czasu |
Znakomita wiadomość Byle wytrzymać do 2 maja
Łukasz Śmigiel - 22 Kwietnia 2006, 12:02
Z tego co wyczytałem ostatnio w TR Alice In Chains ma plan wielkiego powrotu, zmiany nazwy zespołu na nową i nagrywania premierowego materiału pod nową banderą. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. A tymczasem posłuchuję sobie singli Aphex Twin, fajna, wyciszająca elektronika.
Pako - 22 Kwietnia 2006, 12:11
Znaczy się nowa płytka toola? Oj... trzeba będzie przesłuchać koniecznie!
Łukasz Śmigiel - 23 Kwietnia 2006, 18:00
A przy okazji przypominam, że dziś w audycji będzie o Gunsach, ale też o Alanie Moorze i V jak vendetta! Wraca też kącik satyryczny, natomiast spotkanie z Toolem zrobimy jakoś za dwa tygodnie. Zapraszam do słuchania, uściski! http://www.zwrotnica.uni.wroc.pl/
Pako - 23 Kwietnia 2006, 18:37
O.. Tool!!! Postaram sie wtedy być.
Dzsiaj też bym chciał... ale kurde nie mogę :/ A szkoda...
Cavek - 23 Kwietnia 2006, 18:59
Cytat | TOOL - 10000 days!
Warto bylo czekac 5 lat, no i najlepiej wydana dycha od dluzszego czasu |
Tooooooooooool Jeszcze tylko 2 tygodnie
Vykosh - 23 Kwietnia 2006, 23:37
10 czerwca ma w Krakowie wystapic The Sisters of Mercy.....
Jesli to sie potwierdzi na 100% jade.
Juz nie moge sie doczekac pogodnej twarzy Dr Avalanche
Iscariote - 24 Kwietnia 2006, 17:26
A ja odkryłem The Exploided i się teraz ekscytuje ich twórczoscia..
np utworem Sex and Violence...(swietny, głęboki tekst)
Henryk Tur - 25 Kwietnia 2006, 16:54
Iscariote napisał/a | A ja odkryłem The Exploided i się teraz ekscytuje ich twórczoscia..
np utworem Sex and Violence...(swietny, głęboki tekst) |
Ja ten song usłyszałem 2 1993, na kolonii. Ryczeliśmy po pijaku. A był taki Kuba, który nam czymś podpadł, więc od pewnego momentu ryczeliśmy "J..ć Kubę".
Ticho - 25 Kwietnia 2006, 17:39
hmm co lubi Ticho ...
a R+, Limp Bizkit, koRn, Tool, T.a.t.U i all co mi sie spodoba
ale głównie to
Mój ulubiony utwór to Rammstein : Engel
Pako - 25 Kwietnia 2006, 17:54
Jak R+ to dużo fajnych. Ale Ramstein da best jest
Z Limp Bizkit - Hot Dog
Z Korna? Twist, reszta jakoś mi nie podchodzi w ogóle.
Z Toola? Chyba wszystko Ale Schizm i Grudge najbardziej.
TATU - all about us Ta to była? chyba ta
A teraz Dimu Borgir.. czas się wyżyć.
Iscariote - 25 Kwietnia 2006, 19:53
ah... AFI.. cudowny zespół...
Apropo korna.. ktos rozumie wogóle tekst piosenki Twist? Bez zaglądania w lyric i bez refrenu A Tatu mają nawet fajne teledyski...
Vykosh - 25 Kwietnia 2006, 20:26
Tatu mialo swoj urok po rosyjsku na pierwszej plycie. Ta druga za bardzo po angielsku jest, chyba jeden kawalek jest tak jak trza.
Pako - 25 Kwietnia 2006, 20:58
Kawałek All about us Ten drugi, do którego był teledysk już jest niezbyt...
A Twwista nie rozumiem. Słucham tylko dlatego, że świetnie się gostek wydziera
Nawet lrica nie czytałem. Ale przeczytam zaraz
Ticho - 25 Kwietnia 2006, 21:13
Właściwie poco rozumieć tekst fajnie jest i tyle ;>
a tatu. po rosyjsku było lepiej ale teraz też nie jest źle
mi pasuje
Pako - 25 Kwietnia 2006, 21:14
Pasuje, bo pasuje. Ale pa ruski klimat byl lepszy.
