Zadomowienie - powitania na forum - O forum
Agi - 25 Sierpnia 2012, 23:04
Chal-Chenet napisał/a | ilcattivo13 napisał/a | Może zaradziło by temu ukrycie (nie mówię skasowanie) licznika postów przy nicku. |
Można w ogóle skasować. W końcu to nie wyścigi.
ilcattivo13 napisał/a | czy też zmieni się w trzydziestoosobowe kółko wzajemnej adoracji |
Mnie się czasami wydaje, że już się zamieniło. Potem wrażenie odchodzi, by znowu wrócić.
|
Mnie facebook tak się kojarzy. Może z powodu "lubię to".
ihan - 25 Sierpnia 2012, 23:11
Matrim, pomysł z cyklicznymi dyskusjami świetny. Tylko fajnie gdyby terminy były przyjazne (weekendowe), albo np. dwutygodniowe. Bo ja np. w pracy nie wchodzę na forum, bywam tylko w okolicach weekendowych. i pewnie część osób też tak ma. A rozciągnięcie w czasie, forum dla mnie nie jest jak chat albo rozmowa telefoniczna, bywa, że po kilku dniach ktoś ma coś jeszcze ciekawego do powiedzenia, ale się krępuje, bo wątek zamilkł.
Z zadawaniem pytań które już były, na forum na którym bywam jest specjalny wątek pt. "Szukam wątku na temat "xyz". Skierowania do właściwych wątków. " I to naprawdę nie jest głupie.
Co do ujawniania/ukrywania ilości napisanych postów. Cóż, do punktu ukrywania dochodzą zwykle fora z dzieciakami, które się rajcują kto ma więcej zabawiając się w nabijanie postów, żeby przewinąć licznik. Jeśli tu dochodzimy do tego punktu, że pojawia się pomysł z ukrywaniem, to nie jest dobrze.
charande - 26 Sierpnia 2012, 10:15
Mnie się bardzo podoba pomysł z forumowym konkursem na opowiadanie!
Godzilla - 26 Sierpnia 2012, 10:21
Tylko wtedy dopuściłabym odnośnik zamiast umieszczania całego długiego tekstu w poście. Jeśli ktoś umie zrobić tak, żeby na jakimś blogu czy czymś tekst był bardziej czytelny i przyjazny dla oka, to czemu nie. Druga strona medalu byłaby taka, że ci z najładniejszym tekstem mieliby dodatkowy punkt, wcale nieliteracki.
Agi - 26 Sierpnia 2012, 11:01
Godzilla, Pomysł z odnośnikiem na bolgu ma jedną wadę - ujawnia autora tekstu.
gorbash - 26 Sierpnia 2012, 11:05
Można założyć bloga będącego "własnością" forum. Jury konkursu umieszczałoby tam wszystkie opowiadania.
Autor pozostanie nieznany, natomiast "look&feel" poprawiony po równo każdemu.
Witchma - 26 Sierpnia 2012, 11:13
gorbash, z klawiatury mi to wyjąłeś
Dzięki temu wszystkie teksty byłyby łatwo dostępne w jednym miejscu, można też dołączyć wersje do pobrania (na pewno jest tu ktoś, kto się zna na tego typu sprawach).
Godzilla - 26 Sierpnia 2012, 12:25
O, na te wasze Kindle? Ja nie posiadam, ale poczytać sobie spokojnie w autobusie czy pociągu byłoby fajnie, bo z monitora nie jest tak przyjemnie.
gorat - 26 Sierpnia 2012, 12:28
PIPIPI niech ktoś coś napisze, posprzątam.
Godzilla - 26 Sierpnia 2012, 12:35
Opowiadanie napisz
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2012, 12:42
Od licznika proszę się odczepić.
elam - 26 Sierpnia 2012, 14:45
Chciałabym, by forum działało nadal, w podobnej jak obecnie formie - jedynie wątki dotyczące czasopisma można by jakoś skompresować / przenieść niżej / założyć "Archiwum SF" czy coś w tym stylu .**
Forum już od dawna jest twórcze [szorty], ma swoje cele [szeroka dyskusja o literaturze, o science fiction, nauce i technice, itd] i nie chciałabym zmian.
