To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Wnimanje! Gawra wirtualnego suwalskiego niedźwiedzia!

ilcattivo13 - 29 Czerwca 2015, 19:55

Nie. Sarkastyczno-ironicznie ;P:

Ponoć egzamin mam przełożony na wrzesień :/ Ale nic oficjalnego jeszcze do mnie nie dotarło :/

Enyłej. W Nidzicy pomagałem bratu zrobić pokaz jego broni (SKS, AKMS, Margolin, Alfa-Proj .357 Magnum). Było fajnie i w ogóle, ale z jednym zongiem, który nauczył nas, jak głupi mogą być ludzie. Jedna z festiwalowych pań, niewyglądająca na pijaną, podeszła, wzięła do ręki pistolet, a potem wycelowała sobie w skroń i pociągnęła za spust. Kilkukrotnie. Słyszeliśmy już o tym, że ludzie potrafili na pokazy broni przynieść "domową" amunicję, ot tak, żeby zobaczyć, jak strzela, i do tego byliśmy przygotowani (broń była zdekompletowana i "załadowana" zużytymi łuskami), ale o czymś takim nie słyszałem nigdy.

Dzięki Ci, Panie, za sito psychiatryczno-psychologiczne i egzaminacyjno-praktyczne, które odsiewa takich totalnych idiotów. Jednocześnie się modlę, aby instruktorzy strzelań na warszawskich strzelnicach, bo ta pani zapowiedziała, że pojawi się na którejś, aby sobie popukać, dobrze jej pilnowali i przy najdrobniejszym uchybieniu w przestrzeganiu regulaminu wywalili ją na zbity pysk ze strzelnicy.

feralny por. - 29 Czerwca 2015, 20:30

Grubo...
dalambert - 29 Czerwca 2015, 21:19

ilcattivo13, a foty z Nidzicy są :!: :?: :!: :?:
ilcattivo13 - 2 Lipca 2015, 22:52

Znaczy, nidzicowo-nidzicowe, czy nidzicowo-pokazowe? :)

Tych pierwszych nie robiłem, więc musisz czekać na Solaris, lub kogokolwiek innego, a te drugie są na naszym profilu fejs-zbukowym -> szukaj po "Klub Strzelecki Pogranicze" :)

Edit:
Jeszcze takie coś ze zgłoszenia naprawy:

"NW Komputer leżał włączony oraz podłączony do ładowania na wysokim stole w salonie, niosłem w rękach dwa kubki kawy dla gości, kiedy wchodziłem do pokoju potknąłem się o dziecko, którego nie zauważyłem i niechcący weszło mi pod nogi. Straciłem równowagę czego efektem było przewrócenie się w stronę stołu (który stoi na wprost wejścia do salonu) i wylanie zawartości kubków wprost na otworzonego laptopa i resztę stołu. Zaraz po zdarzeniu podjąłem próbę ratowania sprzętu, wycierając go ręcznikami papierowymi oraz odłączyłem go od źródła prądu. Laptop przez chwilę jeszcze działał i widoczne były uszkodzenia matrycy w postaci plam, chwilę później laptop wyłączył się i nie chciał już włączyć. Po potknięciu się przeleciałem ok 2 m do stołu. Kawy niosłem na mały stolik kawowy oddalony od stołu z laptopem."

Pytanie dnia - jak miało na imię dziecko ;P:

ilcattivo13 - 12 Sierpnia 2015, 10:22

Wpadam tak tylko na chwilę, przy okazji wrzucania ogłoszenia :)

Ciągle nie mam pozwolenia, po raz drugi przesunęli termin o 2 miesiące.
Trening na strzelnicy przy ~35-stopniowym upale (w cieniu) to syf. Po raz kolejny zima punktuje lato.

W domu dalej żałoba, ale na jesień trzeba będzie poszukać jakiejś dwójki sierściuchów. Dom bez kota to nie dom.
Tym razem jednak będą to albo dwie kotki, albo dwa koty. Decyzja wymaga jednak przemyślenia. Jedno i drugie ma wady.

