Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...
marekz - 9 Lutego 2015, 16:49
Po wielu miesiącach zwlekania z braku przekonania, zabrałem się za serial The 100. No i nie jest to wcale takie straszne jak mówili.
Wprawdzie duch Terra Novy unosi się nad tym serialem (znowu te randki i kto z kim spał, a z kim nie), ale do plusów należy zaliczyć to, że nawet w obliczu totalnej zagłady ludzkości nadal nie brakuje szamponu i odżywek do włosów, a także innych kosmetyków do malowania się. Dodatkowo rany u dziewczyn jakkolwiek by nie były okropne, goją się bez śladu i zazwyczaj w kilka dni, no i potem dziewczyna jest jak nowa. Taka zagłada, to nawet może być.
Realizm tego jest żaden, jakaś laska leci z orbity na powierzchnię Ziemi stuletnim radzieckim pojazdem jakby jechała autobusem podmiejskim, ale ogląda się nie tak źle. Wczoraj obejrzałem połowę sezonu 1, dziś leci druga połowa.
Tak mi się na koniec pomyślało, że w tym serialu unosi się także czasami duch czegoś wręcz niesłychanego (że mogło coś takiego powstać i trwać przez tyle odcinków), a mianowicie serialu El Barco. Ale to tylko momentami. Da się znieść.
Martva - 9 Lutego 2015, 22:23
Jestem po drugim odcinku The Fall. Gillian rzeczywiście, jak mi ktoś mówił, gra jedną miną, ale że to mina Gillian, to jest OK. W ogóle wygląda jak zdystansowany chłodny anielski milf z reklamy proszku do prania, a potem jest akcja z policjantem Olsenem, muszę przyznać że trochę mi opadła szczęka
m_m - 10 Lutego 2015, 00:10
Z tydzień temu skończyłem AHS 4, i tak jak już pisąłem, drugiego sezonu nie przebiło.
Tradycyjnie rozczarowuje zakończenie, ale autorom chyba chodzi o to żeby tak właśnie nieśpiesznie się każdy sezon kończył.
Druga część piątej serii The Walking Dead się zaczyna Uch, jakie to fajne.
Chal-Chenet - 10 Lutego 2015, 09:17
Przez ostatnie pół roku żyłem w przekonaniu, że trzeci sezon Hannibala wyjdzie w lutym, tak jak poprzedni, a tu wchodzę na Filmweb, żeby sprawdzić kiedy konkretnie, bo to przecież już zaraz, i okazuje się, że to jednak kwiecień. Do wuja no.
mesiash - 11 Lutego 2015, 11:06
Zrobiliśmy z żoną podejście do Orphan Black. Nie było łatwo przejść przez cały pierwszy odcinek, i myślę że na tym poprzestaniemy. Strasznie to to średnie. Nie złe, ale książkę trzeci bliźniak już czytałem kiedyś, a sposób realizacji mocno nawiązujący do takich hitów jak Nikita czy Agentka o stu twarzach, i im podobne. Przykro mi.
konopia - 11 Lutego 2015, 11:15
The 100 - dwa odcinki wytrzymałem, nie wiem dla kogo do robili, za to Terra Nova obejrzałem wszystkie.
Extant i Ascension- mi się nagrywają, z polecanki dostawcy kablówki, warto zacząć to oglądać?
The Mentalist sezon 7, ostatni już startuje jutro, będę oglądał
No i w przyszłym tygodniu trupy pomaszerują na FOXie (walking dead), ja tam nic nie mówię, ale powinni pozabijać mundurowych w szpitalu, coś Rick traci formę, czyżby odzyskiwał rozsądek...
hrabek - 11 Lutego 2015, 12:02
Extant możesz olać, słabizna. Ascension nie widziałem.
joe_cool - 11 Lutego 2015, 12:03
The Wire sezon 2. Niezłe, chociaż akcja zawiązywała się wolniej niż w pierwszym sezonie. Ale podobało mi się, naprawdę fajnie zrobiony serial, i nawet urocze ramotki nie przeszkadzają I tylko żal mi było najbardziej tragicznej postaci tego sezonu...