TO FORUM MA SWÓJ KSZTAŁT, którego nie trzeba zmieniać. Trzeba tylko zapewnić mu możliwość dalszego istnienia.
I powtarzam swoją deklarację, osobiście jestem gotowa złożyć kilkanaście/ kilkadziesiąt zł rocznie, by je opłacić . Są tutaj osoby, do których mam całkowite zaufanie, jak Agi, Godzilla, Romek, gorat, przepraszam, że tylko ich wymieniam, jest ich więcej - którym tę kasę przeleję, jeśli podadzą numer konta.
** myślę o " najnowszy numer - do redakcji - literatura - publicystyka - z archiwum x - gdzie można kupić - nautilius - gdzieś to zarchiwizować [ale by było dostępne dla poszukujących wiedzy]
Romek P. - 26 Sierpnia 2012, 14:46
Hm,
zmotywowany przez Agi, rzeczywiście napiszę, jak ja widzę zmiany, chociaż zastrzegam, że to tylko moje zdanie, może nawet więcej: chęć wynikająca z własnych doświadczeń i oczekiwań, nie upieram się więc, że ktokolwiek to podzieli. A Was proszę jedynie o niewieszanie na mnie psów za to, co poniżej napiszę.
1. Moim zdaniem, nie ma co wierzyć w reaktywację pisma w najbliższej przyszłości, to czekanie na Godota. Na ile umiem rozeznać wydawniczą rzeczywistość, najbliższe dwa-trzy lata to czas, kiedy profesjonalne pismo się nie pojawi. A trzy lata w życiu forum, w szalonym biegu internetowych zmian, to cała epoka. Lepiej zatem - zachowując tradycję - spojrzeć w kierunku zmian niezależnych od reaktywacji pisma.
2. Forum może pozostać w dotychczasowej postaci, bardziej towarzyskiej niż literackiej, co będzie się nasilać w miarę upływu czasu, bo nowych czytelników ze strony pisma nie będzie, a innych - coraz mniej... chyba że o nich zadbamy
3. Jeżeli jednak miałoby się zmieniać, to w stronę pełnowymiarowego forum literackiego. Zostawiając historyczną nazwę, zrezygnowałbym zatem z wielu niepotrzebnych już dziś, a niewygodnych dla nowych użytkowników, anachronizmów, np.:
- rozdzielenia wątków autorów publikujących w sffh i pojawiających się na forum od wątków innych autorów. Czyli, wszystkich autorów fantastycznych wrzuciłbym do jednego worka
- uwypuklenia dużej części forum, w której komentuje się numery pisma. Nie chodzi o jej wycięcie, raczej o zmianę proporcji, bo dziś wchodząc na forum, user najpierw widzi działy związane z nieistniejącym już pismem.
- zgrupowania w jednym bloku wszystkich elementów "zabawowych", bo one się rozpełzły po całym menu, w wyniku zapewne zmęczenia poważnymi dyskusjami
4. Takie pełnowymiarowe forum literackie (choć z naciskiem na fantastykę), powinno mieć dla pisarzy niefantastycznych coś więcej niż pojedyncze posty w dziale "Piknik na skraju drogi", w wątku, "Ostatnio czytane". Upraszczam, ale chodzi mi o pokazanie, że jeżeli chciałbym rozmawiać np. o Raspailu, to on przemknie jak meteor. Gdzie ma go ktoś szukać? Zdaję sobie sprawę, że na forum fantastycznym nacisk i tak będzie na fantastykę, ale o wiele lepszy wydaje mi się podział zastosowany np. na Zaginionej Bibliotece: Fantastyka polska, Fantastyka zagraniczna, Fantastyczny zamtuz, Literatura. Większość z nas czyta nie tylko fantastykę. Ale dyskusji jest mało, bo trochę nie ma na nie miejsca. A może to tylko ja nie znajduję, sam nie wiem...
5. Wyjście na zewnątrz. Kiedy był dopływ czytelników ze strony pisma, można było się nie przejmować promocją forum. Teraz... uważam, że bez dopływu świeżej krwi, to forum umrze za rok, zostanie 30 osób, które forum traktują pretekstowo do kontaktów, które prawdopodobnie i tak miałyby miejsce Zatem: trzeba pomyśleć o sposobach wyjścia do nowych userów.
