Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
mawete - 13 Lipca 2009, 13:33
dalambert:
1. lubię być nadęty - większy się jeszcze robię
2. wybacz ale nie stosowałem Twoich metod.
Virgo C. - 13 Lipca 2009, 13:47
Cytat | Jasnogórskie błonia były wczoraj jednym wielkim targowiskiem. Handlowano dekoderami TV Trwam, starterami sieci wRodzinie, a nawet telefonami komórkowymi. Całkiem niezłe modele sprzedawano co prawda nie za złotówkę, ale i tak niedrogo, bo po 100-200 zł. Kupujących ustawiały się tłumy. Nic dziwnego, wszak ojciec dyrektor zapewniał, że będzie z nich można dzwonić za darmo do Radyja. |
Coś podejrzewam, że gdyby miała się powtórzyć sytuacja z J 2,13-16 to Rodzina Radia Maryja zaczełaby tego, którego ponoć tak umiłowali okładać i wyzywać od Żydów i masonów. Co do jednego Rafał ma racje - RM to już nie KK, a osobny kult ojca muchomorka.
Rafał - 13 Lipca 2009, 13:52
Cytat | Owsiak nie ma w logo krzyża, nie chodzi w sutannie, nie wita się szczęść Boże i nie ma biur na parafiach. w odróznieniu od ojca R. Ono się powołuje na KK, a Owsiak nie. | Tuś mi. Berek. Każdy ochrzczony jest członkiem KK, o ile nie złoży aktu apostazji. A założysz się, że większość grających w orkiestrze należy KK? Pewnie przegrasz, bo mogę założyć z dużym prawdopodobieństwem (aczkolwiek pojęcia nie mam zielonego), że i sam Owsiak jest członkiem KK - toczka w toczkę jak Rydzyk. To, że nie chodzi w sutannie z punktu widzenia rozumowania Fidela nie ma znaczenia. A, że Owsiak nie powołuje się na KK to znaczy że jest normalny (w odróżnieniu od R). NURS napisał/a | RM jest czynnym elementem KK | Tak samo jak i WOŚP
NURS napisał/a | podległym mu instytucjonalnie | Nieprawda
NURS napisał/a | choć jawnie lejącym na tę zwierzchność. | Prawda NURS napisał/a | Prawdopodobnie ze względu na układ na dole, czyli sporą ilośc księży, dla których RM jest ostatnim ratunkiem dla ich parafii - czytaj ogłupia mohery do tego stopnia, że dają się łatwiej cyckać (wara od tego, jak wydaję moja kasę | Czasami jeżeli dobrze ucho przyłożyć, to gdzieniegdzie słychać szemrania, że wierni zamiast dawać na tacę to wysyłają Rydzykowi. Coraz głośniej to zresztą słychać - tak, że argument nieco chybiony.
baranek - 13 Lipca 2009, 13:56
dalambert napisał/a | NURS, jak raz w TvTrwam leci transmisja pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasna Góre.
Jakieś skromne 300 000 - 500 000 ludzi. |
a najbardziej są z tej frekwencji zadowoleni producenci prezerwatym. kiedyś jakaś pani od sprzedaży się wypowiadała w telewizorze. najlepsze obroby notują latem na Mazurach i nad morzem i w okolicach Częstochowy w okresie pielgrzymek. nie, nie mogę podać dokładnego źródła i liczb, powtarzam z pamięci.
mawete - 13 Lipca 2009, 13:59
Rafał napisał/a |
NURS napisał/a | podległym mu instytucjonalnie | Nieprawda |
Nieprawda o. Rydzyk podlega Generałowi Zakonu, a Generał Zakonu Papieżowi - czyli Rydzyk i cała jego firma jest częścią KK.
