Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
dzejes - 25 Czerwca 2009, 18:41
Wow
Nie wiem, czy dobry temat, jeśli nie, to niech jakiś usłużny mod... oh wait.
Martva - 25 Czerwca 2009, 18:50
Był taki temat 'dzieci-wychowanie'. Może tam?
Może coś napiszę, ale muszę się otrząsnąć z furii po ostatnim zdaniu
NURS - 25 Czerwca 2009, 18:56
To jeszcze sobie to przeczytaj na deser:
http://wiadomosci.gazeta....czcigodnym.html
Fidel-F2 - 26 Czerwca 2009, 05:28
utwierdzam się w przekonaniu, ze jedyna możliwa postawa dla uczciwego człowieka w tym aspekcie to wojujący antyklerykalizm
dareko - 26 Czerwca 2009, 09:44
Antyklerykalizm to jakas postawa zyciowa. Nie mam ochoty poswiecac KK tak duzo swojej energii. Jedyne co moge zrobic, to glosno mowic i protestowac, gdy wpiernicza sie ze swoja filozofia w zycie ludzi, miedzy innymi moje. Tyle.
A dziecko i tak wychowam sam, i zadna trzepnieta katechetka tego nie zmieni.
Adashi - 27 Czerwca 2009, 10:14
NURS napisał/a | http://wiadomosci.gazeta....czcigodnym.html |
Fidel-F2 napisał/a | utwierdzam się w przekonaniu, ze jedyna możliwa postawa dla uczciwego człowieka w tym aspekcie to wojujący antyklerykalizm |
Amen!
Fidel-F2 - 27 Czerwca 2009, 11:08
Adashi, coś często się ostatnio zgadzamy
dorosłeś czy jak?
Adashi - 27 Czerwca 2009, 11:30
Raczej Tyś znormalniał, ale nie... cuda się nie zdarzają
ihan - 27 Czerwca 2009, 11:37
No, tylko nie zacznijcie się całować, bo deszczu to u nas aż za dużo.
Fidel-F2 - 27 Czerwca 2009, 11:40
ihan, nie na pierwszej randce
dareko - 27 Czerwca 2009, 12:27
Fidel-F2, cos Ty taki niesmialy?
Agi - 27 Czerwca 2009, 12:29
Koniec offtopa!!!
dalambert - 27 Czerwca 2009, 13:48
Agi, jaki to offtop przeca tak o religii ateisty rozmawiają , innej nie mają
Agi - 27 Czerwca 2009, 14:06
dalambert, nie prowokuj awantury, bardzo proszę
Anonymous - 27 Czerwca 2009, 21:27
dzejes napisał/a | Wow
Nie wiem, czy dobry temat, jeśli nie, to niech jakiś usłużny mod... oh wait. |
Zajrzalam kiedys do dziennika a ta temat WDZ (Wychowanie do zycia w rodzinie) jak byk: Antykoncepcja to zlo. Poczytalam sobie podrecznik i na zebraniu z rodzicami doradzilam im zapoznanie sie z tresciami nauczania na tych zajeciach, gdyz pewne tematy sa prezentowane mocno jednostronnie. Dziwnym trafem, w moich klasach liczba uczestnikow w zajeciach WDZ zawsze oscylowala w granicach zera.
Easy - 27 Czerwca 2009, 22:47
http://www.fronda.pl/news...lnej_w_szkolach
Oj na Frondzie coś słabo odpierają te zarzuty.
1:0 dla feministek.
dzejes - 27 Czerwca 2009, 22:51
Frondę czasem czytam for teh lulz.
Cytat |
Jasne, że nie. Kiedyś było naturalnie, większość młodzieży - w stospwnym wieku - dowiadywała się o tym od rodziców, a w najgorszym razie od równiesników (często w zniekształconej, nieraz zwulgaryzowanej formie). I co? I nic. Ludzie się rozmanażali, seks spełniał swoję rolę. Teraz zrobiono z tego naukę, jak każdą inną, aby usprawiedliwić kompletne porzucenie moralności i podłoża emocjonalnego (rozumowego). Tzw. oświeceni sprawy seksu traktują czysto biologicznie, technicznie: jak zapobiec, jak założyć (gumę), co wziąć (żeby nie zajść).
