Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
Jorlanda - 3 Czerwca 2009, 00:29
NURS napisał/a | Jakby ktoś jeszcze pytał o przywileje wynikające z bycia osoba duchową:... |
To ja dla równowagi, bo mnie wyjątkowo taoizm i zgodny taniec jing-jang pociąga, polecam:
http://www.tezeusz.pl/cms/tz/index.php?id=1980
i jeszcze:
Święty Ksiądz Jan Sarkander urodził się w Skoczowie na Śląsku Cieszyńskim 20 grudnia 1576 roku. W Ołomuńcu, Pradze i Grazu odbył studia uwieńczone doktoratami z filozofii i teologii. Święcenia kapłańskie otrzymał w 1609 roku. W wyniku jego gorliwej pracy duszpasterskiej na licznych placówkach, wielu husytów i protestantów wracało na łono Kościoła katolickiego. To wywołało nienawiść innowierców przeciwko Janowi. Torturowany, zmuszany do zdrady tajemnicy spowiedzi św., po długich cierpieniach zakończył życie w Ołomuńcu 17 marca 1620 roku. Beatyfikowany został w roku 1859 przez Piusa IX. Jan Paweł II kanonizował Jana Sarkandra 22 maja 1995 r. w rodzinnej miejscowości świętego - w Skoczowie. (źródło: http://blogoslawieni-i-sw...l?ticaid=68238)
Może zagramy w taką grę: ile pozytywnych rzeczy o religiach potraficie tu powiedzieć w miejsce każdej Waszej krytycznej myśli? Co dobrego jest w chrześcijaństwie? Za co można cenić buddyzm? Dlaczego warto poznać muzułmanina?
Jak na razie same narzekania, jak stare tetryki spod monopolowego za zakrystią (będą takie w XXII w. przy każdej parafii).
Kto podejmie rękawicę i to od kobiety, Panowie i Panie?
NURS - 3 Czerwca 2009, 01:02
Jorlanda, a co to ma wspólnego z tolerowaniem pedofilii?
Ja nie potępiam kapłanów, ale zboczeńców, który ten sam kościół, który kanonizuje Sarkandra ukrywa przed prawem. Zauważyłaś może ten raport z Irlandii? 30 lat, tysiące przypadków znęcania się i molestowania. Ta skala zbrodni nie da się już wytłumaczyć pojedynczymi przypadkami. to system. Te przypadki, które pokazujesz, to tylko fasada, prawda jest znacznie straszniejsza.
dzejes - 3 Czerwca 2009, 02:07
Jorlanda napisał/a |
Jak na razie same narzekania, jak stare tetryki spod monopolowego za zakrystią (będą takie w XXII w. przy każdej parafii).
Kto podejmie rękawicę i to od kobiety, Panowie i Panie? |
Kup sobie koszulkę.
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2009, 06:09
Jorlanda napisał/a | Święty Ksiądz Jan Sarkander urodził się w Skoczowie na Śląsku Cieszyńskim 20 grudnia 1576 roku. W Ołomuńcu, Pradze i Grazu odbył studia uwieńczone doktoratami z filozofii i teologii. Święcenia kapłańskie otrzymał w 1609 roku. W wyniku jego gorliwej pracy duszpasterskiej na licznych placówkach, wielu husytów i protestantów wracało na łono Kościoła katolickiego. To wywołało nienawiść innowierców przeciwko Janowi. Torturowany, zmuszany do zdrady tajemnicy spowiedzi św., po długich cierpieniach zakończył życie w Ołomuńcu 17 marca 1620 roku. Beatyfikowany został w roku 1859 przez Piusa IX. Jan Paweł II kanonizował Jana Sarkandra 22 maja 1995 r. w rodzinnej miejscowości świętego - w Skoczowie | a za przeproszeniem, ten przykład to na co jest? Bo tu słowa nie ma o tym, że facet zrobil cokolwiek dobrego. Ot, nawracał z jednej sekty na inną. Czapa mu się za to nie należała ale po pysku owszem.
a poza tym wciskasz kit, Sarkander dostał czapę za współpracę z Lisowczykami przy wyrzynaniu czeskich protestanskich i husyckich miejscowości
toś pozytyw wyciągnęła
poza tym, znaczy, że nawołujesz by nie wyciągać na swiatło dzienne spraw w ktorych biora udział takie *beep* w sutannach? Przymknąć oko? Moze jeszcze poszukać w nim jakich pozytywów? No bo przecież tak piękie kazania prawi i tyle dobrego dla dzieci zrobił, pielgrzymki, wycieczki i kolonie. Albo u Ciebie naiwność o palmę pierszeństwa z głupotą konkuruje albo zepsuta jesteś do cna.
