Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
dareko - 9 Czerwca 2009, 10:22
baranek, sa bardziej skomplikowane przypadki. Dwa plemniczki, dwa jajeczka. Robia sie blizniaki, ale pozniej... ups, jeden wchlania drugiego. Rodzi sie dizecko, ktore ma w organizmie dwa zestawy DNA i...... dwie dusze?
Kupy sie to nie trzyma, ale jak teoria kupy sie nie trzyma, to uslyszysz cos na ksztalt "niezbadane sa wyroki boskie".
Rafał - 9 Czerwca 2009, 11:20
dzejes napisał/a | Rafale - skoro tam dobrze Ci idzie tłumaczenie, to i mi coś wytłumacz. Skąd się wzięło dziesiąte przykazanie? Ani żadnej rzeczy, która jego jest? Jakieś dziwne, pokraczne takie. O co z nim chodzi? | Ja wiem, że ty wiesz, ale dla dobra ogółu itd ...
W dwóch miejscach w Starym Testamencie są przytoczone przykazania. Księga powtórzonego prawa i księga wyjścia. W księdze wyjścia jakby policzyć na szybko wychodzi 9 przykazań, ale Tora za przykazanie uważa "Ja jestem ..." itd stąd i u Żydów mamy 10 przykazań, a księga powtórzonego prawa bez tego "Ja jestem" daje 10 - bo wyodrębniono z ostatniego całe dobrodziejstwo inwentarza, podczas gdy księga wyjścia traktuje te przykazania (9 i 10) łącznie. Tora oparła się na księdze wyjścia, katechizm KK na późniejszej księdze powtórzonego prawa, ale to jest jedno i to samo.
Gustaw G.Garuga napisał/a | Eutanazja nie spełnia żadnej z tych definicji. | Druga definicja, eutanazja to pozbawienie życia człowieka w gwałtowny sposób.
dareko napisał/a | Konkretnie, kto i za co skazal Husa? Jak zginal? | wiki napisał/a | Antypapież Jan XXIII, pod naciskiem króla Węgier i Niemiec Zygmunta Luksemburskiego, zwołał w 1414 Sobór w Konstancji, którego celem było ustanowienie jednego papieża w Kościele oraz zwalczanie herezji. Zaproszono również Husa, aby wytłumaczył się ze swoich błędów. Hus, obawiając się o swoje życie, odmówił. Jednak pod naciskiem antypapieża Jana i wobec gwarantującego mu bezpieczeństwo listu żelaznego od króla Zygmunta, zgodził się pojechać do Konstancji w listopadzie 1414. Tam, na polecenie króla, został podstępnie uwięziony, a następnie oskarżony jako heretyk – zwolennik Wiklefa (co nie było całkowitą prawdą) | dareko napisał/a | 1. Eutanazja nie ma nic z okrucienstwa.
2. Spalenie na stosie sie lapie? | 1. Czy eutanazja nie ma nic z okrucieństwa? Jak przypominam sobie pacjentów pewnego szpitala to nie mam najmniejszych wątpliwości:
http://www.bundesarchiv.d..._euth_polen.pdf
2. IMO się łapie. dareko napisał/a | skoro caly czas forsujecie swoja wizje tego co morderstwem jest a co nie. Narzucacie ja innym. | Jasne, spalmy słowniki, polonistów nie palmy, przerobimy ich na traktorzystów. dareko napisał/a | Dlaczego uciekasz od pytania? | A ono brzmi ...? Pytam serio, bo pisze z doskoku i boję się abym sie ni pogubił. baranek napisał/a | Kościół naucza, że życie ludzkie podlega ochronie od chwili poczęcia. Czyli, jak rozumiem, plemniczek wnika do komórki jajowej i wtedy myk!, wskakuje dusza. OKa, rozumiem. Potem ta komóreczka dzieli się i dzieli, dzieli coraz bardziej i ta dusza ciągle tam jest, tak? A potem następują kolejne podziały i nagle pojawiają się bliźniaki jednojajowe. Co wtedy dzieje się z duszą. Każdy dostaje po pół, czy jeden pozostaje bezduszny?