Uważam, że akurat takie drastyczne metody (jak opisywany przez oburzoną uczennicę naturalistyczny film o aborcji) są jak najbardziej na miejscu. Uświadamiają młodym widzom, jak straszną jest to rzeczą, po prostu morderstwem, a nie kosmetycznym zabiegiem - jak to przedstawiają zwolennicy aborcji. Może ta panienka wyrośnie dzieki temu na obrończynię życia nienarodzonych, bo samo wspomnienie pokazu będzie ją napawało zgrozą. Czasami taka lekka trauma wywołuje pożadane posatwy.
|
Życzę tej osobie czeredki szczęśliwych dzieci - a wszystkich bez wyjątku homoseksualistów.
Easy - 27 Czerwca 2009, 23:25
dzejes napisał/a | Życzę tej osobie czeredki szczęśliwych dzieci - a wszystkich bez wyjątku homoseksualistów. |
Złośliwcze.
Piech - 8 Lipca 2009, 16:11
baranek napisał/a | klasyczna chrześcijańska dwulicowość. |
A propos dwulicowości: pojechałbyś w ten sposób po żydach, muzułmanach czy Murzynach?
Fidel-F2 - 8 Lipca 2009, 18:19
Piech napisał/a | A propos dwulicowości: pojechałbyś w ten sposób po żydach, muzułmanach czy Murzynach | chrześcijanie tyle po nich jeździli, że pałę odgięło w drugą stronę
Piech - 8 Lipca 2009, 18:40
baranek napisał/a | Piech, rozumiem, że pytanie było do mnie?
Tylko, że ja po nikim nie pojechałem. O dwulicowość chodzi? No owszem, bo tak sobie myślę, jak to możliwe, że w kraju, w którym 98% społeczeństwa deklaruje się jako katolicy, jest tyle kradzieży, gwałtów, morderstw, rozwodów etc. To gdzie jest ten ich słynny dekalog? Na DVD tylko już? |
baranek, tak, do Cie było, ale chyba nie zrozumiałeś mojego pytania. Pytałem, skoro uważasz za stosowne wyprowadzać uogólnienia dotyczące mnie, czy uważasz za równie właściwe uogólniać w stosunku do żydów albo Murzynów.
baranek - 8 Lipca 2009, 19:43
Kruk Siwy, czekam na Farenhajtową antologię. Mam świadomość, że to musi potrwać, ale i tak boli.
Piech, teraz zatrybiłem.
Kiedy mówię, "żydowski talent do interesów", to nie twierdzę, że wszyscy Żydzi mają taleny do interesów, tylko, że nikt nie potrafi tych interesów, tak jak oni.
Kiedy mówię "typowo murzyńskie poczucie rytmu", to nie twierdzę, że wszyscy Murzyni mają poczucie rytmu, tylko, że nikt nie potrafi tak grać bluesa jak czarni właśnie.
Kiedy mówię "klasyczna chrześcijańska dwulicowość" to nie twierdzę, że wszyscy chrześcijanie są dwulicowi, a jedynie, że nikt nie potrafi być tak obłudny jak katolik. A Polak - katolik szczególnie.
Z tym, że to jest moje zdanie i można się z nim nie zgadzać. Patrząc, dla naprzykładu, na pannę młodą w białej sukni i szóstym miesiącu ciąży.
Piech - 8 Lipca 2009, 20:14
baranek napisał/a | Kiedy mówię, żydowski talent do interesów, to nie twierdzę, że wszyscy Żydzi mają taleny do interesów, tylko, że nikt nie potrafi tych interesów, tak jak oni.
Kiedy mówię typowo murzyńskie poczucie rytmu, to nie twierdzę, że wszyscy Murzyni mają poczucie rytmu, tylko, że nikt nie potrafi tak grać bluesa jak czarni właśnie.
