Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
Anonymous - 14 Lipca 2009, 09:57
dalambert, ale nie krzycz, napisz lepiej, dlaczego przykład jest nieadekwatny. Potrafisz coś więcej, niż tylko wydawać wrzaski pozbawione treści?
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:58
Rafał, ależ oczywiscie możesz uaważać to za rzeczy czcze, ale jak widać są inni którzy tak nie uważają, a przy głoszonej tu wolności poglądów i przekonań to im chyba też wolno mieć inne zdanie?
NURS - 14 Lipca 2009, 10:01
dalambert napisał/a | Miria, przykład właśnie nie mający sie nijak do zagadnienia, ale śliczny i jakże donośny - pozostaje Ci tylko zawiązać Ligę Obrony Staruszek przed RM i ruszyć do słusznego boju!
Życzę powodzenia
To Wy dzielni młodzi i piękni uświadomcie tym durnym starcom jak są oszukiwani , ruszcie z krucjatą zorganizujcie się w podobnej liczbie i do BOJU, a Polską Postępową i całkiem nową !!!! |
Zauważam, że dla ciebie słowo "postęp" jest inwektywą.
A w temacie wypowiedzi, to owi staruszkowie pod wpływem RM stali się agresywni i nienawistni wobez wszystkiego co inne. I dopiero kiedy tacy się stali, zaczeto po nich jechać.
ihan - 14 Lipca 2009, 10:02
W wielu zagadnieniach zdanie na temat Boga jest ograniczone do tego co głosi oficjalnie KK, dlaczego więc w tym przypadku akurat dalambercie apelujesz o tolerancję?
I jeszcze, rozumiem, że jako Polskę przaśną, tradycyjną, niepostępową, tfu, tfu, uważasz Polskę gdzie skubie się i szczuje staruszków?
Kostucha Drang - 14 Lipca 2009, 10:02
dalambert napisał/a | czy on uważa sie za okradzionego i okłamanego ? Czy tylko jago nie proszeni obrońcy o tym trąbią ? |
he he - słuszna uwaga
ihan - 14 Lipca 2009, 10:04
Oh, wiele osób żyjących w różnych systemach nie uważa się za pokrzywdzonych. I większość ludzi z dawnego ZSRR tęskni za tamtym systemem, podobnie jest choćby w Chinach. Ergo: komunizm to samo dobro.
dalambert - 14 Lipca 2009, 10:14
NURS, co do samego słowa postęp jast ono tak bardzo nadużyte przez wszelkiej maści naprawiaczy świata , że trudno je faktycznie uznać za komplement.
ihan, zacząłem ten temat uważnie obserwujac w niedzielę w TVTrwam transmisję z pielgrzymki RM, cóż pełne błonia jasnogórskie to napewno nie tylko 100 000 ludzi , a tyle z góry podała GW.
Było tam wyobraź sobie mnóstwo ludzi młodych i w wieku średnim. Napewno nie było to zgromadzenie gieriatryczne.
Ja tu tylko prosze byście się zastanowili co powoduje , ze ci ludzie chcą być razem i do czego ci ludzie idą?
I jak bardzo pomaga im w trzymaniu się razem Wasza agresja ?
A może oni wola Polskę przaśną, tradycyją , od nowinkarskiego chłamu wciskanego przy każdej okazji przez różnych cwaniaczków i hohsztaplerów progresistów ?
NURS - 14 Lipca 2009, 10:18
dalambert niech sobie wolą, tylko dlaczego ja mam w niej żyć dla ich widzimisię?
Na tym polega problem, ja im niczego nie narzucam, oni chcą mi narzucić swoje przekonania.
Uważasz, ze mówienie prawdy o tym, ze są okradani, jest agresją? Już ci niedawno pokazałem, że jakoś dziwnie każdy, kto ich skubie a nie ma sutanny, jest przez ciebie atakowany i zagryzany (komuchy, układy itp), a kiedy okrada ich ksiądz, krzyczysz wara wam od tego. Zacznij stosować jedną miarę, wtedy rozmowa stanie się prostsza.
dalambert - 14 Lipca 2009, 10:26
NURS napisał/a | tylko dlaczego ja mam w niej żyć dla ich widzimisię? |
A czy wniej zyjesz? Czy też wyobrażasz sobie co by było, gdy by było i już Cie dusza boli ?
