Do redakcji - Nadsyłanie Prac
NURS - 17 Grudnia 2005, 22:09
Pako napisał/a | Wiem, że słuszne i nie odpuszczę, dopóki NURS nie odpowie tutaj, albo nie dostanę odpowiedzi na maila |
Odpowiadam po kolei, jak dostaje recenzje. Troche juz poszło, sporo pójdzie teraz. Niestety wiekszośc powinna brzmieć, jak sugerowal pako
NURS - 17 Grudnia 2005, 22:12
Anko napisał/a | Gustaw G.Garuga napisał/a | Anko napisał/a | A jak 100 tekstów spełnia wymogi, to kto wygra? Redakcja rzuci k100 i wylosuje? |
A Tobie podobają się wszystkie teksty drukowane w czasopismach? Przecież spełniają wymogi (fantastyka, objętość - opowiadania, przyzwoicie napisane), a jednak jeden jest leszy, a drugi gorszy. W przypadku konkursu żyri jest od tego, żeby przyznać kilku tekstom miano tych lepszych.
|
Z mojej strony to był taki żart na okoliczność bezstronności. Masz rację, jeden tekst podoba mi się bardziej, inny mniej. Ale nie jestem ani obiektywna, ani bezstronna, ani sprawiedliwa! Może jurorzy to jakiś lepszy gatunek człowieka ode mnie, ale wątpię w ideały. Oni też przyznają etykietki lepszy, gorszy wedle uznania. |
Decyduje tematyka, kolejnośc spłynięcia. wiele czynników. Sa teksty, które sporo przeleżały, dlatego, że na ten sam temst było duzo opek - z fantasy tak jest, sporo tekstów to klasyczne pieczatki, tu elf, tu krasnolud, tu czarodziej, na gorze smok. Pamiętaj też, że każdy ma inny gust, jesli akurat cos tobie nie podchodzi, nie znaczy, że innym sie nie spodoba. i dlatego staram się byc bezstronny, dawac każdemu coś.
McJohn - 17 Grudnia 2005, 22:47
Krótko - "Małgorzata" poszła. .
Gustaw G.Garuga - 18 Grudnia 2005, 02:27
No to krzyżyk na drogę
Margot - 18 Grudnia 2005, 09:28
McJohn napisał/a | Krótko - Małgorzata poszła. . |
Nigdzie nie poszłam
A tak w ogóle - niech Moc będzie z Tobą, McJohn.
Pako - 18 Grudnia 2005, 12:45
NURS napisał/a | Pako napisał/a | Wiem, że słuszne i nie odpuszczę, dopóki NURS nie odpowie tutaj, albo nie dostanę odpowiedzi na maila |
Odpowiadam po kolei, jak dostaje recenzje. Troche juz poszło, sporo pójdzie teraz. Niestety wiekszośc powinna brzmieć, jak sugerowal pako |
Czuję, że przed świętami jeszcze dostanę od NURSa prezent treści jak sam sugerowałem Ale fajnie, że odpowiedzi idą. To się ceni
McJohn - 18 Grudnia 2005, 14:19
NURS napisał/a | Decyduje tematyka, kolejnośc spłynięcia. wiele czynników. Sa teksty, które sporo przeleżały, dlatego, że na ten sam temst było duzo opek - z fantasy tak jest, sporo tekstów to klasyczne pieczatki, tu elf, tu krasnolud, tu czarodziej, na gorze smok. |
Czyli, jeżeli napisałem horror, którego akcja dzieje się zarówno w czasach współczesnych jak i w XVIII wieku, to mogę liczyć na w miarę szybką odpowiedź? Nie sądzę, żeby było dużo takich tekstów. Nie, żebym się jakoś narzucał - zazwyczaj stosuję zasadę, że dobry tekst sam się obroni - ale chciałbym wiedzieć, po jakim czasie można się spodziewać odpowiedzi. .
