Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...
hrabek - 2 Grudnia 2014, 13:04
Jak dobrze, że zarzuciłem ten serial po pierwszym odcinku.
Luc du Lac - 2 Grudnia 2014, 14:12
żeby nie było, serial powiedzmy że na razie - daje radę
scena mnie wgniotła
Dorian Grey - świetnie zarysowana postać
Golizna na razie nie razi
Martva - 2 Grudnia 2014, 14:34
Zdecydowanie daje radę, pewnie go powtórzę kiedyś - a już zwłaszcza, jeśli będzie następny sezon.
mesiash - 2 Grudnia 2014, 14:37
Najważniejsze pytanie - czy Eva Green się rozbiera? Bo produkcje, w których to robi stają się względnie znośne.
Luc du Lac - 2 Grudnia 2014, 14:40
mesiash napisał/a | Najważniejsze pytanie - czy Eva Green się rozbiera? Bo produkcje, w których to robi stają się względnie znośne. |
na razie - tak tylko trochę, ale nie mam najmniejszych wątpliwości że to zrobi... ma coś takiego w oczach... coś takiego jak Renata B.
figurant - 3 Grudnia 2014, 11:50
Wkręciłem się w The Wire. Świetny, klimatem przypomina mi pierwszą serię PitBulla
Homer - 3 Grudnia 2014, 13:42
Ja to pożarłem przed miesiącem. a tutaj informacja, że po Nowym Roku będzie zremasterowana wersja w HD!
... zapewne nie w Polsce...
hrabek - 15 Grudnia 2014, 13:44
I jak Gotham? Ktoś już skończył? Mi zostały dwa odcinki i powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem. Nie z gatunku "obuchem przez łeb", ale scenariusz jest naprawdę przemyślany - nie idzie na łatwiznę, trzyma w napięciu i rozwija się w bardzo ciekawe rejony.
Ziuta - 15 Grudnia 2014, 16:13
Homer napisał/a | Ja to pożarłem przed miesiącem. a tutaj informacja, że po Nowym Roku będzie zremasterowana wersja w HD!
... zapewne nie w Polsce... |
Akurat remaster The Wire jest kontrowersyjną sprawą i nie wszystkim (łącznie z samym twórcą) się podoba, bo grozi poważną ingerencją w formę.
Matrim - 15 Grudnia 2014, 17:20
Ziuta napisał/a | Akurat remaster The Wire jest kontrowersyjną sprawą i nie wszystkim (łącznie z samym twórcą) się podoba, bo grozi poważną ingerencją w formę. |
Jak "Przyjaciół" przerobili na HD i szeroki ekran, to nikt nawet nie zauważył
Też czytałem niedawno o "aktualizacji" The Wire i szczerze mówiąc nie rozumiem tych kontrowersji. Ten serial, jakkolwiek świetny, nie jest jakoś nadzwyczajnie "formalnie" dopieszczony. A już na pewno nie tak, żeby na ostrzu noża stawiać kwestię w jakich proporcjach obrazu jest pokazywany.
Ziuta - 15 Grudnia 2014, 17:57
Właśnie ten brak dopieszczenia jest formą The Wire. Oczyszczenie obrcazu i zmiana proporcji (na szczęście nie zwykłe obcięcie, ale rekadrowanie pierwotnych klatek) obedrze serial z paradokumentalnego sznytu.
Zasadniczo uważam, że powinno się trzymać oryginalnego formatu. Nie kolorować, nie zmieniać proporcji, nie dogrywać dźwięku (wyszła edycja VHS do której dograno efekty dźwiękowe oraz narratora). Są oczywiście seriale, którym to nie szkodzi (nie dla walorów wizualnych oglądamy Przyjaciół), a nawet dodaje uroku (widziałeś Karierę Nikodema Dyzmy po remastrze? Wygląda obłędnie), więc dopuszczam odstępstwa. Ale od Druta wara.
konopia - 15 Grudnia 2014, 18:54
hrabek, a ile jest odcinków tego Gotham?
Wieczorem nadają 10, nagra się i może jutro znajdę czas by obejrzeć
Mi się podoba, żona odpadła w okolicach czwartego, pierwszych sześć obejrzałem prawie na raz, bo akurat tyle się nagrało zanim zacząłem oglądać
hrabek - 16 Grudnia 2014, 08:10
No 10 jest. Wczoraj obejrzałem 9 i byłbym pewnie obejrzał 10, ale dzieciak nie chciał zasnąć i usypiałem go do północy.
Homer - 16 Grudnia 2014, 09:44
Marco Polo - kolejna niezwykle udana produkcja Netflixa. Mongolska tematyka wnosi coś nowego. Piękne zdjęcia (scenografia, krajobrazy oraz kadrowanie) i muzyka (!). Aktorzy z innej bajki... Khan kapitalny. I od razu cały sezon (10 odc.).
DaVinci'ego Showtime'u zjada bez popitki... zupełnie inna klasa.
Pozytywne zaskoczenie...
figurant - 16 Grudnia 2014, 12:18
Porzuciłem The Wire na rzecz drugiej serii The Fall. I nie żałuje. Rewelacyjna Gillian Anderson i równie świetny aktor, który ma grać 50 twarzy Graya. Polecam miłośnikom dobrych kryminałów.
