To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne

mawete - 13 Lipca 2009, 13:33

dalambert:
1. lubię być nadęty - większy się jeszcze robię :wink:
2. wybacz ale nie stosowałem Twoich metod. :twisted:

Virgo C. - 13 Lipca 2009, 13:47

Cytat
Jasnogórskie błonia były wczoraj jednym wielkim targowiskiem. Handlowano dekoderami TV Trwam, starterami sieci wRodzinie, a nawet telefonami komórkowymi. Całkiem niezłe modele sprzedawano co prawda nie za złotówkę, ale i tak niedrogo, bo po 100-200 zł. Kupujących ustawiały się tłumy. Nic dziwnego, wszak ojciec dyrektor zapewniał, że będzie z nich można dzwonić za darmo do Radyja.

Coś podejrzewam, że gdyby miała się powtórzyć sytuacja z J 2,13-16 to Rodzina Radia Maryja zaczełaby tego, którego ponoć tak umiłowali okładać i wyzywać od Żydów i masonów. Co do jednego Rafał ma racje - RM to już nie KK, a osobny kult ojca muchomorka.

Rafał - 13 Lipca 2009, 13:52

Cytat
Owsiak nie ma w logo krzyża, nie chodzi w sutannie, nie wita się szczęść Boże i nie ma biur na parafiach. w odróznieniu od ojca R. Ono się powołuje na KK, a Owsiak nie.
Tuś mi. Berek. Każdy ochrzczony jest członkiem KK, o ile nie złoży aktu apostazji. A założysz się, że większość grających w orkiestrze należy KK? Pewnie przegrasz, bo mogę założyć z dużym prawdopodobieństwem (aczkolwiek pojęcia nie mam zielonego), że i sam Owsiak jest członkiem KK - toczka w toczkę jak Rydzyk. To, że nie chodzi w sutannie z punktu widzenia rozumowania Fidela nie ma znaczenia. A, że Owsiak nie powołuje się na KK to znaczy że jest normalny (w odróżnieniu od R).
NURS napisał/a
RM jest czynnym elementem KK
Tak samo jak i WOŚP
NURS napisał/a
podległym mu instytucjonalnie
Nieprawda
NURS napisał/a
choć jawnie lejącym na tę zwierzchność.
Prawda
NURS napisał/a
Prawdopodobnie ze względu na układ na dole, czyli sporą ilośc księży, dla których RM jest ostatnim ratunkiem dla ich parafii - czytaj ogłupia mohery do tego stopnia, że dają się łatwiej cyckać (wara od tego, jak wydaję moja kasę
Czasami jeżeli dobrze ucho przyłożyć, to gdzieniegdzie słychać szemrania, że wierni zamiast dawać na tacę to wysyłają Rydzykowi. Coraz głośniej to zresztą słychać - tak, że argument nieco chybiony.
baranek - 13 Lipca 2009, 13:56

dalambert napisał/a
NURS, jak raz w TvTrwam leci transmisja pielgrzymki Rodziny Radia Maryja na Jasna Góre.
Jakieś skromne 300 000 - 500 000 ludzi.

a najbardziej są z tej frekwencji zadowoleni producenci prezerwatym. kiedyś jakaś pani od sprzedaży się wypowiadała w telewizorze. najlepsze obroby notują latem na Mazurach i nad morzem i w okolicach Częstochowy w okresie pielgrzymek. nie, nie mogę podać dokładnego źródła i liczb, powtarzam z pamięci.

mawete - 13 Lipca 2009, 13:59

Rafał napisał/a

NURS napisał/a
podległym mu instytucjonalnie
Nieprawda

Nieprawda o. Rydzyk podlega Generałowi Zakonu, a Generał Zakonu Papieżowi - czyli Rydzyk i cała jego firma jest częścią KK.

Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:00

Rafał, ale Ty pierdoły opowiadasz
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:36

mawete napisał/a
Nieprawda o. Rydzyk podlega Generałowi Zakonu, a Generał Zakonu Papieżowi - czyli Rydzyk i cała jego firma jest częścią KK.
Częścią jest, o tym pisze, natomiast nie ma podległości wprost - polskie władze KK mogą Rydzykowi skoczyć. Jest tak jak piszesz - Polskie władze KK mogą prosić papieża (robią to) o to aby ten kazał przełożonemu zakonu redemptorystów, aby ten kazał zakonnikowi R. zrobić to lub owo. R. jako, że składał śluby posłuszeństwa powinien polecenie wypełnić, ale może zrobić myk i przepisać RM na fundację, która częścią zakonu nie będzie, a wtedy to już wszyscy mogliby mu naskoczyć na kant d. Możliwe, że jest to bardzo realne rydzyko i stąd obawa KK przez utraceniem i tak już pozornego wpływu na poczynania R. Nakazać mu się zamknąć jest bardzo trudne ze względu na sekciarskie poparcie jakie sobie wykreował. Wydaje się, że dogodna pora na zrobienie porządku z RM została przespana.
Fidel-F2 napisał/a
Rafał, ale Ty pierdoły opowiadasz
No. Ale tak to jest poukładane i tak się kręci. Patrzeć, podziwiać i uczyć się.
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:41

a Ty dalej pierdoły, jak tam sobie chcesz

Rafał napisał/a
podziwiać
Rafał, mózg masz uszkodzony?
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:44

A znasz inną organizację tak sprawnie działającą przez 2 tys lat? Nie? No to patrz i podziwiaj :wink:
Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:46

no racja, na polu przestępczości zorganizowanej KK jest niezrownany
Rafał - 13 Lipca 2009, 14:47

Fidel-F2 napisał/a
no racja
Wstawię sobie w sygnaturkę. :mrgreen:
dalambert - 13 Lipca 2009, 14:56

Fidel-F2 napisał/a
no racja, na polu przestępczości zorganizowanej KK jest niezrownany
Rafał napisał/a
Fidel-F2 napisał/a:
no racja
Wstawię sobie w sygnaturkę.

Mawete Ty widzisz to i nie grzmisz :mrgreen:

Fidel-F2 - 13 Lipca 2009, 14:59

Rafał, przemyśl to jeszcze
mawete - 13 Lipca 2009, 16:21

dalambert: ja widzę pozytywne plusy i pozytywne minusy tego co napisali :mrgreen:
a na serio, pamiętam o tym, że Kościół to jednak instytucja i doskonale wiem, że to w co teraz wierzymy jest bardzo odległe od tego w co ludzie wierzyli 2k lat temu. Odnieść się do tej zmiany nie bardzo potrafię - nie tego mnie uczyli. Potrafię wyłapać zmiany ale to naprawdę niewiele.
Uprzedzę prawdopodobne pytanie: wierzę, że Bóg jest. Jaki jest tego już nie wiem, ale jeśli go nie ma to cały ten domek na kółkach nie ma sensu za grosz.

NURS - 13 Lipca 2009, 17:14

Rafał napisał/a
Cytat
Owsiak nie ma w logo krzyża, nie chodzi w sutannie, nie wita się szczęść Boże i nie ma biur na parafiach. w odróznieniu od ojca R. Ono się powołuje na KK, a Owsiak nie.
Tuś mi. Berek. .

Czy to nie ty uświadamiałeś, ze są dwa Kościoły, instytucjonalny i zgromadzenie wiernych? Śmiem twierdzić, że rydzyk moze palnąć kazanie w kościele a Owsik co najwyżej moze w ławce posiedzieć :twisted:
sorki, ale RM to ten pierwszy przypadek, a Owsik drugi.
Chyba, ze własnie stwierdziłeś, że Jasna Góra ma tyle z KK i katolicyzmem wspólnego, ze każdy gej i mason moga tam sobie za biletami imprezkę zrobić i z murów przemawiać.
Prawda jest taka, ze KK przyznaje się do RM tam gdzie mu wygodnie, a jak coś zaczyna śmierdzieć, to udaje, że problem lezy za płotem.
Redemptoryści są zakonem katolickim?

