Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
rybieudka - 23 Marca 2010, 23:17
Mi jakoś Mastodon nigdy za bardzo nie podszedł, za to Baroness baaardzo. Strasznie żałuję, ze nie mogłem być na ich koncercie na zeszłorocznym Asymmetry. Z takich klimatów bardziej odjechanych to bym Blindead właśnie sugerował. "Autoscopia" jest nieziemską płytą, a "Impulse" nieziemską EPką Ale na ich punkcie ja trochę zboczony jestem. Z lżejszych poleciłbym Tides From Nebula: świetny post-rock. Kapitalni są na żywo. W ogole jakos od około 1,5 roku mam straszny wkręt w muzę prezentowaną na Asymmetry. Szkoda, ze nie mam kasy na tegoroczny fest, bo na tych koncertach na jakich byłem w zeszłym roku było kapitalnie.
Kai - 24 Marca 2010, 07:43
Posłucham sobie dzisiaj i jednego, i drugiego. Niestety mój uraz do rosyjskiego ma głębsze podłoże, nie warto o tym teraz mówić, posłucham chętnie każdego rosyjskiego zespołu, byle nie śpiewał po rosyjsku.
Jakuss - 24 Marca 2010, 14:38
Jeśli o mnie chodzi to nie przepadam za rosyjskim i niemieckim... Ale zawsze warto posłuchać czegoś nowego zawsze może sie spodobać ja poleciłbym jeszcze Sonic Syndicate a szczególnie ich utwór Denied , którego ostatnio słucham bez przerwy
Chal-Chenet - 24 Marca 2010, 18:55
Sobie słucham kolejnych muzycznych nowości 2010. Cathedral wydali w końcu nową płytę, w sumie chyba na 20-lecie zespołu. Zwie się "Guessing game" i po jednym przesłuchaniu stwierdzam, że jest niezła. Mniej stonerowa niż poprzednie. (i dobrze, zresztą zawsze najbardziej lubiłem przeraźliwie dołujący funeral-metalowy debiut)
Poza tym Trauma i jej nowy długograj "Archetype of Chaos". Solidne death-metalowe rzemiosło.
Póki co jestem generalnie pod wrażeniem tegorocznych wydawnictw, a czekają nas jeszcze chociażby nowe płyty Soulfly, Anathemy i Morbid Angel. Będzie grubo!
Ozzborn - 17 Kwietnia 2010, 11:48
Zgodnie z obietnicą z kfizu okładkowego przedstawiam państwu 2. istniejący kanadyjski zespół - 3 Inches of Blood. Kilka niezłych numerów:
http://www.youtube.com/wa...Ow&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=6Il84l6zg5o
http://www.youtube.com/watch?v=fULW9sfYNlc
Przykład, że na żywo dają radę:
http://www.youtube.com/watch?v=CyLjLlM6VKU
mój ulubiony:
http://www.youtube.com/watch?v=PM20M_xEq-s
Niestety ku mojej rozpaczy przed nagraniem ostatniego albumu odszedł pan drący japę - zastępca nie jest już tak fajny. Coś z nowego dla przykładu:
http://www.youtube.com/watch?v=wP4ge-lAx5A
http://www.youtube.com/watch?v=ov1XxyvCS3o
Enjoy! Ciekawostka: supportują DevilDriver w Stodole niedługo.
Edit: Ale fo-pa! Kumpel by mnie zabił jakby się dowiedział, że zapomniałem. Albowiem istnieje jeszcze jeden zespół w Kanadzie! Posthardcorowy Alexisonfire. Ale o tym w następnym odcinku.
Chal-Chenet - 22 Kwietnia 2010, 23:51
Porcupine Tree sobie słucham. Myślałem, że to kolejny przereklamowany projekt i byłem pełen oburzenia, że to ich swego czasu supportowała Anathema (cały czas jednak bardziej lubię Anathemę), ale jednak sięgnąłem i stwierdzam, że to bardzo dobra muzyka. Na razie się osłuchuję. I jestem pod wrażeniem.
ivaine - 23 Kwietnia 2010, 00:01
Według mnie Porcupine Tree nie powala, momentami nudnawe i jakoś nie czuję ich klimatu. Aczkolwiek czasem posłucham pod wpływem odpowiedniego nastroju. Zdecydowanie bardziej wolę Anathemę.