- Konkursy, informacje o tym w różnych miejscach, FB, inne portale, może nawet współpraca z jakimś portalem wydawniczym (mogę rozeznać, czy da się wsadzić tam informację).
- Próba rozbudowania forum o tę część literacką niezwiązaną z fantastyką.
- Inicjowanie dyskusji. Uważam, że to świetny pomysł, aby od czasu do czasu wygenerować dyskusję na zadany temat. Nawet jeśli niewiele osób będzie brać w niej udział, zapewne sporo więcej będzie czytać - o ile dyskusja będzie trzymać poziom (kwestia moderacji, może jakiegoś powstrzymania pisania postów co sekundę?). W kilku takich dyskusjach sam bym wziął udział
Oczywiście, jestem realistą, nie wiem, czy to da efekt. Ale wiem, co da próba utrzymania obecnego status quo.
6. Liczniki, awatary i inne mogące się pojawić detale. Moim zdaniem, to dyskusja zastępcza, może kogoś odstraszyć liczba postów jakiegoś usera, ale to będą raczej pojedyncze przypadki. Znam i takie, kiedy nowy pisze dużo, bo chce dorównać
7. Zmiany należy zacząć od siebie. Wszystko już było, to forum ma bodaj osiem lat, ale... ja już nie pamiętam, co pisałem wtedy, co pozwala mi dziś się powtarzać. A pewne tematy SĄ nowe. Dyskutujmy. Kto nie dyskutuje, ten ginie, parafrazując hasło Legii Cudzoziemskiej
Uwaga na koniec. Nie próbuję nikomu niczego narzucić, ale podjąłem dyskusję, bo Agi ma niewątpliwą rację: forum zasypia. Jeśli nie dźgniemy tego niedźwiedzia w bok, to on zaśnie snem zimowym, głębokim. Zmiany, o których piszę, są dosyć głębokie, ale ja uważam, że kosmetyką nie warto się zajmować, ona i tak niczego nie da. Stąd mówię o nowym celu forum, stąd uważam, że niezależnie od swego pierwotnego charakteru, musi się zmienić w forum o szerszym zakresie.
Romek Pawlak
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 15:44
Romek P. napisał/a | - zgrupowania w jednym bloku wszystkich elementów zabawowych, bo one się rozpełzły po całym menu, w wyniku zapewne zmęczenia poważnymi dyskusjami
| Jeśli ma to być oddzielne podforum, to łaj not. Ale jeśli będzie to tylko dział, to przez to powstanie jeden wielki bajzel z co najmniej kilkuset wątkami. Ludziskom nie będzie się chciało przekopywać przez te wszystkie wątki, żeby znaleźć odpowiedni i będą pisali gdzie popadnie. A bajzel tylko będzie rósł i rósł i skutecznie odstraszał od zaglądania tam...
Moim zdaniem, obecny podział części rozrywkowo-życiowej ("Poza periodykiem") jest odpowiedni. Jest dział historyczny, jest dział techniczny, jest dział rozrywkowy, jest dział "życiowy", jest dział dla tych, którzy wyjątkowo się nudzą, jest dział nekromantyczny, w krórym można zapalić czarną lub różową świeczkę, jest coś dla konwentowiczów, jest dział handlowy... Dzięki temu łatwiej jest znaleźć odpowiedni wątek i przy odrobinie dobrej woli (o inteligencji nie wspominam, bo skoro tu jesteśmy, to coś tam w głowach mamy) można pisać czy linkować tam, gdzie treść postu będzie pasowała i na ten przykład - linki o katowaniu zwierząt już nie będą trafiały do wątku z dowcipami.
