Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
Henryk Tur - 17 Kwietnia 2006, 14:33
elam napisał/a | czy ktos tu slucha czegos innego niz metal?? takie cus jak loreena, enya, clannad.. ? czy chociaz lisa gerrard i dead can dance?? |
Słucha. Do wyż. wym. dodam jeszcze Kate Bush na przykład.
Haletha - 17 Kwietnia 2006, 14:48
Ciężko będzie dokonać jakiegoś miarodajnego porównania Enyi i Clannadu, jako że to całkiem inna muzyka, chociaż niby ta sama rodzina;-) Jeśli idzie o styl umownie "nastrojowy", wymieniałam już kilkoro wykonawców na początku tego tematu. Oczywiście na bieżąco zapoznaję się z nowymi i przypominam o istnieniu innych, niekoniecznie związanych bezpośrednio z fantasyką, ale jednak kojarzących się (bo ja tylko takich słucham:)) :) W tej chwili z tych bardzie znanych (new age, neoclassic) przychodzą mi do głowy David i Diane Arkenstone, Secret Garden, Angels of Venice, Ataraxia, Daargard, Dark Sanctuary, Alan Stivell, Ronan Hardiman, Sarah Brightman, Jan Garbarek, Deep Forest, Tangerine Dream, Within Temptation. No i oczywiście Vangelis, Kitaro. I muzyka filmowa. A z takich może mniej znanych (przynajmniej ja o nich wcześniej nie słyszałam):
Bill Douglas - facet eksperymentujący z chórami i muzyką utrzymaną w klimacie klasycznym. Spokojne, bardzo ładne
Amethystium - nowoczesna muzyka elektroniczna utrzymana nieco w klimatach Deep Forest, pojawiają się tam w tle jakieś plemienne, lub klasyczne śpiewy. Całkiem fajne i nawet nawiązuje do literatury fantasy.
Karunesh - dopiero się zapoznaję, coś w deseń powyższego, częściej tylko nawiązuje do Orientu:)
Lesiem - niemiecka grupa nawiązująca stylowo do Ery, aczkolwiek już nie taka fajna;) Faceci stylizują śpiew na mnisie chorały, próbują mierzyć się z łaciną, choć nie jestem pewna, czy ze zrozumieniem:> W ich repertuarze znalazłam trzynastowieczną bardzo biesiadną pieśń, która wg adaptacji Lesiem i z nową melodią brzmi jak coś bardzo pobożnego;->> Niemniej słucha się całkiem miło.
Paul Schwartz - coś jak Douglas. Nowe adaptacje utworów z pogranicza muzyki poważnej, spokojne i mało nowoczesne. Ładne.
Phil Thornton - jeszcze słabo znam, ale na razie przychodzi mi do głowy Kitaro:)
elam - 17 Kwietnia 2006, 15:12
dzieki! poszukam, poslucham.... powiem, co mysle..
karunesh znam, i w podobnym stylu jest ekova.
z muzyki troche "tribal" - afrocelt sound system
a tak w ogole, skad ludzie znaja tych wszystkich wykonawcow? "normalne" radia nie nadaja takich utworow..
Haletha - 17 Kwietnia 2006, 15:18
Ja słucham RMF Classic - nie nadają tam oczywiście połowy z w/w twórców, ale Vangelis czy Lisa czasem się trafią, a i na innych nie sposób narzekać:) Skąd znam pozostałych... nie, wyjaśnienie mogłoby zahaczać o regulamin Forum i musiałabym się sama zbanować:P
Ekovę i to drugie chętnie znajdę. Afrocelt? Łał, fajne zestawienie:)
elam - 17 Kwietnia 2006, 15:29
Cytat | wyjaśnienie mogłoby zahaczać o regulamin Forum i musiałabym się sama zbanować:P |
Cytat | Ekovę i to drugie chętnie znajdę. Afrocelt? Łał, fajne zestawienie:) |
afrocelt wydali conajmniej 3 plyty. jest pare naprawde ciekawych kawalkow.
