To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne

dalambert - 14 Lipca 2009, 21:38

Adashi napisał/a
Do tego dochodzi image RM, mają cholernie kiepski wizerunek i są ogólnie passé :)

Tak na marginesie możecie być pewni, ze potencjalni Członkowie RMR tworzących ten wizerunek mają za łotrów jeszcze gorszych niż WY Ojca Dyrektora, a passe to może u Szanownych forumowiczów, a nie w połowie Polski :mrgreen:

Adashi - 14 Lipca 2009, 21:41

dalambert napisał/a
potencjalni Członkowie RMR tworzących ten wizerunek mają za łotrów jeszcze gorszych niż WY Ojca Dyrektora

dalambert, ale to RM samo sobie taki image zafundowało :roll:

dalambert napisał/a
a passe to może u Szanownych forumowiczów, a nie w połowie Polski

No uśmiałem się do łez :mrgreen: :lol: Co tam połowa, bez kozery powiedzmy od razu, że chodzi o 98 % obywateli.

dalambert - 14 Lipca 2009, 21:43

Adashi, ja tu nie oceniam co kto komu fundował opisuję stan faktyczny, a nie mam ochoty go oceniać :mrgreen:
Adashi - 14 Lipca 2009, 21:45

Stan faktyczny jest taki, że RM jedzie na marketingu negatywnym a ta droga prowadzi donikąd, co przetestowali już m.in. politycy w naszym pięknym kraju*.

*jeszcze wyznaniowym, wkrótce niechybnie wolnym :wink:

dalambert - 14 Lipca 2009, 21:51

Adashi napisał/a
jeszcze wyznaniowym, wkrótce niechybnie wolnym

ciekawe, ale jak każde proroctwo mało prawdziwe.

ihan - 14 Lipca 2009, 21:54

Wziąwszy pod uwagę, że nowy przewodniczący parlamentu europejskiego z kolegami z partii ludowej służbowo uczestniczył w mszy, proroctwo Adashiego może się rzeczywiście nie spełnić.
Adashi - 14 Lipca 2009, 22:01

dalambert napisał/a
ciekawe, ale jak każde proroctwo mało prawdziwe.

Myślisz, że nie pójdziemy drogą Hiszpanii i Irlandii? Imho zmiany już zachodzą i nie da się ich powstrzymać. I nie przesadzajta z tym prorokowaniem, nie ta strona barykady :wink:

ihan napisał/a
nowy przewodniczący parlamentu europejskiego z kolegami z partii ludowej służbowo uczestniczył w mszy, proroctwo Adashiego może się rzeczywiście nie spełnić

No to pięknie... A w jakim obrządku? Wszak Buzek protestant.

dalambert - 14 Lipca 2009, 22:02

ihan, widzialem wczoraj czy przd wczoraj jakąś migawkę z Mszy z Buzkiem. Poeteringiem i Tuskiem w rodzinnym mieście poprzedniego Przew. Parlamentu EU.
Co ciekawsze odprawial ją chyba biskup Nosol.
Ale nic dokładniej nie powiedziano o tym zdarzeniu. A szkoda.

Kostucha Drang - 14 Lipca 2009, 22:42

NURS napisał/a
A dlaczego chcemy bronic ludzi przed sektami i praniem mózgów? Przecież oni też są zadowoleni.

Teraz wyraźnie widzę schizofreniczną logikę tego idiotycznego sporu. Wierzący w swoim przekonaniu bronią społeczeństwo przed złem. To działanie budzi wasz opór i rekacje w stylu " nie będa nam układac życia z którego jesteśmy zadowoleni". Z kolei wy chcecie bronic ich przed " sektami i praniem mózgów" z którymi dobrze się im żyje i w tym wpieprzaniu się nie widzicie niczego niestosownego.

Piech - 15 Lipca 2009, 00:10

aniol napisał/a
a mechanizm jest prosty - w pewnym wieku, kiedy ze tak brutalnie to okesle d**a zaczyna grobem śmierdzieć nastepuje gwaltowny zwrot w strone wiary,

Naprawdę tak myślisz o starszych ludziach, prostaku i chamie?