I proszę to pytanie potraktować poważnie. I niech ktoś obyty z nauczaniem kościoła kat. postara się na nie odpowiedzieć. | To może ja spróbuję. Nie wiadomo kiedy jest ten moment w którym powstaje życie i wygląda na to, że nigdy nie będzie wiadomo. A skoro nie wiadomo, to z ostrożności zakłada się że jest to moment zapłodnienia - jako jedna ze skrajnych granic. Co do duszy to nikt zielonego pojęcia nie ma jak to jest, różnie koncepcje powstawały i upadały, jedna z ciekawszych - eksploatowana w n filmach i literaturze dotyczy pojęcia limbusa. Co prawda od tego się odchodzi, ale co i rusz wyskakują pomysły dot.limitu dusz, a Świadkowei Jechowy w ogóle twierdza, że jeżeli chodzi o sprawiedliwych to limit już dawno się skończył Aktualnie wyjasnienie Fidela jest najbliższe stanowisku KK - Bóg wie najlepiej
Fidel-F2 - 9 Czerwca 2009, 11:35
Rafał, eutanazja raczej powstrzymuje okrucienstwo
dzejes - 9 Czerwca 2009, 11:39
Rafał napisał/a |
W dwóch miejscach w Starym Testamencie są przytoczone przykazania. Księga powtórzonego prawa i księga wyjścia. W księdze wyjścia jakby policzyć na szybko wychodzi 9 przykazań, ale Tora za przykazanie uważa Ja jestem ... itd stąd i u Żydów mamy 10 przykazań, a księga powtórzonego prawa bez tego Ja jestem daje 10 - bo wyodrębniono z ostatniego całe dobrodziejstwo inwentarza, podczas gdy księga wyjścia traktuje te przykazania (9 i 10) łącznie. Tora oparła się na księdze wyjścia, katechizm KK na późniejszej księdze powtórzonego prawa, ale to jest jedno i to samo.
|
No prawie, prawie.
Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi.
Gdzie masz tę część w dekalogu z Małego Katechizmu?
Skąd w Tobie potrzeba uzasadniania każdego idiotyzmu i przekłamania KK? dalambert przynajmniej uczciwie wali "a u was biją Murzynów!"
Adanedhel - 9 Czerwca 2009, 11:40
dalambercie, i fajnie, że protestanci mordowali. Więc są równo z KK. Tyle, że to, co robili oni, w żaden sposób nie wybiela KK, o którym rozmawialiśmy. Jeśli to jest próba usprawiedliwienia działań Kościoła, bo "inni robili to samo, a nawet bardziej", to jest to próba bez sensu; co najwyżej pokazuje, że jedni są warci drugich.
Rafał, okrucieństwem jest zmuszanie umierającego człowieka do cierpienia, gdy ten mógłby go uniknąć.
dareko - 9 Czerwca 2009, 11:51
Tiaaa, piekny przyklad manipulacji. Ja pytalem kto skazal, Ty napisales kto zatrzymal a cytat uciales tam gdzie to bylo wygodne.
Cytat | Został aresztowany, ponieważ list żelazny uznano za ważny tylko wobec władzy świeckiej, a nie kościelnej, co wywołało powszechne oburzenie w Czechach. Interwencje czeskiej szlachty wymusiły na Soborze tylko trzykrotne publiczne przesłuchanie Husa, w czasie których odparł częściowo zarzuty. Los Husa był jednak i tak przesądzony, ponieważ większość uczestników Soboru uważała go za niebezpiecznego heretyka. Głównym tego powodem było negowanie przez Husa boskiego pochodzenia władzy papieży. Kościół nie mógł pozwolić na podważanie skompromitowanej i osłabionej wewnętrznymi sporami instytucji papiestwa. |
Ale to nie KK jest odpowiedzialny za spalenie tego czlowieka zywcem, prawda? Nie, to jacys swieccy..... Daj spokoj.