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:00
Rafał, ale Ty pierdoły opowiadasz
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:36
mawete napisał/a | Nieprawda o. Rydzyk podlega Generałowi Zakonu, a Generał Zakonu Papieżowi - czyli Rydzyk i cała jego firma jest częścią KK. | Częścią jest, o tym pisze, natomiast nie ma podległości wprost - polskie władze KK mogą Rydzykowi skoczyć. Jest tak jak piszesz - Polskie władze KK mogą prosić papieża (robią to) o to aby ten kazał przełożonemu zakonu redemptorystów, aby ten kazał zakonnikowi R. zrobić to lub owo. R. jako, że składał śluby posłuszeństwa powinien polecenie wypełnić, ale może zrobić myk i przepisać RM na fundację, która częścią zakonu nie będzie, a wtedy to już wszyscy mogliby mu naskoczyć na kant d. Możliwe, że jest to bardzo realne rydzyko i stąd obawa KK przez utraceniem i tak już pozornego wpływu na poczynania R. Nakazać mu się zamknąć jest bardzo trudne ze względu na sekciarskie poparcie jakie sobie wykreował. Wydaje się, że dogodna pora na zrobienie porządku z RM została przespana.
Fidel-F2 napisał/a | Rafał, ale Ty pierdoły opowiadasz | No. Ale tak to jest poukładane i tak się kręci. Patrzeć, podziwiać i uczyć się.
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:41
a Ty dalej pierdoły, jak tam sobie chcesz
Rafał, mózg masz uszkodzony?
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:44
A znasz inną organizację tak sprawnie działającą przez 2 tys lat? Nie? No to patrz i podziwiaj
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:46
no racja, na polu przestępczości zorganizowanej KK jest niezrownany
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:47
Fidel-F2 napisał/a | no racja | Wstawię sobie w sygnaturkę.
dalambert - 13 Lipca 2009, 14:56
Fidel-F2 napisał/a | no racja, na polu przestępczości zorganizowanej KK jest niezrownany | Rafał napisał/a | Fidel-F2 napisał/a:
no racja
Wstawię sobie w sygnaturkę. |
Mawete Ty widzisz to i nie grzmisz
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:59
Rafał, przemyśl to jeszcze
mawete - 13 Lipca 2009, 16:21
dalambert: ja widzę pozytywne plusy i pozytywne minusy tego co napisali
a na serio, pamiętam o tym, że Kościół to jednak instytucja i doskonale wiem, że to w co teraz wierzymy jest bardzo odległe od tego w co ludzie wierzyli 2k lat temu. Odnieść się do tej zmiany nie bardzo potrafię - nie tego mnie uczyli. Potrafię wyłapać zmiany ale to naprawdę niewiele.
Uprzedzę prawdopodobne pytanie: wierzę, że Bóg jest. Jaki jest tego już nie wiem, ale jeśli go nie ma to cały ten domek na kółkach nie ma sensu za grosz.
NURS - 13 Lipca 2009, 17:14
Rafał napisał/a | Cytat | Owsiak nie ma w logo krzyża, nie chodzi w sutannie, nie wita się szczęść Boże i nie ma biur na parafiach. w odróznieniu od ojca R. Ono się powołuje na KK, a Owsiak nie. | Tuś mi. Berek. . |
Czy to nie ty uświadamiałeś, ze są dwa Kościoły, instytucjonalny i zgromadzenie wiernych? Śmiem twierdzić, że rydzyk moze palnąć kazanie w kościele a Owsik co najwyżej moze w ławce posiedzieć
sorki, ale RM to ten pierwszy przypadek, a Owsik drugi.
Chyba, ze własnie stwierdziłeś, że Jasna Góra ma tyle z KK i katolicyzmem wspólnego, ze każdy gej i mason moga tam sobie za biletami imprezkę zrobić i z murów przemawiać.
Prawda jest taka, ze KK przyznaje się do RM tam gdzie mu wygodnie, a jak coś zaczyna śmierdzieć, to udaje, że problem lezy za płotem.
Redemptoryści są zakonem katolickim?
