Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
dalambert - 22 Lipca 2009, 13:56
| Fidel-F2 napisał/a | | o ile kocham grzyby, tak kurek i rydzów (rydzy?) mogę nie znać, bezbarwne jakies takie dla mnie |
kiedyś Ty ostatnio jadł Rydze ,toż one nie tylko mają specyficzny smak, ale i znakomity i to zarówno z patelni jak i marynowane / cudowna zakąska/
a Kurki tez mają smak charakterystyczy / dobrze podsmażyć polecam/ i zupełnie różny od całej reszty wszelkiej maści Kozaków / babki, grabowe, zerwone/ jak i Maślaków i Podgrzybków z tego towarzystwa to jeno Borowiki intensywniejszy zapachem się wyróżniają
Agi - 22 Lipca 2009, 15:03
Rydze występują w mojej okolicy, są wyjątkowo smaczne i można je przyrządzać na wiele sposobów.
Martva - 22 Lipca 2009, 15:51
Pożarłam mnóstwo sałatki fetowo-arbuzowej, kalafiora z bułeczką i młode ziemniaki wielkości... yyyy... bardzo małych ziemniaków
A jeśli chodzi o cukinie, to podobnie jak bakłażany, najlepsze są panierowane - pokroić w plastry, oprószyć ziołami, panierować, smażyć.
illianna - 22 Lipca 2009, 16:55
| Ozzborn napisał/a | Zaczynam się poważnie obawiać tego forum... przychodzę do domu, a w garnku wyżej wzmiankowana cukinia a la leczo
Fidel-F2, brzmi zachęcająco... szkoda, że rodzicielka zużyła całą do lecza. |
może ona też jest na forum
Fensir - 22 Lipca 2009, 17:26
Jak ktoś przebywa w okolicach Olsztyna to jak mi trochę kurek zostanie to się mogę podzielić
ilcattivo13 - 22 Lipca 2009, 17:34
kurki z boczkiem i jajkami
Fidel - jeśli pisząc "kurki" masz na myśli Pieprzniki jadalne, to zupełnie nie wiem skąd te wrażenie bezbarwności. Kurki mają mocny "pieprzowy" smak i aromat (stąd ich nazwa). Ba, to wręcz jedne z najbardziej aromatycznych grzybów. Może źle je przyrządzacie (wygotowywujesz 5 razy ) i dlatego są niesmaczne.
Agi - 22 Lipca 2009, 18:01
Kurek w ogóle nie obgotowuję, od razu wrzucam na masło. Nie podlewam też wodą, wystarczy tej, która z płukania zostaje na grzybach.
Anonymous - 22 Lipca 2009, 18:15
Ja robię tak samo i są pyszne. Uwielbiam w wersji z sosem serowym. Niebo w gębie.
ilcattivo13 - 22 Lipca 2009, 21:42
moja mama zawsze gotuje prawie wszystkie grzyby (oprócz kań, boczniaków i pieczarek), ale robi to w pewnym celu. Zostawia troszeczkę grzybów w wywarze jako podstawę do zupy (o wiele smaczniejsza wychodzi, niż taka gotowana na suszonych grzybach).
Ziemniak - 22 Lipca 2009, 21:45
Na grzybkach to najlepszy żurek, ze skwarkami i tłuczonymi ziemniakami.
Lynx - 22 Lipca 2009, 21:57
Płachetki kołpakowate. Delikatne, smaczne, można cudeńka z nimi zrobić.
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz031.htm
illianna - 22 Lipca 2009, 22:00
wygląda trochę jak trujak ale to nie znaczy że nas już nie lubisz
Piech - 22 Lipca 2009, 23:06
Najlepsze danie grzybowe, jakie jadłem, to zupa z gąsek mojego teścia. On był naprawdę znakomitym kucharzem. Grzyby były zmielone w maszynce, dały dużo smaku.
Zgaga - 23 Lipca 2009, 09:15
| Lynx napisał/a | Płachetki kołpakowate. Delikatne, smaczne, można cudeńka z nimi zrobić.
|
Tu się zgadzam, obok gąsek (lub jak kto woli zielonek) najlepszy grzyb do marynowania. Jędrny, zwarty, nie trzeba topić w occie, można zrobić delikatną zalewę.
A jaki dobry w śmietanie z cebulką, mniam...
Tylko nie radzę zbierać na podstawie książki. Lepiej iść z kimś, kto widział i zbierał. Inaczej można się przytruć. Zbyt podobny do różnych paskudów.
