To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

marekz - 8 Grudnia 2015, 23:54

Skończył się drugi sezon Leftovers. O ile pierwszy sezon w moim odczuciu był wybitnie słabowity, o tyle drugi był bardzo nierówny. Były ze trzy bardzo mocne odcinki (pierwszy, ósmy i jeszcze któryś) i ze cztery bardzo nijakie. Pod koniec sezonu to była taka przeplotka: raz mocny odcinek, raz do du py.

Zakończyli tak, że trzeci sezon jest jak najbardziej możliwy, ale wątpię czy to dostanie kolejny sezon, jak na razie jest to nierozstrzygnięte. Niezła warstwa muzyczna, ale ogólnie raczej nie jest to warte polecenia.

marekz - 9 Grudnia 2015, 00:04

Chal-Chenet napisał/a
mesiash, The X-Files 10/10, Breaking Bad 10/10, Black Mirror 10/10, Utopia 9/10 - choć tu jestem dopiero po pierwszym sezonie, Czarna Żmija 9/10 - za wyjątkiem pierwszego sezonu, który mi nie leży.

A czemu? ;)

Utopia jest mocno przereklamowana na tym forum. 9/10?

Fidel-F2 - 9 Grudnia 2015, 09:38

Utopia 8/10 ale rozumiem ocenę 9/10
Homer - 19 Grudnia 2015, 09:57

marekz napisał/a
wątpię czy to dostanie kolejny sezon, jak na razie jest to nierozstrzygnięte.

Mnie się 2 sezon bardzo podobał. A trzeci będzie i będzie zarazem ostatnim (przynajmniej taki stan informacyjny na teraz).

Martva - 20 Grudnia 2015, 22:51

Jonathan Strange i pan Norrell. Na razie pierwsze dwa odcinki, uznałam że będę sobie dawkować jeden dziennie pod rowerek. I słusznie, bo pod robótki jest za ładny ;) Troszeczkę się bałam tego serialu bo książka była bardzo super, ale dało radę. Bardzo dało radę. Aktorzy świetnie dobrani, Norrell nieporadny i nieśmiały, Strange zachwycająco bezczelny, Arabella żywa i radosna. I nawet włosy jak puch ostu są dość sensowne. Jestem na tak.
Pako - 21 Grudnia 2015, 18:41

Tymczasem parę nowych sezonów już za nami:
homeland - moim zdaniem bardzo dobry, wszystkie sezony w miarę jakoś się trzymają, ale ten mi wybitnie podszedł. Najlepszy od pierwszego chyba.

Fargo - no tu nie wiem, czy lepszy od pierwszego, bo tylko mnie jeden motyw wkurza, którego sensu albo nie rozumiem, albo po prostu nie ma. Ale i tak rewelacja.

Dr Who - jak zwykle w sumie nierówny sezon. Pierwsze dwa odcinki rewelacja, potem przeciętnie, potem popisowa kóncówka z teatrem jednego aktora i finalnie kawałem dobrej historii doktora. Takie najlepiej lubie.

Chal-Chenet - 1 Stycznia 2016, 23:46

Childhood's End (Koniec Dzieciństwa)

Nie czytałem powieści Clarke'a, ale ten trzyodcinkowy miniserial zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie. Zwłaszcza dwa pierwsze epizody, bo im bliżej finału, tym jest nieco gorzej i coraz mniej wiarygodnie. Do gustu przypadło mi niespieszne tempo opowieści, fabuła jest nastawiona bardziej na refleksję niż akcję, co działa zdecydowanie na korzyść. Nie wszyscy bohaterowie są ciekawie przedstawieni, niektóre wątki śledziłem z mniejszym zainteresowaniem niż pozostałe. Także pod względem aktorskim jest przyzwoicie. Nie żałuję czasu poświęconego na seans.
7/10

Lowenna - 5 Stycznia 2016, 14:25

Ruszył 4 sezon Sherlocka :omg: :omg: :omg: A przynajmniej odcinek specjalny s04e0. :mrgreen:
gorbash - 5 Stycznia 2016, 14:41

