Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Ozzborn - 18 Października 2009, 12:59
Wreszcie skończyłem American Gods - Gaimana (wreszcie nie dlatego, że się męczyłem, tylko, że dramatycznie skurczył mi się wolny czas na czytanie). Świetna książka. Kolejna pozycja tego autora, która potwierdza jego absolutnie 1 miejsce na liście moich ulubionych zagranicznych fantastów. Przy okazji sprawdziłem jak się go czyta w oryginale - i czyta się bardzo dobrze. Polecam!
Iwan - 19 Października 2009, 14:26
wzięło mnie na na opowiadania więc 2x Sawaszkiewicz, Tatko i ja oraz Między innymi makabra, dla miłośników autora, choć książeczki są niewielkie więc warto im poświecić jedno popołudnie, pierwszy zbiorek o niezbyt rozgarniętym ojcu i jego synu, żyjących w PRL-u to jakbym czytał jakiś serial Barei
drugi w którym są głównie szorty niż opowiadania, bardzo zróżnicowany tematycznie, w wielu zaskakujące zakończenia
i jeszcze Serce teściowej, zbiór mi się podobał, nie przeszkadzało mi ze niektóre opowiadania można było gdzieś przeczytać, warto było sobie je odświeżyć, taką "Kurę" na przykład, czy "Festung Oels" najlepsze opowiadanie zbioru moim zdaniem
teraz na tapecie Głowa Kasandry Baranieckiego
xan4 - 19 Października 2009, 14:38
Iwan, tak jest krótka forma u Sawaszkiewicza jest bardzo dobra
edit:
no to ontopicznie:
skończyłem właśnie W labiryncie pamięci Jeffreya Forda. No i klops. Uwielbiam człowieka za Imperium lodów, wg mnie jedno z najlepszych opowiadać świata, Fizjonomika podobała mi się za stworzony świat, ale kontynuacja... Słaba jest po prostu, przegadana, całość trochę ratuje końcówka. Nie polecam, niestety .
Iwan - 19 Października 2009, 14:43
no muszę się jeszcze rozejrzeć za pozostałymi częściami o Tatku i synu
ilcattivo13 - 20 Października 2009, 09:02
"Zabijcie Odkupiciela" Drukarczyka. Mocna książka. Warto przeczytać. 9/10
Ozzborn - 20 Października 2009, 09:09
A ja do kompletu z Amerykańskimi Bogami doczytałem opowiadanie Władca górskiej doliny z tomu "Rzeczy ulotne". Całe szczęście, że sobie zostawiłem żeby przeczytać po Amerykańskich Bogach bo bym miał zepsute czytanie książki.
Wreszcie się wziąłem za mBikowego Zamiatina
mBiko - 20 Października 2009, 11:43
Alleluja!
Martva - 20 Października 2009, 11:49
| ilcattivo13 napisał/a | | Zabijcie Odkupiciela Drukarczyka. Mocna książka. Warto przeczytać. 9/10 |
Się podpisuję, zacny utwór.
Zaczęłam czytać 'Mesjasza Diuny' a potem nie mam nic. Nadgonię NF i SFFH może
Witchma - 20 Października 2009, 11:55
| Martva napisał/a | | a potem nie mam nic. |
To jest dopiero science fiction
Ja skończyłam Schron 7/7 i na pewno mogę książkę polecić - jest fajnie skonstruowana, opowiadana z perspektywy różnych bohaterów. Fabuła jest dość zagmatwana, ale bardzo dobrze przemyślana i świetnie rozwiązana. Podoba mi się dość duża dyscyplina autorki - nie ma w powieści żadnych zbędnych ozdobników, wszystko prowadzi do czegoś konkretnego, nic nie jest przypadkowe.
