To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne

Sandman - 29 Marca 2009, 10:45

Rafał napisał/a
Po kolei, napisałeś:
Sandman napisał/a
kościół ekskomunikował DZIEWCZYNKĘ
To jest nieprawda czyli kłamstwo. Zgadzasz się?

Z tego co czytałem wynika jasno, że biskup ekskomunikował dziewczynkę. Sprostowanie dotyczyło faktu, że osoba nieletnia nie może być ekskomunikowana i ekskomunika taka jest nie ważna. Klecha się zapędził, co nie zmienia faktu, że ona również została ekskomunikowana.

dzejes - 29 Marca 2009, 11:06

Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.

Tak więc jedyną rzeczą względną jest definicja "powodowania przerwania ciąży". Przypominam, że w Polce po sprawie aborcji na zgwałconej 14-latce pewni wannabe księża głosili, że na moce tego artykułu ekskomunikowana została minister zdrowia, która nie zabroniła wykonania przysługującego na mocy obecnej ustawy zabiegu.

Natomiast sam fakt ekskomuniki zachodzi z mocy prawa, a więc brazylijskie sukienki tylko ogłosiły ten fakt. Takie już KK ma przepisy - ekskomunika z mocy prawa zachodzi w wypadku powyższym oraz...

Kan. 1370
§ 1. Kto stosuje przymus fizyczny wobec Biskupa Rzymskiego, podlega ekskomunice, wiążącej mocą samego prawa,

Im bardziej się wczytuję w Kodeks prawa kanonicznego, tym brdziej Kubusia tam nie było. Znaczy tym większą mam ochotę na apostazję.

dzejes - 29 Marca 2009, 12:21

Post pod postem, ale NMSP:

Raz

Dwa

MOFFISS - 20 Kwietnia 2009, 08:18

oglądałem wczoraj program o próbach interpretacji faktów historycznych w Biblii przez izraelskich archeologów (!) na kanale National Geographic.
Twierdzą, że starozytni Israelici pochodzili z obszaru między Mezopotamia a Egiptem, gdzie powstało w owym czasie ok 30 miast-państw oddających daninę Egiptowi. Czyli nie było żadnego pochodu ludu wybranego z Egiptu pod wodzą Mojżesza ani też podbojów przez Jahwe. Okazało się, że większosć tych miast upadła samodzielnie, w niektórych niewolnicy powstali przeciwko swoim panom (okres od 2000-1500 r p.n.e)
Natomiast wiara w YHW (czytane w jahwe) została przejęta od górali z południowo- zachodniej części starozytnego Cannanu (pogranicze dzisiejszego Izraela i Jordanii).
W okresie do panowania króla Dawida Israelici często poddawali się praktykom niekoniecznie monoteistycznym http://www.opracowanie.eu/grant.htm .

Innym ciekawym wątkiem była prezentacja dowodów z oryginalnych zapisów Biblii, świadczących o dopisywaniu lub wręcz zmienianiu faktów przez anonimowych "pisarzy".

gudrun - 20 Kwietnia 2009, 21:17

MOFFISS napisał/a

Innym ciekawym wątkiem była prezentacja dowodów z oryginalnych zapisów Biblii, świadczących o dopisywaniu lub wręcz zmienianiu faktów przez anonimowych pisarzy.

Ale to chyba cię nie zaskoczyło? Każde ręczne przepisanie, także każdy przekład wprowadzał jakieś ulepszenia. Efekt jest jaki każdy widzi, tekst, który nadaje się tylko do specjalistycznej interpretacji a nie do czytania ze zrozumieniem.

dalambert - 22 Kwietnia 2009, 10:11

Znany żydowski duchowny rabin Melamed wezwał żydowskich młodych do nie odwiedzania Polski jako kreju "przesiąkniętego antysemityzmem i nieczystego'
Dobry i ciekawie rokujacy na przyszłosć przyczynek do wczorajszego Marszu Żywych w Auschwitz,Panie Rabinie proszę o dalsze konstatacje :mrgreen:

Piech - 22 Kwietnia 2009, 12:09

Ciekawe w jakim sensie jesteśmy dla niego nieczyści.

