To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

mesiash - 26 Sierpnia 2015, 12:17

Jesteśmy w połowie czwartego sezonu American Horror Story. Wreszcie jest strasznie, i naprawdę ciekawie! Gdyby ktoś jeszcze nie miał przyjemności z serią, to polecam zacząć od dziwadeł właśnie. W porównaniu do lekko cukierkowego (ale też dobrego) sezonu 3, udanego ale zbyt jednowątkowego sezonu 2, czy też lekko smutnego ale w ogóle nie strasznego sezonu 1, wypada naprawdę dobrze!
Homer - 27 Sierpnia 2015, 22:59

Mr. Robot. - staram się skreślać seriale z listy, niż dodawać nowe. Skuszony recenzjami sięgnąłem po kończący się już 10odc sezon.

:omg: :bravo

* Klimat muzyczny... hmm... Daft Punk z Tron + stare piosneki.
* Wreszcie coś ciekawszego o hakerach.
* Główny bohater!
* Montaż !

Dunadan - 28 Sierpnia 2015, 10:47

Homer, dzięki za polecankę, zapoznam się.
Homer - 30 Sierpnia 2015, 11:08

Narcos - Kolumbia, Pablo Escobar, narkotyki. 10odc.

Serial prowadzony jako fabularyzowany dokument. Wciąga. Większość na faktach. Mniej akcji, więcej samej historii. Dużo hiszpańskiego. Skóra cierpnie patrząc na poziom brutalności przyjętej jako "norma" w tym "fachu". Mentalność "cyngli" zasmuca.

Chal-Chenet - 1 Wrzeœśnia 2015, 00:33

Skończyłem w końcu Breaking Bad. Piąty sezon potwierdził, że serial jest rewelacyjny. Kibicowałem, by Walter w końcu umarł (świetnie wykreowana postać i w przekroju wszystkich sezonów świetnie uzyskany brak sympatii widza dla tej postaci) i by Jesse znalazł spokój. Aktorsko, nie tylko w przypadku tej dwójki, było bardzo dobrze.
Jestem pod ogromnym wrażeniem całości, to świetnie pomyślana i poprowadzona historia, dbająca o detale.
10/10

Końca dobiegł także Hannibal. Jednak oglądałem. Gdy wyszło info, że to ostatni sezon, stwierdziłem, że co mi tam. I się opłaciło, bo od ósmego odcinka, gdy wchodzi wątek Czerwonego Smoka, jest o niebo lepiej niż do tej pory w sezonie. Takoż i sam Hannibal, w drugiej części trzeciego sezonu był chyba najbardziej przekonujący, dobrze też, że było go mniej niż wcześniej.
7/10 dla całego serialu.

Ponadto obejrzałem pierwszy sezon 12 Małp. Im dalej, tym głupiej, ale ogólnie rzecz biorąc, nie było tak źle. Tytuł otrzymał drugi sezon i pewnie go obejrzę.
6/10

No i zastanawiam się co dalej... Myślę o Utopii. Ktoś to widział?

Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2015, 07:31

Oglądaj. Bardzo dobra rzecz. Odrobinę specyficzna ale imho to zaleta.
Dunadan - 2 Wrzeœśnia 2015, 12:56

Fidel-F2 napisał/a

Też tak uważam ale drugi sezon był już częściowo pozbawiony smaczku "Tajemnicy".

A ja skończyłęmd rugi sezon True Detective - nie było takiej chemii między postaciami ale i tak było nieźle moim zdaniem choć klimat dużo bardziej przygnębiający.

marekz - 2 Wrzeœśnia 2015, 14:30

Kiera w czwartym sezonie powróciła (Continuum). Aż muszę sobie ostatni odcinek trójki przypomnieć, bo nic nie pamiętam, a chyba ostre przewrotki były pod koniec.

No i ostatni odcinek sobie przypomniałem, był naprawdę świetny. Pierwszy odcinek czwartej serii też jest dość obiecujący.

Dunadan - 3 Wrzeœśnia 2015, 00:01

Mr. Robot
Obejrzałem dwa pierwsze odcinki, zapowiada się wyśmienicie. Fajna opowieść o współczesnym społeczeństwie spaczonym przez korporację i... no cóż, internet. CO do muzyki, nie porównywałbym do Daft Punk, raczej do Sama Hulika i do berlińskiej szkoły muzyki elektronicznej (sekwencery itd): https://www.youtube.com/w...ruWnbcY&index=7

Martva - 3 Wrzeœśnia 2015, 00:05

Hannibal 4-7 odcinki trzeciego sezonu. Cóż, zastanawiałam się czemu w jednym odcinku kobiety mówią męskimi głosami, a mężczyźni w ogóle wywalonymi w kosmos, ale uznałam że taka konwencja. Potem się okazało że miałam chwilową awarię dźwięku. Nie wiem jak to świadczy o tym serialu :P
Chal-Chenet - 3 Wrzeœśnia 2015, 22:01

Dunadan napisał/a
Fidel-F2 napisał/a

Też tak uważam ale drugi sezon był już częściowo pozbawiony smaczku Tajemnicy.