Rafał napisał/a | http://www.bundesarchiv.d..._euth_polen.pdf |
No pieknie. Nie znam niemieckiego, ale pewnie chodzi o jakies mordy, ktore mordercy nazwali eutanazja. Tak strzelam, takie manipulowanie to czesta praktyka w tym temacie.
Rafał napisał/a | Jasne, spalmy słowniki, polonistów nie palmy, przerobimy ich na traktorzystów. |
O czym Ty piszesz?
Cytat | - Tak przy okazji, to czy pzypisywanie sobie nieomylnosci nie kojarzy Ci sie z pycha?
- Nie, to jest tak wyjątkowe nauczanie i tak rzadki przypadek, że nie.
- Biorac pod uwage mnogosc instytytucji religijnych, ktore przypisuja sobie nieomylnosc gdzie jest owa rzadkosc i wyjatkowosc? |
Z dopiskiem, ze nie chodzi wylacznie o instytucje wewnatrz KK. Instytucji roszczacych sobie prawo do boskiej nieomylnosci jest bez liku, KK jest tylko jedna z nich. Wiec skoro o zadnej wyjatkowsci mowy nie ma, to czy nie koajrzy Ci sie to z pycha?
Edit: baranek, a nie mowilem?
Adanedhel - 9 Czerwca 2009, 12:59
dareko odpowiedział na część pierwszą, na część drugą odpowiem, że chyba żaden z nas nie zakłada, że popełni seppuku, ale chciałby mieć jakiś wybór.
dalambert napisał/a | I dlatego ku oburzeniu Szanownych Państwa owe protestanckie łajdactwa przypominam od czasu do czasu |
Więc dlaczego nie wypomnisz innych, dokonywanych przez muzułmanów, animistów i tak dalej, nie tylko na chrześcijanach? Albo masakrę chrześcijan w Japonii? Hmm? Coś się tak na protestantów uwziął? Rozwiń skrzydła, weź pod uwagę wszystkich, razem z Papuasami
A z drugiej strony siedzieli Izka Kastylijska i Ferdek Aragoński do spółki z Torquemadą, córeczka Heńka, niejaka Marysia... i moglibyśmy się jeszcze długo tak przerzucać
Rafał - 9 Czerwca 2009, 14:59
dzejes napisał/a | Skąd w Tobie potrzeba uzasadniania każdego idiotyzmu i przekłamania KK? | Bo tak sobie trochę z boku siedzę i patrzę że nie dość, że ślepakami się strzela, to jeszcze same pudła lecą, a nikt nie zahaczył o jakiś poważny problem. Wiadomo, ze jak zbrodnie KK to Hus, Luter i Galileusz do spółki z inkwizycją - banał z przekłamaniami, widać, że nikogo nie interesuje temat na tyle aby się dokształć i leci sama kalka z masowej pulpy medialnej. Póki co to bułka z masłem. Adanedhel napisał/a | Rafał, okrucieństwem jest zmuszanie umierającego człowieka do cierpienia, gdy ten mógłby go uniknąć. | Nie wybierajmy sobie kąsków z miski z napisem eutanazja, piszmy o zjawisku w pełnej krasie. O zabiciu z litości/lub innych względów człowieka, który żyć nie chce/nie powinien. Tak, to jest okrutne. dareko napisał/a | Ale to nie KK jest odpowiedzialny za spalenie tego czlowieka zywcem, prawda? Nie, to jacys swieccy..... Daj spokoj. | Ja wiem, że to łatwe zaszufladkować sobie sprawę i szlus, a tymczasem sprawa nie jest taka prosta jak ci się wydaje, tam wkroczyła polityka na najwyższym szczeblu, zagrożone dochody, ustrój społeczny - to był przeddzień rewolucji, a ty tylko heretyk i heretyk. Spójrz szerzej, zobaczysz więcej. Zobaczysz, że sądy świeckie i władza królewska to też KK. W pewnym sensie całą ówczesną historię tworzył KK, z całą konsekwencją. dareko napisał/a | No pieknie. Nie znam niemieckiego, ale pewnie chodzi o jakies mordy, ktore mordercy nazwali eutanazja. | No tak, jak się nie ma argumentu to się zwala na nieuctwo i bagatelizuje. dareko napisał/a | Z dopiskiem, ze nie chodzi wylacznie o instytucje wewnatrz KK. Instytucji roszczacych sobie prawo do boskiej nieomylnosci jest bez liku, KK jest tylko jedna z nich. Wiec skoro o zadnej wyjatkowsci mowy nie ma, to czy nie koajrzy Ci sie to z pycha? | A widzisz, a ja myślałem, ze rozmawiam o KK, tych innych których jest "bez liku" nie znam więc się nie wypowiadam. KK jest o tyle szczególny, ze jest naprawdę wyjątkowy - jest jeden, święty, powszechny i apostolski. Ty go nie znasz, więc nie jesteś w stanie zrozumieć.