Rafał - 14 Lipca 2009, 08:07
NURS napisał/a | Chyba, ze własnie stwierdziłeś, że Jasna Góra ma tyle z KK i katolicyzmem wspólnego, ze każdy gej i mason moga tam sobie za biletami imprezkę zrobić i z murów przemawiać. | Fakt jest taki, że RM zrobiło sobie z Jasnej Góry miejsce happeningu promocyjnego powiązanego z rozpoczęciem sprzedaży dostępu do nowej sieci komórkowej, akwizytor Jaro Kaczyński zachwalał nowy telefon i sieć - kiedyś pewien gość wziął lagę i porozganiał podobne towarzycho, w Jerozolimie to się działo...
dalambert - 14 Lipca 2009, 08:21
NURS, Rafał, czy jednak nie wydaje Wam się, ze tłumaczenie fenomenu RM za pomoca wrzasku o sekcie, ciemnogrodzie i mocherach agresywnych, jest jak na tak wybitnych intelektualistów pełnych tolerancji i wewnętrznej światłości co nieco prymitywne.
Można obrzucać wyzwiskami 5 milionów rodaków, ale może warto by się zastanowić dlaczego tak wielka rzesza ludzi gromadzi się w Rodzinie Radia Maryja ?
Adanedhel - 14 Lipca 2009, 08:33
Dwa miliony.
Bo są porąbani?
ihan - 14 Lipca 2009, 08:46
Kiedyś, na podstawie osobistych dościadczeń, żyłam w błogiej nieświadomości, że wraz z wiekiem ludzie łagodnieją, że staruszkowie jak te gołąbki pozytywnie nastawienie do życia, uśmiechnięci, zero agresji. Potem zetknęłam się z życiem. Fenomen RM wykorzystuje najgorsze instynkty, na zasadzie dokopmy komuś, o, tego możemy sobie nienawidzić, komuchami i pedałami Ojciec Redaktor tłumaczy nam czemu nie jesteśmy już piękni i młodzi. Daje wspólnego wroga, ktorego można nienawidzić, czujemy się wtedy silni i zjednoczeni, i co najważniejsze ważni. Świetnie wykorzystuje związane ze starzeniem się pojawienie się agresji, połączone ze wzrostem fałszywej pobożności. Fałszywej, bo prawdziwy katolik chyba stara się zwalczać w sobie nienawiść.
A że nie u wszystkich ujawniają się takie negatywne cechy charakteru? Dlatego właśnie jest tych osób tylko 2 mln. Równolegle z RM nadają całkiem niezłe katolickie rozgłośnie, u mnie przyzwoita jest Dobra Nowina, ale niewiele osób zainteresowanych jest intelektualnym, nadającym niezłą muzykę i dyskusje teologiczne radiem. Po co to słuchać, jak tam nikt nie szczuje?
I jeszcze: nie śłyszałam, by oddziały WOŚP działaly przy parafiach, parafie udostępniały im darmowo salki katechetyczne i organizowały pielgrzymki pod egidą KK. Ale oczywiście niczym, ale to niczym nie różnią się od RM.
dalambert - 14 Lipca 2009, 08:55
ihan, a wiec Twoja djagnoza problemu to ludzie wrednie się starzeją i wrednieją na stare lata w Okropne RM to wykorzystuje ?
Cóż można i tak
ihan - 14 Lipca 2009, 08:58
Czekam więc dalambercie na twoją diagnozę.
W RM osobiście nie widzę nic pozytywnego, już kiedyś pisałam, dawanie starszym ludziom (młodszym też, ale oni akurat są mniej podatni) tylko agresji i nienawiści zamiast wyciszenia i zaakceptowania otaczającej rzeczywistości uważam za obrzydliwe.
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:06
ihan, własnie rzecz w tym, ze ja nie mam diagnozy , ale sądzę ,że czynnikó jest grubo wiecej.
Ot choćby poczucie odrzucenia, spauperyzowania, i marginalizowania ludzi starszych przez agresywną młódź. Ale sądzę , że są tu również czynniki wiary przodków i niechęć do wyślizganych z przekonań a pełnych tolerancji nowomodnych odmian wiary? Może?
A może nikt nie lubi jak go obrażać , poniżać i ośmieszać?
dzejes - 14 Lipca 2009, 09:09
dalambert napisał/a | ludzie wrednie się starzeją... |
Wrednie to ci, którzy spaprali sobie życie i potem łatwiej powiedzieć sobie "To Żydzi i Codex Alimentarius niszczą moją Ojczyznę!", niż przyznać, że chciałem robić coś zupełnie innego, niż robiłem, chciałem się inaczej zachowywać, ale nie dałem rady. To dość oczywisty mechanizm psychologiczny, nic w tym odkrywczego. RM jest jednym ze sposobów na kanalizowanie takich frustracji, nie znam żadnego innego zorganizowanego ruchu w Polsce, który robiłby to na taką skalę. Ludzie stają się fanatycznymi antyklerykałami, zaczynają dopieprzać się do "młodzieży" i tak dalej, ale RM wykorzystuje to na szeroką skalę.