NURS napisał/a | dlatego staram się byc bezstronny, dawac każdemu coś. |
To bardzo miłe, świadczy o pewnym szacunku dla czytelnika.
NURS - 18 Grudnia 2005, 14:20
A sądzisz, że ktoś z góry wie, jaki tekst napisałeś. Do recenzji idą wszystkie równi, SF ma pierwszeństwo w kolejce do druku juz po wyborze.
Mara - 20 Grudnia 2005, 09:18
Taa... A ile trwa druga faza czyli RedNaczowe czytanie? Zdąrzysz do świąt NURSie?
NURS - 20 Grudnia 2005, 11:47
Zależy, sporo tego przyszło. Raczej po świętach bedę odpowiadał, po co psuć ludziom nastroje w taki czas.
mistique - 20 Grudnia 2005, 12:10
A co, nie ma ani jednego człowieka, któremu byś ten nastrój poprawił NURSie?
Sasori - 20 Grudnia 2005, 12:40
Przez wasz brak cierpliwości powoli tracę cierpliwość :]
dzejes - 20 Grudnia 2005, 12:44
Jezuśicku.
Dobrze, że w końcu nic nie wysłałem, bo bym też piszczał na Forum.
No a godność jeszcze mam, może małą i wytartą na łokciach, ale zawsze.
NURS - 20 Grudnia 2005, 12:45
mistique napisał/a | A co, nie ma ani jednego człowieka, któremu byś ten nastrój poprawił NURSie? |
ci dostają na bieżąco
NURS - 20 Grudnia 2005, 12:46
Sasori napisał/a | Przez wasz brak cierpliwości powoli tracę cierpliwość :] |
Zawezwij chłopaka z Helu
BTW ciekawy pomysł, i gdyby sie dało nad scenariuszami popracować, byłby materiał do współpracy.
Sasori - 20 Grudnia 2005, 14:03
NURS napisał/a | mistique napisał/a | A co, nie ma ani jednego człowieka, któremu byś ten nastrój poprawił NURSie? |
ci dostają na bieżąco :-) |
OWNED!
Anko - 20 Grudnia 2005, 16:50
McJohn napisał/a | Krótko - Małgorzata poszła. . |
Gratulacje! I uszanowanie. Daj znać, jak już będziesz wiedział (już wiesz?) w którym numerze to pójdzie - nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co tworzą znajomi z tego forum.
Anko - 20 Grudnia 2005, 17:00
NURS napisał/a |
Decyduje tematyka, kolejnośc spłynięcia. wiele czynników. Sa teksty, które sporo przeleżały, dlatego, że na ten sam temst było duzo opek - z fantasy tak jest, sporo tekstów to klasyczne pieczatki, tu elf, tu krasnolud, tu czarodziej, na gorze smok. Pamiętaj też, że każdy ma inny gust, jesli akurat cos tobie nie podchodzi, nie znaczy, że innym sie nie spodoba. i dlatego staram się byc bezstronny, dawac każdemu coś. |
Wiem przecież, że każdy ma inny gust - i zawsze martwię się, czy aby taki czy inny recenzent nie będzie miał diametralnie innego niż mój. To, że starasz się być bezstronny, bardzo Ci się chwali, ale w końcu nie sam pracujesz w Redakcji, masz jeszcze pre-recenzentów... Czyżby oni wszyscy byli kryształowymi ludźmi? Ha, może warto mieć nadzieję, że właśnie tacy są! Dobra, trzeba być optymistą w zalewie tego ponuractwa! (Dobra, zobaczymy, dokąd mnie ten optymizm zaprowadzi... w końcu, jak sam stwierdziłeś, większość nadsyłanych prac otrzyma krótki coup-de-grace, jak sugerował Pako - będę wciąż optymistką, jako rzekłam, i będę żywić nadzieję, że mnie ów rozkaz eutanazji ominie ).