Pod koniec lipca burza prawie zabiła mój kompik (trzeba było naprawić płytę i wymienić grafę), ale jak się ma ubezpieczony sprzęt (stówa rocznie przy 40 tysiącach wartości elektroniki), to jakoś to mniej szarpie nerwy ;)
Choć wczorajszy montaż nowej karty sprawił, że sadziłem jobami jak mało kiedy. Pod BIOSem wykrywało dyski, ale Windoza nie chciała zastartować wywalając BootFailure. Dopiero po trzech godzinach prób niezachlapania potem elektroniki (na strychu mam 32'C i zerowy ruch powietrza) udało mi się dojść, o co kaman.
Nowa karta (GTX 970 G1 Gaming) jest o połowę cieńsza od starej asusowskiej GTX 580 Cuda II, ale za to o trzy centymetry dłuższa i zachodziła aż na gniazda SATA na płycie. Głąby z Asusa, mimo prawie tysiąca wypuszczonych płyt od początku działalności firmy, wciąż nie umieją zaprojektować płyty tak, żeby jedne podzespoły nie gryzły się z drugimi... W tym konkretnym przypadku Maximusa Extreme IV-Z grafa przyciskała klip wtyczki SATA od dysku systemowego. I to była przyczyna problemu z bootem - po przepięciu dysków z portów 1 i 2 do portów 3 i 4 przestało widzieć dyski w poście (;P:), ale za to Windoza ruszyła :D Niech żyje Asus i ROG! Sto lat ręcznego osuszania równikowych bagien na zmianę z łupaniem kamieni w najdalej na północ wysuniętym kamieniołomie świata im życzę :twisted:

fealoce - 12 Sierpnia 2015, 10:53

nieświeć, Ty żyjesz! :mrgreen:
ilcattivo13 - 12 Sierpnia 2015, 13:07

Ale co to za życie... ;P:
Agi - 12 Sierpnia 2015, 14:20

ilcattivo13 napisał/a
W domu dalej żałoba, ale na jesień trzeba będzie poszukać jakiejś dwójki sierściuchów. Dom bez kota to nie dom.

Grucha odszedł na wieczne łowy? Przykro mi. :(

ilcattivo13 - 12 Sierpnia 2015, 15:16

Niestety, 25-go maja :(
Choroba tak się posunęła, że trzeba było uśpić.

nureczka - 12 Sierpnia 2015, 15:49

Strasznie mi przykro z powodu Gruchy. :(
ilcattivo13 - 12 Sierpnia 2015, 17:57

Dziękuję Wam za ciepłe słowa, ale zamknijmy już ten temat, bo znowu mi się oczy będą pociły :)
ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2015, 11:14

Po ponad czterech miesiącach oczekiwania mam już ustalony termin egzaminu :)
Strzelania się nie boję, bo z Mossberga na 20 metrów wbijam wszystko w czarne, a z P99 na 15m w sześciu strzałach wyrabiam ponad 50 punktów. Obym tylko nic nie spierdziulił na obsłudze :)

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to za dwa tygodnie z małym hakiem będę się ostro chwalił ;)

W piątek i sobotę odbębniałem suwalski festiwal - w piątek prowadziłem spotkanie z Wielkim Grafomanem (zeszłoroczne spotkanie tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=Bfiwc0Nsb4Y ), a w sobotę z rana, razem z Kalibrem 45 robiliśmy pokaz broni. Ruch był większy niż w Nidzicy. Od razu widać, kto ma bliżej do Ruskich ;P:

dalambert - 21 Wrzeœśnia 2015, 11:39

ilcattivo13, A na kałacha też ci zgodę dadzą, czy dalej trzeba trzymać za krokwią ?
ilcattivo13 - 21 Wrzeœśnia 2015, 20:21

Dadzą? Sam sobie kupię :D

http://progres-bron.pl/pr...mm_1,15,82.html
http://sklep-strzelecki.p...domia-p-36.html
http://www.moto-armia.pl/...kow-detail.html
http://www.sprzetmilitarn...Y-KBK-AKMS.html
http://wojsko.com.pl/prod...roducts_id=1495

Więcej nie będę linkował :)

Oczywiście wszystko oficjalnie w wersji samopowtarzalnej :)

ilcattivo13 - 25 Wrzeœśnia 2015, 10:25

Padł mi dysk zewnętrzny, na którym miałem moją kolekcję spaghetti westernów. Ponad sto filmów. Dobre sześć czy siedem lat szperania w sieci poszło się chlastać :/
Chyba trzeba będzie się na przyszłość zabezpieczyć i mieć dwa zewnętrzne dyski. Backup i backup do tego backupa.

