To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Ozzborn - 8 Czerwca 2010, 20:47

A t ofaktycznie się nie wsłuchiwałem... chyba byłem zawiedziony Tańcem ze śmiercią czy jak to się nazywało...
Anonymous - 8 Czerwca 2010, 22:17

No mi "El Dorado" tak trochę podeszło; tzn nie uznaję tego za tragedię, ale za rewelację też nie. mad: ja miałem trochę odmienne wrażenie; tzn początek heavy, potem prog, ale ja się na szczegółach nie znam;-) Za to obie okładki faktycznie miodzio; i płyty, i singla. Bardzo SF - jedna jak z komiksów wydawanych w latach 30, druga - jak okładka do VHS-sowych wydań filmów SF.
Chal-Chenet - 8 Czerwca 2010, 22:35

Dobry singiel! Z większą niecierpliwością czekam teraz na długograja.
Ps. Czyżby tytuł albumu sugerował ostatnią płytę w karierze?

Memento - 9 Czerwca 2010, 00:00

Wypluj te słowa, cofnij, połknij, nie wiem - COKOLWIEK, tylko nie kracz. :twisted:
Grahf - 12 Czerwca 2010, 10:50

Chyba dziwny jestem bo najlepsi Maideni byli dla mnie z Blaze'em na wokalach... The X Factor to genialna płyta :mrgreen: :bravo .
Fidel-F2 - 12 Czerwca 2010, 23:05

Idę ja sobie dzisiaj po południu z synem do kiosku po nowego Adibu, koło kościoła nam wypadło, patrzę a tam jakiś festyn. Cośtam jakąś pielgrzymkę organizowali, zapisy czy cóś. Dzieciaki śpiewają na jakieś scenie, strażaków paru na galowo, kiełbaski/kaszanki/karkówki z rusztu i takie tam w podobie. Myśle zajdziemy, syn się rozerwie. Zrobił sobie zdjęcia w strażackiej czapce, pogibał przy jakimś dzieciecym chórku, spotkał kumpla z przedszkola, godzinka pękła, myślę sobie, wystarczy wracamy zwłaszcza, że ze sceny dziekują za spoykanie, no dobra to do domu. Przyjeli my azymut i dreptamy a ja nagle z zapleców słyszę 'Heeeej Haannoooo', szczena mi zaczęła opadać jeszcze zanim sie odwróciłem, a jak juz odrwróciłem to widzę, że na scenie siedzi sobie Zegarmistrz światła, gra i śpiewa. No to zostaliśmy jeszcze na godzinkę. I niech ktoś powie, że kościół do niczego się nie przydaje. Czasam jakiś pożytek z niego jest.

http://www.youtube.com/watch?v=fBZV3rZPhD0
http://www.youtube.com/watch?v=DVd9t8372cs
http://www.youtube.com/watch?v=NDKyZZRoDt0
http://www.youtube.com/watch?v=NyyOgVZ4S6Y

mad - 12 Czerwca 2010, 23:05

The X Factor to rzeczywiście genialna płyta... ale oczywiście nie najlepsza.

A'propos Blaze'a - niezłą płytkę wydał w tym roku. Sympatyczny, poprawny, melodyjny hejwi metal. Można z przyjemnością posłuchać (byle nie za często).

Chal-Chenet - 12 Czerwca 2010, 23:22

Mnie z kolei The X Factor strasznie nudzi. Monotonna płyta. Z Blazem wolę Virtual XI, który w zestawie ma genialny The Clansman.
Swoją drogą jednak, te dwie płyty nie dorównują klasykom Maidenów.

mad - 12 Czerwca 2010, 23:28

The X Factor ma świetny dołujący klimat. To praaawie doom :wink:
Chal-Chenet - 12 Czerwca 2010, 23:30

Wolę prawdziwy doom. ;)
Chal-Chenet - 19 Czerwca 2010, 14:21

Kawałek Manowar z tribute dla Dio: http://www.youtube.com/watch?v=EfFsLeSh69Y
Do oryginału startu oczywiście nie ma, ale warto obadać jako ciekawostkę.

Kai - 22 Czerwca 2010, 08:51

Po "Nessum Dorma" Manowar mnie nie jest już chyba w stanie zaskoczyć :) Ale przesłucham.
Chal-Chenet - 25 Czerwca 2010, 12:38

Cytat
Kat w studio nagraniowym

2010-06-11 Irek

Miło nam powiadomić, że zespół w lipcu wchodzi do studia nagraniowego zarejestrować nowy materiał. O szczegółach bedziemy Was informować na bieżąco.

Tak!

rybieudka - 25 Czerwca 2010, 12:57

Chal-Chenet napisał/a
Cytat:
Kat w studio nagraniowym

2010-06-11 Irek

Miło nam powiadomić, że zespół w lipcu wchodzi do studia nagraniowego zarejestrować nowy materiał. O szczegółach bedziemy Was informować na bieżąco.

Tak!

