Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
Sandman - 29 Marca 2009, 10:45
Rafał napisał/a | Po kolei, napisałeś: Sandman napisał/a | kościół ekskomunikował DZIEWCZYNKĘ | To jest nieprawda czyli kłamstwo. Zgadzasz się? |
Z tego co czytałem wynika jasno, że biskup ekskomunikował dziewczynkę. Sprostowanie dotyczyło faktu, że osoba nieletnia nie może być ekskomunikowana i ekskomunika taka jest nie ważna. Klecha się zapędził, co nie zmienia faktu, że ona również została ekskomunikowana.
dzejes - 29 Marca 2009, 11:06
Kan. 1398 - Kto powoduje przerwanie ciąży, po zaistnieniu skutku, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa.
Tak więc jedyną rzeczą względną jest definicja "powodowania przerwania ciąży". Przypominam, że w Polce po sprawie aborcji na zgwałconej 14-latce pewni wannabe księża głosili, że na moce tego artykułu ekskomunikowana została minister zdrowia, która nie zabroniła wykonania przysługującego na mocy obecnej ustawy zabiegu.
Natomiast sam fakt ekskomuniki zachodzi z mocy prawa, a więc brazylijskie sukienki tylko ogłosiły ten fakt. Takie już KK ma przepisy - ekskomunika z mocy prawa zachodzi w wypadku powyższym oraz...
Kan. 1370
§ 1. Kto stosuje przymus fizyczny wobec Biskupa Rzymskiego, podlega ekskomunice, wiążącej mocą samego prawa,
Im bardziej się wczytuję w Kodeks prawa kanonicznego, tym brdziej Kubusia tam nie było. Znaczy tym większą mam ochotę na apostazję.
dzejes - 29 Marca 2009, 12:21
Post pod postem, ale NMSP:
Raz
Dwa
MOFFISS - 20 Kwietnia 2009, 08:18
oglądałem wczoraj program o próbach interpretacji faktów historycznych w Biblii przez izraelskich archeologów (!) na kanale National Geographic.
Twierdzą, że starozytni Israelici pochodzili z obszaru między Mezopotamia a Egiptem, gdzie powstało w owym czasie ok 30 miast-państw oddających daninę Egiptowi. Czyli nie było żadnego pochodu ludu wybranego z Egiptu pod wodzą Mojżesza ani też podbojów przez Jahwe. Okazało się, że większosć tych miast upadła samodzielnie, w niektórych niewolnicy powstali przeciwko swoim panom (okres od 2000-1500 r p.n.e)
Natomiast wiara w YHW (czytane w jahwe) została przejęta od górali z południowo- zachodniej części starozytnego Cannanu (pogranicze dzisiejszego Izraela i Jordanii).
W okresie do panowania króla Dawida Israelici często poddawali się praktykom niekoniecznie monoteistycznym http://www.opracowanie.eu/grant.htm .
Innym ciekawym wątkiem była prezentacja dowodów z oryginalnych zapisów Biblii, świadczących o dopisywaniu lub wręcz zmienianiu faktów przez anonimowych "pisarzy".
gudrun - 20 Kwietnia 2009, 21:17
MOFFISS napisał/a |
Innym ciekawym wątkiem była prezentacja dowodów z oryginalnych zapisów Biblii, świadczących o dopisywaniu lub wręcz zmienianiu faktów przez anonimowych pisarzy. |
Ale to chyba cię nie zaskoczyło? Każde ręczne przepisanie, także każdy przekład wprowadzał jakieś ulepszenia. Efekt jest jaki każdy widzi, tekst, który nadaje się tylko do specjalistycznej interpretacji a nie do czytania ze zrozumieniem.
dalambert - 22 Kwietnia 2009, 10:11
Znany żydowski duchowny rabin Melamed wezwał żydowskich młodych do nie odwiedzania Polski jako kreju "przesiąkniętego antysemityzmem i nieczystego'
Dobry i ciekawie rokujacy na przyszłosć przyczynek do wczorajszego Marszu Żywych w Auschwitz,Panie Rabinie proszę o dalsze konstatacje
Piech - 22 Kwietnia 2009, 12:09
Ciekawe w jakim sensie jesteśmy dla niego nieczyści.
