Spodenki - Szorty
Fidel-F2 - 3 Lutego 2010, 13:08
terebka napisał/a | Nie zmieniłem zdania odnośnie NN-ów, mimo wielu argumentów za, bo trudno odnieść się do oceny, która na dobrą sprawę nie istnieje. Owszem, ktoś jednak zagłosował, ale kto i dlaczego? A może zrobił to tylko bo nie przeczytał i w świetle tego nie ma nic do powiedzenia, a głos oddaje dlatego bo ankiety kuszą? A może komuś się palec omsknął na klawiaturze i wstydzi się przyznać? A może ktoś to robi z wrodzonej przekory: a, namieszam im trochę w tej ich zabawie i zobaczymy, jak zareagują, czy w ogóle się spostrzegą? Staram się zrozumieć (taki argument też padł), że ktoś może mieć czas, aby przeczytać wszystkie szorty, ale nie może znaleźć czasu, by wrzucić kilka słów: | terebka napisał/a | Bez komentarza. Bez uzasadnienia. Samo info. Staram jak mogę. Ale nie potrafię. | ale może wskaż gdzie jest problem?
Stormbringer - 3 Lutego 2010, 13:28
Moim zdaniem nie ma się co przesadnie spinać w związku z głosami NN. Były, są i będą - czasem w mniejszym, a czasem w większym stopniu. Obawiam się, że gdyby ich teraz zakazać, strzelilibyśmy frekwencji w stopę, bo już w ostatnich edycjach nie udzielały się przecież tłumy. Rozumiem głosy przeciwników, ale szortowe konkursy to twory dość delikatne - jeśli obłożymy je zbyt dużą ilością surowych zasad, mogą tego nie wytrzymać. Więc póki pisanie tu szortów nie jest dla nas źródłem zarobku ani nieśmiertelnej chwały, chyba najlepiej będzie wrzucić na luz.
xan4 - 3 Lutego 2010, 13:31
Stormbringer, świetnie to wyraziłeś, całkowicie się z Tobą zgadzam.
shenra - 3 Lutego 2010, 13:38
To do pracy panowie
Martva - 3 Lutego 2010, 13:42
I panie
shenra - 3 Lutego 2010, 13:43
Czekałam, aż się jakaś odezwie Martva, poproszę jeden bestseller do ogródka
baranek - 3 Lutego 2010, 13:49
przedarłem się przez labirynt ostatnich postów i gdzieś w mroku, niczym wyjście, zamajaczyła konkluzja: wszystko zostaje po staremu [bo dobrze było], tylko wszyscy jeszcze bardziej się staramy. a jeśli ta cała dyskusja sprowokuje choćby jednego NN-a do 'ujawnienia się' - znaczy była potrzebna.
shenra napisał/a | To do pracy panowie |
'oraz inne pcie'. /Karol Olgierd Borchardt - "Znaczy kapitan" - jeśłi dobrze pamiętam/
khamenei - 3 Lutego 2010, 13:53
Zachęcam wszystkich leniwych do napisania czegokolwiek po przyznaniu ocen.
Chociaż krótkiego zdanka, czemu wybrało się akurat dany szort. To naprawdę daje do myślenia.
jewgienij - 3 Lutego 2010, 14:47
Mała liczba komentarzy to nie tylko szortowy problem. Tak jest we wszystkich ankietach. Wiadomo, że każdy autor by chciał, żeby ludzie nachylali się nad jego pisaniną, komentowali, wnikali itp, udzielali pochwał lub wskazówek. Ale co z tego, że by chciał? Musi się zadowolić tym, co dostaje, nie zmusi tych, którym się nie chce formułować wrażeń. W przypadku szorta nakład sił włożonych w stworzenie go jest tak niewielki, że na bezczelność zakrawa domaganie się, by wszyscy usiedli i analizowali. Zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z czymś dalekim od genialności. Trzeba docenić tych nielicznych, którzy mają na tyle pary, że to robią. Dla mnie większym wysiłkiem np. byłoby przeczytanie bardzo uważnie wszystkich szortów i napisanie coś o nich mądrego, niż machnięcie swojego króciaka.
Jeżeli to ma być również rodzaj warsztatów dla młodych pisarzy, to lekcją niech będzie i to, że czytelnicy nie spełniają zachcianek autorów, a sprawiedliwości na tym świecie nie ma .
dzejes - 3 Lutego 2010, 15:55
jewgienij napisał/a |
Jeżeli to ma być również rodzaj warsztatów dla młodych pisarzy, to lekcją niech będzie i to, że czytelnicy nie spełniają zachcianek autorów, a sprawiedliwości na tym świecie nie ma . |
100% racji
nureczka - 3 Lutego 2010, 16:06
jewgienij, różnie to bywało w przeszłości, ale tym razem zgadzam się z tobą w 100%.
