To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

Chal-Chenet - 29 Wrzeœśnia 2014, 11:57

hrabek napisał/a
No jak się nie pojawia, pojawia się, tylko młody jeszcze :D
Tak sobie myślę, że scenarzyści pokażą bardziej szczegółowo proces tworzenia Batmana, czyli to co może siedzieć w głowie młodego panicza Bruce'a. Jego interakcje z komisarzem Gordonem czy Kobietą-Kot (jak mniemam, inaczej po co by za nim łaziła) będą miały wpływ na jego rozwój i podjęcie ostatecznie decyzji o zostaniu Batmanem. Ale to może nastąpić na koniec sezonu, a może i nie. Bo prawda jest taka, że gdyby Batman się pojawił, z miejsca stałby się to serial o Batmanie. I jako taki prawdopodobnie nie wytrzymałby porównania z filmami (i tymi Nolana i wcześniejszymi). Dlatego Bruce jest, a Batmana nie ma i nie będzie. Przynajmniej dopóki aktor nie dorośnie na tyle, że nie da się dłużej tego odwlekać. Ale to przynajmniej z 5 sezonów jeszcze.

No fakt, można powiedzieć, że Batman jednak się pojawia. ;)
Jeśli byłoby tak jak podejrzewasz, nie miałbym nic przeciwko, może to być bardzo ciekawa rzecz, takie bardzo szczegółowe pokazanie jak kształtowała się psychika Wayne'a i co poza śmiercią rodziców miało na nią wpływ.
Masz tez rację z tym, że to byłby serial o Batmanie, gdyby się w nim pojawił. Chyba, że gdyby twórcy zdecydowali się już na taki krok, to jego wątek pozostawałby w cieniu, a serial skupiał się na policyjnej robocie. Tak tez to można rozwiązać. Choć to tylko dywagacje, wszystko zweryfikuj zapewne kolejne odcinki. :)

hrabek - 29 Wrzeœśnia 2014, 12:13

No nie wiem, serial o komisarzu Gordonie, gdy w tle lata Batman? Tego chyba nie da się zrobić.

Pamiętam, jak kiedyś zaczytywałem się w komiksach o Spawnie i tam była dwójka detektywów, ktośtam i Twitch, którzy pojawiali się od czasu do czasu w serii. I też wyszło kilka zeszytów spin-offa z nimi w roli głównej, ale Spawna w nich nie było, bo gdyby był, to by się chyba czytać nie dało. Zobaczymy jak się to rozwinie i czy w ogóle się rozwinie, jak to będzie z oglądalnością. Nie chciałbym też z kolei pójścia za mocno w stronę Gotham, jako skorumpowanego miasta z mafijnymi porachunkami, bo to już wiele razy było. A na razie na to się zanosi, chyba że komiksowe czarne charaktery szybko poustawiają sobie "zwykłych" mafiosów.

Chal-Chenet - 29 Wrzeœśnia 2014, 12:42

Moim zdaniem dałoby się zrobić serial o Gordonie z Batmanem w tle, trzeba by jednak wiele zręczności, by dobrze wszystko zbalansować i nie dać temu drugiemu ukraść show. Tym niemniej chyba faktycznie będzie to, tak jak mówisz, serial o mrocznej stronie miasta i wzajemnych zależnościach między policją a mafią. Dobrze, gdyby faktycznie charakterystyczne dla tego uniwersum czarne charaktery wyszły na pierwszy plan, miło byłoby zobaczyć jak radzono sobie z nimi przed Batmanem.
Luc du Lac - 29 Wrzeœśnia 2014, 14:56

Chal-Chenet napisał/a
czarne charaktery wyszły na pierwszy plan, miło byłoby zobaczyć jak radzono sobie z nimi przed Batmanem.

w pewnych kręgach po cichu mówi się, że gdy nie było Batmana - to nie było też pakernych czarnych charakterów...

Chal-Chenet - 29 Wrzeœśnia 2014, 15:41

Timingu to one nie miały odpowiedniego...
Luc du Lac - 7 Października 2014, 11:24

nikt nic nie pisze , a tutaj takie info:

http://www.polygon.com/20...owtime-season-3

Dunadan - 7 Października 2014, 12:38

Luc du Lac, trochę bez sensu - Twin Peaks jak dla mnie skończylo się dość definitywnie... i nawet to zakończenie bylo interesujące choć złe.
Luc du Lac - 10 Października 2014, 09:55

skończyłem oglądać Piratów (Black Sails) - 8 odcinków
jest świetnie, już robią następny sezon ;)

polecam !!!

