Spodenki - Szorty
shenra - 17 Stycznia 2010, 15:07
Może się ludzie czaili jak czajniki za rogiem.
Zgaga - 17 Stycznia 2010, 16:14
Będą? Nie będą?
shenra - 17 Stycznia 2010, 16:15
Storma wcięło.
Zgaga - 17 Stycznia 2010, 16:18
Widocznie na ostatnią chwilę tyle przysłali, że usiłuje teraz sensownie wrzucić.
shenra - 17 Stycznia 2010, 16:22
Może, wszystko jest możliwe.
terebka - 17 Stycznia 2010, 18:12
Śledztwo wykaże, co się stało z zaginionymi szortami
Stormbringer - 17 Stycznia 2010, 18:55
Już jestem, ankieta za kilka chwil. Co do ilości szortów: nie jest źle.
Marcin Robert - 22 Stycznia 2010, 17:04
baranek napisał/a | proponuję tak: dwóch autorów, dwa teksty [znaczy, każdy po jednym]. dwa tysiące znaków, dwa dni na napisanie, głosowanie czytelników, żeby nie czekać za długo, liczy się tylko pierwszych pięć głosów [z uzasadnieniem!], bez ankiety, tyle głosów da się w postach zliczyć, zwycięzca rzuca następny temat, pierwszy chętny staje do 'pojedynku'. |
To mogłoby mieć sens w formie bezpośredniego wyzwania. Tak, jak to jest w pojedynkach szortowych na forum NF. Można tam wyzwać - za pośrednictwem moderatora - dowolną osobę zarejestrowaną na forum.
terebka - 23 Stycznia 2010, 15:39
Teksty do zakończenia głosowania musiałyby być anonimowe, znaczy bez wskazania autorów, tak jak to jest w przypadku powszechnych konkursów szortowych. By uniknąć posądzenia o sympatię głosujących. Oba wrzucałby jeden z dwójki autorów, bądź moderator, a od kolejnej edycji - zwycięzca. Tylko czy nie weszłoby to w zbytni konflikt z łaskawie panującymi nam edycjami szortowymi?
baranek - 31 Stycznia 2010, 22:27
jewgienij napisał/a | Bardzo nieeleganckie były te komentarze, bo cierpi autorka, a nie nonejmy. |
to fakt
jewgienij napisał/a | Ja głosowałem w tej edycji anonimowo, bez niczyjego natchnienia, ale nie czuję potrzeby tłumaczyć na kogo i dlaczego, bo nie ma takiego regulaminu, który by mnie do tego zmusił. |
nie ma też obowiązku mówić 'dziękuję', "proszę", "przepraszam". ale to miłe jest.
jewgienij, ja nie mam zamiaru jakiejś zadymy rozpętywać. choć wiem, że z Tobą to łatwe.
ja tylko chciałem napisać, jak to widzę i dlaczego nie do końca lubię NN-ów. nawet jeśli głosują na mnie.
na forum jest jak w życiu. jednych lubisz bardziej, innych mniej. ze zdaniem jednych liczysz się bardziej, zdanie innych wisi ci martwym nietoperzem. dlatego ja osobiście bym chciał wiedzieć, kto wyraża opinie na temat mojego tekstu. nawet, jeśli są niepochlebne [może nawet wtedy bardziej]. nawet jeśli tylko podaje tytuły szortów, na które głosował.
nie rozumiem NN, któremu chce się przeczytać szorty, zastanowić, które jego zdaniem są najlepsze, zagłosować, a nie starcza mu energii, żeby napisać, na które zagłosował.
może nie powinienem się odzywać, bo w końcu nie brałem udziału w tej edycji, ale głosowałem. jawnie.
mad - 31 Stycznia 2010, 22:57
Mnie NNy wkurzają, chociaż daleki jestem od oskarżeń. Pierwsze 3 głosy mój szort dostał od NN-ów. Potem shenra przyznała się do autorstwa jednego z nich, ale ciągle jeszcze nie znam 2 pozostałych głosujących. W takiej sytuacji różne głupie myśli chodzą po głowie. Np. pomyślałem sobie, że mój szort jest rzeczywiście bardzo tragiczny, ale ktoś, kto mnie chociaż trochę lubi rozpoznał autora i zagłosował "z dobrego serca", wstydząc się jednak przyznawać, na co swój głos oddał. Pewnie, że to głupie myślenie, nie trwam przy nim, ale przez moment coś takiego przemknęło przez głowę.
Albo inna myśl: Może NNy to osoby głosujące przypadkowo? Ktoś szortów nie przeczyta, ale sobie zagłosuje, bo ma na to ochotę?
Wiem, że autoryzacja głosów nie zlikwiduje do końca powyższych wątpliwości, ale może je ograniczyć.
