Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...
Martva - 7 Kwietnia 2015, 12:46
Prawda? Dzikie mnóstwo. I bądź tu człowieku mądry i wybierz.
Dunadan - 7 Kwietnia 2015, 13:09
Martva, zaczynam się powoli zrażać do seriali... robi się to coraz większą stratą czasu prz tej hurtowej ilości. Zostanę pewnie przy jakiś 3 i styknie.
Obejrzałem najnowszy odcinek Flasha z Markiem Hamillem - muszę przyznac że był świetny. Hamill (czadowe teksty) Odcinek też w sumie był niezły.
A Hamill powinien grać Jokera nie tylko głosem ale już niestety chyba ciut za stary jest.
EDIT: własnie doczytałem że to nei pierwsze wcielenie Hamilla w tę postać z Flasha, nieźle
Iscariote - 7 Kwietnia 2015, 14:39
Dunadan napisał/a | własnie doczytałem że to nei pierwsze wcielenie Hamilla w tę postać z Flasha, nieźle | O tak, to było świetne! Te nawiązania, że kilkanaście lat temu był taki przestępca w mieście i wykorzystanie zdjęć ze starego serialu do tego teksty Trickstera nawiązujące chociażby do Gwiezdnych Wojen. Flash pozytywnie zaskakuje.
Dunadan - 7 Kwietnia 2015, 15:02
Iscariote napisał/a | i wykorzystanie zdjęć ze starego serialu |
Tego nie widziałem ale "I am your father" było super oby tak dalej.
Swoją drogą widać ze aktor jest w świetnej formie - powinien sobie świetnie poradzić w nowych Gwiezdnych Wojnach.
Melfka - 11 Kwietnia 2015, 18:41
Netflix wypuścił Daredevila i po 5 odcinkach muszę powiedzieć, że Arrow może się schować.
Dunadan - 11 Kwietnia 2015, 20:25
Melfka, Arrow ogólnie jest taki se - mocny jest tylko momentami. Muszę się zapoznać z Daredevilem
Luc du Lac - 12 Kwietnia 2015, 13:46
Ktoś coś widział wie serial Exant z Halle B. ?
konopia - 12 Kwietnia 2015, 14:41
Czekam na ostatni odcinek w przyszłym tygodniu.
Nagrywało mi się, pomyliłem się, myślałem, że już mam wszystkie a jeden i zdublowało, i w zeszłym tygodniu zacząłem oglądać, zazwyczaj czekam aż cała seria się nagra.
Na początku mnie wciągnęło, potem to rozwlekli niepotrzebnie, co mi się podoba to to, że przyszłość pokazywana jest nieodległa i całkiem prawdopodobna.
Od 10 odcinka zaczynają przesadzać w prowadzeniu akcji, zbyt bajkowo się robi, ale nie jest to takie złe jak niektórzy mówią, w skali szkolnej daję 4.
IMO Gotham lepszy, Gotham ma 5, ale żona twierdzi na odwrót, że Extant lepszy.
Lowenna - 12 Kwietnia 2015, 16:20
Deadwood. Czyli Lo nadrabia zaległości w klasyce Kto jeszcze nie widział, to niech zaraz odpala
hrabek - 13 Kwietnia 2015, 09:35
Luc du Lac napisał/a | Ktoś coś widział wie serial Exant z Halle B. ? |
Widziałem, żenada.
m_m - 13 Kwietnia 2015, 18:33
Lowenna napisał/a | Deadwood. |
Podobno ten serial został przerwany po trzecim sezonie, jak obejrzysz do końca, to może podzielisz się opinią czy mimo to warto oglądać? Nie lubię przerwanych cykli, czy to książkowych czy serialowych
Lowenna - 13 Kwietnia 2015, 18:43
Wypowiadam się po obejrzeniu całości. O ile się orientuję był planowany na 3 sezony
Luc du Lac - 13 Kwietnia 2015, 19:30
W TV leci MacGaver..odcinek o tajemniczych nazistach, obozach,Żydach i Hitlerze - no i oczywiście o pieniądzach /skarbach
Jak byłem młody to zawsze nazista = Niemiec
Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2015, 20:01
m_m, jest przerwany ale wygląda jakby nie był. I jak dotąd, nie oglądałeś lepszego serialu.
m_m - 13 Kwietnia 2015, 20:45
Ok, ustawiam w kolejce.
Melfka - 13 Kwietnia 2015, 22:33
Fidel-F2 napisał/a | m_m, jest przerwany ale wygląda jakby nie był. I jak dotąd, nie oglądałeś lepszego serialu. |
+1 (Choć IMO 3 sezon nieco słabszy niż 2 pierwsze).