Dzięki, panowie. Właśnie za "Utopię" się w takim razie zabieram.

Lowenna - 7 Wrzeœśnia 2015, 12:45

Shameless. Obejrzałam półtora sezonu i nie najgorsze toto jest
konopia - 7 Wrzeœśnia 2015, 14:39

Haniball, sezon 3, nadaje się do oglądania od odcina 8, odcinki 1-7 tylko do przewijania na podglądzie. Jestem zadowolony, że to już się skończyło.

Alem się zassał w American horror story, sezon 1, nie mogę się doczekać kolejnych odcinków, jeszcze dwa mi zostały do końca serii.

Fidel-F2 - 13 Wrzeœśnia 2015, 23:43

Skończyło mi się Better Call Saul. Ładnie, momentami nawet bardzo, ale urwane w pół *beep*. BB to mimo wszystko nie jest, ale ma potencjał. Drugi sezon z pewnością zobaczę.
marekz - 18 Wrzeœśnia 2015, 18:37

Skończyło się Under the Dome.

Dawno nie widziałem tak skopanego końca serialu. Tradycja z książki Kinga zachowana. Sam odcinek finałowy jako całość niezły, ale jego końcówka - muł. A okazji do poprawy nie będzie.

Za to w przypadku The Returned będzie. Jeszcze tej jesieni startuje drugi sezon w wersji francuskiej.

Dark Matter sezon pierwszy też się skończył i ma być drugi, ale to jest kompletnie niewarte uwagi. Próbowali chyba wzorować się w jakiś sposób na Magazynie 13, żeby zrobić coś bez większego budżetu, ale nie powiodło się.

Teraz pora przyjrzeć się bliżej Mr Robot (tematyka spiskowa).

Fidel-F2 - 21 Wrzeœśnia 2015, 21:01

Pierwszy sezon Peaky Blinders za mną. Niby dobrze ale jednak rozczarowanie pewne. Z powodu moich oczekiwań chyba. Jakoś mi się to na początku skojarzyło nadmiernie z Ojcem Chrzestnym i chyba spodziewałem się za dużo. Zamiast jakieś głębszej myśli twórcy wybrali doraźne, łatwiejsze emocje i rozwiązania, drogi na skróty. Za dużo spektaklu, za mało treści. Paru rzeczy bym się czepił ale to nic specjalnie wielkiego. Niemniej oglądało się z przyjemnością (zwłaszcza dopracowana estetyka do mnie przemawia, no i muzyka pierwszorzędna) i zaraz startuję drugi sezon.
Lowenna - 22 Wrzeœśnia 2015, 10:13

Fidel-F2 napisał/a
Pierwszy sezon Peaky Blinders za mną.

Całkiem nieźle ale wciąż bardziej podobał mi się Copper :wink:
Jednak hitem ostatnich dni są dla mnie Czarne chmury :omg: :omg: :omg:

Fidel-F2 - 23 Wrzeœśnia 2015, 12:53

Peaky Blinders drugi sezon. Klimat pozostał (podczas oglądania cały czas mamo ochotę na whiskey i papierosa) i ogląda się z pewna przyjemnością. Są bardzo ładne sceny, np. z Żydkiem, Artur dobrze daje, ale też momentami rażą dziury scenariuszowe. Ubawił mnie koncept Michaela wchodzącego na scenę, normalnie kradną pomysły z Ojca chrzestnego na potęgę. Mogliby chociaż imię zmienić. Może nie z utęsknieniem, ale czekam na trzeci sezon.
konopia - 26 Wrzeœśnia 2015, 10:20

mesiash napisał/a
W porównaniu do lekko cukierkowego (ale też dobrego) sezonu 3

MZ "Buffy nastoletnia czarownica" im wyszła z tego sezonu, najsłabszy z dotychczas oglądanych.

gorat - 26 Wrzeœśnia 2015, 18:01

Forever ukończone. Faktycznie podsumowanie "serial z klasą" pasuje - staroświeckość manier, humoru i niewspółczesny spokój dodają sporo klimatu. Przyjemna ekipa, oglądało się z uśmiechem. Po czterech miesiącach nadal nic o powrocie, ale może wywalczą kolejny sezon...
marekz - 26 Wrzeœśnia 2015, 21:54

Mr. Robot sezon 1
Ten serial wnosi coś nowego (a przynajmniej ja nie oglądałem wcześniej niczego nadmiernie podobnego), ale w o wiele mniejszym zakresie niż na początku obiecuje. Ogólnie obejrzeć można, ja z każdym odcinkiem byłem nieco bardziej rozczarowany, finał sezonu tej tendencji nie zaburzył. Ale złe to nie jest, zobaczymy co pokażą w sezonie drugim.