Fidel-F2 - 9 Czerwca 2009, 15:28
Rafał napisał/a | Póki co to bułka z masłem. | no, to widać, bo upaprałeś się tym masłem od góry do dołu a kanapki jak nie było tak nie ma Rafał napisał/a | KK jest o tyle szczególny, ze jest naprawdę wyjątkowy - jest jeden, święty, powszechny i apostolski | sekta jak każda Rafał napisał/a | Ty go nie znasz, więc nie jesteś w stanie zrozumieć. | każdy wyznawca każdej sekty powtarza to samo.
Rafał napisał/a | O zabiciu z litości/lub innych względów człowieka, który żyć nie chce/nie powinien. | dramatyzujesz, to tylko umozliwienie czegoś czego inna osoba nie może wykonac samodzielnie, można by rzec samarytanizm
hrabek - 9 Czerwca 2009, 19:23
Słuchajcie, z dalszymi rozmowami na temat eutanazji proponuję przenieść się tu:
http://www.science-fictio...opic.php?t=1247
dzejes - 9 Czerwca 2009, 19:44
Rafał napisał/a | dzejes napisał/a | Skąd w Tobie potrzeba uzasadniania każdego idiotyzmu i przekłamania KK? | Bo tak sobie trochę z boku siedzę i patrzę że nie dość, że ślepakami się strzela, to jeszcze same pudła lecą, a nikt nie zahaczył o jakiś poważny problem. Wiadomo, ze jak zbrodnie KK to Hus, Luter i Galileusz do spółki z inkwizycją - banał z przekłamaniami, widać, że nikogo nie interesuje temat na tyle aby się dokształć i leci sama kalka z masowej pulpy medialnej. Póki co to bułka z masłem. |
Nazwanie Ciebie siedzącym z boku tej dyskusji to jakieś nieporozumienie. Siedzisz w niej po uszy. Zastanawiam się dlatego, że łączysz to wszystko tak zgrabnie z planowaną wazektomią, która to jest zabroniona przez KK. Does not compute.
Rafał - 9 Czerwca 2009, 19:48
Tłumaczę punkt widzenia KK, to wszystko jest logiczne i da się wytłumaczyć, ale czy napisałem gdziekolwiek z czym się zgadzam, a z czym nie? I jakie są moje poglądy na poszczególne zagadnienia? Chyba nie. I tak zostanie, bo to są sprawy bardzo osobiste.
Edit: No i bardzo mnie to interesuje, fascynuje wręcz.
dzejes - 9 Czerwca 2009, 19:52
Ano właśnie, bo ja się wcale nie pytałem o to czy się zgadzasz, tylko dlaczego tak intensywnie się udzielasz i odpowiedź "sprawy osobiste" w pełni mnie zadowala.
Agi - 9 Czerwca 2009, 19:53
Trochę posprzątałam, proszę o trzymanie się tematu
Dabliu - 9 Czerwca 2009, 22:03
http://www.sfora.pl/Chory...listonosz-a7572
Tomcich - 9 Czerwca 2009, 23:35
U nas jest jeszcze tylu księży, że do chorych przychodzą osobiście. Ale kto wie, może to przyszłość. Dojdzie jeszcze spowiedź przez net, przesyłanie na tacę przez Inteligo, i śpiewanie kolęd karaoke w Wigilię przy virtual-żłóbku.