Piech - 3 Czerwca 2009, 08:07
Fidel-F2 napisał/a | albo zepsuta jesteś do cna |
Fidel, Ty dyskutujesz czy obrzucasz dyskutantkę inwektywami?
I co na to administracja? Nic? Przygląda się dobrodusznie?
A Ty, dzejesie, koleżankę w hitlerowską koszulkę ubierasz jako moderator tego forum?
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2009, 08:13
Piech, to nie jest inwektywa jeno spostrzeżenie
Piech - 3 Czerwca 2009, 08:17
A kto Cie prosi opinie ad personam?
A jeżeli chodzi o dzejesa, wnoszę do administracji o odebranie mu statusu moderatora - za niegodne reprezentowanie forum.
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2009, 08:26
Piech, sama sie prosi
dzejes - 3 Czerwca 2009, 08:46
Odpowiadanie "pomyślcie coś pozytywnego o chrześcijaństwie" w odpowiedzi na arykuł o księdzu-pedofilu wydało mi się obrzydliwe. Znam ludzi z podobnymi traumami, więc potraktowałem to dość osobiście. Religia nie ma tu nic do rzeczy, gdyby ktoś odpowiedział tak na tekst o rabinie-pedofilu - zareagowałbym podobnie.
Jeśli zaś to, co podlinkowałem nazywasz "koszulką z Hitlerem", nie łapiąc (najprawdopodobniej celowo - tak sądzę) kontekstu, to na to już nic nie poradzę.
dalambert - 3 Czerwca 2009, 09:21
dzejes, Sprawy księży sodomitów zostały przez Kosciól potępine i wyjasnione, i wielokrotnie przeproszone i odszkodowane.
Obrzydliwe jest nie zauwazanie pastorów pedałów , rabinow sodomitów, i zielonoświątkowych łajdusów,
numer z Twojej strony z koszulką jest na poziomie Jerzego Urbana i innych propagandystow od wciskania innym wrednych haseł.
Coż rozumiem, ze tolerancyjnym piewcom postępu nerwy puszczają
NURS - 3 Czerwca 2009, 09:48
Piech napisał/a | Fidel-F2 napisał/a | albo zepsuta jesteś do cna |
Fidel, Ty dyskutujesz czy obrzucasz dyskutantkę inwektywami?
A Ty, dzejesie, koleżankę w hitlerowską koszulkę ubierasz jako moderator tego forum? |
A ty piechu jak zwykle... hitlerowska koszulka, tak? przecież znasz angielski.
edit - popros o zbanowanie mnie i RD za paradowanie w hitlerowskich mundurach, to gorsze, niż ta koszulka, bo wprost propaguje hitleryzm.
co do drugiej sprawy - fidel, są granice, których nie powinniśmy przekraczać w dyskusji. można to samo powiedzieć inaczej. chcesz dłuższy krawacik?
Przeproś koleżankę za te bluzgi. I odpowiadaj bez takich wycieczek. Merytorycznie.
NURS - 3 Czerwca 2009, 09:52
dalambert napisał/a | dzejes, Sprawy księży sodomitów zostały przez Kosciól potępine i wyjasnione, i wielokrotnie przeproszone i odszkodowane.
Obrzydliwe jest nie zauwazanie pastorów pedałów , rabinow sodomitów, i zielonoświątkowych łajdusów,
numer z Twojej strony z koszulką jest na poziomie Jerzego Urbana i innych propagandystow od wciskania innym wrednych haseł.
Coż rozumiem, ze tolerancyjnym piewcom postępu nerwy puszczają |
http://www.tvn24.pl/12691...,wiadomosc.html
pokaż mi - na pewno macie te radiomaryjne źródła - gdzie u zielonoświątkowców są takie afery. KK to zgnilizna naszych czasów, to nie pojedyncze przypadki, ale system nastawiony na wykorzystywanie nieletnich, do którego, jak muchy do lepu ciągną zastępy zboczeńców, wiedzących, ze tam otrzymają parasol i bezkarność. Bo miliony takich ludzi jak ty, bedę pluć jadem na każdego kto to skrytykuje, mylnie uważając, ze bronią wiary.