Chal-Chenet - 24 Kwietnia 2010, 23:11
Soulfly - Omen Po paru przesłuchaniach nie mogę przestać się dziwić, cóż to za zaskakująco mało ciekawy i niezapadający w pamięć materiał. Po znakomitym Conquer spodziewałem się o wiele więcej. Jak na razie, jedno z większych muzycznych rozczarowań tego roku. Dam tej płycie jeszcze parę szans, ale po tym co słyszałem, na wiele nie liczę.
cherryen - 24 Kwietnia 2010, 23:47
Guns N Roses
mad - 25 Kwietnia 2010, 15:05
Chal-Chenet napisał/a | Soulfly - Omen Po paru przesłuchaniach nie mogę przestać się dziwić, cóż to za zaskakująco mało ciekawy i niezapadający w pamięć materiał. Po znakomitym Conquer spodziewałem się o wiele więcej. Jak na razie, jedno z większych muzycznych rozczarowań tego roku. Dam tej płycie jeszcze parę szans, ale po tym co słyszałem, na wiele nie liczę. |
Toś mnie załamał. Może nigdy fanem nie byłem, ale posłuchać warto było. No i wiadomo: kiedyś Sepultutra to było coś.
Chal-Chenet - 25 Kwietnia 2010, 15:21
Może akurat Tobie podejdzie bardziej, ja zresztą też jeszcze jej nie przekreślam, czasem materiał zaskakuje po jakimś czasie. No i moje oczekiwania mogły być zbyt wygórowane, uwielbiam Conquer, a Omen jest nieco inny od tamtego albumu.
Ziuta - 25 Kwietnia 2010, 17:40
Chal-Chenet napisał/a | Porcupine Tree sobie słucham. Myślałem, że to kolejny przereklamowany projekt i byłem pełen oburzenia, że to ich swego czasu supportowała Anathema |
Słuchałem swego czasu Jeżozwierzy i mi się podobali. Nie wiem, jakby wypadła pełna dyskografia, ale te kawałki słuchane w liceum były fajne.
mad - 29 Kwietnia 2010, 00:30
Dobry to zespół i tyle. Warto zapoznać się z całą dyskografią.
mad - 4 Maj 2010, 17:42
Chal, trafiłeś, nowe Soulfly bardzo mi się podoba! Płytka taka trochę niesoulfowa jest - i dobrze. Lubiłem poprzednie, ale trochę ich maniera mnie denerwowała. A teraz proszę: maniery nie ma, zostało czyste mięsko. Brawo, chłopcy!
Oczywiście nie jest to metalowa płyta roku. Na razie moja trójka się nie zmienia:
Shining (NOR), Burzum i Triptykon.
Hubert - 4 Maj 2010, 21:01
Dziś muszę sobie poszukać jakiejś thrashowej sieki. Takiej, żeby chata się trzęsła w posadach. Co najmniej Exodus albo nawet te przeciętniaki z Warbringer. Byle głośne i maksymalne agresywne.
A teraz katuję sobie Black Sabbath.
Kai - 5 Maj 2010, 13:33
Oj, przyda się dzisiaj coś mocniejszego, jestem zamulona jak dno rzeki.
Ironsi już nie wystarczają.
I jakby mi tak jeszcze Annie Lennox nie łaziła po głowie na przemian z Emiliana Torrini, to bym miała lepszy humor.
Muzyka filmowa to kolejna z moich ulubionych.
Jakuss - 5 Maj 2010, 17:47
Ja polecam Killswitch Engage
http://w365.wrzuta.pl/aud..._arms_of_sorrow
lub
http://eldejar.wrzuta.pl/..._rose_of_sharyn
Tu są dwa naprawdę dobre utworki tego zespołu , abyście szukać nie musieli ale oczywiście polecam każdy
Anonymous - 5 Maj 2010, 20:50
AC/DC na okrągło. Haaaaaaaaaaajłeeeeeeeeeeeej tuuuuuuuuuu heeeeeeeeeel. <macha głową> W końcu koncert się zbliża wielkimi krokami. Jeszcze 22 dni.
