Planeta małp - Co nas śmieszy?
Godzilla - 27 Maj 2010, 16:41
Ja kiedyś znalazłam w sieci piękny tytuł, coś w rodzaju "trzecia wojna polsko-niemiecka", dużymi literami. Zajrzałam, a tam było o sprzeczce między profesorami archeologii o wykopaliska.
Kai - 27 Maj 2010, 19:17
A propos słowotwórstwa, bardzo mi się podoba jednostka chorobowa p.n. sk*rwienie rozsiane (inaczej hojność cielesna).
Zastanawiam się, co każe wszystkim i ogólnie zamiast "współpracownica", "pracownica", "męczennica" pisać i mówić "współpracowniczka", "pracowniczka", "męczenniczka" . Chyba napiszę do Miodka bo nie wiem, czy to prawidłowe, czy nie. Ale śmieszy mnie ogromnie.
Piech - 27 Maj 2010, 23:57
Kai napisał/a | Zastanawiam się, co każe wszystkim i ogólnie zamiast współpracownica, pracownica, męczennica pisać i mówić współpracowniczka, pracowniczka, męczenniczka . Chyba napiszę do Miodka bo nie wiem, czy to prawidłowe, czy nie. Ale śmieszy mnie ogromnie. |
Kto tak mówi? Nigdy nie słyszałem.
Fidel-F2 - 27 Maj 2010, 23:58
ja też nie
Kruk Siwy - 28 Maj 2010, 00:02
Znajomeczki Kaieczki?
Zgaga - 29 Maj 2010, 13:08
Puszka napoju Tiger kupiona w sklepie polskim. Dlaczego ? Ano: 1) skład i przeciwskazania w językach rosyjskim, białoruskim i litewski, 2) po rosyjsku - nie wskazane dla młodzieży do lat 18.; po białorusku - nie wskazane dla dzieci do lat 12; po litewsku - żadnych przeciwskazań.
Witchma - 29 Maj 2010, 13:33
Zgaga, już kilka razy zauważyłam podobne ciekawe rozbieżności, na przykład specyfiki, które w różnych krajach można różnie dawkować
Anonymous - 29 Maj 2010, 15:03
Otwieram dzisiaj maila i dostaję list, który powalił mnie na ziemię. Czytałem Pismo Święte, ale na litość boską, żeby akurat do mnie wysyłać maile, skierowane do Jego Ekscelencji Księdza Biskupa, z prośbą o interpretację PŚ... Wiem, że ktoś sobie robi jaja, ale nie wiem, skąd miał mój mail (czyżby z Katedry?). I tak
Cytat |
Wasza Ekscelencjo,
Bardzo prosze mi wytlumaczyc, dlaczego tak jest napisane w Biblii?
Pismo Swiete
1 List do Tymoteusza Rodzial 3
(1) Nauka ta zasluguje na wiare. Jesli ktos dazy do biskupstwa, pozada dobrego zadania. (2) Biskup wiec powinien byc nienaganny, maz jednej zony, trzezwy, rozsadny, przyzwoity, goscinny, sposobny do nauczania, (3) nieprzebierajacy miary w piciu wina, niesklonny do bicia, ale opanowany, nieklótliwy, niechciwy na grosz, (4) dobrze rzadzacy wlasnym domem, trzymajacy dzieci w uleglosci, z cala godnoscia. (5) Jesli ktos bowiem nie umie stanac na czele wlasnego domu, jakzez bedzie sie troszczyl o Kosciól Bozy? (6) Nie [moze byc] swiezo ochrzczony, azeby wbiwszy sie w pyche nie wpadl w diabelskie potepienie. (7) Powinien tez miec dobre swiadectwo ze strony tych, którzy sa z zewnatrz, zeby sie nie narazil na wzgarde i sidla diabelskie. (8) Diakonami tak samo winni byc ludzie godni, w mowie nieobludni, nienaduzywajacy wina, niechciwi brudnego zysku, (9) [lecz] utrzymujacy tajemnice wiary w czystym sumieniu. (10) I oni niech beda najpierw poddawani próbie, i dopiero wtedy niech spelniaja posluge, jesli sa bez zarzutu. (11) Kobiety równiez - czyste, niesklonne do oczerniania, trzezwe, wierne we wszystkim. (12) Diakoni niech beda mezami jednej zony, rzadzacy dobrze dziecmi i wlasnymi domami. (13) Ci bowiem, skoro dobrze spelnili czynnosci diakonskie, zdobywaja sobie zaszczytny stopien i ufna smialosc w wierze, która jest w Chrystusie Jezusie. (14) Pisze ci to wszystko spodziewajac sie przybyc do ciebie mozliwie szybko. (15) Gdybym zas sie opóznial, [pisze], bys wiedzial, jak nalezy postepowac w domu Bozym, który jest Kosciolem Boga zywego, filarem i podpora prawdy. (16) A bez watpienia wielka jest tajemnica poboznosci. Ten, który objawil sie w ciele, usprawiedliwiony zostal w Duchu, ukazal sie aniolom, ogloszony zostal poganom, znalazl wiare w swiecie, wziety zostal w chwale.
(1 List do Tymoteusza 3:1-16, Biblia Tysiaclecia)
|
Kusi, żeby odpisać, ale nie mam ochoty złapać jakiegoś wirusa.