Ja ci mówię, KK i Bóg są dzisiaj od siebie dalej, niż Arktyka od równika.
baranek - 3 Czerwca 2009, 09:53
dalambert napisał/a | Sprawy księży sodomitów zostały przez Kosciól potępine i wyjasnione, i wielokrotnie przeproszone i odszkodowane. |
A no to faktycznie, nie ma sprawy. Luzik.
NURS - 3 Czerwca 2009, 09:57
dalambert napisał/a | dzejes, Sprawy księży sodomitów zostały przez Kosciól potępine i wyjasnione, i wielokrotnie przeproszone i odszkodowane.
|
wyjątek z artykułu linkowanego
Cytat | Ustalenia komisji nie zostaną jednak wykorzystane w śledztwach kryminalnych, m.in. dlatego, że Kongregacja Braci w Chrystusie pozwała komisję, domagając się utajnienia tożsamości wszystkich swych członków, żyjących i zmarłych. W raporcie nie pojawiają się żadne nazwiska sprawców ani ofiar.
Kościół irlandzki oraz Watykan odmówiły w środę skomentowania raportu. |
i jeszcze to:
http://www.tvn24.pl/12691...,wiadomosc.html
Mija epoka potulnego odwracania wzroku - te sprawy to tylko początek pokazania prawdziwego oblicza kleru.
dalambert - 3 Czerwca 2009, 10:07
Oczywiście wszystkiemu winna jest bestia klerykalno-faszystowska która wbiła spragnione krwi pazury w wątłe i wychudłe ciało klasy robotniczej i uciśnionych mentalnie postepowych tfurów ze wsi okolicznych
Dobrej zabawy
NURS - 3 Czerwca 2009, 10:08
I jeszcze parę informacji na temat zarzucony przez dalamberta:
Cytat | Sprawy księży sodomitów zostały przez Kosciól potępine i wyjasnione, i wielokrotnie przeproszone i odszkodowane. |
Np. szef diecezji bostońskiej dostał awans do Watykanu
poczytaj sobie, jeśli nie wierzysz o tym, i skali zbrodni, jakich był winien, bo za jego wiedzą to wszystko się odbywało:
http://www.msmagazine.com...ory.asp?id=6733
http://serwisy.gazeta.pl/jp2/1,72542,2646845.html
http://serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1937271.html
http://serwisy.gazeta.pl/jp2/1,72542,2647783.html
A tu przeklejam tekst węglarczyka:
Cytat | Prawie 11 tys. dzieci w USA było molestowanych przez księży
Bartosz Węglarczyk, Waszyngton 27-02-2004, ostatnia aktualizacja 27-02-2004
18:13
Hierarchia uprawiała kulturę ukrywania prawdy. Obwinieni duchowni nie byli
przekazywani policji, lecz ukrywani i przerzucani z miejsca na miejsce
Od 1950 roku ponad 4 proc. spośród około 110 tys. księży amerykańskiego
Kościoła katolickiego zostało co najmniej raz oskarżonych przez wiernych o
napastowanie nieletnich. 4,3 tys. księży było w tym czasie podejrzanych o
molestowanie 10,6 tys. dzieci - głównie nastolatków, choć 4 proc. ofiar to
dzieci poniżej 6. roku życia. W co czwartym zbadanym przez komisję przypadku
doszło do pełnego stosunku seksualnego, w niemal co trzecim przypadku duchowny
uprawiał ze swą ofiarą seks oralny. Większość przypadków molestowania dotyczyła
chłopców. W latach 80. jedynie co siódma ofiara była dziewczynką. Ponad połowa
księży pedofilów była oskarżona jedynie o jeden przypadek napastowania. Jednak
149 recydywistów miało na koncie 2,9 tys. ofiar. Zdecydowana większość tych
duchownych nie została oskarżona przez prokuraturę, bo ofiary - najczęściej pod
naciskiem Kościoła - nigdy nie zgłosiły się na policję.
