Blogowanie na ekranie - Wnimanje! Gawra wirtualnego suwalskiego niedźwiedzia!
Fidel-F2 - 16 Lutego 2013, 07:16
ilcattivo13 napisał/a | LEDy świecą na niebiesko (nawet jak to są żółte LEDy) | znaczy?
hijo - 16 Lutego 2013, 08:52
ilcattivo13, od prawie roku pracuję u producenta oświetlenia, Prawie codziennie jestem na laboratorium i oglądam sobie widma różnych źródeł światła na spectrofotokolorymetrze.
Co do świetlówek, to nie wier w to co mówią. Okazało się bowiem, że pewna śieć sklepów z asortymentem meblarskim miała do niedawna świetlówki jednopasmowe, których w ogóle nie powinno być od lat.
Matrim, tak na prawdę dla nas spore znaczenie ma temperatura barwowa żródła Najlepiej na się pracuje przy oświelteniu, którego temperatura barwowa wynosi ok 4000-4500K, czyli świetlówka z oznaczeniem 840, ledy ze światłem neutralnym.
Tam niebieskiego jest akurat tyle ile trzeba. wszystko z światłem cieplejszym 2800-3000K nas usypia i odpręża.
Fidel-F2 napisał/a |
ilcattivo13 napisał/a | LEDy świecą na niebiesko (nawet jak to są żółte LEDy)
znaczy? |
|
TZN, że w spectrum masz największy pik przy niebieskiej długości fali.
Co do białego, to niektórzy producenci tworząc źródło, które ma dawać białe światło z dobrym wskaźnikiem oddawania barw pośród białych diod ukrywają jedną/dwie, które emitują tylko czerwone, żeby uzupełnić widmo.
Fidel-F2 - 16 Lutego 2013, 09:02
hijo napisał/a | TZN, że w spectrum masz największy pik przy niebieskiej długości fali. | i jak to się ma do koloru żółtego?
hijo napisał/a | tak na prawdę dla nas spore znaczenie ma temperatura barwowa żródła Najlepiej na się pracuje przy oświelteniu, którego temperatura barwowa wynosi ok 4000-4500K, czyli świetlówka z oznaczeniem 840, ledy ze światłem neutralnym. | mamy jakąs szansę sprawdzić to przy zakupie żarówek? jest to jakoś oznaczane?*
hijo napisał/a | wszystko z światłem cieplejszym 2800-3000K nas usypia i odpręża. | a jaką temperaturę mają tradycyjne żarówki żarnikowe?
edit *google już pomógł Ale dobrze, że człowiek czegoś się dowiedział.
hijo - 16 Lutego 2013, 09:13
Fidel-F2 napisał/a | i jak to się ma do koloru żółtego? | tak, że trudniej go uzyskać,
zacznę od tego Fidel-F2 napisał/a | a jaką temperaturę mają tradycyjne żarówki żarnikowe? | 2700-2800K
Na świetlówkach i świetlówkach kompaktowych występują oznaczenia trzycyfrowe:
np 730, 830, 840, 965
pierwsza cyfra to pierwsza cyfra wskaźnika oddawania barw:
7 CRI>=70 czyli średnie oddawanie barw
8 CRI>=80 czyli dobre oddawanie barw
9 CRI>=9 czyli bardzo dobre oddawanie barw, w świetlówkach dostępne tylko przy wysokiej temperaturze barwowej, czyli zimnym świetle
dwie pozostałe cyfry to dwie pierwsze cyfry temperatury barwowej:
30 - 3000K
40 - 4000K
65 - 6500K
Na ledach masz oznaczenia cool white, neutral/natural white, warm white lub podaną konkretną temperatura w K
poniżej ściąga
Fidel-F2 - 16 Lutego 2013, 09:15
hijo napisał/a | tak, że trudniej go uzyskać, | ale jeśli już się uzyska?
dzienks za wykład
hijo - 16 Lutego 2013, 09:36
Fidel-F2 napisał/a | ale jeśli już się uzyska? | opieram się na wiedzy przekazanej przez kolegę z działu, który studiuje na politechnice poznańskiej, i w prostych słowach ludzkie oko jest bardziej wyczulone na światło niebieskie i zielone. Efekt jest taki, że przy ledach wydaje nam się że lampa świeci jaśniej.