Z serwisowych njusów - po fali upadków sprzętów ze schodów, kotów zrzucających komputery ze stolików, psów ściągających sprzęty za kable na glebę, zalań z upadkiem (w odróżnieniu od upadku na mokre lub upadku kompa na ziemię, a potem upadku na niego szklanki/butelki z płynem, teraz mamy fazę na "wylała mi się szklanka soku i chcąc wytrzeć upuściłam sprzęt), jest faza na dzieci zamykające różne rzeczy pod klapą. Długopisy, myszki, ręce innych dzieci, koty... Ciekawi mnie, kto wymyśla te internetowe poradniki utylizacyjne :D

Aha - dostałem podliczenie kapitału z ZUSu. Po dziewiętnastu z hakiem latach pracy, z ośmioma czy dziewięcioma dniami bezrobocia w tym okresie, gdybym teraz szedł na emeryturę, to dostałbym niecałe 700 pln. Brutto. Prognozowana emerytura w wieku 67 lat to niecałe 1500 brutto. Ciekawi mnie, jak wygląda takie podliczenie dla szeregowego pracownika ZUS z dziewiętnastoletnim stażem pracy.

ilcattivo13 - 5 Października 2015, 19:10

Teoria zaliczona. Praktyka (obsługa na sucho) nie i do strzelania nawet nie dopuścili.

Dostałem broń, z której nie tyle nie strzelałem, czy choć miałem w rękach, co nawet nigdy na oczy nie widziałem. I było po ptokach.

Pozytyw taki, że się dowiedziałem, do kogo na szkolenie mam się udać, jeśli w ogóle chcę myśleć o zdaniu egzaminu (przez te parę lat od odejścia z Policji już zapomniałem, jakie tam może być s-syństwo), a negatyw taki, że muszę wysupłać kolejne 800-1000 pln i wszelkie plany wyjazdowe i jaćkonowe idą w zapomnienie.

Siut.

feralny por. - 5 Października 2015, 19:14

Czym Cię zagięli?
Luc du Lac - 5 Października 2015, 19:27

RPG-7
feralny por. - 5 Października 2015, 19:39

Policjant nie wiedziałby nawet, z której strony to się trzyma, więc odpada.
Luc du Lac - 5 Października 2015, 19:47

Hmm, byłeś policmajstrem i nie masz pozwolenia na broń? Trochę dziwne
feralny por. - 5 Października 2015, 19:49

Zupełnie nie dziwne.
Lowenna - 5 Października 2015, 20:00

Bu :(
Luc du Lac - 6 Października 2015, 09:44

feralny por. napisał/a
Zupełnie nie dziwne.

na logikę jest to dziwne - broń jest dla ludzi odpowiedzialnych, rozumnych i umiejętnych (w posługiwaniu się Bronią) , postawię ryzykowne założenie że każdy policjant spełnia te wymagania
jednocześnie odchodząc ze służby nie traci tych przymiotów* - więc raczej przeniesienie uprawnień winno być tylko drogą formalną.

*chyba że odszedł z TYCH powodów

ketyow - 6 Października 2015, 09:50

Luc du Lac napisał/a
broń jest dla ludzi odpowiedzialnych, rozumnych i umiejętnych

No i tu masz odpowiedź :twisted:

Luc du Lac - 6 Października 2015, 10:00

ketyow napisał/a
Luc du Lac napisał/a
broń jest dla ludzi odpowiedzialnych, rozumnych i umiejętnych

No i tu masz odpowiedź :twisted:

wiesz, nie znam niedźwiedzia osobiście ....

ketyow - 6 Października 2015, 10:03

Nie mogę sobie przypomnieć żadnej rozmowy z nim, w której nie byłby przewinięty temat litewskiej flaszki. Moim zdaniem bardziej nadawałby się na celnika :wink:
feralny por. - 6 Października 2015, 12:02