Za to obiema łapkami podpisuję się pod stworzeniem podforum stricte literackiego, w którym byłyby konkursy na szorty i opowiadania, w którym znalazłyby się dyskusje o literaturze, w którym niektórzy dalej mogliby się wyżywać na reszcie, pokazując ile setek książek kupili w tym tygodniu i w którym może wreszcie odżyłaby nasza powieść w odcinkach. Tak samo chciałbym wydzielenia wszystkich wątków autorskich do jednego działu, który znalazłby się w tym literackim podforum. W "Mistrzach..." aktywnych jest na dobrą sprawę tylko kilkanaście nazwisk, z czego mam wrażenie, że kilka pojawiło się "sezonowo" i prędko nie wróci, a przeniesienie wątków autorskich z "Pikniku..." i dodanie ich do "Mistrzów..." przynajmniej optycznie zwiększy ruch w interesie
Zrobiłbym też oddzielne podforum dla filmów, gier, komiksów, muzyki, itp. Teraz są nie wiadomo dlaczego wsadzone do podforum pisma. A podforum pisma, przynajmniej dopóki korzystamy z grzeczności Fabryki, jednak zostawiłbym na miejscu nr 2. Przy okazji wyrażałoby to naszą nadzieję, że pismo wróci jak najszybciej.
Co do organizowania dyskusji, to jestem jak najbardziej na tak. Ale proponowałbym, żeby zorganizować to dwuetapowo. Najpierw ogłoszony jest temat dyskusji (tu proponowałbym coś na czasie - np. w tym momencie wszcząłbym awanturę o to, "czy Harry Harrison był pisarzem genialnym, czy tylko chałturnikiem, któremu przypadkiem udało się napisać coś dobrego"), potem nastąpiłby etap 1, czyli trzy dni na zastanowienie i przesłanie dla moderatora dyskusji swojej wypowiedzi, o ograniczonej ilości znaków i z jasno sprecyzowaną odpowiedzią: tak, nie, też. Moderator o określonej godzinie (np. w piątek o 18tej) wrzucałby wszystkie wypowiedzi i można byłoby zacząć łykendową dyskusję. Przy czym zastosowałbym tu system kartkowy - żółta kartka za czepianie się słówek, zamiast składnej i przemyślanej riposty/kontrargumentu i czerwoną za chamstwo, lub trzy żółte kartki.
charande - 26 Sierpnia 2012, 15:57
Podobają mi się propozycje Romka dotyczące przekształcania forum w forum literackie i wyjścia na zewnątrz.
Godzilla - 26 Sierpnia 2012, 16:33
Tak sobie myślę o jednej rzeczy. Mamy taki dział, jak "Pierwsze koty za płoty". Parę młodych sztuk narybku zaprezentowało tam swoje dzieła, wypociny, twórczość, cokolwiek. I ten dział jest martwy. Ktoś coś wrzuci, milczenie. Kiedyś wrzucali, to im nakopano do d... i zrównano z ziemią. Ludzie wchodzą, dotrą do działu, poczytają co się wyprawiało, mówią "Dziękuję, do widzenia".
Agi - 26 Sierpnia 2012, 16:36
Godzilla, ale chyba nie o to chodzi, żeby chwalić kiepski tektst, bo autorowi może być przykro?
Fakt, krytyka powinna być rzeczowa i bez odniesień personalnych, może nad tym należy popracować.
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 17:08
Godzilla - a zwróciłaś uwagę, jak ten "narybek" reaguje na komentarze i wskazówki? Nawet te absolutnie sensowne i rzeczowe?
gorat - 26 Sierpnia 2012, 17:24
(Ciekawe, kiedy zwrócą uwagę...)
Ziuta - 26 Sierpnia 2012, 17:26
Czuję się współodpowiedzialny za upadek forum – ale zwyczajnie mam coraz mniej do powiedzenia. Wszystkie propozycje, które tu podajecie popieram z całego serca. Przy czym te małe rzeczy, w rodzaju ukrycia liczby postów, są rónie ważne co zmiany fundamentalne.
Magnis - 26 Sierpnia 2012, 17:27
Zgadzam się z Romkiem w sprawie nie fantastycznych pisarzy jak polskich także zagranicznych i zakładanie o nich tematów w wydzielonym pokoju. Oprócz tego ładnie by było gdyby był taki spis wszystkich wątków w danym pokoju gdzie nie trzeba by było przeglądać nieraz dużo stron by znaleźć czy dany temat już jest czy nie i umożliwiał dosyć szybkie znalezienia interesującego wątku. Byłoby to na pewno ułatwieniem dla nowych osób, które by przyszły .