Fidel-F2 - 26 Wrzeœśnia 2015, 22:07

Forever Po pierwszym odcinku, założenia cokolwiek kuriozalne, ale co tam, było w miarę sympatycznie choć głupot bez liku, drugi nie przyniósł poprawy, ale trzeci to majstersztyk złożony z samych kretynizmów. Zaprzestałem.
gorat - 29 Wrzeœśnia 2015, 01:16

Po pierwszym odcinku Intruders jestem zszokowany - nie spodziewałem się, że o drugim odcinku będę myślał "a może się zmuszę". Spływa po mnie jak po kaczce, nic, zimno, trup. Pierwsza taka wpadka w ogóle, od kiedy pamiętam... Nawet The Returned bardziej zasysało.
Dunadan - 29 Wrzeœśnia 2015, 11:11

marekz napisał/a
Mr. Robot sezon 1
Ten serial wnosi coś nowego (a przynajmniej ja nie oglądałem wcześniej niczego nadmiernie podobnego), ale w o wiele mniejszym zakresie niż na początku obiecuje.

Ja mam wrażenie że jest po prostu bardzo subtelny, a na pewno fantastycznie zagrany...

Zacząłem oglądać Black Mirror - podobny w pewnym sensie do Mr Robot (porusza ten sam temat), na razie pierwszy odcinek zobaczymy jak będzie dalej.

marekz - 29 Wrzeœśnia 2015, 11:16

Black Mirror w moim odczuciu dużo lepsze, no i znacznie bardziej oldskulowe, żeby nie powiedzieć hipsterskie. No ale mieli łatwiej bo to oderwane, bardziej skondensowane historyjki.

Pamiętasz The Outer Limits? Black Mirror wzięło z tego co najlepsze i dołożyło jeszcze coś od siebie.

Po 12 małpach, przyszła kolej na Raport Mniejszości w odcinkach. Zastanawiam się coraz częściej, jak to się rozwinie w przyszłości, bo chyba kończą się pomysły i materiały na nowe niekalkowane seriale. Do czego to zmierza, do czegoś w stylu Mody na Sukces w sztafażu sf? Czysta krew była może pierwszym podejściem do tego, ale skończyli to chyba?

gorat - 30 Wrzeœśnia 2015, 00:13

W drugim odcinku już lepiej, tak jakby się składali po katastrofie. Przynajmniej zamiast zbioru scenek pojawia się jakaś fabuła...
Chal-Chenet - 2 Października 2015, 17:31

Utopia

Pierwszy sezon. Po części za rekomendacją Fidela (edit - I Dunadana). Faktycznie bardzo dobry, choć odrobinę specyficzny tytuł... Jest świetny fabularnie i niejednoznaczny moralnie. Dobry strzał, po raz kolejny serial w Wysp robi mi naprawdę dobrze. Choć jak dla mnie, jednak pozostaje trochę za plecami Black Mirror. Drugi sezon ruszam niebawem.
8/10

Dunadan - 2 Października 2015, 21:47

marekz napisał/a
Pamiętasz The Outer Limits? Black Mirror wzięło z tego co najlepsze i dołożyło jeszcze coś od siebie.

To fakt. Podoba mi się też ta niezobowiązująca forma każdej historii zajmującej jeden odcinek. Naprawdę nieźle im to wyszło, szkoda że tak mało :-/

marekz - 9 Października 2015, 22:42

Widzieliście pierwszy odcinek drugiej serii Pozostawionych?

Najwyraźniej wzięli sobie do serca, że nie mogą tak smęcić jak w pierwszej serii i całkiem ciekawie to zaczęli, z fajnym "mrugnięciem" na koniec.

konopia - 10 Października 2015, 14:09

American Horror Story: Freak Show, wydawało mi się, że po Conven może już być tylko lepiej, otóż nie, myliłem się. Z sezonu na sezon jest coraz gorzej :roll: Ciekawe jaki będzie Hotel, 20. bm zaczyna się emisja, byle bym dekodera nie zapomniał nastawić.

Oglądał już ktoś Walking Dead najnowszy sezon? W UK emisja rozpoczyna się 12. bm. (FOX) a na kalendarzu miałem napisane, że miał to być 6. i tak się zastanawiam o co w tym chodzi, może Rick juz nie żyje a ja jeszcze o tym nie wiem :?: :!:

MasterChef Australia 2015, piękne, pouczające, pełne emocji. Tyle że niesamowicie pobudzające apetyt. jedyny show kulinarny w takim stylu, który mi pasuje (poza programami Jamie Oliviera, ale one nie są konkursem talentów).

ororo.tv - to jest legalne czy nie? Przedstawiają sie jako konkurencja dla netflix, działająca wszędzie, 4 ełro za miesiąc. nie wiem co o tym myśleć.

Partner forum