Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)
Homer - 23 Czerwca 2011, 22:27
Zginął najprawdopodobniej... Połamany miecz, przeciw zakutemu w płytę gwardziście.
W książce też nie pokazano śmierci, bo Arya już uciekła, ale ją wyraźnie zasugerowano porównaniem tych szans.
Dunadan - 23 Czerwca 2011, 22:32
Homer, ? ale przecież to był mistrz na mistrze.
marekz - 23 Czerwca 2011, 22:45
Jeszcze a'propos aktorów. Karzeł jak na razie nie ma konkurencji, szczególnie po eliminacji Neda Starka, ale myślę, że perspektywiczną rolą może być rola tej nowej dziewczyny Karła, o ile odegra jeszcze jakąś rolę w fabule, a myślę, że tak.
Lynx - 23 Czerwca 2011, 22:49
Dunadan, nie piję bezpośrednio do marekz, to była po prostu dosyć uogólniona refleksja, nie przeczę, zainspirowana jego postem. marekz ma pełne prawo do własnej oceny serialu. Tym bardziej, że jej raczej nie zmienił.
marekz - 23 Czerwca 2011, 22:51
Z kim Arya
Dunadan - 23 Czerwca 2011, 23:02
marekz, w pierwszej chwili też tak myślałem zwłaszcze że mówił o niej "chłopcze". Ale to kompletnie inny aktor - kupy by się nie trzymało chyba że mieli problem z tym aktorem ale to powinni wteyd coś wymyślić z tą postacią... sam nie wiem.
A nie pooba ci się Arya? mnie ta dziewczynka urzekła, super gra.
Wg IMDB nie było postaci Forela w ostatniej części.
Iscariote - 23 Czerwca 2011, 23:04
Dunadan napisał/a | co się stało z Mistrzem Tańca ( Syrio Forel )? bo jakoś tak nie było to pokazane i nagle słuch o tej postaci zaginął. | W książce też tego nie wyjaśniają. I to ma sens skoro historia opowiadana jest oczami Aryi. Nie wiem jak dalej, bo drugi tom dopiero przede mną. I chyba znowu dodam ten temat do ignorowanych, bo za dużo idzie się od was dowiedzieć momentami
Edit: Cytat | Kilka dni temu stacja HBO także zaprzeczyła plotkom jakoby Gerard Butler miał zagrać Stannisa Baratheona, najstarszego brata króla Roberta. |
A szkoda
Dunadan - 23 Czerwca 2011, 23:06
Iscariote, przecież ja nic nie napisałem tylko spytałęm się co się stało z Forelem
A książka fajna? moze też przeczytam przez wakacje...
marekz - 23 Czerwca 2011, 23:06
Zgadzam się. Arya super. Daenerys dobra, chwilami bardzo dobra. Sansa tragiczna. Reszta ról żeńskich zasadniczo nijaka.
Dunadan - 23 Czerwca 2011, 23:07
marekz, mnie wątek Daenerys się najbardziej i mam nadzieję że "wygra". Albo najlepiej pogodzi się jakoś z Starkami, o.
Matko, zaczyna to brzmieć jak telenowela
Iscariote - 23 Czerwca 2011, 23:10
Dunadan, chodzi mi o ten lekki spoiler z i już wiem, że ta postać jeszcze się będzie pojawiać.
Arya nie gra źle. Zagrana jest lepiej od siostry. Ale imo jej bracia grają najlepiej z dzieci Borom... ten no Starka
Anonymous - 23 Czerwca 2011, 23:14
Jedzie z dostawcą świeżych "ochotników" na mur, Yorenem. Towarzyszył Tyrionowi, kiedy ten wracał z muru.
marekz - 23 Czerwca 2011, 23:15
Rola Daenerys wydaje się być naprawdę trudna, ze względu na nadmiar patosu przypisanego do tej postaci. Też są słabsze momenty, np. Nie była najlepsza, nie?
Nath - 23 Czerwca 2011, 23:16
marekz napisał/a | Z kim Arya |
O ile dobrze kojarzę, ten gość to brat z Nocnej Straży, który był już wcześniej w scenie rozmowy z Karłem, gdy ten odwiedzał Mur.
Pozdrawiam
edit: zostałem uprzedzony w odpowiedzi. Ale przynajmniej mam pewność, że dobrze kojarzyłem
Iscariote - 23 Czerwca 2011, 23:19
marekz, ano nie, ale wszystkie wcześniejsze romantyczne sceny z Khalem w serialu, kiedy zwraca się do niego per coś tam ze słońcem i gwiazdami, księżycu mojego życia itp. z takim ogromnym przejęciem, to mnie aż za serce ściska
Homer - 23 Czerwca 2011, 23:21
Ech no takie pytania zadajecie dziwne...
A
Co do sceny z Syrio, pobił gwardzistów Lannisterów i to nie na śmierć bo zaczynali się podnosićgdy Arya uciekła. A Gwardzista połamał mu miecz i był tam jeden (ten sam, który daje Sansie "lekcje" na polecenie Króla w odc 10). Dokładnie w książce brzmi to tak:
-Arya, dziecko - zawołał - idź już.
Patrz oczyma, tak mówił. Spojrzała: rycerz w zbroi od stóp do głów, nogi, gardło, ręce, wszystko schowane za pancerzem, oczy chronione hełmem, w ręku miecz. Naprzeciw niego Syrio w skórzanej kamizelce z drewnianym mieczem w dłoni. (...)