Ps. Zmiana kolejności forum właśnie mi się rzuciła w oczy jak pognałem do Pikniku na skraju, który był u samego dołu, a tu niespodzianka jest u samej góry .
gorat - 26 Sierpnia 2012, 18:05
Inspirujecie - jest kolejne forum tylko dla pozostałych autorów. Sam piknik niech będzie o literaturze - nie tylko fantastycznej, co zostało zaznaczone - nie twórcach. Może być?
Edit: powodem takiego rozdzielenia jest to, że tematy twórców są łatwe do uporządkowania i przeszukania, podczas gdy większość tematów w Pikniku to pleple w stylu "Pierwsza lektura", "Ulubiony bohater", "Seks krasnoludów" - samo opisanie ich treści jest trudne; nieraz jedynym sposobem odnalezienia tematu jest przejrzenie całego działu, względnie założenie nowego z nadzieją, że moderacja nie ugryzie za dubla z dawno zapomnianym tematem...
Samopomoc przybita na górze, niech przyciąga wzrok bardziej.
Rafał - 26 Sierpnia 2012, 18:50
Na początek rzeczy formalne - forum ma swojego właściciela i ewentualnego właściciela praw do treści. Czy tak? Jeżeli mamy budować coś, co ma szansę zostać czymś naprawdę porywającym, to potrzeba budować to na jakimś stałym fundamencie nie zależnym od decyzji jakiegoś jednego człowieka, który jak uzna, że za bardzo krytykuje się jego wydawnictwo, albo zbyt promuje konkurencję, to należy nacisnąć taki czerwony guzik i zrobić kęsim forum. Albo trzeba się gdzieś przenieść, albo przejąć kontrolę nad czerwonym guzikiem (chyba chodzi o kody do serwera na którym wisi forum - czy jakoś tak). Da się?
Uważam, że największą siłą tego forum i ty co należy pielęgnować i rozwijać to możliwość pogadania z żywym autorem. W większości jesteście przyzwyczajeni do tego, jeździcie na różne konwenty i możecie autora nawet pomacać, ale dla większości czytelników jest to abstrakcja, coś niesamowitego - a tacy się tutaj coraz częściej rejestrują, ostatnio bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ten Rosjanin od Navajero. To jest rzecz, którą wykorzystamy do promowania i rozwijania forum. Bezpośredni kontakt czytelnika z autorem jest bezcenny.
Dobrą rzeczą jest wzajemne inspirowanie się i tworzenie własnych tekstów, fakt, faktem o nowych, zamieszczających własne teksty nie dbałem, mea culpa, jeździłem jak po łysej kobyle, trzeba będzie stonować i okazać ten, tego, przyjazne oblicze. Niech powstanie może nawet jaka kuźnia talentów?
No i trzeba się gdzieś promować. Tutaj jest wbrew pozorom duże pole do działania. Mamy wszystkie atuty, aby być partnerem dla wydawnictw i dystrybutorów. Jesteśmy obecnie największym w Polsce forum skupiającym i autorów i czytelników - statystyki są jawne. Adres forum może być drukowany na tylnej okładce praktycznie każdej książki SF&F&H wydawanej w Polsce. To jest do osiągnięcia. Jeżeli się uda, można zaistnieć medialnie w serwisach związanymi z literaturą i handlem nią. To może się udać i wtedy będzie się kręcić samo.
Howg.
gorat - 26 Sierpnia 2012, 19:03
Mamy obecnie dobrą domenę, żadne http://forum.fabrykaslow.com.pl/ ( ), więc ostatni akapit Rafała realny jest pod tym względem. O ile domena pójdzie z forum.
Nie wiem, czy nasze zakużone warsztaty wypalą, jak dotąd na stole sekcyjnym mieliśmy tylko głuchych wieszczów
gorat - 26 Sierpnia 2012, 19:50
Stwierdziłem, że dział obecnie nazywający się "Inne Pieśni" jest za duży i wydzieliłem "Miasta długo nieśmiertelne" - opis podziału przy kategorii. Mam nadzieję, że idea jest jasna - jeśli nie, coś skopałem.
Można zgłaszać propozycje nowych nazw zmienionych/nowych działów/for.
