Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
hrabek - 4 Kwietnia 2014, 13:08
Resnick, cykl Starship, ale nie wiem, który tom. Wydaje mi się, że drugi.
Agi - 4 Kwietnia 2014, 13:36
hrabek, zaliczam. Czwarta część cyklu.
hrabek - 4 Kwietnia 2014, 13:56
Wydawało mi się, że Forrice'a wcześniej... Może to jakieś wspomnienia były, albo mi się wydawało.
Cytat | Harsid wypadł za barierkę, albo sam wyskoczył. Musiało się tak stać, bo wielokrotne przeszukiwanie wszystkich pokładów nie dało rezultatu. Kiedyś w dole były sieci, które by go zatrzymały. Potem przeniesiono je wyżej, by zwiększyć połowy. Harsid był niespełna rozumu – tak mówili, ale ja wiedziałem swoje. Był mądry, może najmądrzejszy z nas wszystkich. Znał odpowiedzi na wiele pytań, a co ważniejsze, znał też wiele pytań, na które nie było odpowiedzi. Stary ogrodnik wprawił w ruch nieznane trybiki w mojej głowie. Jego zniknięcie było dla mnie końcem prawdziwego dzieciństwa, a początkiem świadomego, dorosłego życia. To był impuls, który przestawił mój umysł na inny rodzaj pracy. Właśnie wtedy zrozumiałem, że nic nie jest niezmienne. Wkrótce potem dotarło do mnie jeszcze to, że ja też kiedyś będę stary. I że kiedyś umrę. |
Rafał - 4 Kwietnia 2014, 15:20
Aha, to będzie Kosikowy Vertical.
hrabek - 4 Kwietnia 2014, 15:29
Pewnie, że tak. Lecisz dalej!
Rafał - 4 Kwietnia 2014, 16:45
Minimalistyczne acz klasycznie:
m_m - 4 Kwietnia 2014, 17:02
Hobbit?
Iwan - 4 Kwietnia 2014, 17:05
Katarem i magią
Rafał - 4 Kwietnia 2014, 20:59
Dodaję trzy słowa:
A psik! Kotom nie wolno...
m_m - 4 Kwietnia 2014, 21:00
Mistrz i Małgorzata
Radomir - 4 Kwietnia 2014, 21:27
Któryś Pratchett?
Rafał - 4 Kwietnia 2014, 22:05
m_m, gratuluję.
m_m - 4 Kwietnia 2014, 23:17
Jakże mógłbym nie rozpoznać cytatu z ukochanej powieści?
Ciekawe czy to zgadniecie:
,,W białym płaszczu z podbiciem koloru krwawnika posuwistym krokiem kawalerzysty wczesnym rankiem czternastego dnia wiosennego miesiąca nisan pod krytą kolumnadę łączącą oba skrzydła....''
Dobra, żartowałem
Teraz na poważnie
Nie widzi się już zdjęć pijanych Polaków siedzących w otępieniu przed walącymi się chałupami lub oferujących kilka nędznych brukwi na wiejskim targu. Wszystko to należy do przeszłości, tak jak rozjeżdżone polne drogi, które jesienne deszcze zmieniały w nieprzejezdną bryję.
nureczka - 5 Kwietnia 2014, 08:46
Człowiek z wysokiego zamku?
m_m - 5 Kwietnia 2014, 09:09
No pewnie, brawo nureczka.
nureczka - 5 Kwietnia 2014, 10:04
Cytat | - Gdzie, do cholery, jest dozorca i które ścierwo sąsiedzkie zostawiło korytarz otwarty - mruczałam pod nosem, ani myśląc podnieść zadka ze stołka przy kuchennym stole. - Wszyscy domokrążcy i żebracy razem wzięci niech się utopią. |
Agi - 5 Kwietnia 2014, 19:25
Opowieści praskie - Tomasz Bochiński. Opowiadanie "Bardzo zły"
nureczka - 5 Kwietnia 2014, 20:12
Agi, oczywiście. Dajesz!