Tu jest więcej na temat wystąpienia rabina Melameda:
http://www.rp.pl/artykul/67352,294592.html
A inny rabin, Aviner, dwa miesiące temu zabronił swoim pobratymcom odwiedzania obozów zagłady w Polsce. Stwierdził: "Nie zaprzątam sobie głowy pretensjami do Polaków, ale nie powinniśmy wspierać ludzi, którzy pozwolili budować obozy śmierci na swojej ziemi i którzy teraz czerpią z tego korzyści" ("I'm not busy holding a grudge against the Poles, but we shouldn't provide livelihood to people who allowed death camps to be built on their land and who are now making a profit out of it")
http://www.ynetnews.com/a...3704136,00.html
Rafał - 22 Kwietnia 2009, 12:31
Napiszcie im coś po ichniemu:
http://www.ynetnews.com/E...04136-2,00.html
Bo jak się czyta to ręce opadają.
dalambert - 22 Kwietnia 2009, 13:02
Rafał, po barbarzyńsku nie kumam, a fuck you byłby trochę zbyt obcesowe i raczej trudno by je nazwać rzetelną polemiką
Damian907 - 23 Maj 2009, 16:41
Buddyzm jest pozbawionym dogmatów, spójnym, wolnym od pojęcia osobowego Boga-Stwórcy systemem nastawionym na duchowy rozwój człowieka. Głównym celem praktykowania metod jakie oferuje jest oczyszczenie umysłu z negatywnych emocji, rozpuszczenie egoizmu oraz rozwinięcie wszechobejmującego współczucia, intuicyjnej mądrości i absolutnej wolności, co prowadzi do doświadczenia nieuwarunkowanej radości i szczęścia.
Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(...) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.
Autor: Albert Einstein
Pamiętajmy, że na świecie jest wiele religii. Nie można ich wrzucać do jednego worka, gdyż nie wszystkie zakładają wiarę w niematerialną i nieśmiertelną duszę. Niektóre – na przykład buddyzm – mogą okazać się bliższe koncepcjom współczesnej nauki.
Autor: Francis Crick angielski biochemik, genetyk i biolog molekularny, noblista.
To, że w buddyzmie nie istnieje koncepcja Boga osobowego, wydaje mi się najbardziej atrakcyjne. To znaczy, można wyznawać światopogląd naukowy i jednocześnie być buddystą.
Autor: Czesław Miłosz
"Nie wierzcie w jakiekolwiek przekazy tylko dlatego, że przez długi czas obowiązywały w wielu krajach. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że wielu ludzi od dawna to powtarza. Nie akceptujcie niczego tylko z tego powodu, że ktoś inny to powiedział, że popiera to swoim autorytetem jakiś mędrzec albo kapłan, lub że jest to napisane w jakimś świętym piśmie. Nie wierzcie w coś tylko dlatego, że brzmi prawdopodobnie. Nie wierzcie w wizje lub wyobrażenia, które uważacie za zesłane przez boga. Miejcie zaufanie do tego, co uznaliście za prawdziwe po długim sprawdzaniu, do tego, co przynosi powodzenie wam i innym."
"Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście."
Budda Siakjamuni
Oby wszystkie istoty osiągnęły szczęście i przyczynę szczęścia.
Oby były wolne od cierpienia i przyczyny cierpienia.
Oby nie były oddzielone od prawdziwego szczęścia - wolności od cierpienia.
Oby spoczywały w wielkiej równości, wolnej od przywiązania i niechęci.
"Istnieje bardzo prosty sposób, by stać się Buddą. Nie czyńcie zła, nie lgnijcie do życia i śmierci, miejcie głębokie współczucie dla wszystkich odczuwających istot, odnoście się z szacunkiem do tych ponad wami i bądźcie uprzejmi dla tych, którzy stoją niżej. Porzućcie nienawiść i pragnienia, zmartwienia i smutek – oto co zwie się Buddą. Nie szukajcie niczego innego."
Eihei Dogen Zenji, Shoi
"Wyobraźmy sobie falę na powierzchni morza. Z jednego punktu widzenie jest samodzielnym zjawiskiem, z początkiem i końcem, narodzeniem i śmiercią. Z innego punktu widzenia fala, będąc tylko stanem wody, nie ma samoistnego bytu. Jest to chwilowy fenomen powstały z wody i wiatru. Każda fala jest połączona z innymi.
Jeśli spojrzycie na życie w ten sposób nic nie ma samoistnego bytu. To właśnie w ten sposób postrzega zjawiska i rzeczy umysł w stanie próżni."
Sogyal Rinpoche
Budda z seksu zrodzony:
http://interia360.pl/arty...-zrodzony,10668
Wywiad wideo z nauczycielem Buddyzmu - Wojtkiem Tracewskim
http://video.google.com/v...231109690&hl=pl
O polskich buddystach:
http://www.tutej.pl/cms.php?i=17527
http://www.multikulti.org...id=74&Itemid=33
Buddyzm a Chrześcijaństwo:
http://www.zen.pl/katowic...&do_pdf=1&id=57
Wprowadzenie do Buddyzmu:
http://www.buddyzm.edu.pl...ist.php?c=intro
Buddyzm w Polsce
http://www.buddyzm.edu.pl/cybersangha/index.php
dalambert - 23 Maj 2009, 17:01
Damian907, Czy to jest rozmowa czy akcja MSJONARSKA - bo mi sie widzi, że poprostu jakies nawrócenie tu szerzysz - wolno Ci, ale ja przy swojej wierze przy której od kolebki trwam pozostanę, a dywagować zamiaru nie mam - boć i wiara nie polega na dysputach i
Zresztą już 18.12.2008 o godz 17/39 już nam ten tekst łaskawie zapodałeś / na tym właśnie wątku/ - jakoś bez specjalnych efektów.
