Mistrzowie i Małgorzaty - Tomasz Bochiński
Agi - 29 Lipca 2012, 19:40
Przywiozłam egzemplarz " Opowieści praskich" z pięknym autografem, za który publicznie dziękuję Autoru. Jeszcze dziś zabieram się do lektury.
charande - 29 Lipca 2012, 21:14
Też mam, też z pięknym autografem, też dziękuję Lekturę zaczęłam w pociągu relacji Warszawa-Lublin, dotarłam do połowy książki. Opowiadanie "Cudowny wynalazek pana Bella" rzeczywiście świetne!! Jak przeczytam cały zbiór, podzielę się szczegółową opinią (uwagi krytyczne też będą, bo teksty podobały mi się w różnym stopniu. Ale z większości wrażenia na plus.)
fealoce - 29 Lipca 2012, 23:00
Właśnie skończyłam
No to kiedy ciąg dalszy?
Kruk Siwy - 29 Lipca 2012, 23:09
Kto wie, może jeden kawałek będzie całkiem niedługo?
Agi - 30 Lipca 2012, 14:17
Kruku Siwy, niezła kolejka się do Ciebie ustawiła.
ketyow - 30 Lipca 2012, 16:48
Tzw. sztuczny tłum, ale na kawernie zdjęcie wisi, ludzi zainteresuje - efekt będzie
Agi - 30 Lipca 2012, 17:12
Czemu sztuczny? Chyba nie udawaliście zainteresowania?
Witchma - 31 Lipca 2012, 10:53
A ja sobie zamówiłam właśnie Opowieści na stronie Almazu, bo już są w ofercie
edit: literówka
Rafał - 31 Lipca 2012, 10:57
O! Pędzę
merula - 31 Lipca 2012, 10:57
a nie mogłaś sobie zamówić z dostawą w okolice domu u Istvana albo Michała?
Witchma - 31 Lipca 2012, 10:57
Widocznie nie mogłam
Rafał - 31 Lipca 2012, 11:26
Zamówienie 469 to ja, opłacone, przechodzę w tryb oczekiwania
Witchma - 31 Lipca 2012, 11:29
O, to ktoś się jeszcze między nas wciął, bo ja mam numer 467
hrabek - 31 Lipca 2012, 11:40
A ja już wczoraj kupiłem. Nie pisałem, bo nie było mnie dwa tygodnie i myślałem, że wszyscy już dawno mają. A tu się okazuje, że mogłem być heroldem dobrych wiadomości.
dalambert - 1 Sierpnia 2012, 10:20
No i Opowieści praskie już przeczytane i co ?
Uczucia mocno mieszane / pozytywnie/ . Mimo iz powstawały ładne pare lat, żeby nie powiedzieć kilkanaście, mimo, że częściowo już publikowana w antologiach czy w SFF&H to "Opowieści" są jedną skrząca się różnorodnie, znakomicie zakomponowaną opowieścią, o życiu i umieraniu, czy odchodzeniu warszawskiej Pragi i jej ducha i ludzi.
Dobre to, ale jak spojrzeć na całość przeraźliwie smutne. Jak każde przemijanie.
Martva - 1 Sierpnia 2012, 17:38
Przeczytałam, połowę w pociągu, jedną czwartą w autobusach i jedną czwartą w łóżku. Dobre. Mogłabym chcieć jeszcze. Teraz dyskretnie podsunęłam rodzicom, bo myślę że im też się spodoba, na razie wyrazili zainteresowanie czy to o warszawską Pragę chodzi
Kruk Siwy - 1 Sierpnia 2012, 18:17
Kłopot miałem z tytułem. I nie udało mi się rozwiązać problemu, bo też tytuł nie mógł być łopatologiczny typu "warszawska Praga" a chciałem, żeby jednak >Praga< była w tytule.
Miło, że wam się podobało.
Lis Rudy - 1 Sierpnia 2012, 19:05
Kruk Siwy, obiecuję zakup "Opowieści..." ale w nieco późniejszym terminie.
