To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Agi - 4 Wrzeœśnia 2009, 11:01

a'propos warzywa, właśnie próbowałam udławić się pomidorem :mrgreen:
E: Jeśli idzie o kebab, to w moim grajdołku jest kilka miejsc, gdzie można go zjeść, a wszystkie prowadzą Polacy. Dodatki bywają różne, ale kiszonej kapusty nie spotkałam. Generalnie nie przepadam, jak za wszystkimi pasku... wróć fast foodami.
E2: lit.

dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 11:02

Agi, na Litość Boską UWAŻAJ i dbaj o Siebie :o
Agi - 4 Wrzeœśnia 2009, 11:05

dalambert, łakomstwo zostało ukarane, próbowałam przełknąć za duży kęs. :mrgreen:
Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 11:21

dalambert napisał/a
kotlet sojowy' więc może tym to dopychali,

Nie.

dalambert napisał/a
nazwa Pita z warzywami jest w porządku

Totez nie wiem dlaczego się jej nie stosuje, właścicieli budek z kebabami bym o wegetarianizm nie posądzała ;)

Nutzz napisał/a
Bo kebab to z natury mięsny ;)

Kebab to w ogóle jest taki szaszłyk, a te paski z mięsa obracanego to jest szałarma. Chyba ;)

Ozzborn - 4 Wrzeœśnia 2009, 11:26

szaszłyk to jest szisz-kebab. Kebab to jest zdaje się turecka nazwa tej szałarmy (tak mi się wydaje, ale arabistykę zaczynam dopiero za miesiąc :P ), a kebab w picie wymyślili tureccy emigranci z Berlina, żeby było biznesmenom wygodniej.
Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 12:26

O, upiekę warzywa dziś. Mam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera jakiegoś, chyba cukinie, na pewno paprykę, cebulę, czosnek, mrrrr.
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 12:53

Placki ziemniaczano cukiniowe sie zapowiadają na kolację - będzie dobrze :)
Kruk Siwy - 4 Wrzeœśnia 2009, 12:55

Placki ok, ale po co je psuć cukinią?
Agi - 4 Wrzeœśnia 2009, 12:58

Dostałam dwie cukinie, zrobię a'la leczo.
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:09

Kruk Siwy, Pucek mówi co delikatniejsze, a co ja się będę z Puciem kłócił , nie głupim :P
Kruk Siwy - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:12

Ano mów mi tak zaraz... a ja wczoraj spożywałem sporządzone przez nureczkę spaghetti alla caprese. Mniam!
Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:19

Cytat
Placki ziemniaczano cukiniowe

O, dobra rzecz. Pewnie zrobię niedługo.
Warzywa w piecu, teraz zostaje najmniej fajna rzecz, czyli czekanie :(

Pako - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:20

Ja zjadłem firmowy sponsorowany obiad. Mintaj + ziemniaczki pieczone + pomidory/ogórki/liść sałaty. Ziemniaczki ok, pomidory ok. Mintaj mocno nie ok... więcej panierki niż ryby. Tydzień temu były placki ziemniaczane - tyż nie można się zachwycać, ot mocno przeciętne. Łosoś też nie sprawia mi jakoś radości. A ceny mają ze hoho, jakby nie to, żę firma sponsoruje, to zdecydowanie bym się nie zdecydował :P
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:22

Kruk Siwy, efekty pracy literackiej? Co przepis przetłumaczy to na Tobie sprawdza :!: :?:
Kruk Siwy - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:24

No. Ale po mojej akceptacji. Zabawne jest to że dla nas spaghetti to kluchy ociekające sosem mięsno-pomidorowym. Gdy tymczasem mogą to być kluchy z dosłownie wszystkim.
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:29

Kruk Siwy, wiem Kicius opowiadał czego to w Italijej nie konsumuje się :wink:
Kruk Siwy - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:30

A czego? Bo chyba wszystko nawet to co na drzewa ucieka.
dalambert - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:33

Kruk Siwy, no może rzymskich kotów nie jadają, ale nasze słowiki, kosy, i inne ptaszki węddrowne to zapamiętale tłuką i żrą , że o całej morskiej faunie z wyjątkiem może meduz parzących, ale tyż pewien nie jestem :wink:
Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 13:50

I atrament z kałamarnic.

Kurczę, jedzenie się robi i pachnie, jestem głoooodna.

A w ogóle to mnie wzięło na zupę cebulową. Muszę zrobić jakoś niedługo.