Poza tym najczęściej głosuję jako NN. Iluś autorów znam osobiście i wolę, żeby nie mieli żalu (nawet podświadomego), że na nich nie zagłosowałam. A z drugiej strony, gdybym nawet niechcący zagłosowała na tekst znajomego zawsze mogą się potem pojawić podejrzenia, że to ustawione było.
terebka - 3 Lutego 2010, 23:34
Miał być EOT, ale co tam. Dyskusja już świadczy o zainteresowaniu. Staram się jedynie wyrazić własne zdanie, bez narzucania go innym. I bez grzęźnięcia w jakieś nakazy i kategoryczne zakazy. Nie podzielam opinii khamenei, by odebrać głos NN-om. Ale nie miałbym nic przeciwko temu, by jednak przestali być tacy tajemniczy - to naprawdę niewiele kosztuje, napisać coś, cokolwiek, choćby suche info, na kogo poszedł głos. jewgienij informuje, że niektóre teksty mogą nie zasługiwać na choćby wzmiankę o nich. Niby racja, ale głos NN-a nie idzie na tekst słaby w jego przekonaniu, ale taki, który jednak NN-a czymś zainteresował. Punkt to wyróżnienie, efekt uznania. W przedostatniej edycji szortowej otrzymałem dwa głosy - oba od NN-ów. Chciałbym za nie podziękować, a kompletnie nie wiem komu - może tu jest ten problem, o który pyta Fidel? Nie wiadomo komu dziękować Mamie Whitney?
edit: był
shenra - 4 Lutego 2010, 12:02
terebka napisał/a | Chciałbym za nie podziękować, a kompletnie nie wiem komu | Ale jak przykładowo wydasz książeczkę i dowiesz się, że kupiło ją 30 osób, to nie latasz do każdej z osobna, żeby dziękować. Ani też przy zakupie nie upraszasz o pozostawienie danych w poczet otrzymania w przyszłości podziękowań od autora. Dostaniesz ze dwa komenty na Onecie i pa
A tak z szortowego ogródka: dwa poprzednie szorty musiały się parzyć , bo oto i objawił się trzeci
baranek - 4 Lutego 2010, 15:21
shenra napisał/a | wydasz książeczkę i dowiesz się, że kupiło ją 30 osób |
terebka, właśnie otrzymałeś proroctwo niebywałego sukcesu wydawniczego.
shenra - 4 Lutego 2010, 22:24
baranek,
terebka - 4 Lutego 2010, 23:21
Dzięki, shenra
shenra - 5 Lutego 2010, 11:31
Nie bądźmy pazerni... Jak tam szorty?
shenra - 6 Lutego 2010, 11:46
Jak tam szorciki? W ogródku jeszcze dużo miejsca jest
terebka - 6 Lutego 2010, 17:42
Dwa się wylęgły, ale żaden nie spełnia norm unijnych
shenra - 7 Lutego 2010, 14:40
terebka,
shenra - 8 Lutego 2010, 19:36
Moi drodzy szortowicze, czyżby spadek formy? Bo mi się tu echo w skrzynce odbija
Albion - 10 Lutego 2010, 14:53
Taki krótki komentarz do NN oraz oceniania - z zasady czytam i głosuję, rzadziej się wypowiadam na temat tego co przeczytałem.
Wynika to z braku czasu najzwyczajniej. Bo jeżeli oceniać to tylko na zimno, z głową i w miarę możliwości inteligentnie. A często bywa tak, że brak czasu wpływa na brak możliwości takiego właśnie uczciwego skomentowania. I ot cała tajemnica
shenra ja cosik podeślę jak skończe znaki liczyć i odczekam chwilkę, coby ocenić obiektywnie - o ile tak się da - swoją grafomanię.
shenra - 10 Lutego 2010, 19:24 Temat postu: re: ... Jestem za. I czekam na szorciki.
shenra - 11 Lutego 2010, 12:39
Stan ogórdka cztery, po jednym kwiatku w każdym kącie.
ketyow - 11 Lutego 2010, 13:04
No to czekamy na pozostałe dwajścia dziewięć, które wypełnią przestrzeń między kątami.
shenra - 11 Lutego 2010, 13:07
ketyow, dobrze kombinujesz Też mam nadzieję, że tak właśnie będzie
shenra - 12 Lutego 2010, 12:02
Jeszcze dwa dni moi drodzy, przypominam
ketyow - 13 Lutego 2010, 13:31
Jest sobota, teraz każdy może. Pomyślcie o tym, że są cztery szorty - jak będzie czuł się ten jeden autor poza podium, hę? Pisać, pisać!
Martva - 13 Lutego 2010, 13:36
Bardzo chciałam cos wczoraj wymyślić, ale bardzo mi się nie udało
Pamiętajcie że termin jest do 15.00, a nie do wieczora, jak zwykle.
baranek - 13 Lutego 2010, 14:33
ketyow, istnieje też możliwość powiększenia podium. tfu! co ja gadam. piszcie ludzie, piszcie. bym se poczytał.
|
|
|