Myślę, że pochwały należą się również tłumaczce.
illianna - 20 Października 2009, 12:40
Martva, możemy Ci cosik pożyczyć, przyjdź, coś sobie znajdziesz
Martva - 20 Października 2009, 12:47
A to ja chętnie zajrzę w przyszłym tygodniu, tylko wiecie, coś czego nie będę musiała sobie dawkować w trosce o naczynka krwionośne
illianna - 20 Października 2009, 12:49
mamy nowy napływ książek przeciw pękajacym naczynkom
a tak poza tym to pobudzanie krążenia nie wpływa źle na naczynka, chyba że to robisz na 20 stopniowym mrozie
Martva - 20 Października 2009, 12:54
Ja mam genetyczne skłonności do róznych rzeczy z naczynkami na twarzy, pal sześć pobudzanie krążenia ale nie powinnam się rumienić. Aż tak
Ozzborn - 21 Października 2009, 09:39
Ano Bardzo dobrze się czyta pewnie dziś lub jutro skończę na razie jest nieźle ciekawe jak się skończy
| Martva napisał/a | | a potem nie mam nic |
to możliwe jest w ogóle? bo u mnie kolejka permanentnie jest na parę miesięcy wprzód...
edka:
Z resztą z tym Zamiatinem śmieszną historię miałem w autobusie. Bo siedzę sobie czytam a tu naprzeciwko siada dziewczę i wyciąga "Rok 1984" za chwilę dosiada się do niej kolega:
"-Co czytasz?
-Rok 84, zaczynam czytać książki do prezentacji maturalnej - [nie pamiętam dokładnie - coś w stylu człowiek wolny czy podporządkowany]
A ja na to pokazując książkę trzymaną w ręku:
- To w takim razie polecam też to, bo to w zasadzie pierwowzór '84
Zaskoczone dziewczę tytuły i autora zapisało i podziękowało
Memento - 23 Października 2009, 08:27
A ostatnio, tj. wczoraj, przeczytałem opowiadanie Krzysztofa Piskorskiego pt. Jad. Czytałem wcześniej kilka tekstów tego gościa i były dobre, ale Jad bije wszystkie na głowę.
mBiko - 23 Października 2009, 10:45
Skończyłem "Białego tygrysa". Warto.
Homer - 23 Października 2009, 11:08
Nowa Brzezińska Letni deszcz. Sztylet -- też warto
Martva - 23 Października 2009, 11:11
Ooooooo, to juz wyszło? Nareszcie!
Iwan - 23 Października 2009, 14:37
Głowa Kasandry, świetne, naprawdę warto poczytać, muszę poszukać inne opowiadania tego gościa
xan4 - 23 Października 2009, 14:48
Iwan, które wydanie? bo jeżeli ostatnie, to tak jest coś dołożone z nowości, jeżeli te wcześniejsze to brakuje Ci tego ostatniego. Baraniecki już chyba więcej nie napisał...
hrabek - 23 Października 2009, 14:50
A to co ostatnio w NF było? To był stary tekst, czy nowy?
Iwan - 23 Października 2009, 14:52
xan4, te najnowsze, pięć opowiadań, ale jak poszukałem to jeszcze ze trzy są po różnych antologiach których nie czytałem
hrabek, w którym NF był Baraniecki, bo nie kojarzę
hrabek - 23 Października 2009, 15:03
Kurczę, byłem pewien, że czytałem coś Baranieckiego w ciągu ostatnich kilku miesięcy w NF. Ale przeglądam na stronie listy polskich opowiadań w poszczególnych numerach i nic. Wygląda na to, że tylko mi się przyśniło.
EDIT: Nazwisko mi się rypło. Przepraszam.
NURS - 23 Października 2009, 15:04
Było coś, na 100%
andre - 23 Października 2009, 15:06
ziarno Kirliana ale to chyba z 1,5 roku temu
hrabek - 23 Października 2009, 15:07
Półtora roku mówisz? Czy 18 miesięcy jeszcze kwalifikuje się jako "parę"?
EDYTA: Znalazłem!
Sierpień 2007: http://www.fantastyka.pl/...chiwum_08_2007/
Z drugiej strony mówiłem, że było
Witchma - 23 Października 2009, 15:10
hrabek, nie przejmuj się, mnie też czas tak szybko leci
Virgo C. - 23 Października 2009, 16:14
Było też Karlgoro, godzina 18:00 w CzF 1/08
xan4 - 23 Października 2009, 16:16
Virgo C., ale to jego sztandarowe opowiadanie. Numer Fantastyki z 1982 roku i jest zbiorze opowiadań.
Virgo C. - 23 Października 2009, 16:18
Xanie, nie każdy ma NF z czasów, gdy go jeszcze na świecie nie było
Chociaż skoro zachwalasz Głowę... to pewnie za jakiś czas kupię
|
|
|