Peaky Blinders - obejrzałam dwa odcinki, bardzo nierówny serial. Ale za to pięknie zrobiony, świetna muzyka, no i śliczny Cilian Murphy!
hrabek - 11 Lutego 2015, 12:05
Peaky Blinders ma rewelacyjną scenografię. Aktorzy grają znakomicie, ale jest też mnóstwo dłużyzn. Plusem mała liczba odcinków w sezonie. Pierwszy sezon obejrzałem, ale wciąż się zastanawiam czy warto oglądać drugi.
joe_cool - 11 Lutego 2015, 12:08
hrabek, no właśnie niektóre sceny są totalnie z czapy, ani nie wnoszą nic do fabuły, takie trochę na siłę. Ale zanim się zdążę tym zirytować, na ekranie pojawia się Cilian, więc jestem zadowolona
marekz - 11 Lutego 2015, 14:00
konopia napisał/a | The 100 - dwa odcinki wytrzymałem, nie wiem dla kogo do robili, za to Terra Nova obejrzałem wszystkie. |
A to dziwne, The 100 wydaje się być lepsze od Terra Nova, o co zresztą nie trudno. Na końcu pierwszego sezonu klifhandżer niezły. Ja jestem w trakcie sezonu drugiego (który kupili dłuższy od pierwszego, 16 odcinków), a trzeci wydaje się nieunikniony.
m_m - 12 Lutego 2015, 01:48
konopia napisał/a | No i w przyszłym tygodniu trupy pomaszerują na FOXie |
W stanach poszły w niedzielę, u nas w poniedziałek, gdzie mieszkasz?
konopia - 12 Lutego 2015, 09:46
W UK, nie mów, że przegapiłem jakiś odcinek, oni 15 mieli znów zacząć nadawać, muszę sprawdzić..
http://www.foxtv.co.uk/sh...king-dead/about
o !@#$%#!% przegapiłem, nic to, jutro w nocy powtórka, muszę, sprawdzić ustawienia dekodera, już wczoraj były kłopoty z nagrywaniem czegoś, czkawka się robi, za dużo rzeczy na raz, a mogę nagrywać tylko 3 w tym samym czasie ,pod warunkiem, że nie oglądam nic innego. Moja poustawiała sobie mnóstwo "interesujących" rzeczy do nagrywania, same serie dokumentalne ...
Ha, wiem, z powtórek będę nagrywał!
Luc du Lac - 12 Lutego 2015, 09:52
konopia napisał/a | W UK, nie mów, że przegapiłem jakiś odcinek, oni 15 mieli znów zacząć nadawać, muszę sprawdzić..
http://www.foxtv.co.uk/sh...king-dead/about
o !@#$%#!% przegapiłem, nic to, jutro w nocy powtórka, muszę, sprawdzić ustawienia dekodera, już wczoraj były kłopoty z nagrywaniem czegoś, czkawka się robi, za dużo rzeczy na raz, a mogę nagrywać tylko 3 w tym samym czasie ,pod warunkiem, że nie oglądam nic innego. Moja poustawiała sobie mnóstwo interesujących rzeczy do nagrywania, same serie dokumentalne ...
Ha, wiem, z powtórek będę nagrywał! |
hm? jaką pojemność ma twój dekoder ?
konopia - 12 Lutego 2015, 10:09
Dysk ma 500GB (virgin tivo) by zwiększyć pojemność, tam gdzie jest wybór, zawsze wybieram kanał SD zamiast HD, na 500GB wchodzi jakieś 250 godzin nagrania, TV mam stary, HD ready, więc spokojnie daję radę. Czasem, żałuje że nie wzięliśmy wersji 1TB.
Mamy jakoś tak, że nie oglądamy TV na żywo, szkoda czasu na reklamy. Oglądamy na bieżąco i kasujemy.
Mam do tego kupiony abonament na sky movies collection (jedenaście kanałów filmowych i wszystko co jest na nich, plus więcej jest dostępne na żądanie w dowolnej chwili ("on demand" inne kanały też to mają), nie trzeba nagrywać.
Mogę przez virgin też kupić "netflix", tyle, że czasu brakuje na oglądanie.
