To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

Homer - 24 Lutego 2016, 19:44

Limiltless to największe odkrycie sezonu.

Po zapowiedziach nie dawałem mu szans, a serial okazał się być świetny -> im dalej, tym odcinki lepsze (i z jakim jajem robione). Nie poskąpiono na fabule i formie realizacji. W jednym odcinku dzieje się więcej niż w trzech innego serialu.

Być może nie jest to serial dla wszystkich.
Ale dla niektórych będzie to rozrywka przez duże R, niespotykana dotąd.

Owszem zdarzają się odcinki słabsze, ale jest ich niewiele. A te udane - rządzą!

Dunadan - 27 Lutego 2016, 11:40

marekz napisał/a
Colony
Inwazja. Ruch oporu. Kolaboracja. Tego typu klimaty. Trochę taki starszy styl, nie jakieś idiotyzmy ze strzelankami do robotów. Bardzo obiecujące, a jest już pięć odcinków (z dziesięciu). Znacznie lepsze od tych Dark Matterów czy Expansów.

Żartujesz?... to kolejny słaby amerykański serial w stylu Enemy Skies czy Extant... amerykańska wizja okupacji i ciemiężenia ludności jest conajmniej śmieszna. Obejrzałem cały sezon i cienizna okrutna dla mnie. W dodatku znowu gra tam Lori - i gra identyczną postać jak w the Walking Dead - czyli najbardziej irytującą żonę na świecie :roll: ileż można.

Z Expanse nie ma to nic wspólnego, pod żadnym względem.

I czemu oni to nazywają Kolonią?...

marekz - 27 Lutego 2016, 12:33

Mnie jakoś postać Lori nie irytowała. Co innego postać Ricka.

Z Wrogim Niebem ma ten serial IMO mniej więcej tyle wspólnego co z Powrotem Mechagodzilli (czyli niewiele). Każdą wizję kontaktu z Obcymi można ogłosić śmieszną, bo nie wiadomo jak mógłby wyglądać rzeczywisty kontakt. Ta z Dystrykt 9 była jeszcze bardziej śmieszna, ale też swój urok miała, czyż nie?

W każdym razie mnie się bardzo podoba i o kolejne sezony jestem spokojny, a w przypadku Darkmaterów i Ekspansów, to nie wiem jak będzie.

Zastanawiam się skąd ściągnąłeś sobie odcinki 8-10, ale zapewne to pomyłka i przez "cały sezon" rozumiesz odcinki 1-7?

A kolonia to zapewne w znaczeniu jednostki osadniczej.

Dunadan - 27 Lutego 2016, 15:30

marekz napisał/a
ale zapewne to pomyłka i przez cały sezon rozumiesz odcinki 1-7?

Tam masz rację. A dokładniej 1-6. Obejrzę do końca i zobaczymy no ale mi nie podeszło :roll:

figurant - 4 Marca 2016, 08:44

Dobra zmiana :)
Fidel-F2 - 6 Marca 2016, 21:38

American Crime sezon 1 Bezdyskusyjnie bardzo dobra rzecz. Świetne postaci, świetne aktorstwo. I najważniejsze chyba co w tym serialu można zobaczyć, obraz wymiaru sprawiedliwości i mechanizmy społeczne związane z rasizmem. Jest i komentarz do swobodnego dostępu do broni. I parę jeszcze rzeczy.

Czapki z głów i oglądać

Martva - 7 Marca 2016, 12:16

W weekend machnęliśmy nowe 'Z archiwum X'. Hmmm, hmm. Z jednej strony - nie jest źle. Z drugiej - zdecydowanie za dużo powrotów do przyszłości i osobistych wtrętów z braćmi i matkami, dawno mi się nie zdarzyło mieć takiej ochoty na szybkie przewinięcie sceny. Najbardziej nam się podobał trzeci odcinek, potem czwarty (acz ta szpitalna część do wyrzucenia), pozostałe słabiej - zaznaczam że ani ja, ani J. nie jesteśmy fanami głównego motywu serialu, woleliśmy odrębne historie.

Bez przekonania zaczęliśmy Parks and Recreation i zostaliśmy wciągnięci. Po pierwszym odcinku bałam się trochę że na dłuższą metę to będzie męczące (komedia w konwencji hmm, paradokumentu?), ale przyzwyczaiłam się. Łyknęliśmy pierwszy sezon (sześć odcinków) i 1/4 drugiego (czyli też sześć odcinków), zachwyt i chichot ;)

Chal-Chenet - 7 Marca 2016, 15:24

The X-Files (sezon 10)

Dokończyłem. Całkiem przyjemny powrót do przeszłości, ale jak pisze przedmówczyni, nieco za dużo tu puszczania oka do widza. Chociaż odcinek komediowy jest naprawdę znakomity. Podobały mi się też otwieracz i "zamykacz", które formują nowy, ciekawy wątek spiskowy. Szkoda, że serial zakończono zawieszeniem akcji, ale rokuje to dobrze na kolejny sezon. Mam nadzieję, że powstanie i że będzie dłuższy. Powracający do swoich ról aktorzy w znacznej mierze spisali się bardzo dobrze, co cieszy. Byłbym bardziej ukontentowany, gdyby watek spiskowy był prowadzony przez wszystkie sześc epizodów, tworząc zamknięta całość. Skupienie na odcinkach-przerywnikach powoduje lekkie rozmycie.
Tak czy owak, mnie, jako fanowi tego tytułu, całościowo się podobało.

