Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...
hrabek - 21 Maj 2014, 11:33
Aaa, przypomniało mi się! Californication jest przecież dostępny na NC+ VOD! To pewnie stamtąd go spiracili. No i wtedy nic dziwnego, że nie ma znaczka. Może być także dostępny w pakietach VOD w innych dostarczycielach usług telewizyjnych.
Swoją drogą wciąż chyba obowiązuje "stopka redakcyjna" na końcu każdego filmu/odcinka serialu, gdzie to lektor na napisach końcowych mówi kto tłumaczył i na czyje zlecenie. Bardzo często informacja o zlecającym jest kluczowa i może następnym razem rozwiać twoje wątpliwości.
Stormbringer - 21 Maj 2014, 11:37
jewgienij napisał/a | Najgorsze, że nie mam pojęcia, co teraz oglądać, próbowałem już chyba wszystkiego. |
A próbowałeś czegoś skandynawskiego? Skoro lubisz House of Cards, to polecam duński Rząd (Borgen) - rzecz o kulisach polityki i mediów, z rozbudowanymi wątkami obyczajowymi. Mniej tam thrillera niż w serialu z Kevinem, ale wciąga bardzo skutecznie. W sumie 3 serie po 10 odcinków.
No i oczywiście oryginalne The Killing (Forbrydelsen), czyli kryminał totalny (też mocno obyczajowy). Trzy serie, wszystkie co najmniej dobre, ale oczywiście pierwsza z nich to klasa sama w sobie.
m_m - 21 Maj 2014, 11:41
Hrabek brawo dla twojej pamięci
No to juz wszystko wiem, ale nie mam nc+.
Mimo to dzięki, pytanie które zadałem męczyło mnie od dość dawna.
morham - 21 Maj 2014, 13:56
hrabek napisał/a | morham, to powiedz mi o co chodziło w odcinku 20,
|
hrabek - 21 Maj 2014, 14:33
Aaaa widzisz... Chicago PD nie oglądam, choć oczywiście wiem co to i skąd się wzięło. No to teraz chyba muszę zacząć oglądać. Tylko, że policjanci już nie są tacy fajni jak strażacy.
figurant - 21 Maj 2014, 14:39
Borsuk, nie oglądaj klasyki. Zwłaszcza dobrej klasyki bo podniesiesz sobie poprzeczkę i trudno Cię będzie później zadowolić
morham - 21 Maj 2014, 14:39
hrabek napisał/a | Aaaa widzisz... Chicago PD nie oglądam, choć oczywiście wiem co to i skąd się wzięło. No to teraz chyba muszę zacząć oglądać. Tylko, że policjanci już nie są tacy fajni jak strażacy. |
Zastosowano tą samą metodę co przy Chicago Fire. Czyli niby procedural ale główny wątek przewija się tam ostro i mocno łączą to z CF. Bardzo przyjemnie się ogląda CPD.
hrabek - 21 Maj 2014, 14:51
Akurat Chicago MD to już kiedyś był. George Clooney tam grał
A co do Chicago Fire to nie nazwałbym go proceduralem. Że jeżdżą do pożarów to akurat taka praca, ale nie jest tak, że jeden odcinek - jeden pożar. Zbyt dużo dookoła się dzieje, żeby to proceduralem nazywać.
morham - 21 Maj 2014, 16:39
hrabek napisał/a | Akurat Chicago MD to już kiedyś był. George Clooney tam grał
A co do Chicago Fire to nie nazwałbym go proceduralem. Że jeżdżą do pożarów to akurat taka praca, ale nie jest tak, że jeden odcinek - jeden pożar. Zbyt dużo dookoła się dzieje, żeby to proceduralem nazywać. |
Z Chicago PD jest bardzo podobnie.
Farin - 21 Maj 2014, 17:13
Hej ludziska jak tam tzw. "Impersonalni" ? Oglądałem kiedyś 1 sezon i zastanawiam się nad powrotem. Utrzymują poziom w dalszych sezonach ?
jewgienij - 22 Maj 2014, 09:53
Stormbringer napisał/a | jewgienij napisał/a | Najgorsze, że nie mam pojęcia, co teraz oglądać, próbowałem już chyba wszystkiego. |
A próbowałeś czegoś skandynawskiego? Skoro lubisz House of Cards, to polecam duński Rząd (Borgen) - rzecz o kulisach polityki i mediów, z rozbudowanymi wątkami obyczajowymi. Mniej tam thrillera niż w serialu z Kevinem, ale wciąga bardzo skutecznie. W sumie 3 serie po 10 odcinków.
No i oczywiście oryginalne The Killing (Forbrydelsen), czyli kryminał totalny (też mocno obyczajowy). Trzy serie, wszystkie co najmniej dobre, ale oczywiście pierwsza z nich to klasa sama w sobie. |
Dzięki, The Killing brałem pod uwagę. Problem w tym, że muszę wybierać kompromisowo ( w moim rozumieniu kompromisu ) , więc jeśli sam nie chcę oglądać filmów romantycznych, to i mroczne kryminały odpadają.