U nich jest dobrze, bo te serwisy filmowe są na zupełnie innym internecie niż domowym, bez limitu prędkości, było już tak, że domowy net nie działał, a córka dalej na dekoderze youtube oglądała. Wygodne to jest i wszystkiego pod dostatkiem, jakoś nie przeszkadza mi to, że filmy jakiś rok później niż w kinie. w porównaniu do cen biletów do kina, czy płyt to jakoś drogo nie wychodzi, zresztą mając dzieciaki ciężko do kina się urwać, trzeba im opiekę załatwiać itp...
hrabek - 12 Lutego 2015, 10:52
Podejrzewam, że tak naprawdę tylko połowa pojemności dysku jest przeznaczona na twoje nagrania. Drugą połowę zajmują nagrania VOD, żebyś zawsze miał do nich szybki dostęp.
konopia - 12 Lutego 2015, 12:15
hrabek, nie wydaje mi się, tego VOD to są setki filmów i programów, z różnych stacji,
chyba,
że .... hm, możesz mieć częściowo rację,
Virgin ma swoje serwisy filmowe i muzyczne, może trzymają tam swoje, rzeczy, po 10 minut każdego, by reszta zdążyła się załadować, pewnie te co mam w pasku "z polecankami" na ekaranie domowym (HOME). Jest system oznaczeń lubię nie lubię, łącznie 6 poziomów ocen, na podstawie moich wyborów dobierają mi "polećcanki".
No i czasem coś się samo nagra, ale niby ma to nie blokować dysku
Dysk czasem, coś sam z siebie mieli, mówisz, że wypalają mi prąd, a ja nawet o tym nie wiem
hrabek - 12 Lutego 2015, 12:27
Oczywiście, że tak. I prawdą jest, że nie blokuje ci to dysku, bo defaultowo jest podział 50-50, czy jakiś tam inny, więc ilość miejsca dostępna dla ciebie jest niezmienna, ale na pewno nie jest to pełna wielkość dysku dekodera.
Może być tak jak mówisz, że zbuforowana jest jakaś część każdego programu, żeby reszta mogła się dociągnąć wtedy kiedy to oglądasz. Poza tym to wcale nie musi zajmować tak wiele miejsca. Widziałem filmy 720p skompresowane tak, że zajmują niecały gigabajt, a na telewizorze wcale nie wyglądają źle. Pewnie gdybym porównał ze standardową kompresją mkv, to zauważyłbym różnicę, ale tak na pierwszy rzut oka nie widzę różnicy. Jakość obrazu jest dla mnie wystarczająco dobra i jeśli twoja TV kompresuje podobnie, żeby oszczędzić ilość przesyłanych danych do obejrzenia, to tak naprawdę mogą ci tam wrzucić z 500 filmów, po pół godziny każdego i jeszcze zostanie im miejsce.
hrabek - 13 Lutego 2015, 09:20
Spróbowaliśmy wczoraj z żoną dwa odcinki nowego serialu Fortitude. Jesteśmy mocno zachęceni.
Stormbringer - 13 Lutego 2015, 10:01
Jestem w połowie brytyjskiego The Missing - po świetnym pierwszym odcinku dwa kolejne trochę spuściły z tonu, ale czwarty znów znakomity (liczę, że tendencja się utrzyma, bo podobno im dalej tym lepiej). Na plus aktorstwo, posępny klimat i prosty fakt, że po seansie zwyczajnie myśli się o tej historii (a widzowie-rodzice mogą się nabawić dodatkowych lęków).
hrabek - 13 Lutego 2015, 10:26
Tylko rozwiązanie serialu trochę słabe. Od piątego do siódmego znowu będzie słabiej, w ostatnim sprawa się wyjaśni, to on siłą rzeczy będzie na dobrym poziomie, bo pozamyka wszystkie wątki. Generalnie niezły serial, daje w kość, choć nie wszystko mi się w nim podobało.
A jak drugi sezon Broadchurch? Sporo osób chwaliło pierwszy sezon (mi też się podobał), a o drugim na razie cisza...
Stormbringer - 13 Lutego 2015, 11:30
hrabek napisał/a | Tylko rozwiązanie serialu trochę słabe. Od piątego do siódmego znowu będzie słabiej, w ostatnim sprawa się wyjaśni, to on siłą rzeczy będzie na dobrym poziomie, bo pozamyka wszystkie wątki. Generalnie niezły serial, daje w kość, choć nie wszystko mi się w nim podobało. |
Oj, a po ostatnich wydarzeniach liczyłem na solidne zagęszczenie akcji. No nic, odhaczę pozostałe odcinki i zdam relację.