Adashi - 4 Wrzeœśnia 2009, 19:08

Martva napisał/a
Kebab to w ogóle jest taki szaszłyk, a te paski z mięsa obracanego to jest szałarma. Chyba :wink:
Ozzborn napisał/a
szaszłyk to jest szisz-kebab. Kebab to jest zdaje się turecka nazwa tej szałarmy (tak mi się wydaje, ale arabistykę zaczynam dopiero za miesiąc :P ), a kebab w picie wymyślili tureccy emigranci z Berlina, żeby było biznesmenom wygodniej.

Prawdziwy kebab to jest właśnie shish kebab, znaczy ów szaszłyk właśnie. Wersja z mięsem skrawanym z obrotowego grilla i ładowana do pity to doner, zaś to samo tylko, że zawijane w tortilli zwie się durum. Wobec dania w ujęciu casual dining, czyli kopiastego talerza mięcha z frytkami w akompaniamencie surówek używa się u nas naprzemiennie określeń kebab, shoarma/shaorma i gyros. Często wyróżnikiem tego ostatniego jest jedynie użycie sosu tzatziki zamiast zwykłego czosnkowego. A… jest jeszcze knysza.

Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 19:18

Knyszę znam jako fastfood, raz miałam przyjemność jeść z okazji jakiegoś konu we Wrocławiu (NeoSzederiada wieki temu, chyba) a jakieś ma korzenie w że tak powiem normalnej kuchni? Bo to chyba nie jest pita, tylko jakiś inny rodzaj pieczywa?

Zrobiłam sobie budyń z wisienkami z nalewki :)

A pieczone warzywa wyszły obłędne, częściowo pożarłam z sokiem z cytryny, częściowo z wędzonym serem. Mama ugotowała ziemniaki dodatkowo, ale nie zmieściłam :D

nureczka - 4 Wrzeœśnia 2009, 20:59

Martva napisał/a
I atrament z kałamarnic.

Jak by to powiedzieć...

Właśnie mam na tapecie Spaghetti al Nero di seppia
Czyli jako żywo z atramentem mątwy.

Martva - 4 Wrzeœśnia 2009, 21:05

No, przecież poważnie pisałam, bo mi się z ostatnim woreczkiem skojarzyło. I czarne risotto mają.
nureczka - 4 Wrzeœśnia 2009, 21:18

Bosze, Bosze.
Aż się boję, co będzie dalej.

Ozzborn - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:24

Wczoraj przy okazji erpegowania na obiad ciekawe fjużyn.
Makaron... ten, no zapomniałem fachowej nazyw... rurki no. Z sosem szpinakowym. (szpinak, śmietanka, rokpol, czosnek, przyprawy). Do tego kurczak marynowany na ostro z grillującej patelni i surówka zdaje się z jakiejś gotowej mieszanki (kapusta pekińska, sałata lodowa, rukola, tarte buraczki, pomidorki koktajlowe, sok z cytryny... niezłe choć może troche za dużo było soku z cytryny).

Zrobiliśmy podejście do gotowania kolb kukurydzy. Totalna klapa. Kolega przesolił tak ze 4 razy ( :shock: ) i ni cholery nie wiedzieliśmy ile to się gotuje. Ma ktoś doświadczenie?

Martva - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:30

Kolby kukurydzy, możliwie świeże, wrzucam do lekko posłodzonego wrzątku i gotuję koło 5 minut. Solę i maślę na talerzu, jak się soli wodę to wychodzi twarda (kukurydza, nie woda).
Ozzborn - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:34

O kurde, to ja się nie przyznaję ile gotowaliśmy :lol: I, tak - była twarda. Dało się ledwo zjeść z grubą wrstwą masła. :P
Na przyszłość zapamiętam - dzięki :)

Martva - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:37

No bo jak stwardniejesz kukurydzę, to i godzina gotowania jej nie pomoże ;)
Yaga - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:41

A w temacie kukurydzy - czy mogę sobie zamrozić taką, w miarę świeżą kukurydzę? W sensie kolbę całą? Albo i dwie?
Bo nigdy nie mroziłam, a leżą mi dwie w lodówce i jakoś nie mam ochoty się do nich dobrać ;)

Martva - 5 Wrzeœśnia 2009, 15:48

Kurczę, nie jadłam kukurydzy w tym roku ani razu :shock:
Można mrozić, tylko pogotowane chwilę (spytaj googla, nie wiem czy wystarczy zblanszować, ale chyba nie). I trzeba pamiętać że im dłużej się przechowuje taką surową, tym mniej słodka się robi :)

Partner forum