Kiedy mówię klasyczna chrześcijańska dwulicowość to nie twierdzę, że wszyscy chrześcijanie są dwulicowi, a jedynie, że nikt nie potrafi być tak obłudny jak katolik. A Polak - katolik szczególnie. |
I nie widzisz zasadniczej różnicy między uogólnieniem pozytywnym a pejoratywnym? To spróbuj coś takiego: "klasyczna żydowska chciwość".
baranek - 8 Lipca 2009, 20:46
Sęk w tym, że nie widzę. Pewnie dlatego, że jestem gruby. Wiesz, Piech, taki klasyczny gruby poczciwina. Postrzegam świat prosto. Nawet znaczenie słowa "pejoratywny" musiałem sprawdzić w słowniku. Kojarzę tak, a nie inaczej. Jest mi przykro, jeżeli ktoś czuje się urażony moimi skojarzeniami. Wynikają one z konkretnych, dość osobistych doświadczeń wyniesionych z kontaktów z ludźmi głęboko wierzącymi. Wiem, gdybym siedemset razy dostał w mordę od Araba, nie powinienem twierdzić, że wszyscy Arabowie są skorzy do bitki. Nie powinienem, ale pewnie tak właśnie bym twierdził. Nie twierdzę, że mam rację. Mówię tylko, jak postrzegam coraz bardziej otaczającą mnie rzeczywistość.
edit: w moim świecie, to raczej Szkoci są chciwi. Chociaż ostatnio miałem trochę kontaktów z Holendrami [to są ci Szkoci wygnani ze Szkocji za skąpstwo].
Kostucha Drang - 8 Lipca 2009, 20:50
He he . Wyglada na to, że po chrześcijanach a zwłaszcza katolikach mozna jeździć do woli. Stwierdzenie w stylu katolicka mentalność nkogo nie rusza. Inaczej niż ewentualne uwagi na temat murzyńskiej ( albo żydowskiej ) mentalności. Można do woli rozprawiać na temat chrześcijanskiej dwulicowości albo katolickiej obłudy ale po prostu "jakoś nie wypada" zająknąć się na temat wad murzynów, żydów itp.
Zajrzyjcie do wątku poświęconego demotywatorom. Rozmaici debile dla zabawy wklejają tam np. obrazki - kpiny z Jezusa, Biblii itp. Czemu ? Bo można.
pozdro
Godzilla - 8 Lipca 2009, 20:56
Weź spreja, urżnij się i po pijaku napsikaj na ścianie śmietnika "Żydzi są be". Następnego dnia będzie szum na cały świat jaki to w Polsce antysemityzm. Jeśli napsikasz "Allah jest be", następnego dnia nie będzie śmietnika, albo Twojego domu. Jeśli napsikasz "Jezus jest be", staniesz się bojownikiem występującym przeciwko katolickiej obłudzie.
Coraz mniej chce mi się tu zaglądać.
Fidel-F2 - 8 Lipca 2009, 21:05
ee tam, nie raz tu leciały joby na synów allaha
illianna - 8 Lipca 2009, 21:07
a co z babciami w beretach z bardzo określonej włóczki, toż one zaraz by ten śmietnik czyś obkleiły, takie babcie potrafią niejeden sexshop zamknąć albo wystawę, względnie kino
Lynx - 8 Lipca 2009, 21:33
zaraz, zaraz. To ja zapytam: co to jest do cholery? licytacja która religia jest lepsza? Prawie każdy na tym forum był ochrzczony i przyjęty do komunii.
Wśród wyznawców każdej są hipokryci- tzw. human factor.
Wkurza mnie takie podejście. Dalambert, Twoje- bo jątrzysz. Fidel-F2, Twoje, bo judzisz.
baranek - 8 Lipca 2009, 21:38
Lynx, w świetle tego co tutaj zostało napisane, słowo "judzisz" staje się niejednoznaczne.
|
|
|