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 10:34
ihan napisał/a | dalambercie, dlaczego przykład mający się nijak do zagadnienia? Proszę o uzasadnienie. | no nijak bo pijaczek to zwykle biedny człowiek ze slabą wolą lub innymi problemami a Rydzyk, to zimny skur...yn, który powinien być scigany z paragrafu o przestępczości zorganizowanej. I kilku innych.
NURS - 14 Lipca 2009, 10:37
dalambert napisał/a | NURS napisał/a | tylko dlaczego ja mam w niej żyć dla ich widzimisię? |
A czy wniej zyjesz? Czy też wyobrażasz sobie co by było, gdy by było i już Cie dusza boli ? |
widze ludzi, którzy do tego nawołuja. Wybacz, ale istota rozumna reaguje na zagrożenie, zanim ono nastąpi.
Kostucha Drang - 14 Lipca 2009, 12:03
NURS napisał/a | Uważasz, ze mówienie prawdy o tym, ze są okradani, jest agresją? Już ci niedawno pokazałem, że jakoś dziwnie każdy, kto ich skubie a nie ma sutanny, jest przez ciebie atakowany i zagryzany (komuchy, układy itp), a kiedy okrada ich ksiądz, krzyczysz wara wam od tego. Zacznij stosować jedną miarę, wtedy rozmowa stanie się prostsza. |
Mówienie o tym, że sa okradani jest raczej nieporozumieniem. Dla kogo pochodzi ofiara którą wierzący wrzucają do skarbonki albo dają na tacę ? Czy to są pieniądze dla księdza - aby wygodniej mu się żyło ? Czy na rozbudowe koscioła lub odnowienie ołtarza ? Szczerze wątpię. W moim przekonaniu w rzeczywistości te pieniądze stanowią prywatną ofiarę wiernych poniesioną dla Boga. Ofiara ta zostaje poniesiona już w momencie dobrowolnego zubożenia darczyńcy. Fakt, że następnie pieniądze te ukradnie jakis chciwy lotr nie ma dla wierzacego większego znaczenia - oczywiście z punktu skuteczności jego ofiary. On spełnił swoje. Czerpie z tego zadowolenie. Ani jedna złotówka przez niego wydana nie została zmarnowana. Na tym to polega. Tak więc jedynymi godnymi współczucia okazuja się ci chiwcy przywłaszcający sobie pieniądze z ofiary i nad nimi sie litujcie a nie nad tymi ktorzy patrzą wyżej.
Rafał - 14 Lipca 2009, 12:45
Datki ludzi mnie nie gryzą, ani to moje pieniądze, ani ich nikomu na siłę nie wyrywał. Gorzej z głową. Słyszałem na własne uszy zdanie "kto podnosi rękę na RM podnosi ją na KK" - dla mnie skandal i dyskwalifikacja dożywotnia. A z politykierstwem w religii to mi się jedynie taka scenka z bardzo dawnych czasów przypomina:
Cytat | Przyjeżdża Kaczyński z wizytą do Benedykta. Jest miło i sympatycznie. Benedykt pyta:
-A jak tam u Was po wyborach?
-Wszystko w jak najlepszym porządku Ojcze Święty. Wyborcy zadowoleni, szczęśliwi. Mówią, że takiej Polski chcieli.
Ojciec Święty pokiwał głową, uśmiechnął się i pokazał Kaczyńskiemu 6 palców.
-A jak tam u Was z bezrobociem?
-Doskonale Ojcze Święty. Jest tak dobrze, że młodzi ludzie już
zaczynają wracać do kraju z emigracji. Zarobki super, pracodawcy gwarantują doskonałe warunki zatrudnienia.
Ojciec Święty znów pokiwał głową uśmiechnął się i pokazał Kaczorowi 6 palców.
-A co w szkolnictwie?