Matrim - 16 Grudnia 2014, 20:12
Ziuta napisał/a | Właśnie ten brak dopieszczenia jest formą The Wire. Oczyszczenie obrcazu i zmiana proporcji (na szczęście nie zwykłe obcięcie, ale rekadrowanie pierwotnych klatek) obedrze serial z paradokumentalnego sznytu. |
Hmm, a ja właśnie tego paradokumentu nie widzę. Dla mnie ten "efekt VHS" nie różni się zbytnio od innych seriali sprzed dziesięciu lat A wczoraj akurat trafiłem też na jeden z odcinków Słonecznego Patrolu, więc mam porównanie The Wire jest mocne bohaterami, charakterami i intrygą. Tam nawet akcji nie ma wiele. Więc o ile nie zaczną kombinować z montażem i fabułą i tylko poszerzą obraz, to dla mnie nie ma tu żadnej afery. Bo przecież w tych dodatkowych paskach nie będzie się i tak działo tak wiele istotnego. No i każdy powód jest dobry, żeby to obejrzeć jeszcze raz
konopia - 16 Grudnia 2014, 22:08
hrabek, głos z ekranu, po zakończeniu 10-go odcinka, na lecących napisach powiedział, że następne odcinki będę na wiosnę
hrabek - 17 Grudnia 2014, 08:56
To dobrze. Ja też skończyłem. Dobry serial.
Stormbringer - 17 Grudnia 2014, 09:33
Siadłem wreszcie do Fargo. Ależ to jest dobre!
Melfka - 17 Grudnia 2014, 11:36
Homer napisał/a | Marco Polo - kolejna niezwykle udana produkcja Netflixa. Mongolska tematyka wnosi coś nowego. Piękne zdjęcia (scenografia, krajobrazy oraz kadrowanie) i muzyka (!). Aktorzy z innej bajki... Khan kapitalny. I od razu cały sezon (10 odc.).
DaVinci'ego Showtime'u zjada bez popitki... zupełnie inna klasa. |
Ja odniosłam wrażenie, że to taka odpowiedź Netflixa na "Grę o tron" .
Ale ogólnie wrażenia też mam pozytywne, tylko ten Marco taki trochę... mało męski? Serial sobie dawkuję, więc mam nadzieję, że jeszcze dorośnie.
Homer napisał/a | Pozytywne zaskoczenie... |
A ja właśnie dobrego poziomu oczekiwałam, bo i Hemlock Grove było fajne (kto by się spodziewał, że będzie mi się podobał serial o wampirach i wilkołakach? ), Knights of Sidonia było porządnie zrobionym anime, a i inne seriale znajomi sobie chwalą (np. "Orange is the New Black" jest podobno bardzo dobre).
Jedyne, na co mam nadzieję, to że Netflix utrzyma poziom i będzie produkował jeszcze więcej.
Homer - 17 Grudnia 2014, 13:11
Ekipa, ekipie nierówna... ciężko oczekiwać, że każda produkcja to będzie House of Cards.
Spodziewałem się odpowiedzi na DaVinci, właśnie w podobnym średnim stylu, tylko ze zmianą miejsca akcji.
Dopiero trailer rozpalił moje oczekiwania i zwrócił moją uwagę...
Finalnie dostałem niesamowitą rzecz. Już czekam na kolejny sezon Marco Polo, a ten sobie na pewno jeszcze raz zobaczę .
Martva - 17 Grudnia 2014, 19:46
Kwi kwi, dowiedziałam się dzisiaj że BBC przerabia na serial 'Jonathana Strange'a i pana Norrella' Susanny Clarke. To była mega fajna książka i serial też ma szansę być mega. Jaram się
Stormbringer - 17 Grudnia 2014, 20:53
Oj tak, a panem Norrellem będzie Eddie Marsan. Stosowny obrazek.
Lowenna - 17 Grudnia 2014, 21:04
Pilot Gotham daje radę
mesiash - 18 Grudnia 2014, 11:57
Jestem w końcówce trzeciego sezonu hamerykańskiego The office. Część odcinków jest nie do zniesienia, a humor czasem ciężki, ale są takie fragmenty, przez które muszę zatrzymywać odtwarzanie bo rżę jak głupi. Szkoda tylko, że widziałem na jutubie dużo fragmentów z późniejszych sezonów, to wiem jak niektóre wątki się potoczą, no ale co zrobić
Fidel-F2 - 18 Grudnia 2014, 14:57
Ty to dla fabuły oglądasz? Interesujące. Mi się ten humor znudził gdzieś kole 7 sezonu.
hrabek - 18 Grudnia 2014, 15:00
Ja miałem podobnie. Mi się znudził kole 7 minuty 1 odcinka.
figurant - 22 Grudnia 2014, 12:52
Utopia - na razie dwa odcinki. Ale mi zryło beret Jestem zachwycony.
gorbash - 22 Grudnia 2014, 13:21
figurant, dobra rzecz.
Dunadan - 22 Grudnia 2014, 14:34
Tyle że drugi sezon już słabszy :-/
|
|
|