Tu jest więcej na temat wystąpienia rabina Melameda:
http://www.rp.pl/artykul/67352,294592.html

A inny rabin, Aviner, dwa miesiące temu zabronił swoim pobratymcom odwiedzania obozów zagłady w Polsce. Stwierdził: "Nie zaprzątam sobie głowy pretensjami do Polaków, ale nie powinniśmy wspierać ludzi, którzy pozwolili budować obozy śmierci na swojej ziemi i którzy teraz czerpią z tego korzyści" ("I'm not busy holding a grudge against the Poles, but we shouldn't provide livelihood to people who allowed death camps to be built on their land and who are now making a profit out of it")

http://www.ynetnews.com/a...3704136,00.html

Rafał - 22 Kwietnia 2009, 12:31

Napiszcie im coś po ichniemu:
http://www.ynetnews.com/E...04136-2,00.html
Bo jak się czyta to ręce opadają.

dalambert - 22 Kwietnia 2009, 13:02

Rafał, po barbarzyńsku nie kumam, a fuck you byłby trochę zbyt obcesowe i raczej trudno by je nazwać rzetelną polemiką :twisted:
Damian907 - 23 Maj 2009, 16:41

Buddyzm jest pozbawionym dogmatów, spójnym, wolnym od pojęcia osobowego Boga-Stwórcy systemem nastawionym na duchowy rozwój człowieka. Głównym celem praktykowania metod jakie oferuje jest oczyszczenie umysłu z negatywnych emocji, rozpuszczenie egoizmu oraz rozwinięcie wszechobejmującego współczucia, intuicyjnej mądrości i absolutnej wolności, co prowadzi do doświadczenia nieuwarunkowanej radości i szczęścia.

Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(...) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.
Autor: Albert Einstein

Pamiętajmy, że na świecie jest wiele religii. Nie można ich wrzucać do jednego worka, gdyż nie wszystkie zakładają wiarę w niematerialną i nieśmiertelną duszę. Niektóre – na przykład buddyzm – mogą okazać się bliższe koncepcjom współczesnej nauki.
Autor: Francis Crick angielski biochemik, genetyk i biolog molekularny, noblista.

To, że w buddyzmie nie istnieje koncepcja Boga osobowego, wydaje mi się najbardziej atrakcyjne. To znaczy, można wyznawać światopogląd naukowy i jednocześnie być buddystą.
Autor: Czesław Miłosz

"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."

"Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście."

Budda Siakjamuni

Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczynę szczęścia.

Oby były wolne od cierpienia i przyczyny cierpienia.

Oby nie były oddzielone od prawdziwego szczęścia - wolności od cierpienia.

Oby spoczywały w wielkiej równości, wolnej od przywiązania i niechęci.

"Istnieje bardzo prosty sposób, by stać się Buddą. Nie czyńcie zła, nie lgnijcie do życia i śmierci, miejcie głębokie współczucie dla wszystkich odczuwających istot, odnoście się z szacunkiem do tych ponad wami i bądźcie uprzejmi dla tych, którzy stoją niżej. Porzućcie nienawiść i pragnienia, zmartwienia i smutek – oto co zwie się Buddą. Nie szukajcie niczego innego."

Eihei Dogen Zenji, Shoi

"Wyobraźmy sobie falę na powierzchni morza. Z jednego punktu widzenie jest samodzielnym zjawiskiem, z początkiem i końcem, narodzeniem i śmiercią. Z innego punktu widzenia fala, będąc tylko stanem wody, nie ma samoistnego bytu. Jest to chwilowy fenomen powstały z wody i wiatru. Każda fala jest połączona z innymi.

Jeśli spojrzycie na życie w ten sposób nic nie ma samoistnego bytu. To właśnie w ten sposób postrzega zjawiska i rzeczy umysł w stanie próżni."

Sogyal Rinpoche

Budda z seksu zrodzony:

http://interia360.pl/arty...-zrodzony,10668

Wywiad wideo z nauczycielem Buddyzmu - Wojtkiem Tracewskim

http://video.google.com/v...231109690&hl=pl

O polskich buddystach:

http://www.tutej.pl/cms.php?i=17527

http://www.multikulti.org...id=74&Itemid=33

Buddyzm a Chrześcijaństwo:

http://www.zen.pl/katowic...&do_pdf=1&id=57

Wprowadzenie do Buddyzmu:

http://www.buddyzm.edu.pl...ist.php?c=intro

Buddyzm w Polsce

http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/index.php

dalambert - 23 Maj 2009, 17:01

Damian907, Czy to jest rozmowa czy akcja MSJONARSKA - bo mi sie widzi, że poprostu jakies nawrócenie tu szerzysz - wolno Ci, ale ja przy swojej wierze przy której od kolebki trwam pozostanę, a dywagować zamiaru nie mam - boć i wiara nie polega na dysputach :mrgreen: i
Zresztą już 18.12.2008 o godz 17/39 już nam ten tekst łaskawie zapodałeś / na tym właśnie wątku/ - jakoś bez specjalnych efektów.