A co do tematyki - dziękuję za wyjaśnienia, cenię szczerość, choć dla mnie ten wyrok - preferencje dla SF, wręcz przeciwne nastawienie do fantasy - jest niezby korzystny. Mam nadzieję, że w swej bezstronności nie wyrzucasz do kosza każdego tekstu o smokach i elfach, jak zarzekał się robić Kres? (Ups, nie ten temat, smoki, elfy i krasnoludy były w zeszłym miesiącu... ) Tzn. mimo wszystko jest sens posyłać teksty ze smokiem czy magiem?
Romek P. - 20 Grudnia 2005, 17:16
Anko napisał/a | A co do tematyki - dziękuję za wyjaśnienia, cenię szczerość, choć dla mnie ten wyrok - preferencje dla SF, wręcz przeciwne nastawienie do fantasy - jest niezby korzystny. Mam nadzieję, że w swej bezstronności nie wyrzucasz do kosza każdego tekstu o smokach i elfach, jak zarzekał się robić Kres? (Ups, nie ten temat, smoki, elfy i krasnoludy były w zeszłym miesiącu... ) Tzn. mimo wszystko jest sens posyłać teksty ze smokiem czy magiem? |
Anko, skoro NURS nie wyrzucił mojego ze smokami, elfami i innymi takimi bestiami, znaczy, że nie tylko pisze, że toleruje, ale i fakty o tym świadczą. Ślij, nie pytaj
Anko - 20 Grudnia 2005, 17:27
bardzo_czarny_kot napisał/a | Wożę się z wysłaniem tekstów swoich, bo mam ten dyskomfort, że teraz muszę wszystko przepisać ręcznie na kompa Cóż jestem w trakcie, jeszcze tylko kilka stron, więc już chyba niedługo sie zdecyduję... Ja taka pewna siebie jak niektórzy co zabawniejsi nie jestem... Niestety... |
Cóż, głowa do góry, pomyśl sobie, że koty są ponad to - nie muszą robić za forumowych wesołków, by znać swoją wartość.
Bądź dzielna, bądź wytrwała (wiesz, że od pisania ręcznego bardziej ręka boli niż od stukania w klawiaturę? Dasz radę. Nawet kocią łapką. ) - na pewno Ci się opłaci. Sam NURS rzekł, że stara się być obiektywny i bezstronny, więc każdy ma szansę: zatem posyłaj śmiało!
Anko - 20 Grudnia 2005, 17:33
Romek P. napisał/a | Ślij, nie pytaj |
Dzięki za dobre słowo. Już myślałam, że na nie nijak nie zasługuję - bo niepotrzebnie rozpętanym sporze o wymieniony przez Ciebie tekst... W każdym razie, na razie czekam na swoją kolej - tyle, że sama piszę fantasy, więc z Twoim tekstem o Katowicach moje utwory nic wspólnego nie mają (poza tym, co prawie każdy tekst nadesłany do SFFH ma wspólnego z drugim). Tak więc nie wiem, czy to aby nie w czym innym problem leży (a nie w samym użyciu słowa "elf").
Romek P. - 20 Grudnia 2005, 17:41
Anko napisał/a | Romek P. napisał/a | Ślij, nie pytaj |
Dzięki za dobre słowo. Już myślałam, że na nie nijak nie zasługuję - bo niepotrzebnie rozpętanym sporze o wymieniony przez Ciebie tekst... |
Anko! Bo się obrażę!!! Duszę mam polemiczną, fakt, ale gdybym chciał się obrażać na to, że ktoś ma inne zdanie...
Przecież Ci napisałem: śmiało pisz, co myślisz.
I niech mi tylko ktoś zarzuci offtopa, to... jeszcze nie wiem co, ale to będzie straszne!