Fidel-F2 - 23 Maj 2009, 18:00
he, he
ihan - 23 Maj 2009, 22:40
dalambert, jakie bez efektów, skoro już druga osoba pamięta dokładnie kiedy i o jakiej godzinie.
Adanedhel - 24 Maj 2009, 09:40
Kliknął Znajdź wszystkie posty jegomościa i jakoś poszło. Nie było tego wiele i wszystko podobne.
Skoro już jesteśmy przy misjonarstwie, to proponuję Wam, zamiast nad religią kosmiczną/buddyzmem, zastanowić się nad Kościołem Latającego Potwora Spaghetti. Jednak wulkan piwny to nie byle co.
Damian907 - 24 Maj 2009, 10:39
dalambert napisał/a | boć i wiara nie polega na dysputach |
Obawiasz się czegoś?
Fidel-F2 - 24 Maj 2009, 12:46
Damian907, Ty na serio uważasz, że jestes w stanie wskazać choć jedna rzecz, która każe postrzegać buddyzm jako ideę z odrobiną chociaz sensu?
Damian907 - 25 Maj 2009, 10:11
Co budzi Twoje wątpliwości?
NURS - 25 Maj 2009, 10:22
Damian, nie jestem buddysta, ale zgodzę się w pełni z drugim akapitem twojego tekstu (Einsteinem). Bóg, już w niedalekiej przyszłości zacznie być postrzegany w oderwaniu od setek wzajemnie sprzecznych tzw "wyznań".
Niestety nie sądzę, zeby buddyzm stał się ta jedyną wykładnią, aczkolwiek bliżej mu do tych rozwiązań, niz klasycznym religiom.
dalambert - 25 Maj 2009, 14:47
Fidel-F2, Damian907 napisał/a | Co budzi Twoje wątpliwości? |
nie odpowiadajpytaniem na prosbę o wykazanie Fidel-F2 napisał/a | wskazać choć jedna rzecz, która każe postrzegać buddyzm jako ideę z odrobiną chociaz sensu? |
dareko - 25 Maj 2009, 14:56
dalambert, Ty sie tak nie ciesz, twojej religii tez sie to tyczy.
dalambert - 25 Maj 2009, 15:01
dareko, a niby czemu mam się smucić religia to wiara, a nie pokręcone dywagacje ateistycznych misjonarzy -
nic mi do nich niech sobie mruczą dowoli. a potem i tak się zobaczy -
ot rękopisy nie płoną
dareko - 25 Maj 2009, 15:16
dalambert, fakt, sensu byc w niej nie musi
dalambert - 25 Maj 2009, 16:26
dareko, ależ oczywiscie - podobie jak w ateiźmie sensu w nim za grosz, ale za to jaka wspaniała wolnomyślna idea
NURS - 25 Maj 2009, 16:31
dalambert napisał/a | dareko, a niby czemu mam się smucić religia to wiara, a nie pokręcone dywagacje ateistycznych misjonarzy -
nic mi do nich niech sobie mruczą dowoli. a potem i tak się zobaczy -
ot rękopisy nie płoną |
I znowu swoje, czy w katolickiej głowie nie może się pomiescić to, ze nie macie monopolu na Boga?
dalambert - 25 Maj 2009, 16:37
NURS, czytaj za zrozumieniem. ja tylko stwierdzam, że mnie moja wiara wystarczy, a monopol na cóż , każdy by chciał mieć jakiś monopol na wiarę lub jej brak , a nikt nie ma
Fidel-F2 - 25 Maj 2009, 16:57
Damian907 napisał/a | Co budzi Twoje wątpliwości? | a Twoje?
NURS - 25 Maj 2009, 18:15
dalambert napisał/a | NURS, czytaj za zrozumieniem. ja tylko stwierdzam, że mnie moja wiara wystarczy, a monopol na cóż , każdy by chciał mieć jakiś monopol na wiarę lub jej brak , a nikt nie ma |
nie dalambercie złoty, jak pokazuje wytłuszczenie, traktujesz każdego, kto nie podziela twojej wersji wiary (bo to tylko wersja, przyznasz) jako ateistę. A przecież tu wcale nie o to chodzi, tylko o postrzeganie boskości przez róznych ludzi.
Adanedhel - 25 Maj 2009, 18:36
dalambert napisał/a | podobie jak w ateiźmie sensu w nim za grosz |
Dlaczego?
Damian907 - 26 Maj 2009, 07:38
Fidel-F2 napisał/a | Damian907 napisał/a | Co budzi Twoje wątpliwości? | a Twoje? |
Teizm?
Rafał - 26 Maj 2009, 08:20
Damian907 napisał/a | Teizm? |
Bo?
|
|
|