Rafał - 14 Lipca 2009, 08:07

NURS napisał/a
Chyba, ze własnie stwierdziłeś, że Jasna Góra ma tyle z KK i katolicyzmem wspólnego, ze każdy gej i mason moga tam sobie za biletami imprezkę zrobić i z murów przemawiać.
Fakt jest taki, że RM zrobiło sobie z Jasnej Góry miejsce happeningu promocyjnego powiązanego z rozpoczęciem sprzedaży dostępu do nowej sieci komórkowej, akwizytor Jaro Kaczyński zachwalał nowy telefon i sieć - kiedyś pewien gość wziął lagę i porozganiał podobne towarzycho, w Jerozolimie to się działo...
dalambert - 14 Lipca 2009, 08:21

NURS, Rafał, czy jednak nie wydaje Wam się, ze tłumaczenie fenomenu RM za pomoca wrzasku o sekcie, ciemnogrodzie i mocherach agresywnych, jest jak na tak wybitnych intelektualistów pełnych tolerancji i wewnętrznej światłości co nieco prymitywne.
Można obrzucać wyzwiskami 5 milionów rodaków, ale może warto by się zastanowić dlaczego tak wielka rzesza ludzi gromadzi się w Rodzinie Radia Maryja ?

Adanedhel - 14 Lipca 2009, 08:33

Dwa miliony.
Bo są porąbani?

ihan - 14 Lipca 2009, 08:46

Kiedyś, na podstawie osobistych dościadczeń, żyłam w błogiej nieświadomości, że wraz z wiekiem ludzie łagodnieją, że staruszkowie jak te gołąbki pozytywnie nastawienie do życia, uśmiechnięci, zero agresji. Potem zetknęłam się z życiem. Fenomen RM wykorzystuje najgorsze instynkty, na zasadzie dokopmy komuś, o, tego możemy sobie nienawidzić, komuchami i pedałami Ojciec Redaktor tłumaczy nam czemu nie jesteśmy już piękni i młodzi. Daje wspólnego wroga, ktorego można nienawidzić, czujemy się wtedy silni i zjednoczeni, i co najważniejsze ważni. Świetnie wykorzystuje związane ze starzeniem się pojawienie się agresji, połączone ze wzrostem fałszywej pobożności. Fałszywej, bo prawdziwy katolik chyba stara się zwalczać w sobie nienawiść.
A że nie u wszystkich ujawniają się takie negatywne cechy charakteru? Dlatego właśnie jest tych osób tylko 2 mln. Równolegle z RM nadają całkiem niezłe katolickie rozgłośnie, u mnie przyzwoita jest Dobra Nowina, ale niewiele osób zainteresowanych jest intelektualnym, nadającym niezłą muzykę i dyskusje teologiczne radiem. Po co to słuchać, jak tam nikt nie szczuje?

I jeszcze: nie śłyszałam, by oddziały WOŚP działaly przy parafiach, parafie udostępniały im darmowo salki katechetyczne i organizowały pielgrzymki pod egidą KK. Ale oczywiście niczym, ale to niczym nie różnią się od RM.

dalambert - 14 Lipca 2009, 08:55

ihan, a wiec Twoja djagnoza problemu to ludzie wrednie się starzeją i wrednieją na stare lata w Okropne RM to wykorzystuje ?
Cóż można i tak :mrgreen:

ihan - 14 Lipca 2009, 08:58

Czekam więc dalambercie na twoją diagnozę.
W RM osobiście nie widzę nic pozytywnego, już kiedyś pisałam, dawanie starszym ludziom (młodszym też, ale oni akurat są mniej podatni) tylko agresji i nienawiści zamiast wyciszenia i zaakceptowania otaczającej rzeczywistości uważam za obrzydliwe.

dalambert - 14 Lipca 2009, 09:06

ihan, własnie rzecz w tym, ze ja nie mam diagnozy , ale sądzę ,że czynnikó jest grubo wiecej.
Ot choćby poczucie odrzucenia, spauperyzowania, i marginalizowania ludzi starszych przez agresywną młódź. Ale sądzę , że są tu również czynniki wiary przodków i niechęć do wyślizganych z przekonań a pełnych tolerancji nowomodnych odmian wiary? Może?
A może nikt nie lubi jak go obrażać , poniżać i ośmieszać?

dzejes - 14 Lipca 2009, 09:09

dalambert napisał/a
ludzie wrednie się starzeją...