7-8/10

mesiash - 7 Marca 2016, 16:55

Martva, koniecznie zatem obejrzyj The Office. A P&R podobno zaczyna się w drugim sezonie. Nie wiem, bo przez pierwszy nie dałem rady przebrnąć.
Martva - 7 Marca 2016, 18:05

Trafiłam na Twojego posta z 2013 ;)
mesiash napisał/a
Trudno się ogląda, raczej męczące, ale w sumie śmieszne. Nie da się więcej niż dwóch odcinków jeden po drugim obejrzeć.

I my oglądaliśmy po sześć ;P:
Trudno powiedzieć że się zaczyna. Rozkręca, tak. Po pierwszym było widać że jest pierwszy ;)

Goria - 9 Marca 2016, 17:33

Fidel-F2 napisał/a
American Crime sezon 1 Bezdyskusyjnie bardzo dobra rzecz. Świetne postaci, świetne aktorstwo. I najważniejsze chyba co w tym serialu można zobaczyć, obraz wymiaru sprawiedliwości i mechanizmy społeczne związane z rasizmem. Jest i komentarz do swobodnego dostępu do broni. I parę jeszcze rzeczy.

Czapki z głów i oglądać

a sezon drugi jeszcze lepszy!!! Gorąco polecam.
Bardzo dobry jest tez serial American crime story o sprawie OJ Simpsona. Świetne.

X-files - nowy - to co pisali poprzednicy. Oglądam raczej siłą rozpędu. Ani dobre, ani strasznie złe. Z Jaszczurem było najlepsze.

mesiash - 10 Marca 2016, 13:44

Czaga, :mrgreen:

e. a jednak, trzy razy czytałem, i myślałem że to Ty się pomyliłaś, a to ja nie doczytałem :) ups

konopia - 15 Marca 2016, 11:58

'The Walking Dead' Season 6, Episode 13 "The Same Boat' - jaki piękny odświeżający odcinek,
jak to miło popatrzeć na psychopatów. Prawi, że teatr TV to był. Scenografie ubogie ale i tak lepsze niż te z DarkMatter.
IMO najlepszy odcinek tego sezony, nawet zakończenie w stylu Disneya nie zepsuło mi przyjemności z oglądania tego.

I nie najlepiej to świadczy o nowym archiwum X, w Poniedziałek dekoder nagrywa, Walking...., X-files i Gotham, a ja w pierwszej kolejności oglądam Walking... sorry Moulder ale taki mamy klimat, że trupy są ciekawsze niż historie "paranormalne" po odcinku o terrorystach czułem niesmak, podobnie jak po poprzednim, ja chcę powrotu do spisku, zły rząd, kosmici itp.. dziwaków to ma w Grimm, zdaje się, że cały czas to jeszcze leci w tv.
Dziś pewnie Gotham będę oglądał jako pierwsze.

Chal-Chenet - 15 Marca 2016, 18:54

Better Call Saul (Sezon 1)

Po pierwszym sezonie - naprawdę godny spin off. Serial inny niż BB, ale wciąż bardzo wciągający. Jestem na "tak".
8/10

Chal-Chenet - 15 Marca 2016, 22:17

Fargo (Sezon 2)

Miód! Sezon jeszcze lepszy od pierwszego, co przed seansem wydawało mi sie mało realne. Rozkręcał się chwilę, ale gdy już się rozkręcił, to na dobre. Jestem w sumie zachwycony. Świetnie aktorsko i scenariuszowo.
9/10

mesiash - 16 Marca 2016, 10:24

Za dwa miesiące premiera Preachera zrobionego na bazie genialnego komiksu. Choć czytałem 15 lat temu, to widzę że jakieś drobne zmiany były, ale że to produkcja HBO, to już się powoli napalam :)
marekz - 16 Marca 2016, 10:28

11.22.63
Zanosiło się na niezłą kaszanę. Nie jest tak źle. Wprawdzie jest dość mało fantastyki, a za to sporo obyczaju, ale jakoś to tak podają w zjadliwej formie. Czwarty odcinek był jakiś taki bardzo emo, ale kurczę dobrze się go oglądało, tak że niecierpliwie czekam na polskie napisy do odcinka piątego. To może trochę tak jakby u nas zrobili film o podróżach w czasie aby wyjaśnić przypadek smoleński, ale na razie nie razi ten aspekt. Długo się takiej tematyki ciągnąć chyba nie da, ale jeden sezon może być nawet dość udany.

nureczka - 16 Marca 2016, 16:28

mesiash napisał/a
Za dwa miesiące premiera Preachera zrobionego na bazie genialnego komiksu. Choć czytałem 15 lat temu, to widzę że jakieś drobne zmiany były, ale że to produkcja HBO, to już się powoli napalam :)

Tutaj piszą bardzo pozytywnie. Nie wiem na ile można im ufać, ale rokuje nieźle.

marekz - 19 Marca 2016, 15:19

Colony 10-odcinkowy sezon pierwszy się skończył.