Druga sprawa to właśnie oddawanie barw. Mając takie widmo trudniej uzyskać wysoki wskaźnik oddawania barw. Ale już udaje sie nam uzyskać wskaźniki powyżej 95, ale to kosztuje.
I jeszcze jedna uwaga: wskaźnik CRI(lub Ra, inna nazwa) mierzy się w porównaniu do lampy halogenowej a nie słońca. 100, czyli idealne oddawanie barw przyjęte zostało dla tradycyjnych źródeł żarowych i halogenowych. Wynika to z tego ,że nikomu nie udało się spakować słońca do kuli Ulbrichta, połączonej ze spectrofotocolorymetrem, bo największe kule jakie znam mają średnicę 2m a to za mało na słońce
Fidel-F2 - 16 Lutego 2013, 09:39
umówmy się, że zrozumiałem
hijo - 16 Lutego 2013, 09:47
Fidel-F2, umówmy się. Sporo wiedzy na temat światła i oświetlenia musiałem przyjąć przez ostatni rok a do tego musiałem się nauczyć nią dzielić
ilcattivo13 - 16 Lutego 2013, 21:50
Dzięki, hijo. Teraz już wiem, ile bzdur i niedopowiedzeń tv z wiki ( ) mi sprzedały
Przy okazji sprawdziłem żarówki w domu i - ZONK - na żadnej nie ma oznaczenia :/ Na halogenówkach z Zarco jest tylko ilość Watt, Voltów i Herce, plus jakieś 180cd (wiesz może co to?). Na energooszczędnych z GE mam W,V, H, mA, 1150Lm i jakieś FLE20TBX/T3/827. Czy te 827 to właśnie jest to oznaczenie wskaźnika oddawania barw i temperatury?
merula - dzięki
Drugi dzień eksperymentu skończył się tym, że dziś spałem nieco ponad 12 godzin Najs
Magnis - 16 Lutego 2013, 22:55
Po Niedźwiedziu się tego nie spodziewałem :
Matrim - 16 Lutego 2013, 23:21
ilcattivo13 napisał/a | plus jakieś 180cd (wiesz może co to?) |
To zdaje się ilość kandeli.
hijo - 17 Lutego 2013, 00:00
Matrim napisał/a | ilcattivo13 napisał/a | plus jakieś 180cd (wiesz może co to?) |
To zdaje się ilość kandeli. | dokładnie to światłość źródła, mnożąc ją przez kąt bryłowy rozsyłu światłości otrzymasz strumień świetlny.
TU znajdziesz podręczny kalkulator
Co do kompaktu (Compact Fluorescent Light/CFL/świetlówka kompatkowa) 827 to masz wskaźnik Ra=>80 (z katalogu ge wynika, żę ma dokładnie Ra=82) i 2700K temp. barwowa źródła. zgodnie z prawem powinieneś jeszcze mieć na opakowaniu czas do uzyskania 100% strumienia i ilość cyklu wł./wył
1185lm to prawie żarówka 100.
Doszukałem się wszystkiego TU
Przy okazji zerknij na wykres na dole strony, jak z czasem spada strumień siewtlny i szanse na przetrwanie świetlówki
Zgaga - 17 Lutego 2013, 08:36
hijo, jesteś wielki. O ile fizyka jest mi rzeczą obcą, o tyle zrozumiałam, o co w ty, wszystkim chodzi.
hijo - 17 Lutego 2013, 09:06
Zgaga napisał/a | hijo, jesteś wielki | wiem 194cm wzrostu i 110kg wagi, staram się, ale jakoś nie mogę zmaleć A tak na prawdę to prowadzę w firmie regularnie szkolenia dla projektantów, to wymagało wyrobienia w sobie umiejętności przekazania tematów fizycznych artystom tak, by zrozumieli
ilcattivo13 - 17 Lutego 2013, 18:34
hijo - ten kalkulator jest ZUY, bo każe mi dodatkowo mnożyć razy 1000 No i choć wiem już, jak jasno świecą moje halogenki (1515 z groszami lumenów), to nie wiem, jakie barwy emitują.