Chociaż teledyski ciągle ładne
Ticho - 25 Kwietnia 2006, 21:21
joooo teledyski ...
no w sumie też
ładny to jest teledysk do "mann gegen mann"
Iscariote - 25 Kwietnia 2006, 22:08
Seksi taki całkiem...
Ale dla Tatu ostatnio szacunek czuje... jak zobaczyłem teledysk.. i jedna z nich strzela kolesiowi w głowę (nie pokazane ale się domyślam) to hohoo
Solo na pianinku w jakims tunelu też fajne:] Albo grocie.. nie pamietam jaki teledysk
mad - 27 Kwietnia 2006, 17:12
Miło poczytać o szerokich horyzontach muzycznych miłośników metalu. Zazwyczaj sądzi się, że to konserwy nie lubiące niczego oprócz hałasu. Take stwierdzenie zahacza o ksenofobię! Chociaż są i tacy... niestety.
Ja sam z metalu dotarłem do wielu innych przystani i wiem jedno: nic tak nie ogranicza człowieka jak poruszanie się w jednym kręgu: muzycznym, literackim, itp.
Urgor - 1 Maj 2006, 10:04
Znów wpadłem w jakąś pętlę czasoprzestrzenną. Dawno mnie nie było, ze trzy strony przeczytałem i jestem. A jak mnie nie było, to wiosna się zrobiła, ciepło, zielono... I chociaż maj dopiero, to człowiekowi juz marzą się wakacje. A jak wakacje to Bieszczady.... a jak Bieszczady to "Bieszczadzkie Anioły" a tam "Stare Dobre Małżeństwo". O tak na wspomnienia mi się zebrało.
Jutro, tj. 2 maja gra w Bielsku na Błoniach "Kult", bilety bodajże po 20 zł. Dobrze, część informacyjna odchaczona.
Doczytałem się we wczesniejszej rozmowie czegoś o Eni, Lorenie... polecam Arcana, oj zagrało się przy tym wiele dobrych sesji. Pojawił się też gdzieś wątek o muzyce filmowej i "komputerowej". Chciał bym więc w tym miejscu przypomnieć ścieżkę dźwiękową z gry "Dungeon Keeper I" moim zdaniem rewelacja.
A ja tym czasem wracam w lata 80' Amen.
Grahf - 3 Maj 2006, 23:10
Tool - "10,000 Days"
Hmm, nie wiem co napisać. To dopiero pierwsze przesłuchanie i kompletnie nie mam pojęcia czy to najlepsza, czy najgorsza płyta zespołu. Z genialnym Lateralusem miałem podobne wahania.
Na pierwszy rzut ucha bez wątpienia mozna powiedzieć że kilka utworów urywa dupę, szczególnie "Wings For Marie", "10,000 Days", "Lost Keys" i "Rosetta Stoned". Świetne też są singlowy "Vicarious" i "Jambi" (co za tytuł :galy: ) i "Vigniti Tres" (mocno psychodeliczne, w klimatach podobne do "Faaip De Oaid" z poprzedniej płyty). Dość kontrowersyjnym natomiast utworem jest (i zapewne nie tylko dla mnie) kawałek numer 5, czyli "The Pot". Po kolejnych przesłuchaniach nie omieszkam poinformować o moich wrażeniach.
A co do opakowania (właśnie opakowania, bo pudełkiem trudno to nazwać :diabel2: ), to zespół przeszedł samych siebie. Wmontowane soczewki w przedni panel powalają po rozłożeniu "pudełka" oglądać grafiki i zdjęcia w 3D Szególnie zdjęcia w trójwymiarze wyglądają niesamowicie i powalająco. Jak pisałem tym pomysłem pobili poprzednie wydawnictwo z plastikową książeczką z przezroczystymi przekrojami "anatomicznymi" gdzie z każdą obracaną kartą wchodziło się głębiej w człowieka aż do duszy. Szkoda że nie posiadam cyfrzaka bo to trzeba zobaczyć żeby uwierzyć .
Na tak niesamowicie przygotowane wydawnictwo nie szkoda było mi wydać tą skandalicznie wysoką kwotę 65 złotych. Must Have dla miłosników Tool'a.
Soczewki zamontowane są "jako" oczy i po rozłożeniu zaczyna się magia...
