To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Spodenki - Szorty

Marcin Robert - 6 Października 2009, 16:19

Agi napisał/a
Marcin Robert napisał/a
No i oczywiście wyłączamy BBCode?

Pucek, nie przejmuj się, będę ratować.

Ale przecież to proste:

1. Ujmujemy tytuł w znaczniki [/ b], które spowodują jego pogrubienie, aby gospodarz edycji nie musiał już tego robić własnoręcznie.
2. Przy wysyłaniu zaznaczamy opcję "Wyłącz BBCode w tej wiadomości".
3. Kto nie wyłączy BBCode, tego opowiadanie zostanie odrzucone.
4. Znaki liczymy bez uwzględniania znaczników BBCode.
5. Gospodarz edycji przekleja każdego nadesłanego szorta (spełniającego konkursowe warunki, oczywiście) do wspólnego posta, który zamieści w dziale spodenkowym.

Przyjęcie tych nieskomplikowanych zasad sprawi, że nie trzeba będzie grzebać w nadesłanych opowiadaniach, ręcznie na przykład wstawiając kursywę albo cudzysłowy.

nureczka - 6 Października 2009, 16:23

Marcin Robert Pucek tłumaczyła, że jest początkującą użytkowniczką komputera. Sądzę, że stwierdzenie "wyłączyć BBCode" może mieć dla niej mniej sensu niż świdrokręty stały smutcholijnie i zbłąkanie rykoświstały*

*Cytuję z pamięci

Edit: literówki

Marcin Robert - 6 Października 2009, 16:28

Ja też nie jestem informatykiem. Potrafię jednak czytać i dlatego zawsze, gdy wchodzę na PW, potrafię bez problemu znaleźć taki dzyngiel z napisem "Wyłącz BBCode w tej wiadomości". :D
nureczka - 6 Października 2009, 16:30

Wiesz, nie zawsze należy naciskać dzyngiel jeśli nie wiadomo do czego służy. Można wysłać w kosmos Australię :)
terebka - 6 Października 2009, 16:33

Punktowi trzeciemu zdecydowane: nie!
Marcin Robert - 6 Października 2009, 16:35

Skoro gospodarz edycji stwierdzi, że należy go nacisnąć, to można chyba mu zaufać, że tym sposobem opko nie poleci w kosmos. :D

A na temat BBCode można przeczytać TUTAJ.

terebka napisał/a
Punktowi trzeciemu zdecydowane: nie!

Dlaczego?

nureczka - 6 Października 2009, 16:38

Marcin Robert napisał/a
Skoro gospodarz edycji stwierdzi, że należy go nacisnąć, to można chyba mu zaufać, że tym sposobem opko nie poleci w kosmos. :D

Zbyt długo uczyłam nowicjuszy, żeby mieć taką pewność. :D

terebka - 6 Października 2009, 16:50

Dlatego, że to by były już rządy terroru ;P: Marcinie Robercie Na tematycznych FF-owych krecha jest ułatwieniem dla Małgorzaty. Tam twarde reguły są uzasadnione. Tutaj podchodzi się do tego bardziej liberalnie. Skoro nie ma dyskwalifikacji za brak zgodności z tematem (na ten przykład tekst MOFFISSA wyleciałby z ostatniej edycji na zbity pysk), to po co piętrzyć reguły?

Pytanie do gospodarzy minionych wątków: ktoś w ogóle sprawdzał zgodność z limitem znaków? Zdarzyły się dyskwalifikacje z powodu niedotrzymania warunku?

xan4 - 6 Października 2009, 16:58

terebka, zawsze sprawdzałem, przy minimalnym puszczałem, przy dłuższych odchyłach prosiłem o poprawienie i zawsze otrzymywałem zgodne z limitem.
shenra - 6 Października 2009, 17:09

Dostałam oczopląsu czytając kilka ostatnich postów :lol:
Temat interesujący, ale myślenie sobie zostawię na inny raz :wink:

Martva - 6 Października 2009, 17:50

terebka napisał/a
ktoś w ogóle sprawdzał zgodność z limitem znaków? Zdarzyły się dyskwalifikacje z powodu niedotrzymania warunku?

Sprawdzałam. Do 100 nadmiarowych przymykałam oko, ale zdarzyły mi się dwa szorty po 4500 kiedy limit był do 3500 :) Prosiłam o skrócenie.

Sally - 6 Października 2009, 18:32

Możliwości jest wiele :twisted: Może coś napiszę. Na razie wyszło mi to:

"Zupełnie nie o pełni lecz o zupie..." :mrgreen:

Ozzborn - 7 Października 2009, 09:57

Marcin Robert napisał/a
4. Znaki liczymy bez uwzględniania znaczników BBCode.

ten punkt rozkłada całą wygodę wyłączenia bbcodu - no bo jak niby policzyć znaki bez znaczników - więcej z tym chyba zabawy niż z wrzuceniem kursywy np. (Oczywiście jeśli liczymy dokładnie).