Rafał - 9 Czerwca 2009, 23:40
Może i tak będzie, ale sadzę, że pierwszy upadnie celibat.
Tomcich - 9 Czerwca 2009, 23:43
Rafał, bo to wszystko pomyłka. W piśmie było napisane "żyj w celi bracie" tylko się kopista pomylił i zostało "Żyj w celibacie"
Rafał - 9 Czerwca 2009, 23:47
Ta jest
A w Czechach są już pierwsi księża z dziećmi - nie mogą tylko pozostawać w momencie wyświęcenia w związku małżeńskim - ot taka jaskółka
Edit:
A druga to taka, że siostry zakonne na misjach w Afryce mają dyspenzę na używanie prezerwatyw. Zagadka dla dociekliwych: po co im prezerwatywy?
Dabliu - 10 Czerwca 2009, 00:19
Rafał napisał/a | A w Czechach są już pierwsi księża z dziećmi |
A ja znam takiego w Polsce; proboszcza "mojej" parafii
Rafał - 10 Czerwca 2009, 00:49
Dabliu napisał/a | A ja znam takiego w Polsce; proboszcza mojej parafii | A w XIX w w Galicji było to tak rozpowszechnione, że kuria nic sobie z tego nie robiła. A jak już musiała bo księżulo rozgłos zdobywał i w szeroki świat wypływał to najczęściej zainteresowany z "małżonką" przechodził na protestantyzm
Fidel-F2 - 10 Czerwca 2009, 05:31
Rafał napisał/a | siostry zakonne na misjach w Afryce mają dyspenzę na używanie prezerwatyw. | znaczy, dla swoich mozna zasady nagiąć a reszta ma zdychać, ot niewzruszony moralny autorytet kościoła
Dabliu - 10 Czerwca 2009, 07:25
"Antychryst może zrodzić się z pobożności, z nadmiernej miłości do Boga lub prawdy, jak kacerz rodzi się ze świętego, a opętany przez demona z jasnowidzącego. Lękaj się (...) proroków i tych, którzy gotowi są umrzeć za prawdę, gdyż zwykle wiodą na śmierć wielu innych, często przed sobą, czasem zamiast siebie".
- Umberto Eco
hrabek - 10 Czerwca 2009, 08:10
A czy księża mogą adoptować dzieci?
Rafał - 10 Czerwca 2009, 08:16
Fidel-F2 napisał/a | znaczy, dla swoich mozna zasady nagiąć a reszta ma zdychać, ot niewzruszony moralny autorytet kościoła | Pudło!
Fidel-F2 - 10 Czerwca 2009, 08:29
no to wyjasnij, używają ich zamiast tykw?
Rafał - 10 Czerwca 2009, 08:31
Pomysł ciekawy, ale nie. Za blisko komunałów się trzymasz.
Fidel-F2 - 10 Czerwca 2009, 08:32
no to wyjasnij
Rafał - 10 Czerwca 2009, 08:38
W pewnych rejonach Afryki siostry zakonne są nagminnie gwałcone, co gorsza w tych samych rejonach panuje epidemia aids. Ofiara gwałtu powinna się bronić również przed aids i tyle.
Martva - 10 Czerwca 2009, 08:45
Przepraszam, nie bardzo sobie wyobrażam jak namówić gwałciciela do użycia prezerwatywy
I nie rozumiem dlaczego można się chronić przed AIDS otrzymanym w wyniku gwałtu, a nie można w małżeństwie.
Rafał napisał/a | A w XIX w w Galicji było to tak rozpowszechnione, że kuria nic sobie z tego nie robiła. A jak już musiała bo księżulo rozgłos zdobywał i w szeroki świat wypływał to najczęściej zainteresowany z małżonką przechodził na protestantyzm |
Właściwie to dlaczego Cię to bawi?
|
|
|