Co do kompaktu, to mam tylko na jego opakowaniu porównanie do zwykłej żarówki (czas życia przy 2,7 godzinach świecenia dziennie - to jest w ponad 400 językach, w tym klinowym i węzełkowym - i Waty na lumeny) oraz gdzie tej żarówy nie mogę wtykać (choć to głupie i niesprawiedliwe, że nie można świecić tam, gdzie światło słońca nie dochodzi). Widocznie Kitajcy mają gdzieś nasze prawo
Enyłej, jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia A Zgaga prawie gada (DJW)!
Poza tym, masz podobną pracę co Kwsuwalki, tyle, że on pracuje w "atomie" I też go traktuję jako źródło darmowej wiedzy specjalistycznej
Magnis - nie dość, że fejk, to jeszcze głupi fejk, bo wszyscy wiedzą, że Niedźwiedzie są wyłącznie białe Jak Niedźwiedź nie jest biały, to nie jest Niedźwiedź, tylko niedźwiedź. O!
Zgaga - 17 Lutego 2013, 19:53
Śmiesznie. Będąc dziś w sklepie typu supermarket obejrzała z ciekawości pudełka kompaktowych i halogenów. W i V, lumeny, typ gwintu, i do tej pory tajemnicze 2700K.
Na wszystkich "normalnych" było 2700K.
ilcattivo13 - 17 Lutego 2013, 20:17
Znaczy, nie tylko próbują nas ogłupić telewizją, to jeszcze ospalić i otępić zbyt ciepłym światłem z żarówek? To na pewno ci cholerni sado-masoni
hijo - 17 Lutego 2013, 20:41
ilcattivo13, halogenki zawsze ok 2700-2800K, na lampach metalohalogenkowych znajdziesz inne temp. barwowe.
A tak w ogóle to jakoś dziwnie mi wychodzi, że twoje halogenki powinny mieć kąt rozsyłu 220 stopni. Jakie to halogenki?
ilcattivo13 - 17 Lutego 2013, 20:58
60'
No właśnie, tradycyjnie pierdziulnąłem się o jeden rząd wielkości Powinno być 151,5 lumena Ale to i tak pół biedy, bo nie zgubiłem minusa przy przenoszeniu na drugą stronę
Magnis - 17 Lutego 2013, 21:01
ilcattivo13 napisał/a | Magnis - nie dość, że fejk, to jeszcze głupi fejk, bo wszyscy wiedzą, że Niedźwiedzie są wyłącznie białe Jak Niedźwiedź nie jest biały, to nie jest Niedźwiedź, tylko niedźwiedź. O! |
No to wracam do Niedźwiedzi białych . Nie wiem czy było, ale zatytułowałem go "pobaw się ze mną" .
i jeszcze "robimy brzuszki panowie" :
Zgaga - 17 Lutego 2013, 21:13
Magnis napisał/a |
i jeszcze robimy brzuszki panowie :
|
Tekst jak z Pingwinów z Madagaskaru.
ilcattivo13 - 19 Lutego 2013, 09:09
Poczta na O2 poczęstowała mnie z rana czymś takim. Hm... prawdziwie "ekonomiczną" głowę ma ten gostek
corpse bride - 19 Lutego 2013, 09:15
rzeczy, które nagrywają ludzie, żeby wrzucić to potem na jutuba nie przestaną mnie zadziwiać... jeśli to był jego pierwszy raz, to o ile nie zerzygał się na podłogę, mógł od tego umrzeć.