A mnie tymczasem zachwycił szósty odcinek Daredevila. A znajomi, którzy obejrzeli już wszystko mówią, że dalej jest jeszcze lepiej. To trzeci serial robiony przez Netflix, do którego podchodzę i trzeci, który mi się podoba, mam nadzieję, że będą robili więcej
Fidel-F2 - 13 Kwietnia 2015, 22:54
Melfka napisał/a | +1 (Choć IMO 3 sezon nieco słabszy niż 2 pierwsze). | a ja odwrotnie, trzeci mam za najlepszy
Chal-Chenet - 17 Kwietnia 2015, 11:16
Dexter s. 5 - Lekkie zmęczenie materiału odczuwalne, ale wciąż ogląda się dobrze. To, że jest to najgorszy sezon z dotychczasowych nie znaczy, że jest słaby, co świadczy o tym tytule tylko dobrze.
Breaking Bad s. 2 - Pierwszy sezon był niezły, ale mnie jakoś wielce nie olśnił. Zachęcił jednak, by oglądać dalej. I była to dobra decyzja, gdyż drugi oglądało mi się już dużo lepiej. Historia ewoluuje, tak samo jak bohaterowie. Widz może się bardziej zaangażować w tę historię. Będę kontynuował.
feralny por. - 17 Kwietnia 2015, 23:09
Jakaś tv wyemitowała "Sztrafbat", sporo dobrego o tym serialu można usłyszeć, więc się skusiłem. Niewiarygodnie słabe, właściwie pod każdym względem.
Scenografia mocno taka sobie. Ja rozumiem, że makiety czołgów mogą być byle jakie, ale "kubelwagen" z pierwszej sceny to jakaś kpina. W dodatku cały serial, którego akcja dzieje się na przestrzeni setek kilometrów i w okresie paru miesięcy nakręcono w dwóch ziemiankach z kawałkiem okopu, porośniętym nawłocią poletku i biegnącej skrajem lasu dróżce i to widać. Widać tak bardzo, że aż śmieszy kiedy w jednej scenie w ziemiance śpią "sztrafniki", a następnej w tej samej ziemiance jest "sztab" dywizji, albo że w każdym odcinku łazik zatrzymuje się na tym samym zakręcie, a zbiórka odbywa się na tej samej łące...
Scenariusz też taki sobie, klisza i sztampa na każdym kroku, w dodatku podlane taką ilością patosu, że brakowało już tylko gwieździstego sztandaru, a jakby jeszcze główny bohater był Murzynem, to już zupełnie. No niestety, Murzynem nie jest, jest za to człowiekiem radzieckim...
A to jeszcze nic, najlepsze są nieortodoksyjne metody prowadzenia fabuły. No bo sobie wyobraźcie, że przez cały odcinek buduje się napięcie, żołnierze szykują się do natarcia. Przy każdej okazji podkreśla się, że jeżeli nawet uda się zdobyć niemieckie pozycje, kontratak będzie Niemców zniszczy batalion. W końcu atakują, zajmują pozycje przeciwnika, dobiega telefonista z kablem, dowódca melduje do dywizji, że cel opanowany i zaraz pewnie ruszy kontratak. Tu koniec odcinka, klasyczny cliffhanger myślicie. Ja też tak pomyślałem. Teraz zgadnijcie jak się zaczął kolejny odcinek, rozwiązano jakoś tę sytuację? Był kontratak, który z trudem odparto? Otóż nic z tych rzeczy. Kolejny odcinek jest już zupełnie o czymś innym. Ani słowo nie pada o tym strasznym kontr ataku, którego wszyscy się tak strasznie bali. Nic. I tak jest w sumie za każdym razem. Jak już uda się jakieś napięcie zbudować, kończy się to cięciem i już, koniec tematu, żadnej pointy...
Z budowaniem napięcia też nie jest łatwo, bo większość czasu zajmują oderwane od rzeczywistości monologi, wygłaszane przez bohaterów. Tym bardziej rozczarowuje, że jak już się coś dzieje, to się kończy, zanim się na dobre zacznie.
Sceny batalistyczne rozczulająco naiwne. Za każdym razem nieudolne "slo-mo", patetyczna muzyka, minimum pirotechniki i biegający kupą żołnierze, a jak już gdzieś dobiegają, to się okazuje, że okopów broni dwóch Niemców. W dodatku w kilku odcinkach użyto tych samych scen. I to nie oto chodzi, że jakieś retrospekcje, czy coś. Nie, ot po po prostu, w czwartym odcinku znowu coś tam atakują, to damy tę samą bezładną bieganinę co w drugim, nikt nie zauważy. Dawno nie widziałem tak bezczelnego recyklingu...