Łukasz Śmigiel - 7 Maj 2006, 01:20
Propos Tatu to opiekuje się nimi jednen z byłych producentów Prodigy, co zresztą czasem słychać w brzmieniu, chociaż po koncercie to ja ich teraz wszędzie słyszę Kto zgadnie w której piosence na ostatniej płycie Tatu na gitarze zagrał Sting? To nie żart
Łukasz Śmigiel - 7 Maj 2006, 17:57
Dzis w audycji wspominki po koncercie prodigy w Katowicach, mamy nagranie z tego koncertu, wiec warto posluchac co sie tam dzialo!! Bedziemy opowiadac jaka byla jazda!! A zaczynamy od publicystyki!!
Pako - 7 Maj 2006, 18:22
No dobra... 18:22 a audycji nie ma, czy tylko do mnie nie dociera? Bo nic nie słyszę w winampie. Strange...
gorat - 7 Maj 2006, 21:42
Zajrzę tutaj w niezbyt typowym celu - proszę bowiem o rozpoznanie gatunku:
Big Cyc "Facet to świnia" (i co to za klekotanie?)
"Macarena" ( )
lavojtek - 7 Maj 2006, 22:46
Grahf napisal:
Cytat | Dość kontrowersyjnym natomiast utworem jest (i zapewne nie tylko dla mnie) kawałek numer 5, czyli The Pot. |
Z ktorej strony? "The Pot" brzmi jak pozostalosc po sesji z AEnimy Jezeli uprzemy sie aby nadac ktoremus utworowi etykietke "kontrowersyjny" to moim typem jest "Intension" a to dlatego ze w tle slychac elektroniczny, niemal drum'n'bassowy rytm.
Cytat | Vigniti Tres mocno psychodeliczne |
A nie uwazasz ze to czysty industrial bo jakos nie moge sie tam dopatrzec psychodelii. Najbardziej psychodeliczne moim zdaniem sa "Wings for marie", "10000 days" i wspomniany "Intension".
Moje typy to "Right in two" z rytmem conga w tle, najostrzejsze na plycie "Rosetta stoned" i "Jambi" no i to dziwne (pierwszy raz chyba tak wyraznie wpleciona elektronika w linie melodyczna utworu Tool'a) "Intension". Osobne zdanie chcialbym poswiecic utworowi "10000 days", ktory to uwazam za najlepszy kawalek Tool'a w ogole, nie tylko na tej plycie. Takie "Riders of the storm"
Cytat | nie szkoda było mi wydać tą skandalicznie wysoką kwotę 65 złotych |
ani czekac prawie 5 lat
Dunadan - 8 Maj 2006, 00:33
Hmm... aja tak trochę OT jeśli chodzi o wątek powyżej. Mianowicie - kto z was słucha MiniMaxu? kto z was słuchał skłądanki MiniMaxu? wyszły już trzy - dla którzy nei jarzą - te skłądanki zawierają naprawdę świetną polską muzykę alternatywną i każda z płyt kosztuje nie więcej niż 14,99zł płyty w wdaniu ekskluzywnym niemal ( książeczki tak grube że się nie mieszczą w opakowaniu ). Tak czy siak MiniMax leci też w radio na Trójce w każdą niedziele od 21 do 24.
I znó w MiniMAxie puszczona została Sarenka - ktoś zna ten kawałek? jest genialny
Grahf - 8 Maj 2006, 11:25
lavojtek: A to industrial czy jakikolwiek inny gatunek nie może być psychodeliczny Miałem na myśli moje indywidualne odczucia po wysłuchaniu tego numeru.
A co do kontrowersyjności to ten utwór bardziej mi przypomina dokonania APC niz Tool'a.
Cocteau Twins - "Treasure"
lavojtek - 8 Maj 2006, 20:23
Cytat | to industrial czy jakikolwiek inny gatunek nie może być psychodeliczny Miałem na myśli moje indywidualne odczucia po wysłuchaniu tego numeru. |
Jezeli mowimy o odczuciach to "psychodeliczne" moze byc wszystko (znam ludzi dla ktorych psychodeliczna jest Mandaryna ) ale mi chodzilo konkretnie o warstwe muzyczna. Nic to! W jednym na pewno jestesmy zgodni, to rewelacyjna plyta!
In Flames - "Trigger" (kocham ten kawalek )
|
|
|