Postuluję zdcydowanie za rozszyfrowywaniem NN-ów.
jewgienij - 31 Stycznia 2010, 23:09
Różnie jest z NN. Niektórzy to może autorzy, którzy nie chcą się wychylać, bo punktując jednego autora, zrażają sobie kilku lub kilkunastu. Albo osoby, które oficjalnie powinny wspomóc przyjaciółkę lub dobrego znajomego, a widzą, że nie warto, więc głosują nieoficjalnie, żeby przykrości znajomym nie zrobić. To nie takie proste, choć sam wolałbym sytuację z czytelnymi zasadami.
Masz rację, "dziękuję" "przepraszam" "proszę" - nie są wymagane, wynikają z grzeczności, ale dopominanie się ich czy piętnowanie braku takich form też nie jest w najlepszym guście.
A pogłoski o mojej kłótliwości są przesadzone
Agi - 31 Stycznia 2010, 23:25
jewgienij, cieszę się, że wróciłeś na Forumałono
A odnosząc się do problemu, nie podoba mi się zaostrzanie rywalizacji, rzecz była pomyślana jako zabawa literacka, teraz zabawą być przestała. Sądzę, że możliwość publikacji jest nie bez znaczenia.
Z drugiej strony zestaw autorów i głosujących jest w zasadzie stabilny, spróbujmy zatem okazywać sobie nawzajem chociaż minimum szacunku i pochopnie nie szermujmy oskarżeniami, bo jak mówi stare chińskie przysłowie pszczół: słowem można zranić bardziej niż kamieniem.
shenra - 1 Lutego 2010, 07:52
Dobra to i koment z mojej strony. NNy zawsze w jakiś sposób wkurzają, bo się człowiek zastanawia kto, co i dlaczego. Opinii zawsze dobrze i pouczająco jest wysłuchać, jednak z drugiej strony rozumiem osoby, którym forma zagłoswania niejawnego odpowiada. Nie każdy ma ochotę, czy możliwość wyopwiedzenia się otwarcie. Sama dwie edycje temu miałam trudności z dostępem i udało mi się jedynie zagłosować jako NN.
Agi i wydaje mi się, że kilka innych osób też zwróciło uwagę na to wielkie parcie na druk w czasopiśmie. To naprawdę jest zabawa, druk jest jedynie miłym dodatkiem do niej. Nie chce mi się myśleć, że gdyby tego nie było to nagle przestalibyście pisać na szortokonkurs. Osobiście nawet nie marzyło mi się, że jednak krótką formą mogę się załapać na druk, dzięki waszemu wyborowi(biorąc pod uwagę, że często gęsto piszę raczej zakamuflowane teksty). Z powodów zamieszania w poprzedniej edycji, o których dowiedziałam się w zasadzie wczoraj(bo odkąd mam spowrotem net nie miałam siły nadrabiać wszystkiego na forum) smak tego zwycięztwa przeszedł mi w połowie koło nosa. I tak mi się przy okazji wydaje, że Storm jako gospodarz znał nicki wszystkich autorów i gdyby coś wzbudzało jego zaniepokojenie, to dałby znać.
shenra - 1 Lutego 2010, 08:31
No dobra koniec tych żalów. Myślałam, myślałam(co nie zawsze wychodzi mi na zdrowie ), aż wymyśliłam
Mam zaszczyt po raz pierwszy zaanonsować nowy temat w szortach Przeto:
Temat: Labirynt
Termin: niedziela 14 lutego godzina 15:00
Limit znaków: 3100
Autorzy, którzy podrzucą więcej niż jeden szort proszeni są o wyznaczenie tego "fajniejszego" . Jeżeli ilość szortów przekroczy 10 taka informacja się przyda. Oczywiście interpretacja wedle gustów i zachcianek W takim razie szortopiścy do klawiatur.
...Spodziewam się licznego grona szorcików Sasasa
Fidel-F2 - 1 Lutego 2010, 08:31
serka?
jewgienij - 1 Lutego 2010, 11:54
Agi napisał/a | rzecz była pomyślana jako zabawa literacka, teraz zabawą być przestała. Sądzę, że możliwość publikacji jest nie bez znaczenia. |
Zawsze gdy jest rywalizacja, są napięcia. Obrazić się można na siebie nawet grając w warcaby. A już przy szachach czy skrablach to w moim przypadku na 90%
Temat fajny, ale co z głosami zza węgła? Trzeba by to wyjaśnić w końcu: albo nie liczymy ich, albo przymykamy oko i nie komentujemy.
shenra - 1 Lutego 2010, 12:00
Ja problemu z NNami nie widzę, zawsze byli. Biorąc pod uwagę, że stanowią dużą część głosujących, jeżeli ich wykreślimy to okaże się, że głosujących można na palcach jednej ręki zliczyć.
khamenei - 1 Lutego 2010, 12:07
Ja proponuję ich nie liczyć. Dla autora i tak znaczenie ma głównie to, co ktoś napisze o tekście. Sam checkbox w ankiecie znaczy co najwyżej "podobało się", toteż wg mnie brak komentarza powoduje, że jest to niewiele mówiący wkład w zabawę.
shenra - 1 Lutego 2010, 12:14
A co z autorami szortów, którzy nie chcą się wypowiadać i komentować przy okazji swojego szorta, a mają ochotę zagłosować?