Wrednie to ci, którzy spaprali sobie życie i potem łatwiej powiedzieć sobie "To Żydzi i Codex Alimentarius niszczą moją Ojczyznę!", niż przyznać, że chciałem robić coś zupełnie innego, niż robiłem, chciałem się inaczej zachowywać, ale nie dałem rady. To dość oczywisty mechanizm psychologiczny, nic w tym odkrywczego. RM jest jednym ze sposobów na kanalizowanie takich frustracji, nie znam żadnego innego zorganizowanego ruchu w Polsce, który robiłby to na taką skalę. Ludzie stają się fanatycznymi antyklerykałami, zaczynają dopieprzać się do "młodzieży" i tak dalej, ale RM wykorzystuje to na szeroką skalę.

Rafał a zauważyłeś, jak wpadłeś do dalambertowego koszyczka z wrogami ideolo, jak tylko skrytykowałeś to, co się stało na Jasnej Górze?

EDIT: I woszem, zgadzam się z dalambertem co do pauperyzacji, jako jedne z przyczyn. Tyle że Polska to nie dzicz, wbrew pozorom. Jeśli się chce, to można wiele rzeczy robić, tyle że wielu ludziom się po prostu nie chce, a jeśli mają możliwości, to nie korzystają, bo tak ich nauczyła komuna - bo to moim zdaniem jest ogromne obciążenie, które będzie odbijało się nam jeszcze przez pokolenia.

ihan - 14 Lipca 2009, 09:13

A lubi jak go okradać i okłamywać?
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:34

ihan, czy on uważa sie za okradzionego i okłamanego ? Czy tylko jago nie proszeni "obrońcy" o tym trąbią ?
Anonymous - 14 Lipca 2009, 09:42

Przykład może nieco mocny, ale gdybyś dalambercie widział gościa wyłudzającego pieniądze od staruszki pod pozorem zbiórki na chore dzieci, a następnie przepijającego te pieniądze w bramie, to też byś uważał, że wszystko jest ok? Staruszka przecież nie uważałaby się za okradzioną i okłamaną, bo o niczym nie miałaby pojęcia.
dalambert - 14 Lipca 2009, 09:52

Miria, przykład właśnie nie mający sie nijak do zagadnienia, ale śliczny i jakże donośny - pozostaje Ci tylko zawiązać Ligę Obrony Staruszek przed RM i ruszyć do słusznego boju!
Życzę powodzenia :D
To Wy dzielni młodzi i piękni uświadomcie tym durnym starcom jak są oszukiwani , ruszcie z krucjatą zorganizujcie się w podobnej liczbie i do BOJU, a Polską Postępową i całkiem nową !!!!

Rafał - 14 Lipca 2009, 09:54

Mam ogromny żal do RM, że nie robi tego co powinno i marnuje szansę na ewangelizację - bo ewangelizacja nie powinna schodzić z oczu odpowiedzialnym za RM. Wiem, że łatwo dostrzec drzazgę w oku bliźniego niż belkę we własnym, ale mam obawy, że przypadek RM jest klasycznym łamaniem II przykazania:„"Lo tissa et szem Ha-Szem Eloheika la-shav" - dosłownie: "Nie bedziesz niósł (głosił) imienia Boga w sposób niegodny, fałszywy, poniżający, do osiągnięcia złego celu" a w Bibli "tysiąclecia" jest to przetłumaczone na nasz jako "Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy". Jak na mój gust w RM większość rzeczy jest "czczych".
ihan - 14 Lipca 2009, 09:55

dalambercie, dlaczego przykład mający się nijak do zagadnienia? Proszę o uzasadnienie.
NURS - 14 Lipca 2009, 09:55

dalambert napisał/a
NURS, Rafał, czy jednak nie wydaje Wam się, ze tłumaczenie fenomenu RM za pomoca wrzasku o sekcie, ciemnogrodzie i mocherach agresywnych, jest jak na tak wybitnych intelektualistów pełnych tolerancji i wewnętrznej światłości co nieco prymitywne.
Można obrzucać wyzwiskami 5 milionów rodaków, ale może warto by się zastanowić dlaczego tak wielka rzesza ludzi gromadzi się w Rodzinie Radia Maryja ?

Ja ich nie obrzucam wyzwiskami. Wielu z nich autentycznie mi żal. Mówię o tych, których kiedyś tam udało mi się poznać, to prości ludzie, którym zrobiono wodę z mózgów. Natomiast Rydzyk jest IMO innym szatanem.

Partner forum