Fidel-F2 - 19 Lutego 2013, 09:16
fake, brałem udział w czymś takim, po naszemu to się nazywało picie z szabli i zagryzało ciastkiem wiśniowym ze śledziem marynowanym na końcu, zejście uczestników trwało 1-2h, i nie wszyscy padli dokumentnie
ale uczciwie przyznam, że kieliszki mieliśmy 25, a on chyba trochę większe
Rafał - 19 Lutego 2013, 09:17
To jakiś fejk, 10-15 minut później OK, ale nigdy od razu tak nie ścina.
Zgaga - 19 Lutego 2013, 10:03
Fejk...
Ale z drugiej strony: ... nie licząc Polaków i Rosjan.
Martva - 19 Lutego 2013, 10:05
Może to była druga seria, za pierwszym razem mogli zapomnieć włączyć kamerę.
ketyow - 19 Lutego 2013, 10:12
Szkoda, że nie zaglądałem do tematu, bo bym swoje trzy grosze dorzucił, ale już chyba nie ma sensu. Dodam tylko ilcattivo, że halogen ma właśnie naturalne ciepłe światło z wysokim Ra (hijo chyba coś wspominał, ale nie chce mi się czytać), więc wcale mu nie bliżej do ledów, a hijo - nie ma diod białych (ale pewnie to wiesz i napisałeś z rozpędu) i biały też osiąga się poprzez mieszanie barw. Swego czasu wiedziałem chyba wszystko o oświetleniu, miałem zamiar wygrać konkurs między wydziałami elektrycznymi polskich politechnik, akademii i uczelni, który w końcu się nie odbył
A co do współczynnika oddania barw - najlepiej obrazuje to przykład: mam świetlówkę kompaktową Phillipsa o Ra>80, mam praktycznie same czarne i granatowe skarpetki, ale każda para o trochę innym odcieniu. Jak dobiorę je w pary w świetle świetlówki, to następnego dnia przy świetle słonecznym okaże się, że mają one inne kolory niż widziałem przy świetlówce i są źle podobierane. A przecież świetlówka ten współczynnik ma już całkiem dobry. Dlatego tez przy lampach ulicznych w nocy tak ciężko rozróżniać jakieś kolory, wszystko wydaje się takie mdłe, bo mają bardzo niskie Ra.
A jakby ktoś chciał się dowiedzieć więcej (myślę, że hijo chętnie), to ekspertem jest tutaj dr Musiał.
http://www.edwardmusial.info/osw_elek.html
ilcattivo13 - 19 Lutego 2013, 15:00
Co do filmiku, to mój brat rąbnął kiedyś pół litra z gwinta, tak na jeden raz, i "zdjęło" go dopiero po kilkunastu minutach. A tutaj wydaje mi się, że Martva ma rację - gostek trzeźwy do "konkursu" nie podchodził
corpse bride - nie przesadzaj, to nie było nawet w ułamku tak głupio-niebezpieczne, jak zabawa z cynamonem i gazem pieprzowym
hijo - 19 Lutego 2013, 18:51
ketyow napisał/a | halogen ma właśnie naturalne ciepłe światło z wysokim Ra | halogen jest wzorcem Ra. Więc Ra nie mierzy się w porównaniu do naturalnego światła czyt. słonecznego. Nawet w świetle halogenowym barwy będą wyglądały inaczej niż w słonecznym, szczególnie, że te się zmienia w ciągu dniaketyow, Biała barwa światła diody to kwestia kryształu półprzewodnika i luminoforu. Co do lamp ulicznych to zależy co w nich świeci. Jeśli soda to Ra ok 28, jeśli rtęć to ok Ra 50-60, jeśli LED to spokojnie powyżej 75.
ilcattivo13 napisał/a | to nie było nawet w ułamku tak głupio-niebezpieczne, | nie byłoby niebezpieczne dla narodów słowiańskich jak zauważyła Zgaga,
|
|
|