:twisted: :twisted: :twisted:

mad - 27 Czerwca 2010, 14:58

Który Kat?
Chal-Chenet - 27 Czerwca 2010, 15:25

Z Romanem! 8)

(O tym drugim bym nawet nie wspominał. ;) )

mad - 29 Czerwca 2010, 14:34

Gadasz jak wszyscy :evil: Nie słuchacie uważnie, tylko powielacie mem, że bez Romka nie ma Kata. "Mind Cannibals" to bardzo dobra płyta jest. Jej jedyną "wadą" było tylko to, że bardzo niekatowa - no ale czego się mozna było spodziewać - musieli grać bez Romka. Zresztą w tamtym dobrym materiale Romek by nie pasował - nie jego brzmienie i klimat. Życzę Katowi z Romanem chociaż poziomu "Mind Cannibals", byłbym zadowolony.
Chal-Chenet - 29 Czerwca 2010, 19:39

Czuję się wywołany do tablicy.
Dobra. Głos pana Becka nie jest najgorszy, do muzyki prezentowanej na "Mind Cannibals" faktycznie pasuje i Roman by tu sobie nie dał rady (ale jakby to była płyta z Romkiem, to tych kompozycji też by nie było), więcej, pochwalę ten album za pracę gitarową, czego by nie mówić o Luczyku jako o człowieku, gitarzystą jest dobrym, a tutaj daje upust swojej popisowości, płyta jest przesiąknięta jego grą gitarową, niektóre riffy i większość solówek naprawdę robi wrażenie. Problem jest jednak taki, że zainteresowania starcza mi na pierwszych parę kawałków, a później album zaczyna już nieco nużyć. Specjalnie dla Ciebie sobie "Mind Cannibals" odświeżyłem i podtrzymuję opinię: dobry wokal, naprawdę świetna praca gitary - wpadające w ucho riffy i często porywające solówki, ale wciąż odnoszę wrażenie, iż dużo utworów jest bez duszy.
Oczywiście, oceniając tę płytę jako padakę jestem w bardzo dużej mierze złośliwy i przesadzam, ale jako fan starego KATa byłem bardzo rozczarowany sposobem w jaki zakończyli współpracę panowie Luczyk i Kostrzewski. Uwielbiam stare dokonania zespołu, które są tak charakterystyczne w znacznej mierze dzięki Romanowi, dlatego też niejako z automatu zająłem miejsce po jego właśnie stronie, przekreślając KATa Luczyka.

Ps. mad, na Winokon zapraszamy w sobotę, lub na jakiś Piwokon w wakacje, pomyśl. ;)

Edit. "Ogonek"

Chal-Chenet - 29 Czerwca 2010, 20:26

:mrgreen: I padłem: . :mrgreen:

Fani zajarzą. ;)

gorbash - 29 Czerwca 2010, 20:40

:mrgreen:
andre - 29 Czerwca 2010, 21:20

masakra :D
Adon - 29 Czerwca 2010, 22:31

Za...iste! :bravo
rybieudka - 29 Czerwca 2010, 23:17

Chal, pozamiatałeś :mrgreen:
mad - 1 Lipca 2010, 16:35

Chal, super!
Nie ma to jak norweskie lasy północy ;P:

Co do Kata - właściwie zgadzam się z Twoja opinią. Druga część płyty trochę nuży, ale i tak nie jest zła. Tym niemniej "Mind Cannibals" to na pewno nie kicha, jak twierdzi zmanierowana większość.

Chal-Chenet - 13 Lipca 2010, 14:58

:!: :idea: :!:

http://muzyka.interia.pl/...esienia,1505647

Easy - 13 Lipca 2010, 16:32

Na stronie ajronów (kliku klik) premiera klipu do piosenki Final Frontier.

Cóż. Po przesłuchaniu tego i wcześniej wypuszczonego El Dorado zaczynam się tracić nadzieję, że nowy album to będzie miazga nad miazgami.

mad - 13 Lipca 2010, 20:32

Hm, oba kawałk są bardzo proste, mało w nich "ironowania", ale w sumie podobają mi się. Na starość wielu muzyków upraszcza swoją grę, może już im się przejadł okres zbliżenia do rocka progresywnego?
Może nowa płyta będzie zborem zagranych klasycznie utworów HM - i tyle. Czy to źle? Ja na pewno wolałbym kontynuację poprzedniej płyty, ale skoro ta droga została raczej skrytykowana, dostaniemy pewnie muzykę trochę bardziej zwyczajną...

Chal-Chenet - 15 Lipca 2010, 16:42

Dobra wiadomość: nowa płyta Enslaved ‎AXIOMA ETHICA ODINI ma być wydana tej jesieni - 27/28 września.
Hubert - 15 Lipca 2010, 22:10

mad napisał/a
Hm, oba kawałk są bardzo proste, mało w nich ironowania, ale w sumie podobają mi się. Na starość wielu muzyków upraszcza swoją grę, może już im się przejadł okres zbliżenia do rocka progresywnego?
Może nowa płyta będzie zborem zagranych klasycznie utworów HM - i tyle. Czy to źle? Ja na pewno wolałbym kontynuację poprzedniej płyty, ale skoro ta droga została raczej skrytykowana, dostaniemy pewnie muzykę trochę bardziej zwyczajną...

A ja jakoś wolę to, co jest teraz. Dwie poprzednie płyty mnie wynudziły koszmarnie - jeszcze BNW było fajne. Teraz tak trochę zbliżają się do starych, ciut prostszych klimatów. W ogóle najbardziej cenię ich pierwszą płytę, takie zboczenie :)

Chal-Chenet - 15 Lipca 2010, 22:15

No nie wiem czy to będzie prostsze. Wnioskując z tracklisty i długości utworów, śmiem powątpiewać i oczekuję płyty podobnej do poprzedniej:

1. Satellite 15... The Final Frontier 08:40
2. El Dorado 06:49
3. Mother of Mercy 05:20
4. Coming Home 05:52
5. The Alchemist 04:29
6. Isle of Avalon 09:06
7. Starblind 07:48
8. The Talisman 09:03
9. The Man Who Would Be King 08:28
10. When the Wild Wind Blows 10:59

Partner forum