Fidel-F2 - 15 Lipca 2009, 05:34

wow

@Kostucha Drang, nam chodzi jedynie o przestrzeganie prawa, jak kto ukradl to jest złodziej i powinien siedzieć; poza tym nijakiego wpieprzania nie widzę (chociaz było by nawet uzasadnione bo jakoś się bronić trzeba)

aniol - 15 Lipca 2009, 07:33

Piech napisał/a
aniol napisał/a
a mechanizm jest prosty - w pewnym wieku, kiedy ze tak brutalnie to okesle d**a zaczyna grobem śmierdzieć nastepuje gwaltowny zwrot w strone wiary,

no fakt, moglem napisac zgodnie z duchem poprawnosci politycznej "kiedy szykuja sie od opuszczenia ziemskiego padolu" - sorki, faktycznie pojechalem za ostro, jak kogos urazilem to przepraszam
ale co do mechanizmu nawrocen w starszym wieku to bede bronil swoich racji - nie jest on powodowany miloscia do Boga, ale starchem przed smiercia i proba kupienia sobie miejsca w Raju
zreszta widze tu jeszcze jedno zjawisko, nie wiem jak je nazwac, jakas taka potrzeba stadna
teraz kiedy mieszkam w malej miejscowosci widze to wyraznie; do kosciola chodzi sie nie dlatego ze ma sie taka potrzebe ale dlatego ze "co ludzie powiedza"
a z obserwacji widze ze najgorliwszymi (w negatywnym znaczeniu) sa czesto staruszkowie ktorzy 3 dekady temu z rownym zapalem chodzili na pochody pierwszomajowe, a w szufladach do dzis leza im legitymacje "przewodniej sily narodu"
@Kostucha Drang w sumie nic mi do tego, niech sobie zyja jak im sie podoba, nawet jesli spora czesc z nich uczestniczac w procesji Bozgo Ciala nie bardzo wie po co to robi i jakie wlasciwie to jest swieto
ale nie zycze sobie zeby ichnie poglady byly mi narzucane na sile
nie zycze sobie zebym ryzykowal idac z żona do kina pobicie parasolka przez "rycerzy Maryji" bo oni lepiej wiedza jaki film moge obejrzec a jaki nie

a w temacie Radyja i przekretow ojca dyrektora - a pamietacie zbieranie swiadectw udzialowych? to byl walek!

Rafał - 15 Lipca 2009, 08:46

Fidel-F2 napisał/a
Rafał, oj chyba Ty nie rozumiesz, moze jest Ci obojętne, że jakiś zlodziej okrada ludzi i kładziesz na to lagę, ok, Twoja broszka, ale mi na ten przykład nie jest to obojętne, w sumie to nawet nie dziwi, wszyscy się śmieją z prawa Kalego a co drugi stosuje
To nie jest tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Ludzie płacą na RM - łapiąc się na slogan - katolicki głos w twoim domu - w kontekście jego obrony, bo poza nim nie ma już nic, ruja i poróbstwo, taka wyspa dla rozbitków, trzeba budować i bronić w ciemno, nieważne na co pójdą twoje pieniądze, ale ocalą Polskę i naród i wiarę przodków - to właśnie kupują ludzie. O ile dobrze słyszałem, nikt z wpłacających na stocznię nie zaprotestował przeciwko przeznaczeniu tych pieniędzy na inny cel. IMO taka działalność mimo, że moralnie naganna nie spełnia definicji kradzieży. Ja to widzę bardziej jako płacenie składek na swoją klikę/partię/organizacje. Nikt wbrew ich woli nie bierze od nich pieniędzy - sami decydują o ich wysłaniu - po co wpierniczać się zatem "między wódkę a zakąskę" - powtórzę się - to jest ich wolna decyzja.
Fidel-F2 - 15 Lipca 2009, 09:00

ergo, trzeba się odpieprzyć od wszystkich sekt drenujących kieszenie, mechanizm jest ten sam i kolejny logiczny wniosek, organizacja Rydzyka jest sektą obliczoną na golenie naiwnych
dareko - 15 Lipca 2009, 09:23

Rafał, problem w tym, ze kazda inna tego typu zbiorka jest rozliczana. Gdybys, na ten przyklad Ty, zbieral kase na stocznie a potem wydal ja na np. dom dziecka, to pewnie poszedlbys siedziec. Ojciec Redaktor wyzywa pytajacych o rozliczenie od prowokatorow i belzebubow. Cala rzesza sluchaczy to kupuje.
aniol, rzeczywistosc nie jest taka prosta. Nie bierzesz pod uwage np. samotnosci starszych ludzi, potrzeby zycia w grupie, potrzeby bycia kims waznym. Nie wierze, ze wiara wszystkich sluchaczy jest plytka. Mysle, ze duza czesc z nich wierzy goraco a religie ogrania tak jak potrafi. Nie kazdy moze zostac teologiem. Nikt nie jest wolny od grzechu.
To co mi sie w tym wszystkim nie podoba, ta wrogosc, ta zolc ktora sie czesto wylewa z czlej tej rodziny. Antysemityzm, ktory ciagle wylazi, choc jest maskowany na wszystkie sposoby. Takie, typowo religijne, poczucie ze sie wie lepiej i uszczesliwi wszystkich na sile. Nie wpsominajac juz o pseudo patriotyzmie, nie raz uslyszalem, ze jak ktos nie jest katolikiem, to nie jest Polakiem.
Moja babcia jest stalym sluchaczem RM. Teraz juz troche sie opanowala, ale pamietam awantury rodzinne wywolane radiem. W radiu powiedzieli, zeby namawiac rodzine, zeby glosowala tak, to babcia namawiala, czasem dosc agresywnie. Powiedzieli, zeby puszczac glosno radio, tak, zeby rodzina musiala slyszec, a noz cos im w glowach zostanie, wiec babcia puszczala. Niby rodzina to dla nich wartosc, ale w naszej porzadnie Rydzyk namieszal.
Piech, jestem pod wrazeniem :)

