To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

hrabek - 21 Maj 2014, 11:33

Aaa, przypomniało mi się! Californication jest przecież dostępny na NC+ VOD! To pewnie stamtąd go spiracili. No i wtedy nic dziwnego, że nie ma znaczka. Może być także dostępny w pakietach VOD w innych dostarczycielach usług telewizyjnych.

Swoją drogą wciąż chyba obowiązuje "stopka redakcyjna" na końcu każdego filmu/odcinka serialu, gdzie to lektor na napisach końcowych mówi kto tłumaczył i na czyje zlecenie. Bardzo często informacja o zlecającym jest kluczowa i może następnym razem rozwiać twoje wątpliwości.

Stormbringer - 21 Maj 2014, 11:37

jewgienij napisał/a
Najgorsze, że nie mam pojęcia, co teraz oglądać, próbowałem już chyba wszystkiego.

A próbowałeś czegoś skandynawskiego? Skoro lubisz House of Cards, to polecam duński Rząd (Borgen) - rzecz o kulisach polityki i mediów, z rozbudowanymi wątkami obyczajowymi. Mniej tam thrillera niż w serialu z Kevinem, ale wciąga bardzo skutecznie. W sumie 3 serie po 10 odcinków.

No i oczywiście oryginalne The Killing (Forbrydelsen), czyli kryminał totalny (też mocno obyczajowy). Trzy serie, wszystkie co najmniej dobre, ale oczywiście pierwsza z nich to klasa sama w sobie.

m_m - 21 Maj 2014, 11:41

Hrabek brawo dla twojej pamięci :bravo
No to juz wszystko wiem, ale nie mam nc+.
Mimo to dzięki, pytanie które zadałem męczyło mnie od dość dawna.

morham - 21 Maj 2014, 13:56

hrabek napisał/a
morham, to powiedz mi o co chodziło w odcinku 20,
Spoiler:

Spoiler:

hrabek - 21 Maj 2014, 14:33

Aaaa widzisz... Chicago PD nie oglądam, choć oczywiście wiem co to i skąd się wzięło. No to teraz chyba muszę zacząć oglądać. Tylko, że policjanci już nie są tacy fajni jak strażacy.
figurant - 21 Maj 2014, 14:39

Borsuk, nie oglądaj klasyki. Zwłaszcza dobrej klasyki bo podniesiesz sobie poprzeczkę i trudno Cię będzie później zadowolić ;)
morham - 21 Maj 2014, 14:39

hrabek napisał/a
Aaaa widzisz... Chicago PD nie oglądam, choć oczywiście wiem co to i skąd się wzięło. No to teraz chyba muszę zacząć oglądać. Tylko, że policjanci już nie są tacy fajni jak strażacy.

Zastosowano tą samą metodę co przy Chicago Fire. Czyli niby procedural ale główny wątek przewija się tam ostro i mocno łączą to z CF. Bardzo przyjemnie się ogląda CPD.

Spoiler:

hrabek - 21 Maj 2014, 14:51

Akurat Chicago MD to już kiedyś był. George Clooney tam grał ;)

A co do Chicago Fire to nie nazwałbym go proceduralem. Że jeżdżą do pożarów to akurat taka praca, ale nie jest tak, że jeden odcinek - jeden pożar. Zbyt dużo dookoła się dzieje, żeby to proceduralem nazywać.

morham - 21 Maj 2014, 16:39

hrabek napisał/a
Akurat Chicago MD to już kiedyś był. George Clooney tam grał ;)

A co do Chicago Fire to nie nazwałbym go proceduralem. Że jeżdżą do pożarów to akurat taka praca, ale nie jest tak, że jeden odcinek - jeden pożar. Zbyt dużo dookoła się dzieje, żeby to proceduralem nazywać.

Z Chicago PD jest bardzo podobnie.

Farin - 21 Maj 2014, 17:13

Hej ludziska jak tam tzw. "Impersonalni" ? Oglądałem kiedyś 1 sezon i zastanawiam się nad powrotem. Utrzymują poziom w dalszych sezonach ?
jewgienij - 22 Maj 2014, 09:53

Stormbringer napisał/a
jewgienij napisał/a
Najgorsze, że nie mam pojęcia, co teraz oglądać, próbowałem już chyba wszystkiego.

A próbowałeś czegoś skandynawskiego? Skoro lubisz House of Cards, to polecam duński Rząd (Borgen) - rzecz o kulisach polityki i mediów, z rozbudowanymi wątkami obyczajowymi. Mniej tam thrillera niż w serialu z Kevinem, ale wciąga bardzo skutecznie. W sumie 3 serie po 10 odcinków.

No i oczywiście oryginalne The Killing (Forbrydelsen), czyli kryminał totalny (też mocno obyczajowy). Trzy serie, wszystkie co najmniej dobre, ale oczywiście pierwsza z nich to klasa sama w sobie.