Martva - 7 Października 2009, 11:13

Ozzborn, piszesz tekst, liczysz znaki, wrzucasz na pw, ustawiasz znaczniki. Chyba.
hrabek - 7 Października 2009, 11:34

Jak pokazuje praktyka, niektórzy limit traktują dość luźno. A przysłany tekst później organizator edycji musi sprawdzić pod kątem ilościowym, a wtedy znaczniki zaburzają wynik.
MOFFISS - 7 Października 2009, 11:37

terebka napisał/a
(na ten przykład tekst MOFFISSA wyleciałby z ostatniej edycji na zbity pysk),

Hę? Chyba pomyliłeś szorty...jak nie ma związku, to ja jestem jeźdzcem Apokalipsy

Martva - 7 Października 2009, 11:45

hrabek, to można poprosić uzyszkodników żeby sobie liczyli sami i podawali, zdarzyło mi się kilka razy pytać zamiast sprawdzić.
Ozzborn - 7 Października 2009, 12:02

Pytanie jak bardzo ufamy sobie :wink:
Ja np. jako, że miałem dokładnie 3100 wysłałem barankowi dwie wersje - jedną ze znacznikami a drugą czystą żeby sobie w łorda wrzucił i policzył... trochę się chłopak zdziwił :mrgreen:

Marcin Robert - 7 Października 2009, 12:11

Jeśli chodzi o liczenie znaków, można by to zrobić w ten sposób:

1. Otwieramy drugie okno z Wordem.
2. Wchodzimy do swojej skrzynki na forum, otwieramy post z szortem i kopiujemy go.
3. Klikamy na "nowy post", wklejamy do niego szorta i sprawdzamy podgląd.
4. Kopiujemy szorta z podglądu do Worda i liczymy znaki.

shenra - 7 Października 2009, 14:27

Trochę to pokręcone. Ja zawsze sprawdzam ilość znaków przed wysłaniem. Jak bardzo można ufać sobie? Ściemniać na ilości znaków, już bez przesady :mrgreen:
terebka - 7 Października 2009, 16:31

MOFFISS napisał/a
terebka napisał/a
(na ten przykład tekst MOFFISSA wyleciałby z ostatniej edycji na zbity pysk),

Hę? Chyba pomyliłeś szorty...jak nie ma związku, to ja jestem jeźdzcem Apokalipsy

Kwestia odbioru, MOFFISS.
To jedynie dowodzi, że nie warto obciążać szortów dodatkowymi warunkami, skoro te, które już funkcjonują, są traktowane ulgowo, a samo podejście zależy od odbioru gospodarza.

J.Tanar - 7 Października 2009, 23:51

Tak sobie czytam o tych znacznikach, przeglądam ostatnie szortowisko, i nie bardzo łapię o co chodzi. Przecież tam może w trzech szortach po jednym wtrąceniu kursywą było; kolorków, pogrubień, podkreśleń, innych wydziwiań - brak. Czy jest jakieś drugie dno, o którym nie wiem, i powinienem się dokształcić (żeby mi szorta cenzura nie wycięła)?
Ozzborn, jaka była różnica przy twoim tekście ze znacznikami i bez nich? (aż sobie przekleiłem z forum do worda, cobym nie robił pokazuje ok. 3112 czystego tekstu :mrgreen: )

Edit: a przepraszam, jak bez tytułu to, jak to się brzydko mówi, jak w pysk strzelił 3100
a ja myślałem, że liczymy z tytułem :)

mad - 8 Października 2009, 00:45

Kiedy byłem gospodarzem, znaczniki kursywy wstawiałem ręcznie. Nie mogłem poradzić sobie z automatyką. Jeśli jeszcze kiedyś wygram, to wprowadzę w mojej edycji zakaz stosowania kursywy :twisted:
Chyba, że mi przejdzie :D albo już nie wygram :cry:

Ozzborn - 8 Października 2009, 08:47

J.Tanar, kwestia czysto akademicka ;P:
Ja mam trochę asekuranckie podejście, ale faktem jest, że te kilka znaków więcej to bez przesady ;)

Pucek - 8 Października 2009, 21:03

Księżyca misa chwilowo nie lśni, bo się zachmurzyło i leje. Czy szortoentuzjaści mają już jakieś olśniewające pomysły?
Martva - 8 Października 2009, 21:06

Mam dwa które można by naciągnąć (czy zgodność z tematem musi być ścisła, czy pełnia może występować w tle?) i nie wiem na który się zdecydować. Więc jak znam życie i siebie, to nie napiszę wcale :D
Pucek - 8 Października 2009, 21:11

Martva, najlepiej dawaj oba, a zgodność z tematem target oceni :wink:
baranek - 8 Października 2009, 21:26

Martva, pełnia musi być w tle. jak wysuniesz na pierwszy plan to oślepi i nic nie będzie widać.

e: tak, jestem zmęczony i muszę się położyć. dobranoc.

mad - 8 Października 2009, 22:43

Ale szybko chodzisz spać :|
Ciekawe, czy temat zdominują wampiry?

shenra - 9 Października 2009, 08:38

mad napisał/a
Ciekawe, czy temat zdominują wampiry?
Pewnie nie, zawsze śmiejemy się z oczywistości i w końcu nikt o nich nic nie pisze. Nie mam pomysła... :(

Partner forum