Iwan - 23 Lipca 2009, 16:24
dziś na obiad pyszna botwinka to jedyna forma w jakiej buraki jadam
ilcattivo13 - 23 Lipca 2009, 18:43
zupa żurkowo-kurkowa na kiełbasce i boczek smażony z cebulką na drugie "I tylko czemu wciąż rosnę, rosnę, rosnę... "
ihan - 23 Lipca 2009, 21:47
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami okazała się hitem (mimo, że z lenistwa cebula nie marynowana, sok z cytryny zamiast limonki, brak natki pietruszki i mięty bo zapomniałam, trochę za mało czarnych oliwek - znów z lenistwa gotowa mieszanka feta z oliwkami Apetiny czy czegoś innego na "A"). Dzięki Martva za inspirację.
gudrun - 23 Lipca 2009, 22:05
Słuchajcie, jak się przyrządza kurki na farsz do naleśników? bo chcę jutro zrobić
Fensir - 23 Lipca 2009, 22:43
Różne są sposoby. Możesz po prostu podsmażyć same, możesz z cebulą i skwarkami, a jak lubisz to nawet ze śmietaną możesz. Wariacji tyle ilu gotujących.
dalambert - 24 Lipca 2009, 07:43
gudrun, ja tam rzuciłem już sposób, ale osobiście , farsz na nie/ nie danie, bo tu wariantów od cholery/ robię tak :
siekam dość drobno i na patelnię na masełko / solę/ jak puszczą sok to ODLEWAM go do miseczki i ewentualnie doprawiam skrobanym bulionem grzybowym winiar z kostki.
Kurki podłożone znowu masełkiem / pierwsze poszło z sosem/ wysmażam na lekki brąz soląc i pieprząc / po odlaniu sosu można wprowadzić cebulkę drobno siekaną z /lub ząbkiem czosnku/
Dolewam sosik z powrotem do patelni i dosypuję tartej bułki / ile to już na oko, sprawa wielkości dania/ i jak zgęstnieje to GOTOWE!!!
Smacznego
gudrun - 24 Lipca 2009, 07:49
OK, dzięki, idę kupować kurki!
Fidel-F2 - 24 Lipca 2009, 10:51
@kurki i rydze, no maja charakterystyczny smak, tyle, że kiepski, chyba sie niewyraźnie wyraziłem
Ozzborn leczo z cukini zupelnie do mnie nie przemawia a ten przepis który podałem to niebo w gębie
dalambert - 24 Lipca 2009, 10:56
| Fidel-F2 napisał/a | | kurki i rydze, no maja charakterystyczny smak, tyle, że kiepski | degustibus dla mnie Rydze sa cudowne, a Kurki dobre
Fidel-F2 - 24 Lipca 2009, 10:57
degustibus naturalnie
Rafał - 24 Lipca 2009, 11:01
A ja i tak czekam na jesienny wysyp opieniek, IMO najsmaczniejszy grzyb w każdej kulinarnej postaci. No i nałazić się nie zawsze trzeba, czasem jeden pieniek daje wiadro urobku
Fidel-F2 - 24 Lipca 2009, 11:03
zgoda co do opieniek, mam takie miejsce niedaleko teściowej, ostatniego roku tzy reklamówki za jednym podejściem się zebrało, nażarl się czlowiek i jeszcze poł zimy słoiki odkręcał
Ozzborn - 24 Lipca 2009, 11:12
| Fidel-F2 napisał/a | | Ozzborn leczo z cukini zupelnie do mnie nie przemawia a ten przepis który podałem to niebo w gębie |
A ja lubię, byle dobrze doprawione. Jutro targ w mieście, zapewne rodziciele zakupią cukinie - będę musiał ten Twój wypróbować.
edit: cytata
Piech - 24 Lipca 2009, 12:03
Opieńki znam tylko z marynaty i wiem, że są bardzo pyszne. Niestety nie rozpoznaje ich w lesie, nie odróżniam od psiurek.
Fidel-F2 - 24 Lipca 2009, 12:14
Moim zdaniem trudno pomylic opienki z innym grzybem, jest co prawda trochę podobnych, nawet podobnie rosnących na pniach, ale podobieństwo jest raczej powierzchowne. Jesli ktoś Ci pokaże i przyjrzysz się młodym i starym owocnikom to potem nie bedziesz mial problemów z rozpoznaniem.
illianna - 24 Lipca 2009, 13:20
a ja zrobiłam bigosik cukiniowo-bakłażanowo-pomidorowy według wypróbowanego przepisu:
Cukinię pokroić w talarki, mięso mielone podsmażyć na czosnku, cebuli, papryczkach chilli i oliwie, dodać cukinię, dusić.
Bakłażana pokroić w talarki, posypać solą, zostawić na 20 min. Wypłukać, osuszyć, podpiec na złoto w piekarniku na blasze wyłożonej papierem i polanej oliwą, odsączyć, dodać do smażącej się cukinii, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową ok. pół łyżeczki, nie solić!, dodać dwa obrane ze skóry pomidory, rozmiażdżone, poddusić jeszcze chwilę.
Można jeść z makaronem penne lub ryżem.
|
|
|