Dzięki, The Killing brałem pod uwagę. Problem w tym, że muszę wybierać kompromisowo ( w moim rozumieniu kompromisu :wink: ) , więc jeśli sam nie chcę oglądać filmów romantycznych, to i mroczne kryminały odpadają.
Kompanię braci, Luthera i horrory oglądałem sam, a to już nie taka frajda.

Stormbringer - 22 Maj 2014, 11:25

Fakt, w towarzystwie raźniej. :) W takim układzie pozostaje "Rząd", jeden z ulubionych seriali przynajmniej jednej żony. ;)
jewgienij - 22 Maj 2014, 11:35

Nie strasz, że masz ich więcej :mrgreen:

OK, dzięki, sprawdzimy.

Lowenna - 22 Maj 2014, 14:12

Coś takiego właśnie od kolegi dostałam: Wataha
Wilkory w Bieszczadach?

Tequilla - 22 Maj 2014, 21:06

Ludziki na świętego jeża galaktycznego skąd wy macie czas i na czytanie i na oglądanie tych wszystkich seriali i jeszcze siedzenie na forum? Nie pracujecie, czy jak??
Czyżby się tak w tuskowozie już poprawiło, że pieniądze państwo za siedzenie w domu płaci? :shock:

jewgienij - 22 Maj 2014, 23:11

Kwestia organizacji czasu :wink:
Borsuk - 23 Maj 2014, 07:41

Można na splitscreenie, dwa razy większy przemiał.
Lowenna - 23 Maj 2014, 15:31

1 i 2 sezon przeleciałam praktycznie ciągiem. Na początku 3 sezonu zrobiłam przerwę trwającą prawie 2 miesiące. Jednak dziś zakończyłam przygodę z Treme. Trochę szkoda :| Świetna rzecz :bravo :bravo :bravo
Lowenna - 25 Maj 2014, 21:49

5 odcinków True detective za mną. Jutro długi dzień w pracy ale strasznie kusi by dooglądać serial do końca już teraz :omg:
Radomir - 25 Maj 2014, 22:03

Lowenna napisał/a
5 odcinków True detective za mną. Jutro długi dzień w pracy ale strasznie kusi by dooglądać serial do końca już teraz :omg:

Jakoś mnie to nie dziwi, po trzecim odcinku nie mogłem się oderwać.

Borsuk - 25 Maj 2014, 23:17

Battlestar Galactica potwierdzone, warto :)
Skosztowałem Salem, ale raczej nie warto. Postaci mnie zupełnie nie przekonują, po za tym może dało by się oglądać.

morham - 26 Maj 2014, 07:50

Farin napisał/a
Hej ludziska jak tam tzw. Impersonalni ? Oglądałem kiedyś 1 sezon i zastanawiam się nad powrotem. Utrzymują poziom w dalszych sezonach ?

Jest dużo lepszy w 2 i 3 sezonie.

jewgienij - 26 Maj 2014, 14:30

Radomir napisał/a
Lowenna napisał/a

Jakoś mnie to nie dziwi, po trzecim odcinku nie mogłem się oderwać.

Szkoda, że ostatnie jak z taniego horroru.

Lowenna - 26 Maj 2014, 22:20

True detective zakończony. Końcówka faktycznie ciut słabsza ale i daje radę. Polecam :)
Stormbringer - 28 Maj 2014, 14:05

Jeszcze w kwestii Rządu: parę słów o serialu. Może ktoś poczuje się zachęcony.
Lowenna - 29 Maj 2014, 12:29

Włączyłam wczoraj do gotowania Rząd, potem miałam jakąś odmóżdżającą robotę, więc sobie przeleciało 4 czy 5 odcinków. Niezłe. Chociaż IMHO nie ma pazura House of cards.
Stormbringer - 29 Maj 2014, 12:57

Fakt, nie ma, bo to trochę inne podejście do tematu. "House of Cards" jest mroczniejsze i skręca w stronę politycznego thrillera, a "Rząd" ma więcej z dramatu obyczajowego.
Ziuta - 29 Maj 2014, 14:01

Fakt, Skandynawowie ostatnio uderzyli z serialami. Ja teraz oglądam szwedzką Marię Wern. Taki dość lajtowy kryminał, ale nie mam humoru na bardziej skomplikowane rzeczy.
jewgienij - 29 Maj 2014, 17:56

Stormbringer napisał/a
Jeszcze w kwestii Rządu: parę słów o serialu. Może ktoś poczuje się zachęcony.

Czymże byłoby house of cards, gdyby nie Kevin i cała amerykańska otoczka?
Pewnie mniej sprawniejszym serialem, a przez to może fajniejszym? :roll:

Ziuta - 29 Maj 2014, 20:22

jewgienij napisał/a
Czymże byłoby house of cards, gdyby nie Kevin i cała amerykańska otoczka?

Wybitną produkcją BBC z Ianem Richardsonem. :)

Partner forum