aha. no i Hevia jest ciekawy. muzyka celtycko-hiszpanska albo I muvrini, to znowu folk z korsyki. Ale mam np. w ich wykonaniu "fields of gold" ze Stingiem, miodzio
Haletha - 17 Kwietnia 2006, 15:44
Skoro schodzimy na pogranicza folku (Hevia), niewątpliwe skojarzenia z Clannadem budzi Capercaillie - śpiewają po angiesku i szkocku (w tym wiele orygialnych starych pieśni), używają trochę tradycyjnych instrumentów. Podobnie jak Clannad jest to już mocno nadgryzione zębem nowoczesności, niemniej przez rockowe brzmienia przebija jeszcze tradycyjny nastrój. Bardzo podoba mi się utwór "Ran na móna" - pierwszy, jaki poznałam, puszczony dawno temu w Trójce:) Mogę komuś wysłać empetrójkę:)
elam - 17 Kwietnia 2006, 15:51
capercaille znam i mam, ale dzieki za przypomnienie....
a kroke? - to chyba z polski zespol, grajacy muzyke zydowska ?
a tak zupelnie zmieniajac klimaty, miedzy nami kobietami, ostatnio odgrzewam lata 80te; hanna banaszak, urszula sipinska, halina frackowiak... to teraz tez juz jest muzyka fantastyczna..
Pako - 17 Kwietnia 2006, 16:00
Enya jak najbardziej. Louis Armstrong wymiata.
Ambient taki jak Aphex Twin też miły dla ucha, ale to tylko czasem. Muzyka z Fallouta - też ambient to chyba jest - przepyszna. Soundtrack do Requiem dla snu wymiata na mojej playliście. Kult - tego pod metal się nie podciągnie, pod bluesa nawet czasami ludzie to szarpią, czy pod jazz dla mnei to rock chyba jest . Kazik - rap, nie za często, ale czasem.
Za dużo tego to może nie jest, ale trochę poza metalem się nazbierało
Ogólnie słucham wszystkiego, co jest fajne. Czasem ojca nie słucham, chociaż fajny też jest
Iscariote - 17 Kwietnia 2006, 19:52
Metale od razu. Trzeba mieć urozmaiconą dyskografię.
Tak więc pomijając płyty z muzyką pod meta podchodzącą mam tak: Frank Sinatra, Michael Buble, KT Tunstall,Soundtrack do Pulp Fiction, TuEs Petrus , pełno muzyki akustycznej, Vanesse Mae i do tego pełno polskiej muzyki (Fahrben Lehre -zna ktoś)
Grahf - 17 Kwietnia 2006, 21:40
Ja również jestem nie tylko miłośnikiem metalu. Prócz niego lubię neofolk (Current 93, Death in June, Sol Invictus, Of The Wand And The Moon, Spiritual Front, Ordo Rosarius Equilibrio itp), ambient (Raison D'etre, Coil, Dreams of Dying Stars, Tangerine Dream itp), Industrial (Sanctum, Einstürzende Neubauten itp) i noise (Nurse With Wound).
Piotrek Rogoża - 17 Kwietnia 2006, 22:09
"Devil's Trill" wgniotło mnie w dywan. Przepiękny kawałek.
Logan - 19 Kwietnia 2006, 23:12
Loreena McKennitt.
Bullet For My Valentine.
Adreas Vollenweider.
Zna ktoś? Słucha ktoś?
Grahf - 19 Kwietnia 2006, 23:25
Loreene McKennitt znam i sobię bardzo cenię. Do zapoznania się z jej twórczością przekonał mnie kawałek "Bonny Portmore" z mojego ulubionego serialu (poza fatalnym 6 sezonem ) i filmu "Nieśmiertelny". IMO najlepsza płytka to "The Book of Secrets" z rewelacyjnym kawałkiem "The Mummers' Dance".
elam - 19 Kwietnia 2006, 23:50
Logan napisał/a | Loreena McKennitt.
Bullet For My Valentine.
Adreas Vollenweider.
Zna ktoś? Słucha ktoś? |
Bulleta nie znam, ale wkrotce poznam dzieki
Logan - 19 Kwietnia 2006, 23:56
Gremlinku, tylko się nie zdziw. "BFMV" to bardzo ostra i szybka jazda. Nie to Co Loreena i Andreas.
Lu - 20 Kwietnia 2006, 00:28
Elam
Cytat | hanna banaszak, urszula sipinska, halina frackowiak... |
... Krystyna Janda, Magda Umer, Agnieszka Osiecka....