Chal-Chenet - 1 Lutego 2010, 12:19
Mogą podać tylko to, na co zagłosowali.
khamenei - 1 Lutego 2010, 12:25
Chal, zgadzam się.
shenra, zawsze da się to jakoś zrobić. Ty głosowałaś, ja głosowałem, mad głosował, na pewno ktoś jeszcze, nie pomnę teraz. Można pytanie następująco sparafrazować:
A co z czytelnikami szortów, którzy nie chcą się wypowiadać i komentować, a mają ochotę zagłosować?
No to nie zagłosują.
shenra - 1 Lutego 2010, 12:29
Powiem tak, zmieniać tego w tej edycji nie mam zamiaru, bo rozumiem niektóre NNowskie motywy. W sumie sama też bym się nie wychylała ze swoimi, gdyby nie ta cała dyskusja, bo nie miałam na to ochoty. Jeżeli NNy mają wolę wpisać same tytuły to ok, jak nie to trudno.
khamenei wybacz, ale takie coś nie jest wporządku. Może od razu do wątku mogą zaglądać tylko Ci co zamierzają się ujawnić i nieomieszkają skomentować tekstów?
khamenei - 1 Lutego 2010, 12:41
Wiesz, to wszystko kwestia zasad. Jak coś się ustali raz a dobrze (a trzeba raz a dobrze ustalić), to nie ma, że nie w porządku. Tak jest i koniec. Jakoś na forum mogą wypowiadać się tylko zarejestrowani i zalogowani, nie można mówić, co się żywnie podoba itp.
Dlatego też wprowadzenie zasady, że liczą się tylko jawne głosy jest wg mnie jak najbardziej w porządku.
Fidel-F2 - 1 Lutego 2010, 12:46
khamenei napisał/a | Dlatego też wprowadzenie zasady, że liczą się tylko jawne głosy jest wg mnie jak najbardziej w porządku. | trzeba będzie jeszczwe powołać specjalna komórkę która będzie sprawdzała notarialnie poświadczone kopie dowodów osobistych
khamenei - 1 Lutego 2010, 12:47
I zgodę obojga rodziców.
shenra - 1 Lutego 2010, 12:47
khameneiSłuchaj ten konkurs nie trwa od wczoraj, ani od poprzedniej edycji. Zasady były wprowadzone wcześniej i jakoś nikt do tej pory rabanu nie robił. Jeżeli nie umiesz sobie z tym poradzić to nie pisz.
Fidel-F2 napisał/a | trzeba będzie jeszczwe powołać specjalna komórkę która będzie sprawdzała notarialnie poświadczone kopie dowodów osobistych | Od kiedy przyjmujesz zgłoszenia?
khamenei - 1 Lutego 2010, 12:52
jewgienij napisał/a | Temat fajny, ale co z głosami zza węgła? Trzeba by to wyjaśnić w końcu: albo nie liczymy ich, albo przymykamy oko i nie komentujemy. |
shenra napisał/a | khameneiSłuchaj ten konkurs nie trwa od wczoraj, ani od poprzedniej edycji. Zasady były wprowadzone wcześniej i jakoś nikt do tej pory rabanu nie robił. Jeżeli nie umiesz sobie z tym poradzić to nie pisz. |
Oj, widzę, że nie podoba się tobie, iż mam inne zdanie. Zauważ, że odpowiadam na propozycję jewgienija. I nie bój się, poradzę sobie i dostosuję się do tego, jak zostanie ustalone.
To, co pisałem parę postów wyżej, to jedynie propozycja, może ktoś się zgodzi, może nie. Niczego nie narzucam.
shenra - 1 Lutego 2010, 12:56
Ja swoje powiedziałam. Wygrasz zrobisz swoje. W moim ogródku NNy mogą się czuć bezpiecznie mimo, że czasem i mnie to drażni. Są trzy sposoby głosowania, każdy wybiera swój.
Easy - 1 Lutego 2010, 14:18
shenra napisał/a | Limit znaków: 3100 |
Z, czy bez spacji, bo już nie pamiętam?
|
|
|