-Wspaniale. Minister sprawdził się doskonale. Dzieciaki zadowolone, chcą nawet w sobotę i niedzielę chodzić do szkoły.
Ojciec Święty pokiwał głową uśmiechnął się i znów pokazał 6 palców.
Wizyta się zakończyła Kaczyński wrócił do Polski i do swoich obowiązków. Jednak sprawa pokazywanych 6 palców nie dawała mu spokoju. Wybrał się więc do Glempa i pyta:
-Księże Prymasie byłem u papieża, opowiadałem mu co w kraju, a ten na każdą moją odpowiedź pokazywał mi 6 palców. Co to znaczy?
-Jak to? Ty katolik i nie wiesz, że chodzi o 6 przykazanie: nie cudzołóż?!
-Nie cudzołóż? A jak to się ma do mnie?
-A co miał powiedzieć? Nie pie**ol?! |
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 13:30
Kostucha Drang napisał/a | W moim przekonaniu w rzeczywistości te pieniądze stanowią prywatną ofiarę wiernych poniesioną dla Boga. | umówiliście się z Rafałem, że będziecie bzdury opowiadac jeden przez drugiego? na co bogu ta ofiara? ma taki plan coby utrudniać swoim wiernym zycie obdzierając ich z dochodu? a na co mu te pieniądze? coby syna na studia posłać czy na kieliszek chleba powszedniego? głupszej interpretacji nie słyszałem
Martva - 14 Lipca 2009, 13:35
Kostucha Drang napisał/a | Mówienie o tym, że sa okradani jest raczej nieporozumieniem. Dla kogo pochodzi ofiara którą wierzący wrzucają do skarbonki albo dają na tacę ? |
Yyyy, ale mowa jest nie o tacach, tylko o zbiórkach 'na stocznię' raczej. które potem znikają w magiczny sposób.
Rafał - 14 Lipca 2009, 13:39
Nie jest mi szkoda ludzi, którzy z własnej nieprzymuszonej woli robią z pieniędzmi różne dziwne rzeczy, póki to są ich własne pieniądze. Nie zazdroszczę Fidelu złodziejom łupu, ani przekrętasom przekrętów - żyłka mi się nie napina - była kiedyś w prawie rzymskim taka zasada, że chcącemu nie dzieje się krzywda. Ich małpy, ich cyrk.
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 13:54
rozumiem Rafał, że jak jakaś sekta (w Twoim rozumieniu) dorwie twoją córkę czy syna (uchowaj boże) oraz obrobi do cna z majątku to nie drgie Ci żyłka
Rafał - 14 Lipca 2009, 14:09
Nie rozumiesz nic, a nic. Spróbuję prościej: moja kasa mnie obchodzi i innym wara od tego. Takiego samego podejścia oczekuje od swoich bliźnich.
Sandman - 14 Lipca 2009, 14:09
Mnie osobiście darowizny bolą z innej strony. W państwie "niewyznaniowym" w jakim w teorii żyjemy darowizny na rzecz kościoła są nieopodatkowane, natomiast darowizny na domy dziecka, schroniska, hospicja itp są. W mojej ocenie to jest bandytyzm.
Rafał - 14 Lipca 2009, 14:10
Sandman, pełna zgoda. To jest złodziejstwo i rozbój.
NURS - 14 Lipca 2009, 15:11
Kostucha Drang napisał/a | NURS napisał/a | Uważasz, ze mówienie prawdy o tym, ze są okradani, jest agresją? Już ci niedawno pokazałem, że jakoś dziwnie każdy, kto ich skubie a nie ma sutanny, jest przez ciebie atakowany i zagryzany (komuchy, układy itp), a kiedy okrada ich ksiądz, krzyczysz wara wam od tego. Zacznij stosować jedną miarę, wtedy rozmowa stanie się prostsza. |
Mówienie o tym, że sa okradani jest raczej nieporozumieniem. . |
chyba nie zajarzyłeś o czym tu mowa. O zbiórce pieniędzy na stocznie, które potem zniknęły. Ludzie dawali na określony cel. To jest kradzież.