NURS - 20 Grudnia 2005, 19:32
Anko napisał/a |
Wiem przecież, że każdy ma inny gust - i zawsze martwię się, czy aby taki czy inny recenzent nie będzie miał diametralnie innego niż mój. To, że starasz się być bezstronny, bardzo Ci się chwali, ale w końcu nie sam pracujesz w Redakcji, masz jeszcze pre-recenzentów... Czyżby oni wszyscy byli kryształowymi ludźmi?
A co do tematyki - dziękuję za wyjaśnienia, cenię szczerość, choć dla mnie ten wyrok - preferencje dla SF, wręcz przeciwne nastawienie do fantasy - jest niezby korzystny. Mam nadzieję, że w swej bezstronności nie wyrzucasz do kosza każdego tekstu o smokach i elfach, jak zarzekał się robić Kres? (Ups, nie ten temat, smoki, elfy i krasnoludy były w zeszłym miesiącu... ) Tzn. mimo wszystko jest sens posyłać teksty ze smokiem czy magiem? |
Nie sa kryształowi, dlatego każdy tekst musi przeczytac kilka osób. dobre fantasy tez znajdzie u nas miejsce, ale znajdź dobre fantasy, które nie jest powieleniem czegoś co juz było.
Henryk Tur - 20 Grudnia 2005, 19:49
LITIV DAVO by Henryk Tur, panie Szmidt
Logan - 20 Grudnia 2005, 20:00
Wie o tym, panie Tur.
Henryk Tur - 20 Grudnia 2005, 20:01
Ba, nic mi z tej wiedzy (na razie)
Margot - 20 Grudnia 2005, 21:00
NURS napisał/a | Anko napisał/a |
Wiem przecież, że każdy ma inny gust - i zawsze martwię się, czy aby taki czy inny recenzent nie będzie miał diametralnie innego niż mój. To, że starasz się być bezstronny, bardzo Ci się chwali, ale w końcu nie sam pracujesz w Redakcji, masz jeszcze pre-recenzentów... Czyżby oni wszyscy byli kryształowymi ludźmi?
(ciach!) |
Nie sa kryształowi, dlatego każdy tekst musi przeczytac kilka osób. |
Własnym oczom nie wierzę. Patrzę i nie wierzę.
Że Anko rzuca pomówienia, to trudno, świadczy to wyłącznie o niej.
Ale że Ty, NURSie, przytakujesz, tego nie rozumiem ani trochę. W końcu, to Twoje pismo. Co Ci przeszkadza zatrudnić ludzi, których uczciwości jesteś pewien i ktorych profesjonalizmem oraz nieposzlakowaną opinią możesz się pochwalić?
I jaką to wystawia opinię Tobie, jako Naczelnemu pisma? Że jego zespół, to ludzie niepewni? A kto ich dobrał?
Zdawało mi się zawsze, że system weryfikacji istnieje po to, by wybrać np. utwory najlepsze wg więcej niż jednej opinii i/lub utwory kontrowersyjne, ew. inne (bo ludzie są omylni, a opinii wiele). Myliłam się...
Logan - 20 Grudnia 2005, 21:52
Cóż, kiedy przychodzi chwila prawdy... Pisząc swoją opinię o ludziach kwalifikujących teksty do publikacji wyraziłeś swoją opinię także o mnie Sz.P. Robercie Szmidt. Szkoda tylko, że nie potrafiłeś powiedzieć prosto w oczy, lecz pomawiasz tutaj, na forum.
Dziękuję za lata współpracy i życzę powodzenia w dalszym życiu.
Henryk Tur - 20 Grudnia 2005, 21:59
Ludzie, trochę luzu !
Jedno jest pewne - muszą być recenzenci o różnych gustach. Tak róznych, jak różni są czytelnicy.
Alkioneus - 20 Grudnia 2005, 22:00
Błazeńskie pytanie, jeśli tekst został wysłany to po jakim czasie, mogę uznać, że został odrzucony i wrzucić go do jakiegoś zina o mniejszym zasięgu?
|
|
|