Autorzy raportu podkreślają, że wszystkie liczby są raczej zaniżone. Faktycznie
skala zjawiska niemal na pewno jest jeszcze większa, bo do początku XXI w.
jedynie niewielka część ofiar wnosiła skargi do Kościoła. W wielu przypadkach
biskupi i kardynałowie nakłaniali ofiary do wycofania zawiadomień. Autorzy
piszą, że Kościół katolicki od 1950 roku niemal do dziś tolerował zjawisko
pedofilii i homoseksualizmu wśród swych duchownych. Biskupi i kardynałowie
chcieli uniknąć skandalu, a kościelni prawnicy udzielali im nieetycznych
rad. Hierarchia więcej uwagi zwracała na to, by skandale pedofilskie nie
ujrzały światła dziennego, a nikt nie dbał o prawa ofiar lub dobro dzieci -
mówi raport.
Kościół wydał w tym czasie co najmniej 572 mln dolarów na opłaty dla prawników,
przenosiny duchownych i kurację psychiatryczną dla niektórych księży. Autorzy
raportu podkreślają, że suma ta niemal na pewno była o wiele wyższa, bowiem
wielu biskupów ukrywało takie wydatki, uprawiając twórczą księgowość.
Raport powstał na zlecenie amerykańskiego Episkopatu, który z pedofilią wśród
duchownych zaczął walczyć dwa lata temu. Episkopat poprosił o napisanie raportu
grupę byłych agentów FBI, prawników i socjologów, z których wszyscy są wiernymi
zaangażowanymi w życie Kościoła. Raport jest pierwszym poważnym krokiem
Kościoła na drodze do rozliczenia się z koszmarną przeszłością. Według
amerykańskich socjologów nikt na świecie nie opracował dotąd tak szerokiego
opracowania na temat zjawiska pedofilii w jednej instytucji.
W ciągu ostatnich dwóch lat prokuratorzy w kilkudziesięciu miastach USA
rozpoczęli dochodzenia w sprawie kilkuset księży. Do tej pory już kilku trafiło
do więzienia - w jednej z najgłośniejszych spraw w Bostonie ksiądz skazany za
wielokrotną pedofilię został zamordowany przez współwięźniów.
Od roku 1950 tylko14 proc. przypadków molestowania zostało zgłoszonych policji
przez ofiary lub Kościół. Jedynie nieco ponad 400 duchownych zostało
oskarżonych przez prokuraturę - nawet wówczas Kościół chronił swych księży, np.
opłacając ofiary, by wycofały swe zeznania. W ciągu ostatnich 53 lat jedynie
138 księży pedofilów trafiło do więzienia.
Najbardziej znanymi ofiarami skandalu są arcybiskup Bostonu Bernard Law,
kardynał z Nowego Jorku Edward Egan oraz kardynał z Los Angeles Roger Mahony.
Wszyscy trzej przez lata pomagali ukrywać się swym podwładnym podejrzanym o
pedofilię, opłacali milczenie ofiar, a po wybuchu publicznego skandalu
odmawiali współpracy z policją.
W rozmowach z reporterami autorzy raportu podkreślali wczoraj, że Watykan -
nawet w ciągu ostatnich dwóch lat, gdy Kościół w USA znalazł się w ogniu
zmasowanej krytyki - lekceważył problem. Kardynał Joseph Ratzinger rok temu był
przekonany, że problem dotyczy bardzo niewielkiej grupy duchownych, na pewno o
wiele poniżej jednego procenta. |
Martva - 3 Czerwca 2009, 11:23
dalambert napisał/a | Obrzydliwe jest nie zauwazanie pastorów pedałów |
Kogo krzywdzi pastor pedał? Bo jeśli nie napastuje sierot, które mu powierzono pod opiekę, to ja nie uważam żeby był obrzydliwy.
dzejes - 3 Czerwca 2009, 11:24
Przemyślałem sprawę i przepraszam urażonych. Koszulka, jak koszulka, zapraszam do zapoznania się z pełną ofertą sklepu. Gdyby ktoś był chętny na zamówienie - mam kilka modeli, które bym chciał kupić, możemy obniżyć koszty wysyłki.