Adashi - 14 Lipca 2009, 16:39
Się przejmujecie Radiem MaRyja Przecież ten biznes nie ma przyszłości, zbiór o nazwie "słuchacze" raczej będzie się relatywnie kurczył, więc rola rozgłośni wcześniej czy później zostanie zmarginalizowana.
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 16:41
ale co ukradną do tego momentu to już im nikt nie wydrze
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 16:50
Rafał, oj chyba Ty nie rozumiesz, moze jest Ci obojętne, że jakiś zlodziej okrada ludzi i kładziesz na to lagę, ok, Twoja broszka, ale mi na ten przykład nie jest to obojętne, w sumie to nawet nie dziwi, wszyscy się śmieją z prawa Kalego a co drugi stosuje
Adashi - 14 Lipca 2009, 16:56
Fidel-F2 napisał/a | ale co ukradną do tego momentu to już im nikt nie wydrze |
Fakt, szerzej patrząc - to co zagrabili tak circa about od 2000 lat + odsetki (niechby i ustawowe) -> jakie by to bejmy były, wyobrażasz sobie?
Fidel-F2 - 14 Lipca 2009, 17:12
szczęściem po drodze były różne rewolucje
aniol - 14 Lipca 2009, 21:15
Adashi napisał/a | Się przejmujecie Radiem MaRyja Przecież ten biznes nie ma przyszłości, zbiór o nazwie słuchacze raczej będzie się relatywnie kurczył, więc rola rozgłośni wcześniej czy później zostanie zmarginalizowana. |
nie masz racji
ilosc czlonków RM jest stala
wbrew prognozom nie wymieraja - wciaz pojawiaja sie nastepni
a mechanizm jest prosty - w pewnym wieku, kiedy ze tak brutalnie to okesle "d**a zaczyna grobem śmierdzieć" nastepuje gwaltowny zwrot w strone wiary, bo a nuz coś jest po tej drugiej stronie, więc lepiej sobie miejsce tam zaklepać
a że jak już wielokrotnie w tym wątku stwierdzono katolicyzm w naszym kraju jest płytki i na pokaz, to mnóstwo ludzi probuje sobie miejce w Raju po prostu kupić jeszcze po tej stronie
a że danie na tace jest łatwiejsze niż życie zgodne z zasadami KK....
to i owieczki doic łatwiej...
Kostucha Drang - 14 Lipca 2009, 21:28
aniol napisał/a | a mechanizm jest prosty - w pewnym wieku, kiedy ze tak brutalnie to okesle d**a zaczyna grobem śmierdzieć nastepuje gwaltowny zwrot w strone wiary, bo a nuz coś jest po tej drugiej stronie, więc lepiej sobie miejsce tam zaklepać
a że jak już wielokrotnie w tym wątku stwierdzono katolicyzm w naszym kraju jest płytki i na pokaz, to mnóstwo ludzi probuje sobie miejce w Raju po prostu kupić jeszcze po tej stronie
a że danie na tace jest łatwiejsze niż życie zgodne z zasadami KK....
to i owieczki doic łatwiej... |
No właśnie -i WSZYSCY SĄ ZADOWOLENI. Więc przed czym w końcu chcecie bronic tych ludzi ?!
NURS - 14 Lipca 2009, 21:30
A dlaczego chcemy bronic ludzi przed sektami i praniem mózgów? Przecież oni też są zadowoleni.
Adashi - 14 Lipca 2009, 21:33
aniol napisał/a | nie masz racji
ilosc czlonków RM jest stala
wbrew prognozom nie wymieraja - wciaz pojawiaja sie nastepni
a mechanizm jest prosty - w pewnym wieku, kiedy ze tak brutalnie to okesle d**a zaczyna grobem śmierdzieć nastepuje gwaltowny zwrot w strone wiary (...) |
aniol, coś w tym jest, z tym że społeczeństwo się nam coraz bardziej laicyzuje i myślę, że wzrastać będzie liczba potencjalnych słuchaczy, których motyw "jak trwoga to do boga" nie będzie dotyczył. Do tego dochodzi image RM, mają cholernie kiepski wizerunek i są ogólnie passé
|
|
|