Luc du Lac, Logika nie ma tu nic do rzeczy. Tu chodzi o przepisy, a przepisy są takie, że policjant ubiegający się o pozwolenie na broń składa wniosek do WPA stosownej komendy. I na ten wniosek otrzymuje odpowiedź negatywną z uzasadnieniem, że przecież ma broń służbową, więc prywatna mu nie potrzebna. Tak wyglądała praktyka wydawania pozwoleń na broń w tej instytucji przez ostanie lata.
Po odejściu ze służby policjant podlega tym samym przepisom, co każdy inny obywatel - członkostwo, wniosek, egzamin itd. I nie, nie jest o żadna "formalność" tylko normalna procedura (pomijam tu kwestie ewentualnych znajomości)

ilcattivo13 - 6 Października 2015, 18:41

feralny por. napisał/a
Czym Cię zagięli?

Sądząc po obrazkach z googla, to był chyba Hammerli 208, a karabinek to któraś wersja kbks. Wiem, że każdy musiał mieć w rękach kbks, ale ja jestem z tego rocznika, co się załapał na przerwę w strzelaniu na PO, a kto z kolekcjonerów w dzisiejszych czasach ma kbks? W moich okolicach nikt, bo obdzwoniłem wczoraj parę znajomych stowarzyszeń i firmy, które robią szkolenia i płatne strzelania, nawet LOK zahaczyłem i nikt nie miał ani tego, ani tego. Poza firmą z Białego, do której mam się udać na kurs, chyba najbliżej mają coś takiego w Piątnicy. Chyba.

Luc du Lac - pewnie z milion i dwa razy pisałem tu na Forum, że byłem cywilem, zwykłym bezmnożnikowcem (sześć szczebli drabiny poniżej sprzątaczki) :)

Co do odchodzenia policjantów ze służby - nie znam policjanta, który by sobie na odchodne nie załatwił choroby psychicznej, żeby dostawać lepszą emeryturkę ;P: I tylko niektórzy starają się o zachowanie broni służbową (prawdopodobnie jako cel podają ochronę osobistą, ale co jakiego się pytam, to odpowiedzi brak) - głownie wyżsi rangą oficerowie. Choć tak na dobra sprawę, to znam przypadek pewnego podpułkownika SG, który wystąpił o broń służbową i ją dostał, choć przez dwa lata po odejściu na emeryturę leczył się psychiatrycznie ;P: Mimo że artykuł 15 ustawy o broni i tak dalej... ;P:

Natomiast jeśli chodzi o staranie się przez zwykłego policjanta, czy innego funkcjonariusza/żołnierza o pozwolenie na broń do celów kolekcjonerskich, to w tym roku zmieniły się przepisy (po aferze z wiadomym panem ministrem) i teraz mundurowy, u którego zachodzą wymagane przez ustawę okoliczności (do kolekcjonerki jest to udokumentowane członkostwo w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim), może się bez egzaminu starać o taką broń, jaką ma na przydziale służbowym. Na inną broń już musi zdać normalny egzamin. Przyjaciel ma pistolet i w wakacje dostał pozwolenie na kilka sztuk broni krótkiej centralnego zapłonu. Przed zmianą mógł się starać o cokolwiek (znaczy - boczny zapłon, krótka i długa lufa w centralnym zapłonie i gładkolufowa) i teraz pluje sobie w brodę ;)

Co do negatywnych opinii komendanta wojewódzkiego Policji, czy właściwego oddziału ŻW w przypadku wojskowych - jak ktoś nie jest podpadnięty, to dostanie pozwolenie. Reszta musi czekać na zmianę władzy i roszady na kierowniczych stołkach ;)

ketyow - chyba Ci jeszcze delirka po zejściu na ląd nie minęła ;P: Od trzech lat z hakiem wódki nie pijam, a Ty mi jakieś insynuacje o litewskich flaszkach... Poza tym, każdy wie, że odkąd na Litwie pojawiło się jewro, to Litwini przyjeżdżają po alkohol do Polski i nikogo nie stać na litewskie flaszki ;P:

feralny por. - 6 Października 2015, 19:26

ilcattivo13 napisał/a
kto z kolekcjonerów w dzisiejszych czasach ma kbks?
No znam paru...
Fidel-F2 - 6 Października 2015, 21:53

naciągnij Nieświecia na falkon przy pomocy kbksu

Partner forum