Fidel-F2 - 10 Października 2014, 13:29

Hłehłehłe
gorbash - 10 Października 2014, 21:16

American Horror Story: Freak Show. Odcinek pierwszy.
Nie jest źle. Fajne postacie, fajne kostiumy.
Dobrze zobaczyć tę samą bandę w nowych rolach.
No i Lange przebrana za Bowiego.

Chal-Chenet - 12 Października 2014, 19:30

Powolutku, w moim własnym tempie. Dexter, sezon 3 za mną. Bardzo fajne, trzyma poziom poprzednich serii. Jest wszystko za co polubiłem tego bohatera. Będę kontynuował.
Agi - 12 Października 2014, 21:34

Pierwszy odcinek polskiego serialu "Wataha". Opowieść o straży granicznej w Bieszczadach.
Na razie na kolana nie rzuca, ale może się rozkręci.

Fidel-F2 - 12 Października 2014, 21:46

Chwalili (się), w Trójce dziś po południu, brzmiało zachęcająco.
Memento - 12 Października 2014, 22:27

Skończyłem pierwszy i zacząłem drugi sezon Hemlock Grove. Z początku zajeżdżało takim Tłajlajtem z flakami na wierzchu, ale im dalej tym lepiej. Bill Skarsgård jako Roman Godfrey - :bravo , gra po prostu rewelacyjnie. IMHO.
Zaczął się też drugi sezon The Blacklist. Z początku serial traktowałem jako zapychacz-usypiacz-zabijacz czasu, ale bardzo fajnie się rozbujał od 2/3 pierwszej serii. I co od początku bardzo mi się spodobało - wątki nie są rozwlekane ponad miarę, ale też nie ma w tym serialu wyłącznie scen akcji i główna oś fabuły jest bardzo wyraźnie zaznaczona od pierwszej wzmianki o Berlinie. Spader zdaje się być urodzonym do roli Reddingtona. I zawsze gdy go widzę, mam ochotę wbić się w trzyrzędowy garnitur i fedorę. :D

Melfka - 13 Października 2014, 11:00

Memento napisał/a
Skończyłem pierwszy i zacząłem drugi sezon Hemlock Grove. Z początku zajeżdżało takim Tłajlajtem z flakami na wierzchu, ale im dalej tym lepiej.

Po pierwszym odcinku też miałam podobne odczucia, na szczęście drugi rozwiał wszelkie wątpliwości. I choćby dla jednej z ostatnich scen pierwszego sezonu (ta w nieczynnym kościele) warto było oglądać. Daj znać, jak drugi sezon, bo jakoś zabrać się nie mogę.

A ja zaczęłam nadrabiać zaległości z "klasyki": obecnie jestem na trzecim sezonie "Stargate SG-1" i jeśli serial do 10 sezonu utrzyma poziom (rewelacja to nie jest, ale bardzo przyjemnie się ogląda), to serial będzie wart poświęconego czasu.

Dunadan - 13 Października 2014, 15:49

Melfka napisał/a
obecnie jestem na trzecim sezonie Stargate SG-1 i jeśli serial do 10 sezonu utrzyma poziom

Popziom to ma ale dla licealistów może... i z eby ne było, obejrzałem wszystkie odcinki ;P: jest pewien urok w kiczowatości tego serialu. Ale dużo bardziej polecam ci np. Farscape które miało fenomenalne smaczki.

m_m - 13 Października 2014, 20:12

Ogląda ktoś Z Nation ? Warto?
Melfka - 14 Października 2014, 10:17

Dunadan napisał/a
Popziom to ma ale dla licealistów może... i z eby ne było, obejrzałem wszystkie odcinki ;P: jest pewien urok w kiczowatości tego serialu. Ale dużo bardziej polecam ci np. Farscape które miało fenomenalne smaczki.

No bo to były takie czasy. Na przykład niezmiennie bawi główny bohater wykrzykujący "For crying out loud" zamiast "FFSem" zarzucić. I żeby nie było, przez "poziom" rozumiem prowadzenie historii, a nie ambitne podejście do tematu czy zgodność naukową. Jak sam mówisz, jest pewien urok w kiczowatości serialu i tej oczywistości, że SG-1 zrobi coś głupiego i dotknie czegoś, czego nie powinno dotykać, itd.

"Farscape" obejrzałam kilka odcinków, ale mi nie podszedł. Może spróbuję raz jeszcze, kiedy mi się sezony Stargate skończą.