A obecnie wałkuję Marię Peszek - znam juz prawie wszystkio na pamięć
elam - 20 Kwietnia 2006, 00:29
dobrze jest sie czasem zdziwic
jest kilka kawalkow massive attack, ktore mi sie podobaja. kilka, ale bardzo.
i jeden- "ancient peron of my heart" divine works. do znalezienia ostatnio puszczam sobie przy kazdej okazji.
draken - 20 Kwietnia 2006, 08:10
ostatni bardzo podeszło mi The Gathering - szczególnie płytka Souvenieres
piękny głos, piękne melodie i klimat
Haletha - 20 Kwietnia 2006, 10:19
Grahf:Cytat | Do zapoznania się z jej twórczością przekonał mnie kawałek Bonny Portmore z mojego ulubionego serialu (poza fatalnym 6 sezonem ) i filmu Nieśmiertelny. |
Piosenkę "Bonny Portmore" w "Nieśmiertelnym" śpiewa niejaka Laura Creamer:)
Henryk Tur - 20 Kwietnia 2006, 10:22
Ok, ludzie, kto chciałby posłuchac moich utworów, proszę zajrzeć do mojego wątku, tam są instrukcje
lavojtek - 20 Kwietnia 2006, 13:10
Logan napisał/a | BFMV to bardzo ostra i szybka jazda. |
Kupilem sobie ich plytke jakies 2 tygodnie temu i jestem po paru przesluchaniach. Bardzo dobry kawalek muzyczki
Cavek - 20 Kwietnia 2006, 14:11
U mnie dzisiaj wspominki : Therion - Lepaca Kliffoth
Vykosh - 20 Kwietnia 2006, 15:33
Haletha:Cytat | Grahf:Cytat | Do zapoznania się z jej twórczością przekonał mnie kawałek Bonny Portmore z mojego ulubionego serialu (poza fatalnym 6 sezonem ) i filmu Nieśmiertelny. |
Piosenkę Bonny Portmore w Nieśmiertelnym śpiewa niejaka Laura Creamer:) |
A nie robil czasem muzyki do "Niesmiertelnego" Queen?
elam - 20 Kwietnia 2006, 17:22
robil. ale chyba nie do serialu
Tengrom - 20 Kwietnia 2006, 17:30
A ja mam dylemat pojechać na koncert toola czy na heineken festiwal na sigur rose :/
Choć ja bym pojechał na toola ale niestety moja lepsza połowa woli sigur rose i co teraz zrobić :/
Vykosh - 20 Kwietnia 2006, 18:33
Pojedz na oba, plus jeszcze na DM i na Stonesow i na Gunsow :p
elam - 20 Kwietnia 2006, 18:37
nie jedz na heinekena, nie promuj konkurencji
tylko polskie piwo
Grahf - 20 Kwietnia 2006, 18:46
Haletha napisał/a | Grahf:Cytat | Do zapoznania się z jej twórczością przekonał mnie kawałek Bonny Portmore z mojego ulubionego serialu (poza fatalnym 6 sezonem ) i filmu Nieśmiertelny. |
Piosenkę Bonny Portmore w Nieśmiertelnym śpiewa niejaka Laura Creamer:) |
To nie ulega żadnej wątpliwości Haletha, ale w "Highlander III: The Sorcerer" utwór ten wykonywała właśnie Loreena McKennitt i właśnie ta wersja mi najbardziej odpowiada.
PEN^2 napisał/a | ostatni bardzo podeszło mi The Gathering - szczególnie płytka Souvenieres
piękny głos, piękne melodie i klimat |
Świetna płyta . IMO najlepszym kawałkiem na tej płycie jest genialny "Broken glass".
Poza tym najnowszy album The Gathering "Home" też jest perełką. W tym akurat przypadku należy się cieszyć że zespół odszedł od grania metalu i od kilku płyt konsekwentnie idzie w stronę trip-rocka.
Iscariote - 21 Kwietnia 2006, 22:18
The Gathering Home.. jest baaardzo dobrą płytą.. podoba mnie się bardzo.
A Bullet słyszałem tylko płytę The Poison i była świetna
Moje ulubione słowo: Hardkor
lavojtek - 21 Kwietnia 2006, 22:53
TOOL - 10000 days!
Warto bylo czekac 5 lat, no i najlepiej wydana dycha od dluzszego czasu
|
|
|