Po urlopie jestem pusty jak butelka wódki po imprezie w akademiku. Na SKOFIE będziesz miał się na czym podpisać.
Serio, serio...
fealoce - 1 Sierpnia 2012, 19:45
Martva napisał/a | Przeczytałam, połowę w pociągu, jedną czwartą w autobusach i jedną czwartą w łóżku. Dobre. Mogłabym chcieć jeszcze. Teraz dyskretnie podsunęłam rodzicom, bo myślę że im też się spodoba, na razie wyrazili zainteresowanie czy to o warszawską Pragę chodzi |
Hehe, moja Rodzicielka już zdążyła mi podebrać i przeczytać Jej się spodobało, więc myślę, że Twoim też przypadnie do gustu.
Lynx - 2 Sierpnia 2012, 21:17
Mój nr zamówienia to 476. Już się cieszę
Witchma - 3 Sierpnia 2012, 18:40
"Opowieści" dotarły
Rafał - 3 Sierpnia 2012, 20:38
Mam !!!
Kruk Siwy - 3 Sierpnia 2012, 20:39
Cóż, Almaz się stara. Teraz proszę się lekturować. Można jak Martva: w pociągu w przeciągu na drągu.
Pucek - 6 Sierpnia 2012, 12:30
Ale gadać (spojlerować) to jeszcze nie wypada, co?
A czyta się znakomicie i jak zwykle - jeszcze poproszę
No ale ja mam podejście mocno subiektywne.
Kruk Siwy - 6 Sierpnia 2012, 16:28
W zasadzie spoilerować można tylko w spoilery trza umieć wsadzić treści prezentowane.
Agi - 6 Sierpnia 2012, 22:01
Czytam sobie powolutku, żeby na dłużej starczyło. Pisz szybko następne opowieści.
Kruk Siwy - 10 Sierpnia 2012, 08:07
No, mykam do Krakowa. Nara!
Agi - 10 Sierpnia 2012, 08:10
Lekturę skończyłam przedwczoraj, krótko przed północą, ale nie mogłam uzewnętrznić wrażeń z powodu braku forum. Jakoś tak się składało, że przez kilka ostatnich dni chodziłam z "Opowieściami praskimi" do łóżka. Piękne opowieści, momentami tragiczne, takie jak Praga właśnie. Pomiziałeś mnie częścią wielkopolską opowiadania "Obcy na dzielnicy", chociaż przy następnym wydaniu trzeba dodać "świętojanki" do kierzków, bo czytelnik mniej zorientowany nie będzie wiedział czym delektował się Eryk Barański.
Opowiadania składające się na Menelską balladę są dobrymi kontrapunktami dla dłuższych tekstów, dopełniając obrazu dzielnicy, pozwalają czytelnikowi złapać oddech. W sumie dla mnie to jednak bardziej powieść z bohaterem zbiorowym, niż zbiór opowiadań, żeby uchwycić ciąg zdarzeń należy czytać po kolei, a całość układa się, tu szukam właściwego określenia, tak, raczej mozaikę, niż graffiti. Pokusiłabym się o stwierdzenie (lekko trawestując inny, znany tytuł), że to pieśń umierającego miasta.
Dla mnie dodatkowym smaczkiem było rozszyfrowywanie znanych mi osób pod postaciami bohaterów. Niemrawo podjadana trzecia kolacja, cymes, a Kajdański i Jolka Walczak to perełki.
Gratuluję i dziękuję.
makpfi - 10 Sierpnia 2012, 22:48
Ja niestety, dopiero zamówiłem. Ale dostałem maila, że już wysłali )
Rafał - 10 Sierpnia 2012, 23:47
Ech, chciało by się mieć Praskie w wydaniu Pufciopodobnym. Okładka odlazła i kartki też się od czytania rozłażą. Mam co prawda wielgachny zszywacz, ale to nie o to idzie. Może by tak niski nakład gdzie w HC dało rady obstalować? Niby drukarnie idą na takie krótkie serie, gdzie koszt to góra 30 - 40 zeta, co?
|
|
|