Parafrazując tytuł opowiadania Wolfe'a - "Jak biskup Żerań czytając maila do Watykanu pojechać postanowił..."
Kai - 30 Maj 2010, 11:26
Piech, Praktycznie wszędzie.
Pooglądaj sobie AXN, bo tam ostatnio te "wyczyny" przyłapałam.
BTW - ostatni wyczyn tejże stacji - Flashforward - inne tłumaczenie czytane przez lektora, inne wyświetlane na napisach, do tego opóźnionych o parę sekund.
Kruk Siwy, wiem, że Ty tylko w oryginale, nawet chińskie i hinduskie, ja niestety skazana jestem na tłumaczenia, których "tfurcuff" nawet się nie wymienia z nazwiska bo nie mam możliwości ich wyłączenia.
Zgaga, to ma związek z normami obowiązującymi w danym kraju.
Zgaga - 30 Maj 2010, 12:00
Taak?
To dlaczego nie ma składu po polsku. Zdaje się, że taka prosta rzecz u nas obowiązuje.
dzejes - 30 Maj 2010, 12:00
Ej, serio nie było składu po polsku? Nie wierzę.
Kai - 30 Maj 2010, 12:05
Jesssooo, nie mam głowy do zmyślania takich rzeczy. Prawdę mówiąc, to nie pierwszy raz, tylko wcześniejszych sytuacji nie pamiętam dokładnie.
Niestety, nie mogłam wyłączyć napisów ani lektora - to ostrzeżenie dla amatorów Cyfry +.
Myślę, że AXN nie podlega temu obowiązkowi. Oni się szmacą na różne sposoby.
OT- a może to wyłuskać? Sądzę, że wiele innych osób ma zastrzeżenia do działalności takich "pakietowych" telewizji.
dzejes - 30 Maj 2010, 12:06
Hmmm, ja do Zgagi pisałem w sprawie braku polskiego opisu na Tigerze.
Kai - 30 Maj 2010, 12:20
Sorry, efekt wpadania z doskoku.
A jeśli chodzi o skład - cóż konia z rzędem temu, kto prześledzi drogi dostawy i wszystkie przepisy (o ile wiem, bez informacji w j. polskim produkt nie powinien znaleźć się na półkach, ale oczywiście mogę nie mieć racji w końcu mam doświadczenia WYŁĄCZNIE z przemysłu).
Zgaga - 30 Maj 2010, 12:40
dzejes, nie było. Skład miałeś albo cyrylicą albo po litewsku.
dzejes - 30 Maj 2010, 13:25
No to jestem mocno zdziwiony. Choć Tiger ostatnio na polski rynek wypuścił puszki z róznymi dziwnymi opisami - ja piłem takie, na których tekst był po hebrajsku i arabsku, ot taki wkład firmy w budowanie świata bez konfliktów Jednak był też skład po polsku, po prostu naklejony na puszkę. Może z tej twojej ktoś naklejkę zdarł?
Zgaga - 30 Maj 2010, 17:47
Puszka mi się do ręki nie kleiła, więc raczej stawiam na to, że żadnej dodatkowej nalepki nie było.
Zgaga - 31 Maj 2010, 10:30
Krótki dialog:
- Pani godność?
- Słucham? - wielkie, zdziwione oczy: obraża mnie?.
Edit: Waldemar Pawlak w wywiadzie dla Rzepy :
Cytat | Każdy uczeń i student powinien mieć tablet zamiast teczki, oczywiście najlepiej z otwartym oprogramowaniem. |
baranek - 1 Czerwca 2010, 07:53
perspektywa upchnięcia tych wszystkich bagaży w bagażniku Skody.
Garfa - 3 Czerwca 2010, 18:40
Sąsiad wypatrzył, że regularnie dostaję przesyłki kurierskie. Oczywiście nie dało mu to spokoju, i gdy przydybał mojego ojca zapytał go co też jest w tych paczkach. Jakież było jego zdziwienie gdy padła odpowiedź - książki. Wtedy wypalił: ale przecież ona już nie chodzi do szkoły.
Martva - 3 Czerwca 2010, 18:50
W sumie to chyba bardziej straszne niż śmieszne...
Witchma - 3 Czerwca 2010, 20:55
Garfa,
ketyow - 4 Czerwca 2010, 23:03
Jakoś szukałem czegoś na YT
http://www.youtube.com/watch?v=N3hv4rzTtIY
Zgaga - 5 Czerwca 2010, 09:15
Garfa, mocne
Memento - 5 Czerwca 2010, 17:40
Grand Theft Auto Somalia.
Chal-Chenet - 5 Czerwca 2010, 18:03
Niszczy.
Zgaga - 6 Czerwca 2010, 07:59
Taaa... Jaki kraj taka mafia... i takie ferrari.
Fidel-F2 - 6 Czerwca 2010, 23:03
nie wiem, jakoś nie wzbudziło to we mnie wesołości
ketyow - 6 Czerwca 2010, 23:10
To ja uczynię powinność: było.
Ozzborn - 6 Czerwca 2010, 23:18
owszem... dostałem to od Mojżesza zaraz po tym jak przeszli Morze Czerwone
|
|
|