Ruszył to takie mocne słowo. Jest tylko odcinek specjalny a reszta w 2017.
Lowenna - 5 Stycznia 2016, 15:34

gorbash, buuuu :( Tego już nie sprawdziłam. Ucieszyłam się nowym odcinkiem :|
Chal-Chenet - 5 Stycznia 2016, 16:45

Ash vs. Evil Dead (Sezon 1)

Cóż, muszę nieco zweryfikować moją bardzo optymistyczną opinię po początkowych odcinkach. Im dalej w las, tym coraz mniej drzew. To nie jest dramat psychologiczny, ale niektóre wątki są wybitnie niewiarygodne (vide Ash i czarna policjantka lub też Xena). Także żarty z odcinka na odcinek są coraz gorsze, choć od czasu do czasu zdarzają się dobre. Bohaterowie często postępują nie za bardzo logicznie, a sam finał jest raczej słaby, szargający przy okazji dobre imię głównego bohatera.
Samo zakończenie zdaje się sugerować kolejny sezon (choć to jeszcze kwestia tego jaką oglądalność miał ten) i ja do niego zasiądę. Choć już z nieco mniejszym entuzjazmem.
Mimo wszystko jednak, tytuł jest przyjemną, odmóżdżająca rozrywką. Wahałem się między oceną 6 a 7. Ostatecznie nieco naciągane:
7/10

Fidel-F2 - 6 Stycznia 2016, 16:22

Zakończyłem powtórkę wszystkich sezonów Przyjaciół. O, jakie to dobre. Za kilka lat powtórzę jeszcze raz.
konopia - 6 Stycznia 2016, 21:27

Fidel-F2, :shock:

skończyłem Wrogie niebo, 52 odcinki, lepsze niż revolution :mrgreen:
Fidel-F2, poleć coś jeszcze

Silaqui - 6 Stycznia 2016, 21:38

Pako napisał/a

Dr Who - jak zwykle w sumie nierówny sezon. Pierwsze dwa odcinki rewelacja, potem przeciętnie, potem popisowa kóncówka z teatrem jednego aktora i finalnie kawałem dobrej historii doktora. Takie najlepiej lubie.

Ten sezon po raz pierwszy nie wzbudził we mnie praktycznie żadnych emocji. Owszem, było kilka momentów, które mogłyby poruszyć rude zardzewiałe serducho, ale... Moffat naprawdę przegina. Capaldi mógłby być genialnym Doktorem, połączeniem dziewiątego i dziesiątego, ale ciągle coś nie gra, czuję totalnie niewykorzystany potencjał.
Tak naprawdę jedynie odcinek świąteczny uratował ten sezon. A dokłądniej dwie sceny. "Hello sweetie" i sama końcówka. Za takim Doktorem tęskniłam i takiego dostałam. Plus, mimo moich wcześniejszych obaw: River dała radę.

Fidel-F2 - 6 Stycznia 2016, 23:32

konopia, nie dam rady, nie jesteśmy kompatybilni, Wrogiego nieba nie zniosłem, dałem spokój po pierwszym sezonie, głupie, naiwne i bez jaj.
marekz - 6 Stycznia 2016, 23:43

Wrogie Niebo lepsze niż Revolution? Raczysz być pijany? :)
mesiash - 7 Stycznia 2016, 12:36

A ja odkrywam przyjaciół na nowo - bez lektora. Inny wymiar serialu.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2016, 12:55

W sumie jest to interesująca koncepcja.
Agi - 7 Stycznia 2016, 13:07

Lektura "Stuhrmówki" zachęciła mnie do sięgnięcia po "Glinę" i zapowiada się, że obejrzę w całości. Wkurzają mnie tylko reklamy co 10 minut serwowane przez VOD.
Fidel-F2 - 12 Stycznia 2016, 15:18