Mnie się bardzo podobało. Praktycznie brak efektów specjalnych, a nastrój udało się zbudować. Zamówili na 2017 drugi, większy sezon (13 odcinków).

Memento - 19 Marca 2016, 18:36

Obejrzawszy Marvel's Jessica Jones. Bardzo mi się podobało, lubię takie zwichrowane postaci jak tytułowa bohaterka. Wyczekuję sezonu drugiego.
Idąc za ciosem, zacząłem Daredevil i po czterech odcinkach nadal jest bardzo fajnie. Do tego genialna, klimatyczna czołówka, której nigdy nie przewijam. :bravo

Chal-Chenet napisał/a
Better Call Saul (Sezon 1)

Po pierwszym sezonie - naprawdę godny spin off.

Oj zdecydowanie. :D

Pako - 19 Marca 2016, 18:43

Daredevila właśnie wyszedł drugi sezon.
marekz - 23 Marca 2016, 15:35

Second Chance
To jest serial taki no - policyjny. Zazwyczaj takie gnioty nie są dla mnie strawne, te wszystkie badziewia z robokopami i innymi takimi. Ten też jest raczej słaby, ale nie aż tak bardzo, jak zazwyczaj potrafią być słabe tego typu produkcje. Obejrzeć się da.

Chal-Chenet - 25 Marca 2016, 09:32

marekz napisał/a
Colony 10-odcinkowy sezon pierwszy się skończył.

Właśnie się za niego wziąłem. Po trzech odcinkach muszę powiedzieć, że bardzo wciąga. Lubię takie klimaty.

konopia - 5 Kwietnia 2016, 10:10

No i kolejny sezon The Walking Dead się skończył.
W sumie to nawet dobrze, zakończenie, hm, z zaskoczeniem stwierdzam, że jest mi obojętne kogo N. wybrał.
Oglądając tę historię, dochodzę do wniosku, że kolejny sezon, bo chyba będzie następny, powinien być ostatnim, nie wiem jak to idzie dalej w komiksie, ale w serialu to się robi już mielenie w kółko tego samego.
Tylko trupay coraz bardziej zużyte.

Lubie to oglądać, ale chyba osiągam stan przesytu tą historią, znaleźć bazę, wytłuc wszystkich wrogów w koło, potem duża niedogodność, uciec albo znów pozabijać wszystkich, utracić bazę, szukać nowej... w między czasie ktoś musi się zgubić i potem trzeba go znaleźć, no i oczywiście trzon grupy Ricka jest nieśmiertelny, powinni zabić kogoś, jeśłi ja był bym scenarzystą, to Glen i Maggie w pierwszej kolejności do piachu, zbyt normalni są, ja chcę oglądać psychopatów.

Dunadan - 5 Kwietnia 2016, 10:59

konopia napisał/a
ja chcę oglądać psychopatów

Masz Negana. No i kogoś zaciukali tylko nie wiadomo kto. Ale fakt, robi się mocno powtarzalnie.

Fidel-F2 - 5 Kwietnia 2016, 12:01

konopia napisał/a
ja chcę oglądać psychopatów.
włącz telewizję Trwam
marekz - 6 Kwietnia 2016, 00:47

Żegnamy mini-serialik 11.22.63.

W filmach o podróżach w czasie zawsze się zastanawiam jak to zakończą. Tutaj naprawdę nieźle im to wyszło.

Teraz spróbuję zmęczyć tego Lucyfera, a z nowych rzeczy to drugi sezon 12 Małp wystartował.

mesiash - 6 Kwietnia 2016, 12:39

Fidel-F2, :mrgreen:

Żona zażyczyła sobie podjąć próbę Scream Queens, a że sporo mini gwiazdek i produkcja ludzi od AHS to spróbowaliśmy. Koszmarne wykonanie i fabuła. 30 minut było aż nadto.

konopia - 7 Kwietnia 2016, 11:09

Extant, seria 2, wczoraj obejrzałem ostatni odcinek, nie pamiętam bym widział równie fatalny w tej serii, wiarygodność przedstawionych sytuacji i zachowań bohaterów zerowa.
Końcówka sugerował, ze będzie seria 3, na szczęście znalazłem informację, że nie będzie, hurra! Wyjątkowo się zgadzam!

Limitless, mówicie, z 8 odcinków już się nagrało, może zacznę to oglądać, a może Killjoys, całość już nagrana....

Firefly
:cry: znów przegapiłem, w święta miały iść wszystkie odcinki pod rząd, cała seria, ustawiłem dekoder i sie nie nagrało, tapetowałem, musiałem wykręcić korki, zajęło to ciut dłużej niz planowałem, bo musiałem skoczyć po dodatkową rolkę tapety .... eh, szkoda gadać

Goria - 8 Kwietnia 2016, 10:18

Daredevil - dobry.

Partner forum