Nie mam w sobie wyrozumiałości dla krzywdzących dzieci. Nie będę nawoływał do takich rzeczy, które proponuje Fidel, zwłaszcza, że ludzie, którzy to robią zwykle tak naprawdę są takimi samymi ofiarami, sztafeta gna przez wieki. Ale dorosły ma wybór.
Może się leczyć, może walczyć ze swoimi problemami, może wreszcie nie wchodzić do organizacji, której zasady wydobywają z ludzi złe cechy (nie piję tu dk KK, podobnie się rzecz ma w innych religiach, wojsku i tego typu instytucjach). Dziecko tego wyboru nie ma, jest zależne od dorosłych. Więc jeśli dorosła osoba niszczy sobie życie - uważam, że to jej wybór. Natomiast jeśli przy tym okalecza psychicznie dzieci - nie ma dla mnie usprawiedliwienia.
NURS - 3 Czerwca 2009, 11:36
dalambert napisał/a | Oczywiście wszystkiemu winna jest bestia klerykalno-faszystowska która wbiła spragnione krwi pazury w wątłe i wychudłe ciało klasy robotniczej i uciśnionych mentalnie postepowych tfurów ze wsi okolicznych
Dobrej zabawy |
To jest twój punkt widzenia
Prawda jest nieco inna, i chowając głowę w piasek jej nie zmienisz. Kler jest wrzodem na żywej tkance społecznej, podobnie jak było z takimi kastami od początku istnienia cywilizacji.
Rozumiem, ze te dziesiątki tysięcy ofiar molestowania, to cena, jaką reszta wychudłej klasy robotniczej ma zapłacić za zbawienie?
Według jakiej ewangelii?
Jorlanda - 3 Czerwca 2009, 12:18
NURS napisał/a | Jorlanda, a co to ma wspólnego z tolerowaniem pedofilii?
(...) Te przypadki, które pokazujesz, to tylko fasada, prawda jest znacznie straszniejsza. |
Nie bronię pedofili. Ani księży, którzy psują opinię chrześcijaństwu, nie tylko pedofilią. Mnie wielu księży nie lubi, jeśli Ci to humor poprawi ;P
Chciałam tylko zrównoważyć ten poziom beznadziejności, depresji i narzekania w tym wątku. Mam prawo, no nie?
Marcin Robert - 3 Czerwca 2009, 12:21
dalambert napisał/a | Oczywiście wszystkiemu winna jest bestia klerykalno-faszystowska (...) |
Wszystkiemu winne jest - i to ma być ogólna refleksja, dotycząca wszelkich światopoglądowych dyskusji, a nie tylko tej konkretnej - przekonanie, że moralne postępowanie jest efektem łączności ze światem nadprzyrodzonym, "lepszej krwi", przynależności do szlachetniejszej grupy społecznej, wyższej inteligencji itd., itp., co można krótko ująć jako efekt objawień.
Otóż jeżeli kiedykolwiek możemy o sobie powiedzieć, że w czymś jesteśmy moralnie lepsi (mamy więcej wiedzy itp.) od innych lub od siebie we wcześniejszych okresach życia, to tylko dlatego, że otaczają nas inni ludzie. I to wyłącznie dzięki ich krytyce naszego postępowania, czy też poglądów możemy się w czymkolwiek doskonalić. Pogląd przeciwny prowadzi do takich aberracji, jak właśnie dyskutowani księża-pedofile.
Jorlanda - 3 Czerwca 2009, 12:26
Piech napisał/a | [Fidel-F2]Ty dyskutujesz czy obrzucasz dyskutantkę inwektywami?
A Ty, dzejesie, koleżankę w hitlerowską koszulkę ubierasz jako moderator tego forum? |
NURS napisał/a | co do drugiej sprawy - fidel, są granice, których nie powinniśmy przekraczać w dyskusji. można to samo powiedzieć inaczej. chcesz dłuższy krawacik?
Przeproś koleżankę za te bluzgi. I odpowiadaj bez takich wycieczek. Merytorycznie. |
Piech, Nurs dzięki
Jestem przyzwyczajona i szczerze mówiąc nie spodziewałam się innej reakcji, choć miałam taką maleńką nadzieję... że może jednak... da się tu porozmawiać pozytywnie.
Tego rodzaju dyskusje nie są dla mnie żadnym novum. A że Panowie nie przestrzegają zasad, już nie mówiąc o względnie honorowym traktowaniu kobiet... cóż jakie czasy, takie obyczaje.