Fidel-F2 - 23 Maj 2009, 18:00

he, he
ihan - 23 Maj 2009, 22:40

dalambert, jakie bez efektów, skoro już druga osoba pamięta dokładnie kiedy i o jakiej godzinie.
Adanedhel - 24 Maj 2009, 09:40

Kliknął Znajdź wszystkie posty jegomościa i jakoś poszło. Nie było tego wiele i wszystko podobne.
Skoro już jesteśmy przy misjonarstwie, to proponuję Wam, zamiast nad religią kosmiczną/buddyzmem, zastanowić się nad Kościołem Latającego Potwora Spaghetti. Jednak wulkan piwny to nie byle co.

Damian907 - 24 Maj 2009, 10:39

dalambert napisał/a
boć i wiara nie polega na dysputach :mrgreen:

Obawiasz się czegoś? :wink:

Fidel-F2 - 24 Maj 2009, 12:46

Damian907, Ty na serio uważasz, że jestes w stanie wskazać choć jedna rzecz, która każe postrzegać buddyzm jako ideę z odrobiną chociaz sensu? :shock:
Damian907 - 25 Maj 2009, 10:11

Co budzi Twoje wątpliwości?
NURS - 25 Maj 2009, 10:22

Damian, nie jestem buddysta, ale zgodzę się w pełni z drugim akapitem twojego tekstu (Einsteinem). Bóg, już w niedalekiej przyszłości zacznie być postrzegany w oderwaniu od setek wzajemnie sprzecznych tzw "wyznań".
Niestety nie sądzę, zeby buddyzm stał się ta jedyną wykładnią, aczkolwiek bliżej mu do tych rozwiązań, niz klasycznym religiom.

dalambert - 25 Maj 2009, 14:47

Fidel-F2,
Damian907 napisał/a

nie odpowiadajpytaniem na prosbę o wykazanie
Fidel-F2 napisał/a
wskazać choć jedna rzecz, która każe postrzegać buddyzm jako ideę z odrobiną chociaz sensu?

:mrgreen:

dareko - 25 Maj 2009, 14:56

dalambert, Ty sie tak nie ciesz, twojej religii tez sie to tyczy. :)
dalambert - 25 Maj 2009, 15:01

dareko, a niby czemu mam się smucić religia to wiara, a nie pokręcone dywagacje ateistycznych misjonarzy -
nic mi do nich niech sobie mruczą dowoli. a potem i tak się zobaczy -
ot rękopisy nie płoną :P

dareko - 25 Maj 2009, 15:16

dalambert, fakt, sensu byc w niej nie musi :)
dalambert - 25 Maj 2009, 16:26

dareko, ależ oczywiscie - podobie jak w ateiźmie sensu w nim za grosz, ale za to jaka wspaniała wolnomyślna idea :?
NURS - 25 Maj 2009, 16:31

dalambert napisał/a
dareko, a niby czemu mam się smucić religia to wiara, a nie pokręcone dywagacje ateistycznych misjonarzy -
nic mi do nich niech sobie mruczą dowoli. a potem i tak się zobaczy -
ot rękopisy nie płoną :P

I znowu swoje, czy w katolickiej głowie nie może się pomiescić to, ze nie macie monopolu na Boga?

dalambert - 25 Maj 2009, 16:37

NURS, czytaj za zrozumieniem. ja tylko stwierdzam, że mnie moja wiara wystarczy, a monopol na cóż , każdy by chciał mieć jakiś monopol na wiarę lub jej brak , a nikt nie ma :mrgreen:
Fidel-F2 - 25 Maj 2009, 16:57

Damian907 napisał/a
a Twoje?
NURS - 25 Maj 2009, 18:15

dalambert napisał/a
NURS, czytaj za zrozumieniem. ja tylko stwierdzam, że mnie moja wiara wystarczy, a monopol na cóż , każdy by chciał mieć jakiś monopol na wiarę lub jej brak , a nikt nie ma :mrgreen:

nie dalambercie złoty, jak pokazuje wytłuszczenie, traktujesz każdego, kto nie podziela twojej wersji wiary (bo to tylko wersja, przyznasz) jako ateistę. A przecież tu wcale nie o to chodzi, tylko o postrzeganie boskości przez róznych ludzi.

Adanedhel - 25 Maj 2009, 18:36

dalambert napisał/a
podobie jak w ateiźmie sensu w nim za grosz

Dlaczego?

Damian907 - 26 Maj 2009, 07:38

Fidel-F2 napisał/a
Damian907 napisał/a
a Twoje?

Teizm?

Rafał - 26 Maj 2009, 08:20

Damian907 napisał/a