Czwarte cięcie rycerza przepołowiło miecz wodnego tancerza, rozłupało drewno i rozerwało ołowiany środek.
Arya odwróciła się i pobiegła przed siebie ze łzami w oczach.
Co do Deanerys...
marekz - 23 Czerwca 2011, 23:27
Rozbiło mnie to, że Arya miała go "poznawać". Nasunął mi się Syrio i przeszedłem nad tym do porządku dziennego. Jak Dunadan mnie uświadomił, że to nie Syrio, zacząłem błądzić dalej. Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Homer - 23 Czerwca 2011, 23:30
Poznawać bo ona była w gabinecie Namiestnika wtedy kiedy wszedł tam Yoren z wieściami o Catelyn i Tyrionie. Opowiadała właśnie ojcu o tym co podsłuchała siedząc w czaszce smoka gdy się zgubiła. I wtedy Yoren ją wziął za chłopca, a ona protestowała, że jest dziewczynką.
marekz - 23 Czerwca 2011, 23:34
Jasne. Odcinek piąty, 28 minuta. :D
Homer - 23 Czerwca 2011, 23:38
Yeap!
Ale ja wiem czemu go nie poznałeś!
Dunadan - 23 Czerwca 2011, 23:40
marekz,
tak się pytam o Syrio bo mi się postać spodobała :] skojarzyła mi się z tą laslką z Pana Loowego Ogrodu co uczyła księcia jak się bronić przed kobietami a oprócz tego była super-szermierzem to był Pan Lodowego Ogrodu, prawda?...
Martva - 24 Czerwca 2011, 11:13
Z Syrio jest związana bardzo ładna teoria 'spiskowa', no ale nie mogę jej tu przytoczyć, bo dotyczy książki i to jeszcze dalszych tomów
czterdziescidwa - 24 Czerwca 2011, 11:32
Myślisz że To była jedna z twarzy Syrio? I że przyszłe losy Achai, przepraszam Aryi, to nie przypadek, tylko spisek?
Dunadan - 24 Czerwca 2011, 11:35
Nie kumam... to będzie jeszcze czy nie? albo, chwila, nie mówcie, nie będzie niespodzianki
Homer - 24 Czerwca 2011, 14:01
IMHO ja akurat jestem przeciwnikiem siania takich teorii w ogóle. Po prostu nie ma to jak uderzenie po szczęce uczuciem wglądu - czy to samotnie wyłapanego, czy po prostu nagle pojawiającego się w tekście. Podczas snucia teorii, wysnuwa się ich zyliony... i w końcu któraś z nich musi się otrzeć o prawdę. Więc kiedy nareszcie się taki zwrot akcji się pojawi w prozie, zamiast uderzenia w szczenę będzie tylko lekkie muśnięcie. Temu też zaprzestałem zaglądania na jakiekolwiek fora dotyczące GRRMa, bo poza dyskusją nt. tego co jest dane pojawiają się tam zyliardy zylionów teorii i spisków do tego nieopartych na wskazówkach z książki.
A teoria, o której chyba myślicie, nie wpasowuje się w ramy czasowe. Ale to nie temat myśle na dyskusje zahaczające o kolejne tomy.
czterdziescidwa - 24 Czerwca 2011, 14:11
Mi się wydaje że i sam Martin nie wie jak zaplątać, dopóki nie zaplącze
Btw. czy w tańcu smoków będzie Arya?
Homer - 24 Czerwca 2011, 14:19
No i widzisz czterdziesciidwa to już jest twoje snucie i sianie teorii spiskowej na zasadzie "może". Tak to można o wszystkim mówić. A zauważ, że nim Martin czymś przywali to zazwyczaj pojawiają się na ten temat wcześniej różnego rodzaju zaawolowane wzmianki, sugestie i wskazówki i wtedy kiedy "coś" się wydarzy, cofasz się do tych fragmentów i widzisz, że miały ukryty sens. Czytałem książkę parokrotnie, ni razu nie spotkałem się z tego typu odniesieniem, wskaż mi je zatem.
Ale temat o książkach jest osobny w innym dziale! Najświeższy ma nazwę "Dance with dragons" więc tam lepiej przenieść tego typu dyskusję bo to nic z ekranizacją wspólnego nie ma.
Odpowiem ci tu jeszcze, że raczej nie. Skoro Wrony i Smoki dzieją się równocześnie, to ci o których było we wronach (w tyn Arya) nie powinni się pojawić w smokach, bo wspólne dalsze losy będziemy śledzić w kolejnych książkach. Ale czy Autor nie wyłamie się z zasady, którą sam określił - kto to wie.
Homer - 24 Czerwca 2011, 16:26
Łaaaa
Ania Boleyn z Tudorów zagra Margaery Tyrell... wolałbym aktorów mniej kojarzonych.
Iscariote - 4 Lipca 2011, 23:03
dla tych co jeszcze nie widzieli njus za polterem:
Cytat | Na życzenie widzów zmodyfikowana została lipcowa ramówka HBO2. Planowany początkowo na wrzesień maraton Gry o tron odbędzie się już w lipcu.
Cały sezon serialu HBO Gra o tron widzowie będą mogli zobaczyć w ramach weekendowego maratonu Gry o tron 15-16-17 lipca w HBO2.
15 lipca, godz. 22.00 – 4 pierwsze odcinki serialu
16 lipca, od 22.00 - 4 kolejne odcinki
17 lipca od 22.50 – 2 ostatnie odcinki |
Memento - 11 Sierpnia 2011, 18:50
Linka. (o;
|
|
|