Ale dzięki za wsparcie.
I sorry za ten durny wtręt o tetrykach pod monopolowym. Właśnie kończę lekturę "Żywoty świętych osiedlowych" Lidii Amejko i za bardzo mi się to skojarzyło z Wami
Specjalnie dla moich fanów Fidela i Dzezejsa koszulka branżowa:
http://xlm.pl/sklep.php?a=4&id=1271
I link do innych jakby ten model nie pasował: http://xlm.pl/sklep.php?a=koszulki
dzejes - 3 Czerwca 2009, 12:49
Jorlanda napisał/a |
Specjalnie dla moich fanów Fidela i Dzezejsa... |
Tych sześć rzeczy w nienawiści ma Pan,
a siedem budzi u Niego odrazę:
wyniosłe oczy, kłamliwy język,
ręce, co krew niewinną wylały,
serce knujące złe plany,
nogi, co biegną prędko do zbrodni,
świadek fałszywy, co kłamie,
i ten, kto wznieca kłótnie wśród braci.
Prz. 6 16-19
Jorlanda - 3 Czerwca 2009, 13:21
dzejes napisał/a |
Tych sześć rzeczy w nienawiści ma Pan,
... |
Przyjęłam z pokorą
Martva - 3 Czerwca 2009, 14:00
Jorlanda napisał/a | już nie mówiąc o względnie honorowym traktowaniu kobiet... cóż jakie czasy, takie obyczaje. |
Kobiety nie są świętymi kro... znaczy, chciałam powiedzieć, powinny się umieć obronić same, a nie czekać na obrońców. XXI wiek, kochana, trzeba umieć odpyskować, nawet jeśli ma się pecha i urodziło się kobietą
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2009, 17:36
NURS, a jakiez to granice przekroczyłem, jak kto głupio gada to powinien sie spodziewać, że ktoś nazwie to głupotą
a co do 'zepsuta do cna' to faktycznie może za mocno, i za to przepraszam, moze tylko trochę zepsuta
Piech - 3 Czerwca 2009, 18:21
Ponieważ ja to zacząłem, więc skomentuję.
Cytat | jak kto głupio gada to powinien sie spodziewać, że ktoś nazwie to głupotą |
Z taką postawą nie mam żadnego problemu. Ale "Głupio gadasz (w mojej opinii)" to coś całkiem innego niż "jesteś głupia" czy taka-owaka. Wolno się czepiać wszystkiego, ale jaki ma sens atak ad personam, jeżeli to ma być dyskusja i ktoś ma od tego zmądrzeć?
Jorlanda - 3 Czerwca 2009, 19:46
Martva napisał/a | Kobiety nie są świętymi kro... znaczy, chciałam powiedzieć, powinny się umieć obronić same, a nie czekać na obrońców. XXI wiek, kochana, trzeba umieć odpyskować, nawet jeśli ma się pecha i urodziło się kobietą |
Ok specjalnie dla Ciebie, odszczeknę się po mojemu, niestety nie moimi słowami
KIEDY KOŃCZY SIĘ NOC?
Pewien stary rabin zapytał kiedyś swych uczniów, na podstawie czego można rozpoznać dokładnie chwilę, w której kończy się noc, a zaczyna dzień.
- Może jest to ów moment, gdy można już łatwo odróżnić psa od owcy?
- Nie - powiedział rabin.
- A gdy można odróżnić drzewo daktylowe od drzewa figowego?
- Nie - powtórzył rabin.
- A więc kiedy? - zapytali uczniowie.
- Wtedy, gdy patrząc na twarz jakiejkolwiek osoby, rozpoznajesz w niej brata lub siostrę. Aż do tego momentu panuje noc w twoim sercu - wyjaśnił rabin.
ihan - 3 Czerwca 2009, 20:15
Jorlanda, a mogłabyś swoimi słowami, bo daję słowo (własne) nie rozumiem.
dalambert - 3 Czerwca 2009, 21:50
ihan, dziedzic zarządał od Joska arendarza by ten wyjasnił mu całą Tore stojąc na jednej nodze.
Josek stanął i powiedział:
"Miłuj bliźniego swego -oto Tora
- cała reszta to komentarz"
|
|
|