Ktoś z forum jedzie?
Kai - 5 Maj 2010, 21:10
Żerań napisał/a | Jeszcze 22 dni. | Nie dałam rady obskoczyć. Sonisphere i może jeszcze Tenkian... buuuuu a tak ich kocham!
Anonymous - 5 Maj 2010, 22:00
Na Sonisphere też idę. Bilety od dawna są w szafie. Koncertowo w tym roku chyba wszystko; no, chyba że Maiden przyjadą. Wtedy zrobię wszystko, by dotrzeć na ich koncert.
btw - bilety są wciąż w sprzedaży, więc jeszcze nic straconego. 170 i 310.
Adanedhel - 6 Maj 2010, 09:34
Mieszkam na Bielanach. Nie muszę kupować biletów, żeby usłyszeć, jak będą grali
Chal-Chenet - 6 Maj 2010, 09:39
Słucham sobie przedpremierowo nowej Anathemy. Standardowo, parę przyjemnych kawałków, ale też parę mniej udanych. Słuchać się da, ale do poziomu "Judgement" już się chyba nie zbliżą... Mam nadzieję, że w związku z premierą nowej płyty chłopaki zagrają jakiś koncert w Posen, lubią zdaje sie to miasto, bywali już u nas parokrotnie.
Kai - 6 Maj 2010, 11:09
Żerań, muszę się zastanowić, nastąpiła pewna zmiana sytuacji więc jeszcze myślę
Ozzborn - 6 Maj 2010, 13:54
Ja jużod dawna mam bilety na Sonisphere i AC/DC i Prodigy i... na tym się nie skończy
Chal-Chenet - 7 Maj 2010, 00:15
Coraz bardziej mi Anathema nowa podchodzi. Trzeba się było osłuchać.
Stormbringer - 7 Maj 2010, 08:14
Żerań napisał/a | AC/DC na okrągło. Haaaaaaaaaaajłeeeeeeeeeeeej tuuuuuuuuuu heeeeeeeeeel. <macha głową> W końcu koncert się zbliża wielkimi krokami. Jeszcze 22 dni. |
Ja z kolei słucham jak najmniej, żeby przed koncertem być na "głodzie". Ale porannego "Shoot to Thrill" sobie nie odmówiłem.
Grahf - 9 Maj 2010, 20:04
Chris Caffery - "Faces / God Damn War"
Niestety kultowe Savatage zawiesiło swą działalność i poszczególni jej członkowie realizują się solowo bądź w innych zespołach. Różnie im to wychodzi: gorzej (vide Zak Stevens i jego Circle II Circle) bądź lepiej (vide Jon Oliva czy wspomniany wyżej Chris Caffery). Klimacik świetny, wokal też, gitary przyjemnie młócą ośrodek, bardzo dobre heavy metalowe granie.
mad - 11 Maj 2010, 00:36
Oj, trochę nowych płytek się pojawiło. Nie mam czasu przesłuchać wszystkiego, a pewnie sporo z tego kupię. Nowy Exodus, Keep Of Kalessin, Nevermore. Czy to prawda, że Hackett coś nowego wydaje?
Chal, nowa Anathema niezła jest. Ale pewnie to nie to, co MDB
baranek - 12 Maj 2010, 07:39
Kryzys się reaktywował. w zasadzie nie lubię takich 'powrotów'. ale to przecież Kryzys. pod koniec maja płyta będzie. nowa-stara. pierwszy singiel już lata w radio. piosenka dnia w trójce dzisiaj. 'gwiezdne wojny'. nieźle brzmi, ale nie wiem... płyta będzie miała tytuł 'kryzys komunizmu'. no, kuźwa, nie wiem. troszkę mam obawy, że zarżną legendę.
Nielichy Onufry - 12 Maj 2010, 11:27
baranek, w zasadzie, to 'wojny gwiezdne' Ja jakos za mlodu wolalem pozniejszy twor, czyli Brygade Kryzys ;] Stare czasy, gdy punkowy kolega katowal mnie Sedesem i Bunkrem, juz nie wroca
|
|
|