Wiele dobrego może przynieść klarowna organizacja tematów. Tytuł musi mówić, że temat jest poświęcony konkretnemu zagadnieniu. Przykłady:
Steven Erikson i... -> Steven Erikson: Opowieści z malazańskiej księgi poległych
Honor(Harrington) i inne weberowe pomysły... -> David Weber: cykl o Honor Harrington
"Dance with dragons" - George R.R. Martin is back! -> George R.R. Martin Dance with dragons
Na forum, na którym ostatnio się często pojawiam, najbardziej aktywny moderator pisze rzadko - większość czasu zajmuje mu poprawianie nazw tematów zgodnie ze schematem, uzupełnianie pierwszych postów (czyli np. temat o Honor nie zaczynałby się od dalambertowej paplaniny, tylko byłby poprzedzony wyjaśnieniem, co to za cykl, od jakiego autora, jakie tomy się ukazały, kiedy i gdzie, do tego linki do wikipedii czy oficjalnej strony), dopisywanie nowych tematów do przyklejonych list albo wręcz techniczne poprawianie postów, bowiem tambylcy lubują się w dopisywaniu jednej linijki do parustronicowego cytatu, co niesamowicie wkurza.
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 19:55
gorat napisał/a | ...zakużone... | gorat, o mało przez Ciebie nie oślepłem
Co do zmian - w dalszym ciągu optuję za wydzieleniem części literackiej z "Klejnotów...", albo o wywalenie stamtąd innych "mediów". Jak mamy robić forum literackie, to przynajmniej zaakcentujmy tę literackość.
gorat - 26 Sierpnia 2012, 20:05
http://www.fahrenheit.net...wforum.php?f=62
Ślepnij sobie dalej
Wracając do Klejnotów - wprawdzie cztery fora są literackie (Piknik, Mistrzowie, Ludzie, Spodenki), ale niezmiennie uważam, że wzmocnienie atrakcyjności pozostałych (przez ekspozycję na czele razem z literackimi) pomoże rozruszać forum. Nawet my, zatwardziałe mole książkowe, nieraz więcej czasu poświęcamy innym mediom - i wcale się to nie przekłada na aktywność na forum. Oryginalne płyty może z trzech kupuje, filmy chyba nikt, wnioskując z aktywności w odpowiednich tematach Tutaj można zdecydowanie zyskać.
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 20:15
pfff, nie dość że błąd, to jeszcze plagiat?
Filmów może nikt nie kupuje, ale za to ilu do kina chodzi. I ilu ma kablówkę w domu. A ilu ma w domu i kablówkę i kino
Aha,Cytat | Dance with dragons - George R.R. Martin is back! -> George R.R. Martin Dance with dragons | nie lepiej zrobić "George R.R. Martin "Walka o tron"? W końcu to wątek o całym cyklu, a nie tylko o jednej części
gorat - 26 Sierpnia 2012, 20:24
Będziemy jeszcze poprawiać, obywatelu Ja tego tematu w ogóle nie czytałem (spoilery), więc założyłem, że tylko o tym tomie jest, zresztą zamierzam czytać teksty w oryginale (świeżutki egzemplarz "Dance with Dragons" leży tuż obok mnie), zatem zostawiłem angielską wersję, bo mi zwisa i powiewa.
Edit: przejrzałem dział konwentowy i jak nic dostanie własny regulamin. BURDEL. Wiele tematów ma nazwy z czapy, reszta ma niekompletne i chaotyczne tytuły.
Proponowane zasady? Proste:
1. konwenty coroczne muszą mieć osobny temat dla każdej edycji.
2. Nazwy tematów muszą być zgodne ze schematem "nazwa konwentu data miejsce", np. "Polcon 2012.08.23-26 Wrocław", "Avangarda 2012.07.26-29 Warszawa".
3. Pierwszy post musi zawierać pełne i aktualne informacje. Dopuszczalna pomoc moderatora w edycji.
4. Po miesiącu od zakończenia konwentu temat jest przenoszony do podforum.
ilcattivo13 - 26 Sierpnia 2012, 20:28
gorat napisał/a | Będziemy jeszcze poprawiać, obywatelu |
Ja tylko sygnalizuję.
|
|
|