Rafał a zauważyłeś, jak wpadłeś do dalambertowego koszyczka z wrogami ideolo, jak tylko skrytykowałeś to, co się stało na Jasnej Górze?
EDIT: I woszem, zgadzam się z dalambertem co do pauperyzacji, jako jedne z przyczyn. Tyle że Polska to nie dzicz, wbrew pozorom. Jeśli się chce, to można wiele rzeczy robić, tyle że wielu ludziom się po prostu nie chce, a jeśli mają możliwości, to nie korzystają, bo tak ich nauczyła komuna - bo to moim zdaniem jest ogromne obciążenie, które będzie odbijało się nam jeszcze przez pokolenia.
ihan - 14 Lipca 2009, 09:13
A lubi jak go okradać i okłamywać?
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:34
ihan, czy on uważa sie za okradzionego i okłamanego ? Czy tylko jago nie proszeni "obrońcy" o tym trąbią ?
Anonymous - 14 Lipca 2009, 09:42
Przykład może nieco mocny, ale gdybyś dalambercie widział gościa wyłudzającego pieniądze od staruszki pod pozorem zbiórki na chore dzieci, a następnie przepijającego te pieniądze w bramie, to też byś uważał, że wszystko jest ok? Staruszka przecież nie uważałaby się za okradzioną i okłamaną, bo o niczym nie miałaby pojęcia.
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:52
Miria, przykład właśnie nie mający sie nijak do zagadnienia, ale śliczny i jakże donośny - pozostaje Ci tylko zawiązać Ligę Obrony Staruszek przed RM i ruszyć do słusznego boju!
Życzę powodzenia
To Wy dzielni młodzi i piękni uświadomcie tym durnym starcom jak są oszukiwani , ruszcie z krucjatą zorganizujcie się w podobnej liczbie i do BOJU, a Polską Postępową i całkiem nową !!!!
Rafał - 14 Lipca 2009, 09:54
Mam ogromny żal do RM, że nie robi tego co powinno i marnuje szansę na ewangelizację - bo ewangelizacja nie powinna schodzić z oczu odpowiedzialnym za RM. Wiem, że łatwo dostrzec drzazgę w oku bliźniego niż belkę we własnym, ale mam obawy, że przypadek RM jest klasycznym łamaniem II przykazania:„"Lo tissa et szem Ha-Szem Eloheika la-shav" - dosłownie: "Nie bedziesz niósł (głosił) imienia Boga w sposób niegodny, fałszywy, poniżający, do osiągnięcia złego celu" a w Bibli "tysiąclecia" jest to przetłumaczone na nasz jako "Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy". Jak na mój gust w RM większość rzeczy jest "czczych".
ihan - 14 Lipca 2009, 09:55
dalambercie, dlaczego przykład mający się nijak do zagadnienia? Proszę o uzasadnienie.
NURS - 14 Lipca 2009, 09:55
dalambert napisał/a | NURS, Rafał, czy jednak nie wydaje Wam się, ze tłumaczenie fenomenu RM za pomoca wrzasku o sekcie, ciemnogrodzie i mocherach agresywnych, jest jak na tak wybitnych intelektualistów pełnych tolerancji i wewnętrznej światłości co nieco prymitywne.
Można obrzucać wyzwiskami 5 milionów rodaków, ale może warto by się zastanowić dlaczego tak wielka rzesza ludzi gromadzi się w Rodzinie Radia Maryja ? |
Ja ich nie obrzucam wyzwiskami. Wielu z nich autentycznie mi żal. Mówię o tych, których kiedyś tam udało mi się poznać, to prości ludzie, którym zrobiono wodę z mózgów. Natomiast Rydzyk jest IMO innym szatanem.
|
|
|