Kompanię braci, Luthera i horrory oglądałem sam, a to już nie taka frajda.
Stormbringer - 22 Maj 2014, 11:25
Fakt, w towarzystwie raźniej. W takim układzie pozostaje "Rząd", jeden z ulubionych seriali przynajmniej jednej żony.
jewgienij - 22 Maj 2014, 11:35
Nie strasz, że masz ich więcej
OK, dzięki, sprawdzimy.
Lowenna - 22 Maj 2014, 14:12
Coś takiego właśnie od kolegi dostałam: Wataha
Wilkory w Bieszczadach?
Tequilla - 22 Maj 2014, 21:06
Ludziki na świętego jeża galaktycznego skąd wy macie czas i na czytanie i na oglądanie tych wszystkich seriali i jeszcze siedzenie na forum? Nie pracujecie, czy jak??
Czyżby się tak w tuskowozie już poprawiło, że pieniądze państwo za siedzenie w domu płaci?
jewgienij - 22 Maj 2014, 23:11
Kwestia organizacji czasu
Borsuk - 23 Maj 2014, 07:41
Można na splitscreenie, dwa razy większy przemiał.
Lowenna - 23 Maj 2014, 15:31
1 i 2 sezon przeleciałam praktycznie ciągiem. Na początku 3 sezonu zrobiłam przerwę trwającą prawie 2 miesiące. Jednak dziś zakończyłam przygodę z Treme. Trochę szkoda Świetna rzecz
Lowenna - 25 Maj 2014, 21:49
5 odcinków True detective za mną. Jutro długi dzień w pracy ale strasznie kusi by dooglądać serial do końca już teraz
Radomir - 25 Maj 2014, 22:03
Lowenna napisał/a | 5 odcinków True detective za mną. Jutro długi dzień w pracy ale strasznie kusi by dooglądać serial do końca już teraz |
Jakoś mnie to nie dziwi, po trzecim odcinku nie mogłem się oderwać.
Borsuk - 25 Maj 2014, 23:17
Battlestar Galactica potwierdzone, warto
Skosztowałem Salem, ale raczej nie warto. Postaci mnie zupełnie nie przekonują, po za tym może dało by się oglądać.
morham - 26 Maj 2014, 07:50
Farin napisał/a | Hej ludziska jak tam tzw. Impersonalni ? Oglądałem kiedyś 1 sezon i zastanawiam się nad powrotem. Utrzymują poziom w dalszych sezonach ? |
Jest dużo lepszy w 2 i 3 sezonie.
jewgienij - 26 Maj 2014, 14:30
Radomir napisał/a | Lowenna napisał/a | 5 odcinków True detective za mną. Jutro długi dzień w pracy ale strasznie kusi by dooglądać serial do końca już teraz |
Jakoś mnie to nie dziwi, po trzecim odcinku nie mogłem się oderwać. |
Szkoda, że ostatnie jak z taniego horroru.
Lowenna - 26 Maj 2014, 22:20
True detective zakończony. Końcówka faktycznie ciut słabsza ale i daje radę. Polecam
Stormbringer - 28 Maj 2014, 14:05
Jeszcze w kwestii Rządu: parę słów o serialu. Może ktoś poczuje się zachęcony.
Lowenna - 29 Maj 2014, 12:29
Włączyłam wczoraj do gotowania Rząd, potem miałam jakąś odmóżdżającą robotę, więc sobie przeleciało 4 czy 5 odcinków. Niezłe. Chociaż IMHO nie ma pazura House of cards.
Stormbringer - 29 Maj 2014, 12:57
Fakt, nie ma, bo to trochę inne podejście do tematu. "House of Cards" jest mroczniejsze i skręca w stronę politycznego thrillera, a "Rząd" ma więcej z dramatu obyczajowego.
Ziuta - 29 Maj 2014, 14:01
Fakt, Skandynawowie ostatnio uderzyli z serialami. Ja teraz oglądam szwedzką Marię Wern. Taki dość lajtowy kryminał, ale nie mam humoru na bardziej skomplikowane rzeczy.
jewgienij - 29 Maj 2014, 17:56
Stormbringer napisał/a | Jeszcze w kwestii Rządu: parę słów o serialu. Może ktoś poczuje się zachęcony. |
Czymże byłoby house of cards, gdyby nie Kevin i cała amerykańska otoczka?
Pewnie mniej sprawniejszym serialem, a przez to może fajniejszym?
Ziuta - 29 Maj 2014, 20:22
jewgienij napisał/a | Czymże byłoby house of cards, gdyby nie Kevin i cała amerykańska otoczka? |
Wybitną produkcją BBC z Ianem Richardsonem.
|
|
|