Grantchester Przystojny pastor, gdzieś na angielskim zadupiu, jeździ na rowerze i rozwiązuje zagadki kryminalne, jest początek lat 50' ubiegłego wieku. Hmmm... Zagadki proste, rozwiązania i związki przyczynowo-skutkowe umowne ale nie o to tu chodzi. Serial skupia się na delikatnym komentarzu zjawisk i przemian społecznych, na dylematach moralnych, ukazywaniu ówczesnej społeczności, nastroju. Przyjemnie się ogląda choć nie wszystko ma tu wydźwięk optymistyczny.
Dunadan - 12 Stycznia 2016, 18:40

Kroniki Shannary,
Uh, dziwaczny serial. Miejscami potwornie kiczowaty jakby go tworzył nastolatek który za dużo grał w icewind dale albo innego baldura. A miejscami super pomysły i realizacja. Zobaczymy jak będzie dalej...

Martva - 12 Stycznia 2016, 19:55

Dunadan napisał/a
Miejscami potwornie kiczowaty

Yyyyy, jak sobie przypomnę wrażenia z książki, bo z samej książki nie pamiętam nic :P to się dziwię że miejscami jest super. To taki fantasy sztampowe do wyrzygania przecież. Acz fakt, serial ma szansę być lepszy od pierwowzoru.

Dunadan - 12 Stycznia 2016, 21:38

Martva napisał/a
To taki fantasy sztampowe do wyrzygania przecież.

No tak tak, elfy, spiczaste uszy... ale mają nieco dystansu do siebie (śmieją się z tych uszu). Podoba mi się idea połączenia naszego świata po apokalipsie z elfami, krasnoludami itp. Nie wróżę wiele dobrego ale obejrzę jeszcze parę odcinków. No i gra Manu Bennett - kolo fajnie gra mięśniaków, był świetny w Spartakusie i Arrow, tu też gra fajną postać.

Chal-Chenet - 18 Stycznia 2016, 15:16

Ponoć rozpoczęły się zdjęcia do trzeciego sezonu Black Mirror. :omg:
Ma być ponoć 12 odcinków. W porównaniu z poprzednimi sezonami - dużo więcej. Ciekawe czy będzie równie dobrze jakościowo. Oby!

konopia - 21 Stycznia 2016, 13:24

Ash vs evil dead, kino typowo rowerowe, czekam na drugi sezon, bo to nawet śmieszne było, tego serialu nie da rady brać na poważnie, i za to go lubię!

ocena 4/5 z zastrzezeniem, ze tylko dla amatorów tego typu rzeczy, reszta niech lepiej poogląda coś innego.

BTW: widziałem, że na syfy rusza Killjoys ktoś, coś ? Fajne to?
a na luty zapowiadają nowe odcinki x-files (to na 5) :omg: już się jaram... :omg:

Homer - 21 Stycznia 2016, 22:16

konopia napisał/a

a na luty zapowiadają nowe odcinki x-files (to na 5) :omg: już się jaram... :omg:

Jaki luty -> w poniedziałek o 21 na FOXie.

konopia - 22 Stycznia 2016, 17:49

w poniedziałek o 21 na FOXie UK jest Walking Dead,
widać 5 w UK wykupiła wyłączność na X-files nowe.

marekz - 24 Stycznia 2016, 01:15

Sezon 3 The 100 wystartował. Pierwszy odcinek straszna nędza, a tak mi się dobrze oglądało drugi sezon. Może po prostu muszę się trochę znieczulić i wrócic do odpowiedniego nastroju, bo drugi sezon pojechałem na dwie raty.

Wystartowało też coś, co się nazywa Colony, a do czego zamierzam się jutro przymierzyć.

Agi - 25 Stycznia 2016, 10:36

Obejrzałam dwa sezony Gliny" wykopane z głębin VoD. Szkoda, że nie nakręcili tego więcej. Co prawda Pasikowski chwilami jedzie po bandzie przedstawiając komisarza Gajewskiego, a później i Banasia nieomal jak samotnych szeryfów na Dzikim Zachodzie, ale ogląda się dobrze, a obsada aktorska zacna.
dalambert - 25 Stycznia 2016, 11:50

Agi, Fakt - "Glina" to dobry serial - szkoda, że nie kontnuowany. Dziś już Radziwiłowicz za stary do tej zabawy.

Partner forum