Realia oczywiście też leżą i kwiczą. Bateria ppanc ustawiona tak, że między działami, które nie są zupełnie zamaskowane, jest góra 5 metrów odległości. Sztab dywizji, który składa się łysego generała, tłustego enkawudzisty i przydupasa (przydupas nic nie robi i chyba nic nie mówi przez cały film, po prostu tam jest i tyle) zajmuje się tylko piciem spirytusu i jałowymi dyskusjami z dowódcą sztrafników. Nie komunikuje się podległymi pododdziałami nie pracuje, poza tymi trzema po prostu nikogo tam nie ma i nic się nie dzieje. Z resztą na całym froncie nikogo nie ma, jest tylko tych kilkunastu facetów udających batalion i "sztab", no i dwóch Niemców (serio jest tylko dwie albo trzy sceny, na których widać więcej niż dwóch Niemców na raz)... Ja rozumiem, że całej armii nie da się pokazać i nie o to chodzi, ale da się przecież jakoś pokazać, że losy tych ludzi są częścią większej całości.
Jest również wątek miłosny. Tak, domyślacie się - pielęgniarka...
Jest pop, bo to już "nowa Rosja" ten film kręciła i pop jest ważny, a na koniec jest Matka Boska... Serio.
Jest jeden plus, kilku niezłych aktorów i dwie dobrze napisane postacie...
A jak się skończył "Sztrafnbat", to ta sama tv puściła "PQ-17" i to jest jeszcze gorsze. Tu się już nic nie dzieje, tu już tylko gadające głowy deklamują... Sceny "niemieckie" i "amerykańskie" rozbrajają (Hitler który wygląda na jakieś 30 lat rządzi), a wszytko jest zrobione tak nieudolnie, że aż brakuje skali. No i jest jeszcze żenujące cgi...
Podobno kiedyś Rosjnie umieli kręcić filmy wojenne...
marekz - 18 Kwietnia 2015, 00:45
Helix sezon 2
W drugiej połowie drugiego sezonu serial nabrał bardzo ostrego tempa. Sposób zakończenia tego sezonu sugeruje, że trzeciego może nie być albo będzie on mocno inny od poprzednich. Jak na tak niski budżet, należy się twórcom uznanie - pod koniec naprawdę się rozkręcili. Czyli pomysły są, kasy na efekty ni ma.
A 12 Małp dostało drugi sezon. Nie wiedzieć po co.
Chal-Chenet - 20 Kwietnia 2015, 11:11
marekz napisał/a | A 12 Małp dostało drugi sezon. Nie wiedzieć po co. |
Takie słabe? Bo mam w planach, a taka opinia nieco zniechęca...
Chal-Chenet - 24 Kwietnia 2015, 08:38
Breaking Bad s. 3 - Jak już wsiąkłem byłem, to porządnie. Świetnie się to rozkręca, fabularnie i aktorsko - pierwsza klasa. Czwarty sezon pójdzie, coś czuję, dosyć szybko. Fajnie czasami nie być na bieżąco, teraz przynajmniej nie muszę czekać na kolejne odcinki.
Fidel-F2 - 24 Kwietnia 2015, 09:37
Czwarty sezon rwie pytę.
Chal-Chenet - 24 Kwietnia 2015, 10:21
m_m - 24 Kwietnia 2015, 14:08
Fidel-F2 napisał/a | Czwarty sezon rwie pytę. | Ale dało radę przyszyć?
Fidel-F2 - 24 Kwietnia 2015, 14:09
szycie jest dla słabych, gwoździem przybiłem
Dunadan - 24 Kwietnia 2015, 16:43
Daredevil
Na razie 2 odcinki. O ja pierniczę wreszcie serial z 'superbohaterem' który nie jest kiczowaty ani na moment. Super realistyczne sceny walk z fantastyczną wprost choreografią i montażem na poziomie kinowych produkcji! fabuła rozwija się raczej powoli i jest dość niejasna ale ogląda się bardzo miło.
Wszystkie Arrowy i Flashe mogą się schować.
dalambert - 24 Kwietnia 2015, 17:59
Wikingowie- mam cał 3 sezon - się ogląda krwawe
Fidel-F2 - 24 Kwietnia 2015, 20:26
Skończyłem Wikingów na drugim odcinku drugiej serii. Nędza niemożebna.
dalambert - 25 Kwietnia 2015, 00:03
Fidel-F2, co kto lubi ,,mnie pasują, acz coraz bardzie krwawe i ponure.
|
|
|