Rafał - 15 Lipca 2009, 09:29

dareko napisał/a
Rafał, problem w tym, ze kazda inna tego typu zbiorka jest rozliczana. Gdybys, na ten przyklad Ty, zbieral kase na stocznie a potem wydal ja na np. dom dziecka, to pewnie poszedlbys siedziec. Ojciec Redaktor wyzywa pytajacych o rozliczenie od prowokatorow i belzebubow. Cala rzesza sluchaczy to kupuje.
Semantyka. IMO to jest oszustwo i przekręt, Fidel nazywa to tylko złodziejstwem.

EDIT: oszustwo - bo oszukany z własnej woli własnym majątkiem dysponuje. A i tak jest to jedynie IMO, bo ludzie ofiarujący pieniądze na RM oszukani w najmniejszym stopniu sie nie czują, więcej, pewnie sa dumni ze swojej "ofiary" więc naprawdę nie widzę żadnego powodu do napinania się co do "oszukanych" ludzi. Natomiast ocenianie Rydzyka to jest zupełnie inna para kaloszy.

NURS - 15 Lipca 2009, 10:44

Piech napisał/a
aniol napisał/a

Piechu. To nie budka z piwem, miarkuj słowa.

Piech - 15 Lipca 2009, 10:59

Dziękuję za uwagę. Sam się czasem zastanawiam, co to za miejsce.
Marcin Robert - 15 Lipca 2009, 12:10

Tak na marginesie dyskusji: Wydaje mi się, że dla zachowania zdrowia społecznego postawy i zachowania pewnych ludzi wypada nazywać wprost, bez bawienia się w uprzejmości.
Gustaw G.Garuga - 15 Lipca 2009, 12:11

aniol napisał/a
no fakt, moglem napisac zgodnie z duchem poprawnosci politycznej kiedy szykuja sie od opuszczenia ziemskiego padolu - sorki, faktycznie pojechalem za ostro, jak kogos urazilem to przepraszam

To nie jest kwestia poprawności politycznej, tylko minimum szacunku i grzeczności. Tekst o "śmierdzeniu d**y grobem" był niepotrzebnie paskudny.

aniol - 15 Lipca 2009, 12:29

NURS napisał/a

Piechu. To nie budka z piwem, miarkuj słowa.

NURSie luzik, pojechalem chamowato to i mi sie poniekad slusznie nalezalo

Adashi - 15 Lipca 2009, 12:35

Gustaw G.Garuga napisał/a
To nie jest kwestia poprawności politycznej, tylko minimum szacunku i grzeczności. Tekst o śmierdzeniu d**y grobem był niepotrzebnie paskudny.

Za to odpowiedź była utrzymana w duchu chrześcijańskim doprawdy :twisted:

Piech - 15 Lipca 2009, 12:37

aniol napisał/a
NURSie luzik, pojechalem chamowato to i mi sie poniekad slusznie nalezalo

W takim razie widzę, że za daleko się posunąłem. Powinienem był ocenić wypowiedź, nie osobę, bo przecież się nie znamy.
Zagalopowałem się - przepraszam.

Gustaw G.Garuga - 15 Lipca 2009, 12:47

Adashi napisał/a
Za to odpowiedź była utrzymana w duchu chrześcijańskim doprawdy :twisted:

To jest druga sprawa i nie zmienia formy ani treści pierwszej wypowiedzi. Zresztą obie strony przyznały, że źle to wyszło. I git.

Rafał - 15 Lipca 2009, 12:57

A ja tak z ciekawości ogrania tematu i dla zabawy malutką ankietkę ze znajomości Biblii przygotowałem, każdy z dyskutantów może się sprawdzić i zobaczymy jak tam z praktyczna znajomością tematu :wink:

1. Adam w raju zgrzeszył bo:

a – zerwał i zjadł zakazany owoc z drzewa
b – zjadł zakazane jabłko z drzewa wiadomości
c – za bardzo słuchał się Ewy

2. Onan źle postąpił i został ukarany z powodu:

a – uprawiania stosunku przerywanego
b – uprawiania samogwałtu
c – nie spłodzenia dziecka z bratową

3. Szaweł w drodze do Damaszku:

a – oniemiał
b – ogłuchł
c - oślepł