Cytat | A jak drugi sezon Broadchurch? Sporo osób chwaliło pierwszy sezon (mi też się podobał), a o drugim na razie cisza... |
Tutaj nie mam do dodania nic poza tym, że pierwszy sezon tkwi na mojej liści "do obejrzenia" już od dłuższego czasu. Może się wreszcie AleKino zlituje i go puści.
Chal-Chenet - 13 Lutego 2015, 11:44
konopia napisał/a | The 100 - dwa odcinki wytrzymałem, nie wiem dla kogo do robili |
W żadnym wypadku nie bierz się więc za literacki pierwowzór. Też słabiutki (recenzja niebawem).
marekz - 13 Lutego 2015, 12:00
Ja zaś jestem po dwunastu odcinkach sezonu 2 (na razie tyle wyemitowano) i serial rozwija się znakomicie. Terrę Nowę to on zdystansował już na początku sezonu drugiego, tak więc cancel wydaje się niemożliwością i zapewne będą dalsze sezony.
Jeśli ktoś nie uważa, że serial musi być koniecznie o chirurgach, o policjantach albo o trudnych związkach to zdecydowanie mogę polecić drugi sezon The 100. Warto się zainteresować i przebrnąć przez niezbyt obiecujący początek, czyli sezon 1. Prosta, przygodowa historia, która nie próbuje udawać czegoś czym nie jest, jak np. Utopia albo niesławne Survivors. Psychologicznie rozbudowanych postaci, a także Ę-Ą-Prawd Objawianych w nadmiarze nie ma (choć z czasem tego przybywa), a sama linia fabularna jest naprawdę niezła, nie ma rzucających się w oczy wtórności.
W moim odczuciu serial na pewno przebija emitowane obecnie 12 małp czy Helix, pomijając już ścierwa typu Defiance, Leftovers czy podobnej urody produkcje.
Lowenna - 19 Lutego 2015, 15:18
Powstaje nowa wersja Przyjaciół
http://www.youtube.com/watch?v=5DcHnkIqFW0
Dunadan - 19 Lutego 2015, 15:56
Lowenna, ja właśnie jestem na 3 sezonie oryginalnej serii
Witchma - 19 Lutego 2015, 15:58
Lowenna, to z cyklu "Prawda czasu - prawda ekranu"
Matrim - 24 Lutego 2015, 20:48
The Wire.
Ziuta? Serial nic nie traci na zmianie formatu Nadal jest zarąbisty. A nawet powiedziałbym, że jest zarąbistszy, bo mimo lat wciąż aktualny. A teraz po całości (za pierwszym razem obejrzałem połowę, poświęcając drugą dla namawiania Żony na obejrzenie ), stwierdzam: sezon pierwszy jest świetny w swojej surowości. Sezon drugi: w sentymentalnej polskości. Ale czwarty... Rany boskie, od początku do końca obrzydliwy, stężenie s&^%$&syństwa przekracza wszelkie normy, aż się oglądać nie daje. I jest najlepszy. No i pięknie zamykający całość sezon piąty.
Uwielbiam, od każdej wersji początkowej piosenki, przez aranżacje "The fuck did I do" McNulty'ego, po... cholera, całość. I z jednej strony chciałoby się więcej, żeby zobaczyć, jak postacie zmieniły się po latach w kolejnym sezonie, a z drugiej szkoda burzyć to kompleksowe dzieło.
Generation Kill
W ramach ocierania łez po Kablu... Siedmioodcinkowy serial twórców wspomnianego o początkowej fazie inwazji na Irak z perspektywy "szpicy" - pierwszego batalionu zwiadu. Jest tu trochę akcji, ale znacznie więcej spojrzenia psychologicznego i politycznego komentarza do samej inwazji. Dla mnie dobre, choć to nie jest "Kompania Braci" (choć pewne zbieżności są).
Lowenna - 24 Lutego 2015, 21:54
Matrim, serio? Pierwszy sezon - doskonały. Drugi mocno średni. Trzeciego nie zmęczyłam do końca
Martva - 24 Lutego 2015, 22:02
Z pewną taką nieufnością podeszłam do Fargo (bo stwierdziłam że nie wiem czy jestem fanką seriali kryminalnych; po przeanalizowaniu ostatnio oglądanych seriali pacnęłam się w czółko bo wyszło że tak, jestem) i po sześciu odcinkach stwierdzam, że łał, jest dobrze.
|
|
|