Agi - 5 Kwietnia 2014, 22:45
W Licz panowała atmosfera oblężenia, po Podziemnym Świecie najwyraźniej przeszła fala panicznych przeczuć, pośmiertni przerzucali kapitał w niespodziewane inwestycje albo też doradzali takie ruchy swoim nieumarłym oryginałom lub potomkom, w każdym razie od gęstych lsnów oczy zachodziły maklerom różową krwią.
nureczka - 6 Kwietnia 2014, 13:03
Agi, nie będę pisać co to jest, bo tak mnie cytat zaciekawił, że wygooglałam. Do tej pory nie byłam przekonana co do książek tej osoby (mimo ich niewątpliwej popularności), ale chyba na tą się skuszę.
Mam nadzieję, że mój post nie zawiera żadnych podpowiedzi
gorat - 6 Kwietnia 2014, 14:38
Wydaje mi się, że opisałaś Pratchetta, ale oby to był błędny trop
Agi - 6 Kwietnia 2014, 14:48
To nie Pratchett, polski pisarz, znany i nagradzany.
Agi - 8 Kwietnia 2014, 09:29
Nikt nie czyta Dukaja?
To był cytat z "Córki łupieżcy"
Rafał - 18 Kwietnia 2014, 13:01
No to ja się wetnę:
Cytat | Były to pierwsze pieniądze Joego Chipa, jakie widział w życiu. Napawające zimnym dreszczem przeczucie mówiło mu, że jeśli przeszuka swe kieszenie oraz portfel z banknotami — znajdzie ich jeszcze więcej.
Ale to był dopiero początek.
|
Rafał - 21 Kwietnia 2014, 02:13
Najbardziej klasyczna klasyka jaka mi do głowy przyszła.
Cytat | Panie Chip, Agencja Ferris i Brockman, zajmująca się
kontrolą i analizą należności w systemie kredytowej sprzedaży
detalicznej, opublikowała na pana temat specjalną ulotkę. Wpły-
nęła ona do nas wczoraj i mamy ją jeszcze wyraźnie w pamięci.
Od lipca wypadł pan z kategorii GGG, jeśli chodzi o pański
kredyt, i przesunięty został do kategorii GGGG. Wydział nasz,
to znaczy administracja całego budynku, został zaprogramowany
w sposób wykluczający możliwość świadczenia usług czy udziela-
nia kredytu tak wyjątkowo żałosnym jednostkom jak pan, sir.
Jeśli chodzi o pańską osobę, od tej pory wszystkie należności
muszą być regulowane w gotówce. Obawiamy się, że będzie pan
w tej sytuacji do końca życia. Szczerze mówiąc...
|
Adon - 22 Kwietnia 2014, 12:16
To nie jakiś Dick?
thinspoon - 22 Kwietnia 2014, 12:33
Adon napisał/a | To nie jakiś Dick? |
Nie jakiś, tylko Ubik.
Adon - 22 Kwietnia 2014, 13:41
Czytałem ze 20 lat temu. I teraz wiedziałem, że dzwonią, ale w którym kościele?
Rafał - 22 Kwietnia 2014, 17:26
thinspoon, dokładnie, berek.
thinspoon - 22 Kwietnia 2014, 17:32
Cytat |
- Odbędzie się urocza ceremonia w dzwonnicy wschodniej wieży. Uczcimy pewne wydarzenie mniej więcej sprzed pięciu setek lat, kiedy dzięki swemu sprytowi schwytałem nieletnich potomków mego wroga. Zrzuciliśmy ich z dzwonnicy. Dziś odtworzymy ten podniosły moment triumfu. Ubierzemy słomiane kukły w poplamione krwią ubrania, zrzucimy je na bruk, a potem będziemy śpiewać i radować się ich upadkiem.
- Co roku odprawia się tę ceremonię, panie? Z pewnością bym ją zapamiętał. Robi... wielkie wrażenie.
- Cieszy mnie, że tak uważasz. Odprawiamy ją zawsze, gdy tylko mam na nią ochotę. Ale muszę ci powiedzieć, że uroczystość robiła znacznie większe wrażenie, gdy z dzwonnicy zrzucaliśmy prawdziwe dzieci. |
|
|
|