Fidel-F2 - 14 Października 2014, 10:27

Stargate jest dla mnie fenomenem niepojętym.
LadyBlack - 14 Października 2014, 11:59

SG wciąga :mrgreen: Człowiek widzi, że historia naciągana, że dekoracje (zwłaszcza wioski i miasta) "papierowe", bohaterowie zawsze wygrywają i w ogóle i w szczególe :wink: , ale ogląda się miło i z zaciekawieniem. Niektóre odcinki usypiają, a niektóre błyszczą jak perełki. Jest kilka niezłych pomysłów i fajni bohaterowie i się człowiek daje wciągnąć w tą bajkę.
Po pewnym czasie bohaterowie zyskują dystans do swojego heroizmu i sami sobie się dziwią, że im to tak wszystko wychodzi. A końcowe sezony mają naprawdę dobre "sceny w kosmosie".
Ja lubię i wracam do serialu dla relaksu.
A Farscape jest fajny, ale tak dwa pierwsze sezony, potem gorzej, a potem ponoć znowu lepiej, ale zniechęcona nie dooglądałam. Kiedyś sprawdzę końcówkę.
Farscape ma pomysł oryginalniejszy od SG.

Dunadan - 14 Października 2014, 12:06

LadyBlack napisał/a
Farscape ma pomysł oryginalniejszy od SG.

Dużo oryginalniejsze i fajne postaci i praktyczne efekty i charakteryzację. Też kiczowate miejscami ale w fajnieszy sposób. Zasadniczo uważam czas spędzony ze SG-1 za zmarnowany... tak w 50% :mrgreen:
LadyBlack napisał/a
A końcowe sezony mają naprawdę dobre sceny w kosmosie.

To fakt, końcówka zrobiła się naprawdę fajna. Zasadniczo serial zyskał sporo po pojawianiu się Claudii Black ;P:

Starscreem - 14 Października 2014, 12:12

SG1 :mrgreen:

Czytałam kiedyś takie opowiadanie* (nie pamiętam czyje, gdzie i kiedy),w którym diabeł w piekle pyta "petenta" o jego ulubioną aktorkę (chyba, tak mi się zapamiętało). I do końca wieczności, za karę dusza jest nękana przymusem oglądania non stop filmów z ową aktorką.

Ja będę w piekle oglądać SG1 - Lucyfer się zdziwi :twisted:

Ech... dr Jackson
Pozostaję w związku nieformalnym, bo ciągle liczę na to, że jednak wyjdę za mąż za Daniela ;P:

-------------
* zupełnie możliwe, że to nie było opowiadanie, tylko coś zupełnie innego, to wieki temu było.

Dunadan - 14 Października 2014, 12:22

Starscreem, a no widzisz, ty bierz Jacksona, ja Valę Mal Doran ;P:

O kurczaczek - właśnie zauważyłem że zarówno Claudia Black i Ben Browder grali w SG-1 (Vala Mal Doran i pułkownik Mitchell) i Farscape (Aeryn Sun i John Crichton) :mrgreen:

Fidel-F2 - 14 Października 2014, 12:46

LadyBlack napisał/a
SG wciąga
chyba w alkoholizm, żeby to oglądać i przełknąć tę nudę i żenadę trzeba pić intensywnie
konopia - 14 Października 2014, 15:50

Stargate Universe - jedyny ze SG który oglądać można bez bólu zębów, szkoda, że to porzucili :cry:

Trupy znów maszerują na foxie :omg: (Walking dead) jak ja lubię ten klimat, te postaci, te uniwersum.

m_m - 14 Października 2014, 19:55

O tak !! Walking Dead :twisted: Czekaliśmy pół roku ale opłaciło się. Masakryczny pierwszy odcinek piątej serii. Tak, zdecydowanie warto było czekać. Wiadomość dla antyfanów
Spoiler:
Bardzo mi się podobał ten epizod. Oby tylko taki poziom utrzymał się do końca.

Matrim - 14 Października 2014, 20:34

A dla odmiany czwarty sezon Homeland leci szybko ku ziemi...
figurant - 15 Października 2014, 10:49

konopia napisał/a
Stargate Universe - jedyny ze SG który oglądać można bez bólu zębów

Kilka poziomów niżej od Stargate Atlantis. Porzuciłem po dwóch odcinkach.

Chal-Chenet - 15 Października 2014, 23:09

Pierwszy sezon Homeland. Obijało mi się wcześniej o uszy, że to dobry serial. I faktycznie. Interesująca i dobrze poprowadzona fabuła, świetna Claire Danes, wiarygodna warstwa obyczajowa. Trafił w moje gusta i jestem pewien, że zabiorę się za kolejne sezony.
Matrim - 15 Października 2014, 23:12

Chal-Chenet napisał/a
i jestem pewien, że zabiorę się za kolejne sezony.

Zabierz się za drugi i trzeci. Czwarty popsuje Ci wrażenia.

Partner forum